«Καλοκαίρι στην πισίνα», Βιλ Γκμέλινγκ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Καλοκαίρι στην πισίνα», Βιλ Γκμέλινγκ

Το εξαίσιο προεφηβικό μυθιστόρημα «Καλοκαίρι στην πισίνα», του Βιλ Γκμέλινγκ, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, τον Ιούνιο του 2020, σε μετάφραση της Πελαγίας Τσινάρη.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Καλοκαίρι στην πισίνα», Βιλ Γκμέλινγκ

Υπόθεση βιβλίου

Είναι ήδη τέλη Απριλίου και τρία αδέρφια, ο Άλφ, η Κατίνκα και ο Ρόμπι -δέκα, οκτώ και επτά χρονών αντίστοιχα- βρίσκονται στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης τους. Ο Ρόμπι προσπαθεί να μάθει να κολυμπά μα δεν τα καταφέρνει, παρόλο που τα αδέρφια του του λένε τι ακριβώς πρέπει να κάνει και πώς να κουνάει τα πόδια του. Μάταια.

Δίπλα στην πισίνα υπάρχουν ξαπλώστρες και σε μία από αυτές, μία κυρία με ένα μωρό κάθεται και ξεφυλλίζει ένα περιοδικό. Ο επόπτης της πισίνας είναι εντελώς άχρηστος, η μητέρα μιλάει με όλο της το είναι στο κινητό της και το μωρό… της φεύγει από την προσοχή και βουτάει μέσα στην πισίνα! Ο Άλφ και η Κατίνκα δεν το σκέφτονται στιγμή! Κολυμπάνε γρήγορα και σώζουν το μωρό, την στιγμή που κανείς άλλος δεν έχει καν αντιληφθεί τι έχει συμβεί!


Γίναμε διάσημοι με τη μία. Στο σχολείο μας κοίταζαν όλοι καλά καλά κι ήταν περήφανοι για μας, παρόλο που κάνεις μέχρι τότε δεν μας πολύ συμπαθούσε.
Μετά από λίγες μέρες ήρθε στο σπίτι μας και ο διευθυντής του κολυμβητηρίου, μας έσφιξε το χέρι, στον καθέναν ξεχωριστά, και μας έπλεξε το εγκώμιο. Εμείς σκεφτήκαμε ότι, εντάξει, φτάνει πια, αρκεί.

Ε, εντάξει, αν ήξεραν την συνέχεια, ίσως να μην αδημονούσαν τόσο να τελειώσουν τα λόγια ευγνωμοσύνης του και να φύγει. Τι εννοώ; Να, ο διευθυντής του κολυμβητηρίου δεν έμεινε μόνο στις ευχαριστίες, αλλά τους χάρισε και τρία ελευθέρας για να πηγαίνουν όλο το καλοκαίρι, όποτε θέλουν, στην ανοιχτή πισίνα!

Τι καταπληκτικό δώρο είναι αυτό! Οι γονείς τους δεν θα μπορούσαν -για οικονομικούς λόγους- να τους προσφέρουν κάτι τέτοιο! Όπως φαίνεται, το φετινό καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα! Όσο για τα ελευθέρας; Δεν θα αργήσουν καθόλου να χρησιμοποιηθούν, μιας και σε δεκαπέντε μέρες, η καλοκαιρινή πισίνα θα ανοίξει για το κοινό.

Οι τρεις φίλοι μας έχουν σκοπό να βρίσκονται εκεί κάθε μα κάθε μέρα! Από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου η καλοκαιρινή πισίνα σκοπεύουν να γίνει το μόνιμο στέκι τους. Με ήλιο ή με βροχή, δεν θα περάσουν ούτε μια μέρα μακριά από τα καθαρά νερά της και τον υπέροχο χώρο γύρω από αυτήν!

Και να, οι δεκαπέντε μέρες πέρασαν και ήρθε η στιγμή της πρώτης τους επίσκεψης στην καλοκαιρινή πισίνα. Γεμάτοι χαρά κάνουν ήδη τις πρώτες διαπιστώσεις· που άλλες είναι ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες. Στις ευχάριστες συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι τουλάχιστον για εκείνη την πρώτη ημέρα, η πισίνα είναι άδεια, αλλά δυστυχώς το νερό της είναι κα-τα-πα-γω-μέ-νο· πράγμα που αποθάρρυνε τους δύο μεγάλους αλλά ξετρέλανε τον Ρόμπι!

Ο δισταγμός τους δεν κρατά για πολύ. Ξεκινούν, με συνοπτικές διαδικασίες, οι βουτιές, τα παιχνίδια, οι νεροτσουλήθρες, μέχρι που μελάνιασαν από το κρύο, μέχρι που πείνασαν σαν λύκοι! Ευτυχώς, η καντίνα με τις τηγανιτές της πατάτες έδωσε μια προσωρινή λύση στην λιγουρίτσα τους κι έτσι κάθισαν εκεί, κάνοντας σχέδια για την επόμενη μέρα που θα αναλώνονταν σε ηλιοθεραπεία, σε κολύμπι και φυσικά στην συνέχιση των προσπαθειών να μάθουν κολύμπι στον Ρόμπι.


Ο Ρόμπι στην πραγματικότητα δεν είναι ανάπηρος ή καθυστερημένος. Είναι απλά διαφορετικός. Όταν ζωγραφίζει μοιάζει λες και τη ζωγραφιά την έκανε κανένα μωρό ή κάνας εξωγήινος. Είναι απλά κάτι πολύχρωμες μουντζούρες. Επίσης δεν μιλάει και πολύ, προτιμά να δείχνει πράγματα. Η μαμά και ο μπαμπάς τον έχουν πάει στον γιατρό πολλές φορές. Αλλά εκείνος λέει ότι όλα είναι εντάξει.

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι πως είναι εντελώς απρόβλεπτος. Εκεί που νομίζουν πως κοιμάται, αυτός συλλέγει πληροφορίες από τις παρακείμενες συζητήσεις. Εκεί που έχουν συμβιβαστεί με την απροθυμία του να μιλάει πολύ, την επόμενη στιγμή ανοίγει συζήτηση ολόκληρη με κάποιον άγνωστο επειδή απλά τον συμπάθησε.

Αυτή η πρώτη μέρα τους στην καλοκαιρινή πισίνα, είναι γεμάτη έντονα συναισθήματα και η επιστροφή τους στο σπίτι, αργά το απόγευμα, πλήρης συζητήσεων. Τα τρία παιδιά έχουν θέσει στόχους. Στο τέλος των καλοκαιρινών διακοπών τους, ή ακόμη καλύτερα στις αρχές του φθινοπώρου, θα πρέπει ο κάθε ένας τους να έχει καταφέρει κάτι, που φαντάζει πολύ δύσκολο για τον ίδιο. Ο Αλφ θα πρέπει να κάνει βουτιά από τον βατήρα των δέκα μέτρων, η Κατίνκα θέλει να καταφέρει να κάνει είκοσι διαδρομές ελεύθερου στην πισίνα και ο Ρόμπι να μάθει να κολυμπάει.

Οι μέρες κυλάνε γεμάτες εμπειρίες στην καλοκαιρινή πισίνα και η κάθε μέρα γίνεται ακόμη καλύτερη! Μάλιστα, κάθε φορά που ο Άλφ βλέπει την κόρη του επιστάτη της πισίνας να τριγυρίζει εκεί γύρω νιώθει πιο ευτυχισμένος. Μα αλήθεια, είναι το πιο όμορφο κορίτσι του κόσμου για αυτόν!

Στον υπέροχο αυτό χώρο θα γνωρίσουν πολύ κόσμο, θα αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις, θα κάνουν τις επιλογές τους και θα ωριμάσουν μέσα από αυτές. Τι λέτε, δεν πάμε κι εμείς μαζί τους να απολαύσουμε την καλοκαιρινή πισίνα και τους θαμώνες της;


Αγοράστε το «Καλοκαίρι στην πισίνα», του Βιλ Γκμέλινγκ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το προεφηβικό μυθιστόρημα «Καλοκαίρι στην πισίνα», του Βιλ Γκμέλινγκ, είναι ένα βιβλίο από αυτά που τα διαβάζεις και ταξιδεύεις μαζί τους· τοπικά, χρονικά, μοναδικά και σίγουρα απολαυστικά!

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν γεγονότα και καταστάσεις οι ήρωές του, οι γερές βάσεις που θέτει η αγάπη και η αποδοχή των γονιών τους και τα θετικά αποτελέσματα στο κάθε παιδί ξεχωριστά, διαφαίνονται σε κάθε σελίδα.

Τα παιδικά βιώματα, ο ρατσισμός, οι αδελφικές σχέσεις, τα πρώτα σκιρτήματα ενός παιδικού έρωτα, η αλλαγή σχολείου, οι επιπτώσεις και οι συνέπειες κάποιων πράξεων, οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η εμπιστοσύνη και η υπευθυνότητα, οι στόχοι και τα παιδικά όνειρα, διαποτίζουν την ιστορία και της προσδίδουν ένα άκρως ωφέλιμο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Εκτός από τα προηγούμενα, ο ταλαντούχος συγγραφέας φέρνει τους νεαρούς αναγνώστες του σε επαφή με διάφορες “κοσμοθεωρίες”, φωτίζοντας μέσα από αυτές διάφορα θέσφατα, μεταξύ των οποίων και η διαφορά του αλήτη από τον άστεγο!

Δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι γονείς σαν τους Μπουκόφσκι και αυτό είναι κάτι που κάνει την ανάγνωση του μυθιστορήματος «Καλοκαίρι στην πισίνα» μια επιτακτική αναγκαιότητα! Αφήστε που ταυτόχρονα με τα μηνύματα, προσφέρει στον κάθε έναν που θα το διαβάσει, πολλές ώρες απολαυστικής ανάγνωσης!

Άριστο, άρτιο και απολαυστικό!!! Χαρίστε το σε κάθε παιδί του κύκλου σας που ετοιμάζεται να μπει στην εφηβεία! Θα το λατρέψει και θα σας ευχαριστεί, όταν με το καλό μεγαλώσει και καταλάβει πόσο πολύ το ωφέλησε το έργο αυτό του Βιλ Γκμέλινγκ!

Α, μην το ξεχάσω! Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικής Λογοτεχνίας 2020 της Γερμανίας (Jugend literatur preise), έδωσαν στην κατηγορία Παιδικό βιβλίο (Kinderbuch), το κρατικό βραβείο στο βιβλίο «Καλοκαίρι στην πισίνα». Επίσης, το 2019, συμπεριλήφθηκε στη λίστα, με τα καλύτερα βιβλία παγκοσμίως, της White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου! Ακόμα, τον Ιούλιο του 2019, έλαβε τη διάκριση Luchs από το περιοδικό Zeit και το Radio Bremen, ως καλύτερο βιβλίο του μήνα!

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα Will Gmehling, αλλά και στις εκδόσεις Καστανιώτη που χάρη σε αυτές μπορούμε να το απολαύσουμε στη μητρική μας γλώσσα.

Οπισθόφυλλο:

Είχαμε απλώσει πάλι την κουβέρτα μας στο γρασίδι και αράζαμε τεμπέλικα. Η Κατίνκα δεν είχε όρεξη να εξασκηθεί στο ελεύθερο. Ο Ρόμπι ήθελε να κοιτάζει τον ουρανό. Βαριόμασταν. Κι έτσι είπα να το αναφέρω.

«Ερχόμαστε μόνο μέρα εδώ» είπα.
«Ναι, φυσικά» είπε η Κατίνκα, «και λοιπόν;»
«Ωραία θα ήταν να ερχόμασταν καμιά φορά και νύχτα» είπα.
«Νύχτα;» Με κοίταξε καλά καλά.
«Θα μπορούσαμε να το προσπαθήσουμε, θέλω να πω… Να πηδήξουμε τη μάντρα, για παράδειγμα… Για παράδειγμα, λέω…»
Εκείνη συνέχιζε να με κοιτάζει και κούνησε το κεφάλι της συμφωνώντας. «Το βρίσκω τέλειο…» είπε σιγανά. «Το βρίσκω πραγματικά τέλειο! Επιτέλους, θα κάνουμε κάτι παράνομο!»

Το Καλοκαίρι στην πισίνα μιλά για μια παρέα παιδιών, για την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της.


Αγοράστε το «Καλοκαίρι στην πισίνα», του Βιλ Γκμέλινγκ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Καλοκαίρι στην πισίνα
Freibad. Ein ganzer Sommer unter dem Himmel.

Συγγραφέας

Βιλ Γκμέλινγκ
Gmehling Will

Μετάφραση

Πελαγία Τσινάρη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτης

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2020

Αριθμός σελίδων

202

ISBN

978-960-03-6711-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.