«Η τέχνη της απλότητας», Nτομινίκ Λορό .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η τέχνη της απλότητας», Nτομινίκ Λορό

Χρειαζόμαστε πολύ λίγα για να ζούμε. Όσο λιγότερα έχουμε, τόσο πιο ελεύθεροι και πλήρεις είμαστε. Να γίνουμε μινιμαλιστές.

Γράφει: Κώστας Τραχανάς
«Η τέχνη της απλότητας», Nτομινίκ Λορό

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 257

Στις δυτικές κοινωνίες δεν ξέρουμε πια να ζούμε απλά, έχουμε υπερβολικά πολλά υλικά αγαθά, υπερβολικά πολλές επιλογές, υπερβολικά πολλούς πειρασμούς, υπερβολικά πολλές επιθυμίες, υπερβολικά πολλή τροφή. Ξοδεύουμε πολλά, καταστρέφουμε τα πάντα.

Η αφθονία δε φέρνει ούτε τη χάρη ούτε την κομψότητα. Καταστρέφει την ψυχή και την φυλακίζει. Η απλότητα δίνει λύση σε πολλά προβλήματα. Η απλότητα είναι μια θετική και εμπλουτιστική αξία. Γι’ αυτό, εξάλλου, φιλόσοφοι της Αρχαιότητας, χριστιανοί, μυστικιστές, βουδιστές, σοφοί της Ινδίας… έθεταν ως σκοπό τους, κατά τους αιώνες, να μας υπενθυμίζουν τις αρχές αυτής της αξίας, η οποία μας επιτρέπει να ζούμε απελευθερωμένοι από προκαταλήψεις, περιορισμούς και βάρη που μας αποσπούν και μας αγχώνουν.

Χρειαζόμαστε πολύ λίγα για να ζούμε. Όσο λιγότερα έχουμε, τόσο πιο ελεύθεροι και πλήρεις είμαστε. Να γίνουμε μινιμαλιστές.

Μην δίνετε μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα απ’ ότι στις ανθρώπινες αξίες, στον μόχθο σας, στην ηρεμία σας, στην ομορφιά, στην ελευθερία σας και γενικώς σε ό,τι είναι ζωντανό. Δεν είμαστε εμείς που κατέχουμε τα πράγματα. Τα πράγματα κατέχουν εμάς. Στη Μογγολία ένας κάτοικος έχει στην κατοχή του κατά μέσο όρο 300 αντικείμενα, ενώ ένας Ιάπωνας 3.000.

«Μικρά» πράγματα, «ελαφριά» ζωή και απλοποίηση.

Το πάχος είναι ένας μικρός Θάνατος. Σώμα ελαφρύ, ζωή ελαφριά. Ο μόνος τρόπος να αδυνατίσουμε είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Να τρώτε αργά και με λεπτότητα. Να κάνετε συχνά νηστεία. Να τρώτε όταν πεινάτε. Όχι ζάχαρη, αλάτι και αλκοόλ. Οι καλύτερες πηγές ενέργειας είναι το ρύζι ολικής αλέσεως, οι γλυκοπατάτες και οι πατάτες.

Τα δεινά του σώματος είναι αδιαχώριστα από τα δεινά της ψυχής. Ο φόβος, το άγχος, η κατάθλιψη είναι τοξικά. Να κάνετε φυσική δραστηριότητα. Μάθετε να επιλέγετε τις σκέψεις σας. Επιλέξτε να είναι καλοσυνάτες, χαρούμενες, στοργικές και ο κόσμος θα σας το επιστρέψει. Υπερβείτε τα προβλήματα. Η αρνητικότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Εξασκηθείτε στην αποστασιοποίηση. Μην αγκιστρώνεστε σε ιδέες και σκέψεις. Όταν έχουμε χαρά, η ζωή είναι γεμάτη αφθονία. Εξασκηθείτε στην συγκέντρωση: διαλογιστείτε. Δώστε τέλος στις στείρες σχέσεις.

  «Άγριο βασίλειο», Τζιν Φίλιπς - «Fierce kingdom», Gin Phillips

Ο ουρανός μας έχει δώσει δύο αυτιά για ν’ ακούμε κι ένα στόμα για να μιλάμε. Συνεπώς θα έπρεπε ν’ ακούμε δυο φορές περισσότερο απ’ ότι μιλάμε. Να μην λέτε ποτέ κακό για κανένα. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τους άλλους. Παραμείνατε ο εαυτός σας. Όλοι είμαστε, στο βάθος της ύπαρξής μας, μόνοι. Εκτιμήστε τη μοναξιά. Θεωρείστε την προνομιούχα κατάσταση, όχι δοκιμασία. Έχετε πίστη στον εαυτό σας. Εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας.

Μέσα στον καθένα από εμάς υπάρχει ένα διαμάντι. Μην σας απασχολεί τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς. Διαβάζετε όσο περισσότερο μπορείτε. Ό,τι διαβάζουμε ενσωματώνεται στο συνειδητό μας. Επενδύστε στη γνώση. Η φτώχεια ισοδυναμεί, σύμφωνα με πολλούς μυστικιστές και στοχαστές, με αρετή. Φτώχεια δεν σημαίνει μόνο έλλειψη χρημάτων. Σημαίνει επίσης την ταπεινότητα πνεύματος, και την απάρνηση των επίγειων επιθυμιών. Τα αίτια της ανθρώπινης δυστυχίας είναι η απληστία, η δίψα για υλικά αγαθά και το εγώ.

Η εγκράτεια είναι ένας έξυπνος τρόπος ζωής, απλός αλλά και εκλεπτισμένος. Κινηθείτε, περπατήστε, κάντε μασάζ, διαλογιστείτε, αναπνεύστε… Μην παραμελείτε την αϋπνία. Το νερό μεταφέρει θετική ενέργεια. Ταξιδέψτε, ζήστε. Να φεύγετε για να αναζωογονείτε τον νου, αλλά και την ψυχή σας. Τα ταξίδια ηρεμούν, ανακουφίζουν, αναζωογονούν. Να γελάτε, να είστε ευτυχισμένοι. Κάποιος που δεν γελάει ποτέ είναι άρρωστος. Βρείτε τη γαλήνη μέσα σας.

Η χαρά της ζωής εξαρτάται από πολύ μικρά πράγματα. Να περιμένετε το χειρότερο, να δέχεστε τη ζωή όπως έρχεται και να χαμογελάτε. Το σημαντικό δεν είναι να ζούμε, αλλά να ζούμε καλά. Τρώτε λίγο και καλά, κοιμηθείτε νωρίς, γυμναστείτε, μη σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε, γνωρίστε ανθρώπους, αντλήστε καινούργιες ιδέες και βρείτε στην κάθε μέρα όσο περισσότερες χαρές μπορείτε.

  «Τα εφτά θαύματα του κόσμου 4: Η κατάρα του βασιλιά», Πίτερ Λεράντζις

Μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας, μην κλείνετε το πνεύμα σας στα μυστήρια και, για να είστε ευτυχισμένοι, ζήστε απλά…

Διαβάστε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο για να βρείτε και άλλες… 1.000 μικρές απολαύσεις.

Πρόκειται για Αριστούργημα.

Η ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΛΟΡΟ, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ, που έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, καθώς και άλλων παρόμοιων βιβλίων αυτοβοήθειας, ζει στην Ιαπωνία εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Γοητευμένη από τον ιαπωνικό τρόπο διαβίωσης, κατάφερε να προσαρμόσει την ιαπωνική φιλοσοφία στον Δυτικό τρόπο ζωής. Και αυτό ακριβώς προτείνει στα βιβλία της.

Τραχανάς Κώστας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.