Ιστορίες ντροπής .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ιστορίες ντροπής

Συγγραφέας: ΓΙώργος ΠαΜπούκης ΕκδόσεΙς Πατάκη ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ ISBN: 978-960-16-4422-6 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 424 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 15,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Τα τελευταία πενήντα, εξήντα ή έστω εκατό χρόνια και σε ένα […]

Γράφει: Matia Gr
Ιστορίες ντροπής

Ιστορίες ντροπήςΣυγγραφέας: ΓΙώργος ΠαΜπούκης
ΕκδόσεΙς Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN: 978-960-16-4422-6
ΣΧΗΜΑ: 14×21
ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 424
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 15,50 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Τα τελευταία πενήντα, εξήντα ή έστω εκατό χρόνια και σε ένα μικρό μόνο τμήμα του αμαρτωλού πλανήτη μας, αυτό που εμείς σήμερα αυτάρεσκα ονομάζουμε δυτικό κόσμο, οι γυναίκες άρχισαν για πρώτη φορά να ζουν όλο και πιο ανθρώπινα. Για αιώνες και χιλιετίες, σε όλη τη μέχρι τότε ιστορία τους και σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, οι γυναίκες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Γης και παρά τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, ζούσαν σαν «χρηστικά αντικείμενα» και η ζωή τους έμοιαζε με αυτή των κατοικίδιων ζώων.
Όλοι οι απίστευτα απάνθρωποι καταναγκασμοί που είχαν επιβληθεί «θεσμικά» στις γυναίκες ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένοι: από τους άνδρες πρώτα και από τους νόμους έπειτα, τους οποίους βεβαίως θεσμοθετούσαν αποκλειστικά και μόνον οι άνδρες. Την ίδια στιγμή το φρικτό αυτό καθεστώς ήταν όχι μόνο αποδεκτό αλλά και «ευλογημένο» από τις Εκκλησίες και τον κλήρο, που πάντοτε σκέφτονταν, σχεδίαζαν και δρούσαν σε πλήρη σύμπνοια με τους άνδρες. Τι συνέβη όμως και κάποια στιγμή, στο μικρό έστω κομμάτι του πλανήτη όπου έτυχε να ζούμε, ανατράπηκαν όλα αυτά τα φοβερά; Και για ποιους λόγους άραγε όλα αυτά επιζούν ακόμη σε ένα μεγάλο τμήμα του σύγχρονου κόσμου μας;

Ο Γιώργος Παμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματός του ασχολήθηκε από νωρίς με τη συγγραφή δοκιμίων. Συνεργάστηκε, ως τακτικός συντάκτης επιφυλλίδων, με την εφημερίδα Το Βήμα για τέσσερα χρόνια και με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο για δεκατέσσερα χρόνια περίπου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ο μεγάλος κόσμος του μικρού ανθρώπου, «Ερμής», 1973 (έπαινος δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών για το 1975), Πλοηγός ιδεών για την τρίτη χιλιετία, «Δόμος», 1992, Στην τροχιά του ενός θεού, έκδοση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), 1999, Η μεγάλη αντιπαράθεση, «Κριτική», 2004 και Ημιμάθειας εγκώμιο, «Κριτική», 2009.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.