Η τριλογία του φασισμού .: Βιβλία .: Ματιά
 

Η τριλογία του φασισμού

Carlo Lucarelli Εν λευκώ (μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ) Ένα μουντό καλοκαίρι (μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ) Το μπουρδέλο της οδού Όκε (μετάφραση: ΤΟΝΙΑ ΤΣΙΤΣΟΒΙΤΣ) Εκδόσεις Κέδρος Ξένη Πεζογραφία Τίτλοι πρωτοτύπων: «Carta bianca», «L’ estate torbida», «Via delle […]

Γράφει: Matia Gr
Η τριλογία του φασισμού

Η τριλογία του φασισμού
Carlo Lucarelli
Εν λευκώ (μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ)
Ένα μουντό καλοκαίρι (μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ)
Το μπουρδέλο της οδού Όκε (μετάφραση: ΤΟΝΙΑ ΤΣΙΤΣΟΒΙΤΣ)
Εκδόσεις Κέδρος
Ξένη Πεζογραφία
Τίτλοι πρωτοτύπων: «Carta bianca», «L’ estate torbida», «Via delle Oche»
Σκληρόδετη έκδοση
ISBN: 978-960-04-4333-2
Σελ. 412
Τιμή: 19,50€
Νοέμβριος 2012

Εν λευκώ
Απρίλιος του 1945, Βόρεια Ιταλία. Ο Μουσολίνι και οι υποστηρικτές του έχουν αποσυρθεί στο Σαλό. Η κατάσταση είναι τεταμένη λίγο πριν το αναπόφευκτο τέλος. Το φασιστικό καθεστώς κλυδωνίζεται επικίνδυνα.
Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του γοητευτικού νεαρού Βιτόριο Ρέιναρντ, μέλος του Φασιστικού Κόμματος. Το θύμα ήταν αναμεμειγμένο σε βρόμικες υποθέσεις, ενώ διατηρούσε στενές σχέσεις και με την υψηλή κοινωνία των φασιστών. Ιδιαίτερα με την όμορφη κόρη του κόντε Αλμπέρτο Μαρία Τεντέσκο…

Ένα μουντό καλοκαίρι
Μάιος του 1945. Μετά την απελευθέρωση, η αναρχία. Περιοχές ολόκληρες της βόρειας και της κεντρικής Ιταλίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο πάνοπλων ανταρτών.
Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα είναι επικηρυγμένος. Το όνομά του βρίσκεται σε μαύρη λίστα με ονόματα φασιστών της Δημοκρατίας του Σαλό. Ταξιδεύει έντρομος προς τη Ρώμη. Λίγο έξω από την Μπολόνια, τον σταματάει ο αρχιφύλακας Λεονάρντι της αντιστασιακής αστυνομίας, ένας παλιός μαθητής του, ο οποίος τον αναγνωρίζει. Τον υποχρεώνει να συνεργαστεί μαζί του στην υπόθεση της άγριας δολοφονίας μιας οικογένειας αγροτών αναμεμειγμένης με το λαθρεμπόριο. Μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον με σκληροπυρηνικούς αντιστασιακούς και νέους λαϊκούς ηγέτες, πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες, ο Ντε Λούκα ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου.

Το μπουρδέλο της οδού Όκε
Απρίλιος του 1948, Μπολόνια. Η Ιταλία ετοιμάζεται για τις δεύτερες –και καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις– βουλευτικές εκλογές. Τόσο οι δεξιοί όσο και οι κομμουνιστές επιδίδονται σ’ ένα σκληρό αγώνα αλληλοεξόντωσης.
Σ’ αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, στην Μπολόνια, ο επιθεωρητής Ντε Λούκα, αναλαμβάνει την υπόθεση μιας δολοφονίας σ’ ένα μπουρδέλο της οδού Όκε. Το θύμα, ένας νεαρός κομμουνιστής, βρέθηκε κρεμασμένος. Κάποιοι θέλουν να κλείσουν την υπόθεση ως αυτοκτονία. Ανάμεσα σε αγέρωχες μετρέσες και φοβισμένες πουτάνες, διεφθαρμένους δεξιούς και φιλοκομμουνιστές χαφιέδες, ο Ντε Λούκα ρίχνεται με πάθος στην αναζήτηση της αλήθειας, αγνοώντας ηθελημένα το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του.

Σ’ ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας, διαφθοράς και βίας, τρεις διαφορετικές σκοτεινές αστυνομικές υποθέσεις με ήρωα τον επιθεωρητή Ντε Λούκα συγκροτούν τη συναρπαστική Τριλογία του φασισμού.

Ο Κάρλο Λουκαρέλι γεννήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας στις 26 Οκτωβρίου 1960. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Νορβηγία, στη Γερμανία και στη Γαλλία, και έχουν κατακτήσει το κοινό και τους κριτικούς (Βραβείο Scerbanenco και Silver Dagger Award). Έχει διατελέσει συγγραφέας και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής Blu notte. Έχει γράψει επίσης πολυάριθμα σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα έργα του Almost blue: Μια φωνή τραγουδάει μέσα στο σκοτάδι, ένας τυφλός αφουγκράζεται ενώ ο Ιγκουάνα ετοιμάζεται να χτυπήσει ξανά (Primus Εκδόσεις Καπάτου, 1998), Εν λευκώ (Κέδρος, 2003), Ένα μουντό καλοκαίρι (Κέδρος 2003), Το μπουρδέλο της οδού Όκε (Κέδρος, 2003) και Μέρα με τη μέρα (Καστανιώτης, 2005).

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.