«Για πάντα παράξενος», του Ντιν Κουντζ - «Forever Odd», by Dean Koontz .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Για πάντα παράξενος», του Ντιν Κουντζ – «Forever Odd», by Dean Koontz

Ο παράξενος Τόμας συνεχίζει το λογοτεχνικό ταξίδι του

Γράφει: Matia Gr
«Για πάντα παράξενος», του Ντιν Κουντζ – «Forever Odd», by Dean Koontz

Για πάντα παράξενοςΟ Ντιν Κουντζ για άλλη μια φορά μας μεταφέρει στην έρημο Μοχάβε και στο Πίκο Μούντο. Μια επαρχιακή πόλη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου ζει ένας από τους πιο αγαπημένους -παγκοσμίως- λογοτεχνικούς ήρωες, ο Οντ Τόμας (Odd Tomas). Ο άδολος νεαρός, με κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες, που δικαιολογούν απόλυτα το επίθετο του…


Αφού ήταν μόνο πνεύμα, ήταν για όλους εκτός από εμένα αόρατος, αλλά ήταν συμπαγής και ζεστός.
Ίσως να βλέπω τους νεκρούς να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες ετούτου του κόσμου, να τους αγγίζει το φως και το σκοτάδι και να τους αισθάνομαι ζεστούς όπως τους ζωντανούς όχι επειδή έτσι είναι στην πραγματικότητα, αλλά επειδή έτσι θέλω εγώ να είναι. Ίσως μ’ αυτό το κόλπο να προσπαθώ να αρνηθώ τη δύναμη του θανάτου.
Το υπερφυσικό μου χάρισμα μπορεί να μην εδράζει στον εγκέφαλο μου αλλά στην καρδιά. Και η καρδιά είναι ένας ζωγράφος που επιχρωματίζει ό,τι την πονάει βαθιά και αποδίδει τελικά στο καναβάτσο μαι εκδοχή της αλήθειας λιγότερο σκοτεινή, λιγότερο δυσάρεστη.

Αυτή είναι η μία από τις δύο υπερφυσικές ικανότητες του Τόμας. Η άλλη είναι ο ψυχικός μαγνητισμός, μέσω του οποίου μπορούσε να εντοπίσει τον τόπο όπου βρίσκεται κάποιος άνθρωπος μοναχά με την σκέψη και την διαίσθηση του. Αξιοθαύμαστες ικανότητες ομολογουμένως, που είχε θέσει στην υπηρεσία του αρχηγού της αστυνομίας του Πίκο Μούντο προσπαθώντας να βοηθήσει άτομα που βρίσκονταν και από τις δύο πλευρές των συνόρων που διαχώριζαν τους νεκρούς από τους ζωντανούς.

Μια ημέρα, ή πιο σωστά μια νύχτα του Φλεβάρη, εμφανίστηκε ξαφνικά πάνω από το κρεββάτι του ήρωα μας, ο δόκτωρ Τζέσαπ, ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Κομητείας και πατριός του Ντάνι, του πιο στενού φίλου του Τόμας. Η εμφάνιση αυτή του γιατρού δύο πράγματα θα μπορούσε να σημαίνει: ή ότι ο Τόμας είχε ξεχάσει την εξώπορτα του σπιτιού του ξεκλείδωτη, ή ότι ο γιατρός δεν βρισκόταν πια εν ζωή. Η συγκεκριμένη πόρτα, όμως, εδώ και μερικές ώρες παρέμενε ερμητικά κλειστή και κλειδωμένη!

Η ανεξήγητη δολοφονία του δόκτωρ Τζέσαπ και η ταυτόχρονη εξαφάνιση του θετού γιου του, του Ντάνι αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα των περιπετειών του νεαρού Οντ Τόμας στο μυθιστόρημα του Ντιν Κουντζ με τίτλο «Για πάντα παράξενος», που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Bell, τον Ιανουάριο του 2007, σε μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα που βασίζεται σε αυτόν τον ήρωα, καθώς έχει προηγηθεί το «Ο παράξενος Τόμας».

Η άφιξη ενός δεύτερου βιβλίου από τον Ντιν Κουντζ με ήρωα τον Οντ Τόμας είναι κάτι που οι αναγνώστες του συγγραφέα περίμεναν με μεγάλη αγωνία. Ο Τόμας έχει γίνει εξαιρετικά συμπαθής από το πρώτο βιβλίο, ενώ οι περιπέτειες του έχουν εκ φύσεως κάτι που σε συναρπάζει και σε καθηλώνει μέχρι να καταφέρει ο ήρωας να τις ξεπεράσει κάπου πολύ κοντά στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.

Η υπογραφή του Κουντζ αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, εγγύηση σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, καταβροχθίζουν τα βιβλία του μόλις αυτά εμφανιστούν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Το «Για πάντα παράξενος» είναι θαρρώ ένα από τα καλύτερα του συγγραφέα και σίγουρα για όσους έχουν ήδη διαβάσει το «Ο παράξενος Τόμας», αποτελεί μια φυσική αυτόματη επιλογή. Τα καλά νέα είναι ότι έχει ακολουθήσει και τρίτο μέλος, με τίτλο «Ο παράξενος αδελφός». Καλή ανάγνωση, σε όποιο από τα τρία κι αν βρίσκεστε! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια φορά στις τόσες, ένας ήρωας κλέβει πραγματικά την καρδιά των αναγνωστών. Για έναν τέτοιο χαρακτήρα ένα βιβλίο δεν είναι αρκετό -πρέπει να μάθεις τι έγινε μετά.

Ο Dean Koontz επιστρέφει με τη συνέχεια του Παράξενου Τόμας. Ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας ενός μοναδικού ήρωα και της αλλόκοτης μικρής του πόλης, σ’ ένα μυθιστόρημα που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στον τρόμο, το χιούμορ, την περιπέτεια και το μυστήριο…

Όλοι είμαστε λίγο παράξενοι κατά βάθος.

Στην περίπτωση του Οντ Τόμας αυτό ισχύει με το παραπάνω. Γιατί ο Οντ είναι ένας πολύ συνηθισμένος άνθρωπος με ένα πολύ παράξενο χάρισμα… Ποτέ δεν επιδίωξε να επικοινωνεί με τους νεκρούς -απλώς συνέβη. Κι έτσι, ζει σαν πρεσβευτής ανάμεσα στον κόσμο τους και το δικό μας, προσπαθώντας πάντα να κάνει το σωστό. Γι’ αυτό έχει κερδίσει την αγάπη και από τις δυο πλευρές της γραμμής που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο.

Όταν ένας παιδικός του φίλος εξαφανίζεται, ο Οντ επιστρατεύει το χάρισμά του για να τον εντοπίσει. Αλλά ανακαλύπτει κάτι πολύ χειρότερο από ένα πτώμα: ένα εχθρό ασύλληπτα πανούργο, που τον παρασύρει στη δίνη του τρόμου…

Για μια ακόμη φορά ο Οντ θα αντιπαρατεθεί με τους χειρότερους φόβους μας. Γύρω του συσπειρώνονται σύμμαχοι καινούριοι και παλιοί, άλλοι ζωντανοί κι άλλοι όχι. Γιατί στη μάχη που θα διεξαχθεί στο Πίκο Μούντο δεν υπάρχει περιθώριο για αμέτοχους θεατές, και η κάθε θυσία μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία.

Είτε συναντάτε τον Οντ Τόμας για πρώτη φορά είτε είναι ήδη παλιός σας γνώριμος, ετοιμαστείτε για ένα αλησμόνητο ταξίδι. Αφήστε τον να σας οδηγήσει σ’ έναν κόσμο τρόμου, θαυμάτων και αγαλλίασης -και σε μια αποκάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας…

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.