Ματιά

«Γοργώ και Χουζούρης» της Λένας Μερίκα

Το βιβλίο της Λένας Μερίκα «Γοργώ και Χουζούρης» είναι ένα διασκεδαστικό και συγχρόνως διδακτικό παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστούν ένα τεμπέλικο λαγουδάκι, ο Χουζούρης, και μια τσαχπίνα και αεικίνητη σκαντζοχοιρίνα, η Γοργώ. Και οι δύο […]

Γράφει: Matia Gr
«Γοργώ και Χουζούρης» της Λένας Μερίκα

«Γοργώ και Χουζούρης» της Λένας ΜερίκαΤο βιβλίο της Λένας Μερίκα «Γοργώ και Χουζούρης» είναι ένα διασκεδαστικό και συγχρόνως διδακτικό παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστούν ένα τεμπέλικο λαγουδάκι, ο Χουζούρης, και μια τσαχπίνα και αεικίνητη σκαντζοχοιρίνα, η Γοργώ. Και οι δύο μικροί μας φίλοι, ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα μέλη του είδους τους. Ο μεν Χουζούρης λατρεύει να κάθεται άπραγος και να σκέφτεται με τις ώρες σε αντίθεση με τους άλλους λαγούς που συνέχεια τρέχουν. Η δε Γοργώ ζει για να εξερευνεί τον κόσμο, και να κάνει μακρινές βόλτες, κάτι που οι σκαντζόχοιροι σχεδόν μισούν.
Στην όχθη μιας λίμνης συναντά ο Χουζούρης τη Γοργώ και από τότε γίνονται αχώριστοι φίλοι. Καταφέρνουν να επιβιώσουν ο ένας με τη βοήθεια του άλλου, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο έως την ημέρα των μεγάλων αγώνων του δάσους όπου…
Οι περιπέτειες της Γοργώ και του Χουζούρη μας διασκέδασαν, μας έκαναν να χαμογελάσουμε οικογενειακώς και καθιερώθηκαν ως ένα από τα βιβλία που θα διαβάζουμε συχνά. Τόσο τα γλυκύτατα και πανέμορφα σκίτσα της Λίλας Καλογερή, όσο και τα εμπνευσμένα και χαρούμενα ποιηματάκια που έχει αυτό το βιβλίο κάνουν την ανάγνωσή του απολαυστική για μικρούς και μεγάλους. Ένα από τα πράγματα που διδάσκει το βιβλίο αυτό και που θεωρούμε πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά μας είναι το να αποδέχονται κάποιον που είναι διαφορετικός από αυτά και να τον θεωρούν ισότιμό τους. Όπως και στα άλλα βιβλία της, έτσι και σε αυτό, η Λένα Μερίκα δίνει μαθήματα ζωής έμμεσα και με ευχάριστο τρόπο έτσι όπως θα πρέπει να κάνει κάθε βιβλίο και δη παιδικό.
Τέλος να αναφέρουμε ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και περιλαμβάνεται στην σειρά παιδικών βιβλίων του εκδοτικού οίκου με τίτλο «Βατόμουρο» που απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και άνω.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τι κοινό έχει ένας λαγός που είναι χαλαρός κι αργός με μια σκαντζοχοιρίνα δραστήρια και τσαχπίνα;
Μα, τη διαφορετικότητά τους. Είναι και οι δύο αλλιώτικοι απ’ το υπόλοιπο συνάφι τους, και όταν διαφέρεις δεν είναι –πίστεψέ με- καθόλου, μα καθόλου εύκολο πράγμα!
Αυτή η κοινή μοίρα φέρνει το λαγό Χουζούρη και τη σκαντζοχοιρίνα Γοργώ τόσο κοντά που γίνονται αχώριστοι. Θα κατορθώσουν να βρουν το δρόμο τους στη ζωή, να πετύχουν τους στόχους τους και να γίνουν ευτυχισμένοι και αποδεκτοί από τους όμοιους τους; Αυτό κι αν είναι στοίχημα ζωής…

Ο.Κ.

Για να διαβάσετε για την συγγραφέα Λένα Μερίκα κάντε κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα