«Ιρέν», Πιέρ Λεμέτρ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ιρέν», Πιέρ Λεμέτρ

Ο Πιέρ Λεμέτρ είναι μαιτρ τόσο του λόγου όσο και της αγωνιώδους αστυνομικής πλοκής.

Γράφει: Matia Gr
«Ιρέν», Πιέρ Λεμέτρ

Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πιέρ Λεμέτρ, με ήρωα τον αστυνόμο Καμίγ Βεροβέν, κυκλοφόρησε και στην χώρα μας! Σε μετάφραση της Κλαιρ Νεβέ, από τις εκδόσεις Μίνωας, το εξαίσιο «Ιρέν» σας περιμένει να το απολαύσετε!

Υπόθεση βιβλίου

Το τμήμα ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Παρισιού είναι επί ποδός. Δύο νεαρές γυναίκες έχουν κατακρεουργηθεί σε ένα διαμέρισμα. Ο ικανότατος αστυνόμος Καμίγ Βεροβέν και η ομάδα του αναλαμβάνουν τη διερεύνηση και τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Όταν φτάνουν στο επίμαχο διαμέρισμα μένουν κατάπληκτοι από την αγριότητα των δύο φόνων. Τα σώματα των θυμάτων είναι διαμελισμένα, ο χώρος είναι πνιγμένος μέσα στο αίμα και το μυαλό τους πλημμυρίζει από καίρια ερωτήματα…


Με ποιά σειρά τις είχαν κόψει σε κομμάτια, με ποιον τρόπο και με τι αντικείμενο; Ήταν αρκετός ένας μόνο άντρας (ή γυναίκα) ή χρειάστηκε να είναι περισσότεροι; Τις είχαν βιάσει; πώς; (ή με τι); Τόσοι ήταν οι άγνωστοι αυτής της μακάβριας εξίσωσης που ο Καμίγ καλούνταν να λύσει.
Και μια λεπτομέρεια ακόμα πιο παράξενη: εκείνο το τόσο ξεκάθαρο αποτύπωμα από τον μέσο ενός χεριού πάνω στον τοίχο δεν προερχόταν από αληθινό δάχτυλο αλλά από σφραγίδα.

Αυτό το αποτύπωμα ήταν και η γέφυρα που συνέδεσε τις φρικιαστικές αυτές δολοφονίες με μία εξίσου ειδεχθή δολοφονία που είχε διαπραχθεί πριν από δεκαοκτώ μήνες.

Οι πρώτες έρευνες φανερώνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για κάποιον ευφυή αλλά και διεστραμμένο κατά συρροήν δολοφόνο. Όταν μάλιστα γίνεται αντιληπτό πως οι δολοφονίες αυτές αποτελούν στην ουσία θανάσιμες αναπαραστάσεις φόνων από αστυνομικά μυθιστορήματα, η ομάδα έρευνας μεγαλώνει σε πλήθος μελών και όλο και περισσότερες ώρες αφιερώνουν οι αστυνομικοί για την ανακάλυψη του κτηνώδους δράστη.

Οι ανεξιχνίαστοι φόνοι που συνδέονται με μυθιστορήματα αυξάνονται, οι ενδείξεις οδηγούν σε έναν βιβλιοπώλη, αλλά φευ! Η Ιρέν, η εγκυμονούσα σύζυγος του Καμίγ, απάγεται από τον δολοφόνο, ο οποίος δεν μπορεί να είναι ο βιβλιοπώλης που ανέκριναν. Το βιβλίο που αναφέρεται στον φόνο μιας εγκύου θέτει χρονικό όριο τις 2 μετά τα μεσάνυχτα… Αυτό σημαίνει ότι λίγα μόνο λεπτά απομένουν από την στιγμή που ο Καμίγ καταλαβαίνει σε ποιο ακριβώς μέρος βρίσκεται η γυναίκα του!

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Πιέρ Λεμέτρ, όπως θα αντιληφθείτε κι εσείς μόλις διαβάσετε το αριστούργημά του, είναι μαιτρ τόσο του λόγου όσο και της αγωνιώδους αστυνομικής πλοκής. Η ιστορία που τιτλοφορείται «Ιρέν» είναι ένα καταιγιστικό αστυνομικό θρίλερ που σου κόβει την ανάσα σε πολλά διάσπαρτα σημεία.

Για την αγωνία, δεν το συζητάω… είναι αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου και αυτό συμβαίνει από την πρώτη λέξη έως την τελευταία του! Οι ήρωες του έργου είναι αριστοτεχνικά χτισμένοι και τοποθετημένοι μέσα στην πλοκή, με ξεχωριστό φυσικά τον πρωταγωνιστή… τον μικρόσωμο αλλά τετραπέρατο αστυνόμο Καμίγ Βεροβέν.

Το «Ιρέν» μου θύμισε έντονα τα βιβλία του Jo Nesbo, με τις ανάλογες φυσικά διαφορές λόγω διαφορετικής υπηκοότητας των συγγραφέων αλλά και των ηρώων τους. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Βεροβέν, έχει τόσο ενδιαφέρον ως αστυνομικός χαρακτήρας όσο ο Χόλε του Νέσμπο, ο Χολμς του Ντόυλ, ο Πουαρό της Κρίστι και ο δικός μας Μπέκας του Μαρή!

Ανυπομονώντας να διαβάσω και άλλα έργα του Πιέρ Λεμέτρ, σας προτείνω ανεπιφύλακτα -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- να έρθετε σε επαφή με την πένα του. Πρόκειται για έναν εκ των πλέον ταλαντούχων μυθιστοριογράφων αστυνομικής λογοτεχνίας της εποχής μας. Εξαιρετικός! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Από την πρώτη κιόλας δολοφονία, αποτρόπαια και φριχτή, ο ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν ξαφνιάζεται από τη βιαιότητα του εγκλήματος και αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπόθεση δεν θα είναι ίδια με καμία άλλη. Η αστυνομία ανακαλύπτει τα σώματα δύο γυναικών άγρια τεμαχισμένα και τελετουργικά τοποθετημένα σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού. Στον τοίχο καρφωμένο το κεφάλι του ενός θύματος και δίπλα ένα αποτύπωμα. Σταδιακά αποκαλύπτονται και άλλα εγκλήματα, εξίσου φρικιαστικά, όσο και αναίτια.

Ο ντετέκτιβ, ιδιόρρυθμος και αντισυμβατικός, αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με έναν κατά συρροήν μανιακό δολοφόνο, που σχεδιάζει αριστοτεχνικά κάθε έγκλημα. Ο Βεροβέν, έντρομος, συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα όταν και η προσωπική ζωή του θα αποτελέσει μέρος του ανατριχιαστικού σεναρίου που έχει επινοήσει ο δολοφόνος.

Ποιο είναι το αόρατο νήμα που συνδέει όλες αυτές τις άγριες δολοφονίες;

Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Η πρωτότυπη δομή και η ασύλληπτη ανατροπή κατατάσσουν το Ιρέν στα κορυφαία αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ιρέν
Travail soigné

Συγγραφέας

Πιέρ Λεμέτρ
Pierre Lemaitre

Μετάφραση

Κλαιρ Νεβέ

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

2006 (Γαλλία)
Απρίλιος 2018 (Ελλάδα)

Αριθμός σελίδων

509

ISBN

978-618-02-1041-5

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.