«Οι ιστορίες του Τάσι Νο2», της Άννα και Μπάρμπαρα Φίνμπεργκ - «The big big big book of Tashi», by Anna and Barbara Fienberg .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Οι ιστορίες του Τάσι Νο2», της Άννα και Μπάρμπαρα Φίνμπεργκ – «The big big big book of Tashi», by Anna and Barbara Fienberg

Ο Τάσι μπορεί να είναι ο ήρωας μιας σειράς βιβλίων που έχουν σαν θέμα τις περιπέτειές του, αλλά δεν παύει να είναι ένα παιδί -σχεδόν- σαν τα άλλα. Έτσι λοιπόν δεν πηγαίνει μόνο από […]

Γράφει: Matia Gr
«Οι ιστορίες του Τάσι Νο2», της Άννα και Μπάρμπαρα Φίνμπεργκ – «The big big big book of Tashi», by Anna and Barbara Fienberg

Οι ιστορίες του Τάσι Νο2Ο Τάσι μπορεί να είναι ο ήρωας μιας σειράς βιβλίων που έχουν σαν θέμα τις περιπέτειές του, αλλά δεν παύει να είναι ένα παιδί -σχεδόν- σαν τα άλλα. Έτσι λοιπόν δεν πηγαίνει μόνο από την μια άκρη του κόσμου ως την άλλη, αλλά πηγαίνει και στο σχολείο όπως όλοι οι συνομήλικοί του. Ας τον παρακολουθήσουμε…


Την ώρα που ο Τζακ και ο Τάσι έμπαιναν φουριόζοι στην τάξη τους κάποιο πρωινό Δευτέρας, άρχισαν ξαφνικά να φωνάζουν τρομαγμένοι και έμειναν ακίνητοι σαν μαρμαρωμένοι στο άνοιγμα της πόρτας. Μπα, σε λάθος τάξη είχαν μπει. Γιατί σ’ αυτή εδώ οι τοίχοι ήταν γεμάτοι ζωγραφικές που αναπαριστούσαν πυραμίδες, τάφους με μούμιες, και παράξενες γραφές που αντί για γράμματα είχαν εικόνες. Από το ταβάνι κρέμονταν μάσκες τσακαλιών και βασιλιάδων με αγριεμένα πρόσωπα, ενώ ο βαρύς, γλυκερός και μουχλιασμένος αέρας μύριζε όπως ακριβώς το συρτάρι με τις φόρμες του Τζακ γι’ αυτό η μαμά του φύλαγε πάντα εκεί μέσα ένα σακουλάκι με αποξηραμένα λουλούδια.

Όπως καταλαβαίνετε η τάξη τους ήταν πλέον εντελώς διαφορετική. Η κυρία Χολ, η δασκάλα του Τζακ και του Τάσι τους έχει ετοιμάσει μια έκπληξη που θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για την Αρχαία Αίγυπτο και τις συνήθειες των κατοίκων της. Αυτό γίνεται αφορμή να μας διηγηθεί ο Τάσι για την ανασκαφή που βοήθησε να γίνει στη γη του Μεγάλου Θείου του. Κατά τύχη -μιας και η εκσκαφή γινόταν για να ανοιχτεί κάποιο πηγάδι- βρίσκει το άγαλμα ενός πολεμιστή που τα μάτια του τον μαγνήτιζαν και έδειχναν σαν να του μιλάνε!!! Ο Τάσι θα κουραστεί να πραγματοποιήσει την επιθυμία του πολεμιστή και θα δει τα μάτια του αγάλματος να λάμπουν από χαρά! Όμως ο αγαλματένιος πολεμιστής θα τον βοηθήσει να γλυτώσει από τα γαμψά και αρπακτικά νύχια του κακού Βαρώνου; Αυτά συμβαίνουν στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Ο Τάσι και ο βασιλικός τάφος».

Επόμενα κεφάλαια; Για να δούμε…

Το βιβλίο με τα ξόρκια

Ο Σοφός-Σαν-Κουκουβάγια προορίζει τον γιο του Πολλά-Να-Μάθει για φύλακα του Βιβλίου με τα Ξόρκια…


Ήταν κόκκινο δερματόδετο με χρυσαφιά γράμματα στο εξώφυλλο. Ο Τάσι άγγιξε απαλά με το δάχτυλο το όμορφο μπρούντζινο κούμπωμα και το λουκέτο που άνοιγε μόνο με το χρυσό κλειδί το οποίο ο Σοφός-Σαν-Κουκουβάγια φορούσε πάντα γύρω από το λαιμό του.
Ο Τάσι δεν μπορούσε να θυμηθεί κάποια χρονική περίοδο που το βιβλίο να μην ήταν μέρος της ζωής του. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, παρακολουθούσε το φίλο του να δίνει συμβουλές σε όλους, για να θεραπεύσουν μεταδοτικές αρρώστιες και μεγάλες στενοχώριες. Ο Τάσι ήξερε ολόκληρα αποσπάσματα απέξω. Αλλά αργότερα, καθώς επέστρεφε σπίτι του, ένιωθε ευτυχής που ο Σοφός-Σαν-Κουκουβάγια, του οποίου η υγεία εξασθενούσε, είχε καλέσει το γιο του κοντά του να μάθει και να δουλέψει μαζί του.

Μια μέρα όμως το Βιβλίο με τα Ξόρκια εξαφανίζεται! Ή πιο σωστά, το κλέβουν. Άραγε ο Τάσι θα καταφέρει να κρατήσει την υπόσχεσή του, να βρει τον κλέφτη και να γυρίσει πίσω στο χωριό το πολύτιμο βιβλίο;

Ο Τάσι και ο μεγάλος Βρομιάρης

Όπου ο γίγαντας Τσιντού και η γυναίκα του δέχονται επισκέψεις και φιλοξενούν τον γίγαντα Μοναδικό Αδελφό.


Εκείνο το βράδυ, μετά το φαγητό και τα δώρα, ο Τσιντού πήγε να φέρει την τούρτα του. Ακούστηκε ένα τρομερό, εκκωφαντικό μουγκρητό. Ήρθε επάνω με ένα άδειο πιάτο και με ένα τρομακτικά άγριο βλέμμα.
“Α, αυτό”, είπε ο Μοναδικός Αδελφός, σηκώνοντας τους ώμους του που ήταν σαν κοτρόνες. “Ήθελα να φάω μόνο ένα κομματάκι, αλλά προτού το καταλάβω, είχα φάει και το τελευταίο ψίχουλο, που ήταν γλυκό σαν παράδεισος. Μμμ, απολαυστικό, πολύ γευστικό!”
“Περίμενα όλη μέρα γι’ αυτή την τούρτα!” εξαγριώθηκε ο Τσιντού, κλότσησε κι έκανε στην άκρη το Μοναδικό Αδελφό και με βαρύ βήμα ανέβηκε τη σκάλα για να πάει για ύπνο. “Ό μοναδικός Μπελάς θα ‘πρεπε να ‘ναι το όνομά του”, σφύριξε μέσα από τα δόντια του.

Και όπως είδατε ο επισκέπτης τρώει, και τρώει, και τρώει χωρίς να σεβαστεί τίποτα και κανέναν! Ούτε καν την τούρτα γενεθλίων του Τσίντου… Θα καταφέρουν να απαλλαγούν από τον βρομερό αυτό φιλοξενούμενο;

Ο μαγικός αυλός

Τα χωράφια και η σοδειά τους στο χωριό του Τάσι κινδυνεύουν! Θα βρεθεί τρόπος να ξεφορτωθούν τις ακρίδες που τα απειλούν;

Ο Τάσι και το τζίνι

Ο Τάσι βρίσκει κατά τύχη ένα πιάτο που φιλοξενεί ένα τζίνι και είναι έτοιμος να ζητήσει να του πραγματοποιήσει τρεις επιθυμίες…


Το τζίνι βόγκηξε. “Επιθυμίες, επιθυμίες! Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι είναι καλύτερα να αφήνουν τα πράγματα ως έχουν”. Αλλά αναδιπλώθηκε κι ίσιωσε το τουρμπάνι του. “Ποια είναι η διαταγή σου, αφέντη;” είπε τελικά και υποκλίθηκε.

Τι θα ζητήσει ο Τάσι; Θα ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του;

Ο Τάσι και τα κλεμμένα παιδιά

Γυρνώντας από την παλιά χώρα, όπου είχε πάει επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολύ παράξενη ησυχία. Τι είχε συμβεί; Ο άτιμος πολέμαρχος είχε αιχμαλωτίσει τα παιδιά και τους νέους του χωριού του Τάσι.


“Γιατί πήρε τα παιδιά” ρώτησε η μαμά.
“Ώστε να πολεμήσουν γενναία οι άντρες και να μην το σκάσουν για να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους”, της απάντησε ο Τζακ. “Αν δεν πολεμούσαν όπως έπρεπε, εκείνος για εκδίκηση θα τιμωρούσε τα παιδιά”.
“Του αξίζει να τον τηγανίσουν στη φριτέζα σε καυτό λάδι αυτό τον πολέμαρχο!” φώναξε έξω φρενών ο μπαμπάς.

Ο Τάσι και η Μπάμπα Γιάγκα

Πως μπορεί ένα σπίτι να φτάσει σε ένα χωριό; Πως μπορεί να φτάσει οπουδήποτε μόνο του; Το σπίτι της Μπάμπα Γιάγκα πάντως, και μόνο του φτάνει στην παλιά χώρα του Τάσι και έρχεται από μια μακρινή, πολύ μακρινή χώρα. Πόσο κινδυνεύει η ζωή του Τάσι, όταν…


Έπειτα άπλωσε το χέρι της και τσάκωσε το μπράτσο του. “Εσύ όμως φαίνεσαι ζουμερό παιδάκι κι αν απολαμβάνω ένα πράγμα στη ζωή μου, αυτό είναι Πίτα-Με-Ψητό-Αγόρι”.

Το δεύτερο βιβλίο με τις περιπέτειες του Τάσι είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο γεμάτο περιπέτειες, αγωνία, γέλιο και φυσικά τον αξιαγάπητο γενναίο ήρωα. Είναι ένα βιβλίο που έχει όλα αυτά που μαγεύουν ένα παιδί αλλά και τον κάθε αναγνώστη. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007 από τις εκδόσεις Ψυχογιός -σειρά Βατόμουρο, από 7 ετών- σε μετάφραση της Κώστιας Κοντολέων. Είναι κατάλληλο τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Η καταπληκτική εικονογράφηση είναι δημιούργημα του Kim Gamble και είναι ένας από τους λόγους που τα βιβλία με τις περιπέτειες του Τάσι έχουν πλέον αποκτήσει… οπαδούς!

Η Γιαγιά-Λευκά-Μάτια που ενώ δεν μπορεί να δει, τα βλέπει όλα, ο Σοφός-Σαν-Κουκουβάγια, ο τσαγκάρης Όχι-Ακόμα, ο κακός θείος του Τάσι Τίκι Που, ο κακός Βαρώνος, γίγαντες και πειρατές φτιάχνουν ένα μαγικό κόσμο. Τον περιπετειώδη κόσμο του Τάσι. Διαβάστε αυτό το βιβλίο και θα τον γνωρίσετε από κοντά!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Τάσι είναι γλυκούλης, τρυφερούλης και πονηρούλης. Αν και τοσοδούλης, είναι επίσης τολμηρός και γενναίος. Ο Τάσι είναι ο καλύτερος! Και ξέρει να λέει τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του κόσμου!
Στο δεύτερο βιβλίο με τις περιπέτειές του θα διαβάσετε για το βασιλικό τάφο, το τζίνι, την Μπάμπα Γιάγκα κ.α.

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα