Γκέρντα, Αντριάν Μάτσο .: Βιβλία .: Ματιά
 

Γκέρντα, Αντριάν Μάτσο

Από τις εκδόσεις Tales Quest κυκλοφορεί το προεφηβικό βιβλίο “Γκέρντα”, που δημιούργησε ο Αντριάν Μάτσο, με κείμενα του Πέτερ Κάβετσκυ και μετάφραση στα ελληνικά της Άννας Τσακαλίδου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Γκέρντα, Αντριάν Μάτσο
Γκέρντα, Αντριάν ΜάτσοΓκέρντα, Αντριάν Μάτσο

Υπόθεση βιβλίου

Στην όμορφη και απέραντη θάλασσα, στο υπέροχο βαθύ μπλε χρώμα που φωτίζεται από κοράλλια που μοιάζουν με φρούρια που χορεύουν στο βυθό, ζούσε μια φαλαινίτσα που τη λέγανε Γκέρντα.

Η Γκέρντα μαζί με τον μεγαλύτερό της αδερφό, τον Λαρς, τη μαμά και τον μπαμπά της ζουν ευτυχισμένα. Όχι, σπίτι δεν έχουν, σπίτι τους είναι ολόκληρος ο ωκεανός, που τον διασχίζουν πηγαίνοντας από τον ισημερινό στον βόρειο πόλο και πάλι πίσω.

Η φαλαινίτσα μας και η οικογένειά της ζουν ζωή τρισευτυχισμένη. Πρώτα από όλα έχουν ο ένας τον άλλο και όλοι τους αγαπιούνται πολύ. Ο μπαμπάς συχνά τους αφηγείται ιστορίες για τα πολύ πολύ παλιά χρόνια, τότε που άνθρωποι και φάλαινες ζούσαν μονιασμένοι. Η δε μαμά, της τραγουδά από τότε που ήταν μια σταλίτσα φαλαινάκι, ένα τραγούδι που έχει πια χαραχτεί στην καρδούλα της.

Όμως, μια μέρα, όπως ακριβώς της έλεγε στο τραγούδι της και η μαμά της, ξύπνησε η Γκέρντα και ένιωσε πως ήταν σε ξένο τόπο. Κανείς δεν ήταν πλάι της, κανένας οικείος ήχος δεν ακουγόταν…

Δύο περαστικές όρκες, αργότερα την είδαν ταραγμένη και θέλησαν να ακούσουν την ιστορία της. Η Γκέρντα άρχισε να αφηγείται με κάθε λεπτομέρεια την ζωή της δίπλα στην οικογένειά της, το πως χάθηκε, το ότι δεν έβρισκε ούτε ίχνος τους, το πόση μοναξιά ένιωθε… Όλα τους τα είπε…


Τότε, μία από τις όρκες ξαφνιάστηκε “μα αυτή την ιστορία την έχω ξανακούσει”.
Της την διηγήθηκε ένας σοφός θαλάσσιος μονόκερος, που συνάντησε στη μακρινή Νουναβούτη.

Μια προτροπή για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει, καθώς και μια συμβουλή μέσα από την καρδιά τους, έδωσαν οι δύο όρκες στην μικρή φαλαινίτσα.

Ο χρόνος περνούσε και η Γκέρντα σιγά σιγά -που όμως στο νου της έμοιαζε πως γινόταν ξαφνικά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα μικρά παιδιά- μεγάλωνε. Γνώριζε τόπους, ψάρια και θηλαστικά, φυτά και πλάσματα της θάλασσας. Παρ’ όλο που στα μάτια της καθρεφτιζόταν θλίψη, η νεαρή φάλαινα σε όλους άνοιγε την καρδιά της και πάντα είχε μια καλή κουβέντα για όλους τους να πει με την ιδιόρρυθμη τραγουδιστή φωνή της.

Γνώρισε πολλά πλάσματα αυτά τα χρόνια η Γκέρντα: το πολυάσχολο χταπόδι, τους κουτσομπόληδες γλάρους, τους παιχνιδιάρηδες πιγκουίνους, την γιαγιά αρκούδα. Όποιον κι αν συναντούσε η νεαρή -πια- φάλαινα, παρ’ όλο που το κενό της απουσίας της οικογένειάς της δεν γέμιζε, η ίδια άλλαζε, μεταμορφωνόταν, δυνάμωνε, σκεπτόταν βαθύτερα.

Άραγε θα καταφέρει ποτέ να βρει τον δρόμο για τον παραδεισένιο τόπο του τραγουδιού που της έμαθε η μαμά της; Θα καταφέρει να ενωθεί ξανά με τους δικούς της;


Αγοράστε το “Γκέρντα”, του Αντριάν Μάτσο, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το προεφηβικό βιβλίο “Γκέρντα, η ιστορία μιας φαλαινίτσας” οφείλει την δημιουργία του στον ταλαντούχο και ευρύτερα γνωστό Σλοβάκο εικαστικό Αντριάν Μάτσο (Adrián Macho). Τα κείμενα που συνοδεύουν την εξαίσια εικονογράφηση του δημιουργού είναι του, επίσης Σλοβάκου, Πέτερ Κάβετσκυ (Peter Kavecký).

Στη χώρα μας το μαγευτικό αυτό ανάγνωσμα έφτασε, τον Ιούνιο του 2021, χάρη στις εκδόσεις Tales Quest και τη μετάφραση της Άννας Τσακαλίδου, σε μια πολυτελή, καλαίσθητη και ιδιαιτέρως ανθεκτική στη χρήση και στο πέρασμα του χρόνου έκδοση!

Οι εντυπωσιακές περιπέτειες και οι απίστευτες γνωριμίες της μικρής φαλαινίτσας, της Γκέρντας, στα βαθιά, σκοτεινά και μυστηριώδη νερά του ωκεανού, έχουν αποτυπωθεί με μοναδικό διττό -μέσω των εικόνων και του κειμένου- τρόπο, στο υπέροχο αυτό βιβλίο.

Ένα βιβλίο που δεν έχει μόνο περιπέτειες, αγωνία και εντυπωσιακές εξελίξεις, αλλά περιέχει και πολλές πολλές αλήθειες για την ζωή, την ψυχή και την επίτευξη των στόχων· μαθήματα ανεκτίμητα για την ζωή μας…


Στ’ αλήθεια, δεν έχει σημασία αν με την πρώτη ματιά φαίνονται τα πράγματα ακατόρθωτα. Φτάνει να ξεπεράσει κανείς τον φόβο του και τότε όλα μπορεί να τα καταφέρει.

Το ανάγνωσμα “Γκέρντα, η ιστορία μιας φαλαινίτσας”, του Αντριάν Μάτσο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο άρτια προεφηβικά βιβλία που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στη χώρα μας. Διασκεδαστικό και επιμορφωτικό, θα κρατήσει άριστη συντροφιά στους νεαρούς αναγνώστες της οικογένειάς μας και θα τους μεταφέρει και σοφά μηνύματα που θα τους φανούν απολύτως χρήσιμα στη ζωή τους είτε ως παιδιά-έφηβοι, είτε ως ενήλικες.

Αναζητήστε το, αποκτήστε το και χαρίστε το! Είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί προσχολικής & πρωτοσχολικής ηλικίας και ετοιμάζεται να επιλέξει και να διαβεί τους δρόμους της ζωής. Εξαιρετικό!

Οπισθόφυλλο

Ήταν η Γκέρντα, η μικρή φαλαινίτσα που μεγάλωσε μέσα σε μία αγαπημένη οικογένεια, τη μαμά της, τον μπαμπά της και τον αδερφό της τον Λάρς. Κάποια στιγμή όμως χάθηκε μέσα στον απέραντο ωκεανό. Και τότε κολύμπησε από άκρη σε άκρη για να τους βρει. Ποιο δρόμο να πάρει; Εμπιστεύτηκε την καρδιά της να την οδηγήσει. Αυτή την καρδιά, μέσα από την οποία αντηχούσε η μπαλάντα που της τραγουδούσε η μαμά της όταν η Γκέρντα ήταν ακόμη μικρή. Ήταν η μπαλάντα που της ψιθύριζε να μη φοβάται και πως στο τέλος θα βρει αυτό που χρειάζεται.

Στο ταξίδι της, η Γκέρντα βρίσκει ένα σωρό φίλους, θαλάσσια πλάσματα, θαλάσσιους μονόκερους, χταπόδια, όρκες και πιγκουίνους που της λένε και από μία ιστορία. Παίζει μαζί τους, τούς γνωρίζει καλύτερα, άλλες φορές απογοητεύεται ενώ άλλες νιώθει τόση χαρά για αυτούς, παίρνει μαθήματα και τους δίνει μαθήματα αγάπης, φιλίας και ανάγκης για οικογενειακή ευτυχία.

Μέσα από την αναζήτηση αυτή, η Γκέρντα μεγάλωσε, απέκτησε εμπειρίες, έγινε σοφότερη. Δε φοβήθηκε τίποτε και συνέχισε να ψάχνει την οικογένειά της. Ήταν τόσο σίγουρη για τη δύναμη της αγάπης της. Για αυτή την αγάπη που κάποια στιγμή ίσως και να αποδώσει καρπούς…

Θα βρει άραγε η Γκέρντα μέσα στον απέραντο ωκεανό την αγαπημένη της οικογένεια; Τι λέτε;


Αγοράστε το “Γκέρντα”, του Αντριάν Μάτσο, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Γκέρντα
Gerda

Υπότιτλος βιβλίου

Η ιστορία μιας φαλαινίτσας
Příběh velryby

Εικονογράφος

Αντριάν Μάτσο
Adrián Macho

Κείμενα στα Σλοβακικά

Πέτερ Κάβετσκυ
Peter Kavecký

Μετάφραση στα Τσεχικά

Καταρίνα Μπελέγιοβα
Katarína Belejová

Μετάφραση από τα Τσεχικά

Άννα Τσακαλίδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Tales Quest

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2021

Αριθμός σελίδων

27

ISBN

978-618-81330-3-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.