«Η ιστορία των μελισσών», Μάγια Λούντε .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η ιστορία των μελισσών», Μάγια Λούντε

Το διεθνές best seller -κυκλοφορεί σε 35 γλώσσες- της Μάγια Λούντε, «Η ιστορία των μελισσών», έφτασε και στη χώρα μας, τον Μάιο του 2019, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση του Σωτήρη Σουλιώτη!

Γράφει: Matia Gr
«Η ιστορία των μελισσών», Μάγια Λούντε

Υπόθεση βιβλίου

Η Τάο, ο Τζορτζ και ο Γουίλιαμ είναι τρεις άνθρωποι που έζησαν σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους.

Η Τάο ζει στην Περιφέρεια 242 στο Σιρόνγκ του Σετσουάν το έτος 2098μ.Χ. Εργάζεται σκληρά επί δώδεκα ώρες κάθε ημέρα στον τεχνητό επικονιασμό των δέντρων. Τις υπόλοιπες δώδεκα ώρες όμως…


Και στο σπίτι είχα τον άντρα μου, τον Κουάν. Βέβαια δεν ήταν τόσο οι πολύωρες συζητήσεις που μας ένωναν. Ο Κουάν ενδιαφερόταν για το εδώ και το τώρα, ήταν συγκεκριμένος, δεν λαχταρούσε να μάθει κι άλλα, κάτι παραπάνω. Όμως στην αγκαλιά του έβρισκα γαλήνη. Εξάλλου είχαμε και τον Γουέι-Γουέν, τον τρίχρονο γιο μας. Γι’ αυτόν μπορούσαμε να μιλάμε.

Ο Τζορτζ, προηγείται περίπου έναν αιώνα -2007μ.Χ.- της Τάο και ο τόπος κατοικίας του είναι το Ότομ Χιλ στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Τζορτζ είναι μελισσοκόμος και ζει μαζί με τη γυναίκα του την Έμα. Ο μοναχογιός τους, ο Τομ, έχει φύγει από την πατρική εστία για συνεχίσει τη μαθητεία του σε ένα κολέγιο. Η σχέση πατέρα και γιου δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ειδυλλιακή…


«Δεν βλέπεις την ώρα να ξαναφύγεις, έτσι;»
Άραγε θα θύμωνε τώρα; Θα ξαναρχίζαμε;
Όχι, απλώς αναστέναξε: «Μπαμπά!»
«Καλά, καλά. Πλάκα έκανα. Και αυτή τη φορά.»
Τα υπόλοιπα που ήθελα να πω τα κατάπια. Ήξερα ότι θα έλεγα πάλι ένα σωρό πράγματα πού θα τα μετάνιωνα, αν συνέχιζα να μιλάω. Δεν έπρεπε να αρχίσουμε έτσι, όχι τώρα που επιτέλους ήρθε.

Όσο για τον Γουίλιαμ; Τόπος κατοικία το Μέριβιλ στο Χέρτφορντσαϊ της Αγγλίας, το Σωτήριο έτος 1852μ.Χ. Επιστήμονας, παντρεμένος σε νεαρή ηλικία και με διάφορα βαρίδια -κατά τη γνώμη του ιδίου- στο δισάκι του…


Το μαγαζάκι μου με τους σπόρους στον κεντρικό δρόμο του Μέριβιλ πήγαινε μια χαρά. Ήμουν γεμάτος ενθουσιασμό και πίστευα ακόμα ότι θα μπορούσα να συνδυάσω το μαγαζί μου με αυτό που είχε πράγματι σημασία για μένα: τις σπουδές μου στις φυσικές επιστήμες. Όμως πήγαινε πολύς καιρός από τότε, ήταν πολύ πριν αποκτήσουμε τόσες κόρες, και κυρίως πριν από την τελευταία κουβέντα που είχα με τον καθηγητή Ραμ.

Ενδιαφέροντες χαρακτήρες και οι τρεις που δεν έχουν πάρα ένα και μοναδικό κοινό μεταξύ τους… τις μέλισσες! Ναι, αυτά τα μικρά -αλλά τόσο σημαντικά για την λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος- έντομα!

Τις μέλισσες που θα μελετήσει ο Γουίλιαμ, που θα προσφέρουν τα προς το ζην στον Τζορτζ και που θα καθορίσουν σε απίστευτο βαθμό την ζωή της Τάο!

Δεν φαντάζομαι να θέλετε να σας πω ακριβώς πως θα εξελιχθούν οι ζωές των τριών ηρώων μας; Φυσικά και δεν θα το κάνω! Να σας χαλάσω τη μαγεία του βιβλίου της Μάγια Λούντε; Ναι περί μαγείας πρόκειται… επί των σελίδων παρακαλώ… και γρήγορα!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Μέλισσες! Ένα τόσο δα έντομο με μια τεράστια αποστολή… τον επικονιασμό των ανθέων σε φυτά και δέντρα! Χωρίς τις μέλισσες… απλά δεν θα υπάρχουν ούτε τα πρώτα ούτε τα δεύτερα! Φαντάζομαι καταλαβαίνετε ότι δίχως αυτά δεν θα υπάρχει γενικά ζωή πάνω στον πλανήτη!

Αυτό το ευεργετικό για όλους μας έντομο είναι και ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις τρεις παράλληλες ιστορίες που “τρέχουν” στο μυθιστόρημα «Η ιστορία των μελισσών», της Μάγια Λούντε.

Τρεις ιστορίες με ανατροπές, ιδιαίτερους χαρακτήρες, πρωτότυπη πλοκή και όλα αυτά γραμμένα με μια φρέσκια ρέουσα ευκόλως γλώσσα!

Από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου, τα δάκτυλα του αναγνώστη σφίγγονται γύρω του και αρνούνται πεισματικά να το εγκαταλείψουν! Το δημιούργημα της Νορβηγίδας συγγραφέως είναι από αυτά που σε μαγεύουν όταν τα διαβάζεις και που χαράσσονται στο μυαλό και στην καρδιά σου για πάντα!

Μηνύματα; Πολλά και σε διάφορα επίπεδα και τομείς! Εικόνες; Συγκλονιστικές και μοναδικές! Χαρακτήρες; Τόσο καλά δοσμένοι και πλασμένοι που ξεχνάς ότι πρόκειται για μυθιστόρημα και θα έπαιρνες εύκολα όρκο πως είναι πραγματικές ιστορίες, από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον!

Μαγεμένος από την πένα της συγγραφέως και πολύ χαρούμενος που το «Η ιστορία των μελισσών» είναι το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας (το δεύτερο μέλος της σειράς αναμένεται στην Ελλάδα), σας προτρέπω με όλες μου τις δυνάμεις να το αποκτήσετε και να το απολαύσετε!

Αν μέσα στο έτος που διανύουμε πρόκειται να διαβάσετε μόνο ένα βιβλίο, τότε αυτό ξέρετε πιο θα πρέπει να είναι… ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ!

Οπισθόφυλλο:

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕ ΑΡΑΓΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Αγγλία, 1852
Ο βιολόγος Γουίλιαμ μελετά έναν νέο τύπο κυψέλης, που μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας γι’ αυτόν και τα παιδιά του.

Αμερική, 2007
Ο μελισσοκόμος Τζορτζ αντιστέκεται στην εκβιομηχάνιση της παραγωγής και ελπίζει ότι ο γιος του θα συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Κίνα, 2098
Σε έναν κόσμο χωρίς μέλισσες, η Τάο πασπαλίζει τα δέντρα με γύρη. Οι αρχές εξαφανίζουν τον γιο της κι εκείνη ξεκινά ένα σκληρό ταξίδι αναζήτησης.

Τρεις εκπληκτικές παράλληλες ιστορίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τον κόσμο των ανθρώπων με τον κόσμο των μελισσών.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η ιστορία των μελισσών
Bienes historie

Συγγραφέας

Μάγια Λούντε
Maja Lunde

Μετάφραση

Σωτήρης Σουλιώτης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2019

Αριθμός σελίδων

496

ISBN

978-960-461-964-1

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα