Κήποι εσωτερικών χώρων, Τζον Μπρουκς .: Βιβλία .: Ματιά
 

Κήποι εσωτερικών χώρων, Τζον Μπρουκς

Από τις εκδόσεις Κεντικελένη κυκλοφορεί το μοναδικό βιβλίο κηπουρικής “Κήποι εσωτερικών χώρων”, του Τζον Μπρουκς, σε μετάφραση και επιμέλεια που υπογράφουν ο Σωτήρης Μαρσέλος (Γεωπόνος) και ο Τάκης Μαρσέλος (Γεωπόνος, Ειδικός μελετητής τοπίου).

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Κήποι εσωτερικών χώρων, Τζον Μπρουκς
Κήποι εσωτερικών χώρων, Τζον ΜπρουκςΚήποι εσωτερικών χώρων, Τζον Μπρουκς

Κριτική και εντυπώσεις

Ένα βιβλίο όαση αποτελεί το “Κήποι εσωτερικών χώρων”, πρώτα από όλα για τα μάτια. Ξεκινώντας από το εξώφυλλο φτάνεις στην σελίδα των περιεχομένων όπου δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις. Αριστερά υπάρχει μια υπέροχη σύνθεση λουλουδιών και φυτών, που πλαισιώνουν τα ονόματα και τις επωνυμίες των συντελεστών, ενώ δεξιά υπάρχουν σε ενότητες τα περιεχόμενα του βιβλίου που όσο περισσότερο τα διαβάζεις τόσο ξαφνιάζεσαι με το πλήθος των ενοτήτων που έχει.

Και αφού εντυπωσιασμένοι αφήνουμε τα περιεχόμενα, προχωρούμε στην εισαγωγή του βιβλίου. Εδώ, με σύντομο τρόπο, ο συγγραφέας μας βοηθά με φωτογραφίες και παραδείγματα να έχουμε μια εικόνα των διαφορετικών στυλ και ρυθμών, που μπορεί να επιλέξει κάποιος να έχουν τα δωμάτια του σπιτιού του, όσο και πως να κάνει πραγματικότητα το δικό του ατομικό στυλ, κάνοντας την σωστή επιλογή των φυτών σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Το πρώτο κεφάλαιο, “Οι διακοσμητικές ιδιότητες των φυτών”, ξεκινά με λίγα λόγια για την ύλη που θα βρούμε σε αυτό. Καλύτερος πρεσβευτής δεν θα μπορούσε να επιλεγεί γι’ αυτό το κεφάλαιο από την εικόνα που υπάρχει. Και αφού δεν γίνεται να σας την μεταφέρω, θα αφήσω τον συγγραφέα να σας την περιγράψει.


Μια από τις κυριότερες χαρές της χρησιμοποίησης φυτών, μέσα στο σπίτι, είναι η μεγάλη ποικιλία των διακοσμητικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν. Εδώ μια τυχαία εκλογή φρεσκοκομμένων λουλουδιών, φύλλων και μικρών καρπών (berries), μας δίνει κάποια ιδέα της μεγάλης ποικιλίας χρωμάτων, υφής, μεγέθους και σχήματος, που μας προσφέρουν.

Στο κεφάλαιο αυτό θα βρούμε άφθονες φωτογραφίες και λεζάντες δίπλα σε κάθε φυτό, όπου αναφέρονται η επιστημονική ονομασία του φυτού, η κοινή του ονομασία, το σχήμα του και το σχήμα των φύλλων του, καθώς επίσης και αναλυτικές πληροφορίες για το φυτό αυτό. Θα βρούμε επίσης πληροφορίες για το μέγεθος των φύλλων, αλλά και τον ρόλο που παίζουν στην διακόσμηση και στις συνθέσεις. Στις συνθέσεις όμως, εκτός από φύλλα, χρησιμοποιούμε και λουλούδια. Στο κεφάλαιο αυτό θα συναντήσουμε προτάσεις για το ποια να προτιμήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε καθώς επίσης και την επιστημονική και κοινή τους ονομασία, αλλά και άλλες πολλές πληροφορίες…


Η ομορφιά των λουλουδιών δεν εξαρτάται μόνον από το χρώμα τους παρ’ όλο που κι αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Το μέγεθος συμβάλει στην ιδιαίτερη εμφάνιση κάθε λουλουδιού και έχει μέγιστη σημασία, όταν σχεδιάζουμε μια διακόσμηση με λουλούδια. Χρησιμοποιείστε λουλούδια που βρίσκονται σε μια κλιμάκωση μεγέθους μεταξύ τους και κατά την εκλογή ενός δοχείου, βεβαιωθείτε ότι το μέγεθός του είναι κατάλληλο για τα λουλούδια αυτά.

Αφού έχουμε πάρει όλες τις πληροφορίες για τα μεγέθη και τα σχήματα φυτών, φύλλων και λουλουδιών, τώρα είμαστε έτοιμοι να εντρυφήσουμε στο πως να ταιριάζουμε τα φυτά στα δοχεία που θα τα αναδείξουν. Στις γλάστρες και στα κασπώ τους δηλαδή. Και οι γνώσεις αυτές αφορούν επιπροσθέτως το πως να ταιριάξουμε πολλές γλάστρες μαζί ή και διαφόρων σχημάτων δοχεία. Το πως εξισορροπούνται οι ομάδες δηλαδή, αλλά και το πως μπορούμε να κάνουμε μια αντίθεση που θα κερδίζει το μάτι, τόσο με τα φυτά όσο και με τα δοχεία τους. Το πως να φωτίζονται τα φυτά, όσο και πως επιδρά ο φωτισμός πάνω τους. Ακόμα και το πως να δημιουργήσουμε ρυθμούς με φυτά, όπως: αγροτικός, εθνικός, ανατολικός ρυθμός, ρυθμός Art Deco και άλλες υψηλές τεχνικές.

Και φυσικά οι πληροφορίες και οι πολύτιμες γνώσεις συνεχίζονται! Ακολουθούν συμβουλές για το πως να φυτεύουμε μια ομάδα φυτών σε ένα δοχείο αλλά και πως να τακτοποιούμε ομάδες φυτών μέσα σε ένα καλάθι. Πως να καλλιεργήσουμε αναρριχώμενα φυτά. Ποιες είναι οι ανάγκες τους και οι ιδιαιτερότητές τους, πως να φτιάξουμε ένα στήριγμα και πως να φτιάξουμε μια γλάστρα με στήριγμα -με αναλυτικές φωτογραφίες των υλικών, των εργαλείων αλλά και της προόδου βήμα βήμα- ώστε να φυτέψουμε σε αυτήν το αναρριχόμενο φυτό μας. Πως να φτιάξουμε συρμάτινα στηρίγματα -με αναλυτικές φωτογραφίες για όλα- για διαφορετικές τακτοποιήσεις αναρριχητικών φυτών.

Κατόπιν λαμβάνουμε γενικές γνώσεις για το φύτεμα σε κρεμαστά καλάθια, αλλά και φύτεμα σε συρμάτινο ή και σε πλεχτό καλάθι.

Στη συνέχεια έχει την τιμητική της η καλλιέργεια βολβών μέσα στο σπίτι. Ναι, όλοι αυτοί οι υπέροχοι βολβοί που κοιτάζουμε πικραμένα μερικές φορές επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει στερήσει τον κήπο και έτσι δεν μπορούμε να τους χαρούμε να ανθίζουν και να γεμίζουν τον χώρο με τις λεπτές μυρωδιές τους. Ε, λοιπόν ναι! Μπορούμε να καλλιεργήσουμε τους βολβούς στο σπίτι μας! Μέσα στο σπίτι μας! Εξοπλισμός, υλικά, και τρόπος φυτέματος των βολβών υπάρχουν με τον υπέροχα αναλυτικό τους τρόπο στο συγκεκριμένο κεφάλαιο!

Και για όσους τυχερούς έχουν έστω ένα μπαλκονάκι, υπάρχουν οδηγίες και γι’ αυτούς. Πως φυτεύουμε τις εξωτερικές και πως τις εσωτερικές ζαρντινιέρες. Θέλετε κάτι μικρότερο; Φύτεμα σε μπουκάλια! Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι μα είναι μαγευτικός ο τρόπος που οι σελίδες αυτού του βιβλίου είναι κοσμήματα συνθέσεως και παρ’ όλο τον όγκο των εικόνων είναι αέρινες και έχουν φωτογραφίες όλων των υλικών, των εργαλείων και των κατασκευών βήμα βήμα! Πως φυτεύουμε σε τεράρια, πως φτιάχνουμε κήπους κάκτων και σαρκόφυτων ή ακόμα ακόμα πως φτιάχνουμε υδρόκηπους! Πως μπορούμε να φροντίσουμε και να περιποιηθούμε ένα μπονζάι;

Και συνεχίζουμε με τις συνθέσεις λουλουδιών που έχουν κοπεί. Πως να χρησιμοποιούμε τα χρώματά τους, πως να τα κόψουμε και να τα προετοιμάσουμε, πως να τα στηρίξουμε και ποιές είναι οι αρχές της σύνθεσης; Πως να φτιάξουμε μια σύνθεση ανοιξιάτικων λουλουδιών; καλοκαιρινών λουλουδιών; φθινοπωρινών ή χειμωνιάτικων λουλουδιών; Για να φτιάξουμε μια σύνθεση ξερών λουλουδιών ποια είναι η τεχνική ώστε να ξεράνουμε τα λουλούδια και πως να κάνουμε την σύνθεση; Πως μπορώ να φτιάξω ποτ-πουρί και πως να διακοσμήσω ένα κουτί με αυτό; Πολλές ακόμη ιδέες για συνθέσεις! Πως μπορώ να φτιάξω μια σύνθεση με ξερά λουλούδια μέσα σε καλάθι; Ή ένα δέντρο φτιαγμένο από ξερά λουλούδια; Πως να φτιάξω στεφάνι; Πως μπορούμε να φτιάξουμε διάφορους τύπους στεφανιών; Πως να κάνω διακοσμήσεις; Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν τις αντίστοιχες απαντήσεις τους μέσα στις σελίδες του “Κήποι εσωτερικών χώρων”!

Ακολουθεί ο Οδηγός από δωμάτιο σε δωμάτιο. Γνωρίζατε πως το σπίτι μας έχει μικροκλίματα; Ε, λοιπόν μάλιστα! Και υπάρχουν μικροκλίματα, αλλά και εξηγούνται λεπτομερώς με φωτογραφίες, θερμοκρασίες, και είδη φυτών που τα προτιμούν. Ξεκινάμε από το λίβινγκ ρουμ, το δωμάτιο όπου συνήθως περνάμε τις περισσότερες ώρες στο σπίτι. Σχήματα, σχέδια και χρώματα, ρυθμοί, γραμμές, στοιχεία και συνθέσεις φυτών φτιαγμένες ώστε να λειτουργούν και να αναδεικνύουν αυτόν τον χώρο χαλάρωσης. Διακόσμηση τραπεζιών, διακοσμητικά στεφάνια, φυτά και πίνακες ζωγραφικής. Τραπεζαρίες επίσημες, μικρές, μεγάλες, καθημερινές, θεαματικές διακοσμήσεις τραπεζιού. Κουζίνες! Διακόσμηση, περιστασιακή μα και συνήθης. Διακόσμηση μεμονωμένων χώρων μιας κουζίνας αλλά και της κουζίνας ολόκληρης. Κρεβατοκάμαρες. Καλλιτεχνική διακόσμηση υπνοδωματίου, δημιουργία ρομαντικής ατμόσφαιρας, διατήρηση της αίσθησης ευρυχωρίας στην κρεβατοκάμαρα.

Ακόμα και το μπάνιο μας…


Το ξεκούραστο περιβάλλον ενός μπάνιου μπορεί να δώσει ένα ιδιόρρυθμο σκηνικό για την τοποθέτηση μερικών από τα πιο εντυπωσιακά φυτά. Ειδικά κασπό που να ταιριάζουν στα αντίστοιχα σημεία του μπάνιου, εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη διαρρύθμιση. Με την προϋπόθεση ότι έχουν αρκετό φυσικό φως, τα μπάνια πλησιάζουν στις πιο ιδεώδεις συνθήκες απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη ενός αριθμού από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου.

Ναι εδώ θα βρούμε κατάλληλες οδηγίες για ένα ευωδιαστό μπάνιο, ένα μπάνιο ανατολικού τύπου, μια ζούγκλα στο μπάνιο μας, λύσεις για μικρό μπάνιο, αλλά και τοποθέτηση ραφιών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μίνι έκθεση με αερόφυτα!

Και οι χώροι-προτάσεις του σπιτιού συνεχίζονται. Χωλ και είσοδοι. Χρησιμοποίηση ραφιού, καθρέφτη, εστίαση του ενδιαφέροντος, τριγωνικές συνθέσεις, συμπλήρωση του χώρου με ανάλογη διακόσμηση. Σκάλες και πλατύσκαλα. Μπορεί να μην είναι το πρώτο μέρος που θα σκεφτεί κανείς να βάλει φυτά, όμως με τις γνώσεις που μέχρι τώρα αποκομίσαμε από το βιβλίο “Κήποι εσωτερικών χώρων”, είναι βέβαιο πως επιλέγοντας τα πιο ανθεκτικά φυτά, και ακολουθώντας τις βασικές αρχές που ισχύουν και για τους άλλους χώρους του σπιτιού, θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Ηλιόλουστα δωμάτια και σέρες. Πράσινες οάσεις, περβάζια παραθύρου, ράφια λιακωτού, θέση για βότανα και αρωματικά φυτά, ποικιλίες φυτών για ένα ηλιόλουστο δωμάτιο αγροτικού τύπου μια καταπράσινη από φυτά γωνιά.

Σειρά έχει ένας πολύτιμος οδηγός για να βρίσκουμε εύκολα τα φυτά που υπάρχουν μέσα σε αυτό το ανεκτίμητο βιβλίο. Με δείγματα σελίδων αλλά και αναλυτικά πως να χρησιμοποιούμε τα σύμβολα που μας δίνουν άμεσα όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για κάποιο φυτό. Όρθια φυτά, τοξοειδή φυτά, φυτά θαμνώδη ή σε σχήμα ρόδακα, αναρριχώμενα ή κρεμοκλαδή φυτά, έρποντα φυτά, βολβοί, κάκτοι και παχύφυτα. Μικρόφυλλα, πλατύφυλλα, με μικρά, ή μεγάλα ή μυτερά ή με σύνθετα φύλλα, όλα με φωτογραφίες από διαφορετικά είδη τους, που αναγράφουν το μέγεθός τους, το μικροκλίμα στο οποίο ευδοκιμούν, την κατάλληλη λίπανση και το ταιριαστό τους γλάστρωμα.

Και οι οδηγοί συνεχίζονται. Ένας καταπληκτικός χρωματικός οδηγός των ανθοφόρων φυτών.


Μαζεύουμε κοντά τα φυτά διαφόρων αποχρώσεων, του ιδίου χρώματος, για να δημιουργήσουμε μια όμορφη και λεπτή σύνθεση, ή χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά, ζωηρά χρώματα, για ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα.

Άσπρα, κρεμ και κίτρινα, πορτοκαλιά και κόκκινα, ροζ, μοβ και πορφυρά, όλα με εικόνα, όνομα και… χάρες βρίσκονται χρωματικά ταξινομημένα ώστε να βοηθήσουν και τον πιο δύσκολο να επιλέξει ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένας εποχιακός οδηγός για τα ανθοφόρα φυτά καθώς και ένας οδηγός για κομμένα λουλούδια, ακολουθούν αμέσως μετά. Είναι άλλωστε γεγονός πως η διακόσμηση με λουλούδια μπορεί να μεταμορφώσει τον κάθε χώρο πολύ εύκολα και εντυπωσιακά. Ανοιξιάτικα λουλούδια, καλοκαιρινά λουλούδια, φθινοπωρινά ή χειμωνιάτικα λουλούδια και μπέρις καθώς επίσης και οι ανθοφορίες. Λίγα λόγια για το κάθε λουλούδι, διαθέσιμα χρώματα και η κατάλληλη προετοιμασία τους αναφέρονται κάτω από κάθε φωτογραφία τους. Γίνεται όμως λόγος και για τα φυλλώματα! Πράσινα, πρασινοκίτρινα ή κίτρινα, πρασινο-λευκά, χαλκόχρωμα ή γκρίζα φυλλώματα, όλα τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας σύνθεσης λουλουδιών!

Και οι οδηγοί τελειώνουν με τον Οδηγό ξερών λουλουδιών. Άσπρα και κίτρινα, ροζ, κόκκινα και πορτοκαλιά, μπλε και πορφυρά, βρίσκονται εδώ ταξινομημένα κατά χρώμα ώστε να επιλέξετε άμεσα ποια είδη και από ποια χρώματα θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν μάλιστα και προτάσεις για κάθε ένα από αυτά για το που ταιριάζουν περισσότερο, τι προσδίδουν και τι προσθέτουν σε μια σύνθεση. Ξερά φυλλώματα, σιτηρά και αγροστώδη, κεφάλια ξερών σπόρων και καρποί, όλα τους αποτελούν ουσιώδη υλικά για μια σύνθεση ξερών λουλουδιών. Χαρείτε τα είδη τους και τα χρώματά τους διαβάζοντας και τα χαρίσματά τους.

Προχωρώντας στην ανάγνωση, φτάνουμε στην περιποίηση των φυτών μας. Τι πρέπει να προσέχουμε, ποιά τα εργαλεία που χρειαζόμαστε; ποιά είναι τα σημάδια κακής υγείας ενός φυτού; Ποιές οι κυριότερες λειτουργίες τους; Κατάλληλο φως, θερμοκρασία και υγρασία. Πότισμα, είδη ποτίσματος και είδη νερού. Και με την λίπανση τι κάνουμε; Πότε λιπαίνουμε; με τι; πόσο συχνά; πως το διακρίνουμε πως το φυτό χρειάζεται λίπασμα;

Και συνεχίζοντας στα της περιποίησης, φτάνουμε στις γλάστρες, στα μείγματα χώματος και στην αλλαγή γλάστρας. Κατόπιν, θα μάθουμε πως καλλιεργούμε φυτά σε τεχνητό φως; Πως μπορούμε να κάνουμε υδροκαλλιέργεια; ποιά τα κατάλληλα δοχεία και πως αλλάζουμε γλάστρα; Πως γίνεται η ριζοβόληση των μοσχευμάτων; Αλλά και γνώσεις για το κλάδεμα και τη διαμόρφωση σχήματος. Όσο για τον πολλαπλασιασμό, θα γνωρίσουμε τι είναι αγενής, εγγενής ή με μοσχεύματα, όλα με αναλυτικό κείμενο και φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σειρά έχουν τα προβλήματα, τα έντομα και οι ασθένειες. Φυσιολογικά προβλήματα και ένας πολύ χρήσιμος κατάλογος ερωτημάτων για να έχουμε γερά φυτά. Όλα επεξηγούνται επαρκώς με σκίτσα ή φωτογραφίες που βοηθούν ώστε να αναγνωρίζουμε τον “εχθρό” άμεσα. Διαγνωστικός πίνακας με σημάδια εντομολογικής προσβολής, σημάδια ασθένειας και άλλα σημάδια κινδύνου. Γεωργικά φάρμακα και πως να τα χρησιμοποιήσουμε με σκίτσα και πίνακα χρήσης.

Φτάνοντας στο τέλος ένα πολύ χρήσιμο γλωσσάρι με άφθονα σκίτσα καθώς επίσης και το απαραίτητο ευρετήριο.

Οι “Κήποι εσωτερικών χώρων” είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει κι ας μην είναι λογοτεχνικό έργο. Σε ταξιδεύει όπως σε ταξιδεύουν τα έργα τέχνης· αυτό το βιβλίο είναι σίγουρα ένα έργο τέχνης! Είναι ένας πολύτιμος οδηγός για κάθε έναν από εμάς που ονειρεύεται να δημιουργήσει πράσινες οάσεις εντός της οικίας του, να διακοσμήσει με συνθέσεις λουλουδιών κάποιο ή και όλα τα δωμάτια του σπιτιού του, να ξεκινήσει μια ή πολλές καλλιέργειες, να επιλέγει αλλά και να φροντίζει σωστά τα φυτά του και χίλια δυο άλλα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που στις σελίδες του κρύβει απίστευτα πολλή δουλειά από τους δημιουργούς του και αυτό φαίνεται καθαρά στο αποτέλεσμα. Με μια υπέροχα καλλιτεχνική σύνθεση των εικόνων που ξεκουράζει το μάτι, με λεζάντες στις φωτογραφίες που δίνουν άμεσα το όνομα όσο και το που υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για κάθε φυτό! Τα κείμενά του είναι σύντομα, περιεκτικότατα και εξαιρετικά μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.

Όσο για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του; Αυτό είναι τοποθετημένο άριστα σε πλήρη συμφωνία με τις λεζάντες του, δημιουργώντας έτσι σελίδες και δισέλιδα, πραγματικά εκτυπωτικά κοσμήματα, που δεν χορταίνεις να κοιτάζεις. Είναι μια πολυτελής αριστοτεχνικά πλασμένη συλλογή γνώσης γύρω από τα φυτά εσωτερικού χώρου που εκπλήσσει με ποικίλους τρόπους τον αναγνώστη της.

Η ανάγνωση του “Κήποι εσωτερικών χώρων” είναι κάπως σαν να εξερευνάς αν όχι μια ζούγκλα, τουλάχιστον έναν μαγευτικό κήπο με άξιο και ικανό επαγγελματία για συνοδό που σου εφιστά την προσοχή και σου μεταδίδει τον ενθουσιασμό του!

Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ενώ υπάρχει αριστοτεχνική σύνθεση στις εικόνες του βιβλίου, οι λεζάντες είναι τέλεια τοποθετημένες ώστε ούτε την σύνθεση χαλούν αλλά και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το αναφερόμενο σε αυτήν φυτό. Θαύμασα επίσης την ποικιλία στα χρώματα των φύλλων και στις υφές τους, όλα πανέμορφα και εντυπωσιακά, άλλα κοινά και άλλα πρωτοείδωτα, τα μεγέθη και τα σχήματα των λουλουδιών. Πόσα και πόσα μεγαλειώδη, μαζεμένα σε ένα βιβλίο!

Τα κείμενά του -όπως ήδη ανέφερα- είναι σύντομης έκτασης, περιεκτικότατα, αναλυτικά όσο χρειάζεται. Κάθε, μα κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου είναι ένα έργο τέχνης. Παίρνεις ανάσα και μόνο που το πιάνεις στα χέρια σου και ξεφυλλίζεις τις σελίδες του. Και ποιός στις μέρες μας δεν χρειάζεται μια ακόμα ανάσα;

Για την εμπειρία της ανάγνωσής του και για τις χιλιάδες γνώσεις που περιέχονται σε αυτό, είναι περιττό να σας πω ότι πρέπει να το συμπεριλάβετε στα βιβλία που βρίσκονται στο σπίτι σας, αλλά και στην λίστα πιθανών δώρων για αγαπημένα σας πρόσωπα που τους αρέσουν τα λουλούδια και τα φυτά. Κάθε φορά που θέλετε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα θα το ξεφυλλίζετε και κάθε φορά που θέλετε να περιποιηθείτε ένα φυτό θα το συμβουλεύεστε.

Το “Κήποι εσωτερικών χώρων”, του Τζον Μπρουκς, είναι από τα βιβλία που σου αλλάζουν την ζωή. Το συγκεκριμένο δε, το κάνει αυτό με διάφορους τρόπους! Μοναδικό! Αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια τόσο στους δημιουργούς της πρώτης ξενόγλωσσης έκδοσης όσο και σε εκείνους της μεταφρασμένης στα ελληνικά. Οι δύο γεωπόνοι που υπογράφουν την μετάφραση και την επιμέλεια όσο και οι εκδόσεις Κεντικελένη, αγκάλιασαν το εγχείρημα με αγάπη, επαγγελματισμό και επιμονή χωρίς να φείδονται κόπου, χρόνου και χρημάτων! Αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβετε όταν με το καλό το πάρετε στα χέρια σας! Εξαίσιο καθ’ όλα του!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Περιεχόμενα βιβλίου

ΟΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Το σχήμα των φυτών
Το μέγεθος των φύλλων
Το σχήμα των φύλλων
Το χρώμα των φύλλων
Η υφή των φύλλων
Το μέγεθος των λουλουδιών
Το σχήμα των λουλουδιών

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ταίριασμα φυτών και δοχείων
Οι αρχές της τακτοποίησης
Ο φωτισμός των φυτών
Δημιουργία ρυθμού με φυτά
Το φύτεμα ομάδας φυτών σε ένα δοχείο
Καλλιέργεια αναρριχώμενων φυτών
Φύτεμα κρεμαστών καλαθιών
Καλλιέργεια βολβωδών μέσα στο σπίτι
Πως φυτεύουμε τις ζαρντινιέρες
Φύτεμα σε μπουκάλια
Πως φυτεύουμε τα τεράρια
Κήποι κάκτων και σαρκόφυτων
Δημιουργία υδρόκηπων
Φροντίδα για τα μπονσάι

ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΡΕΣΚΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Χρησιμοποίηση των χρωμάτων
Κοψιμο και προετοιμασία των λουλουδιών
Στηρίγματα για τη σύνθεση των λουλουδιών
Οι αρχές της σύνθεσης
Σύνθεση ανοιξιάτικων λουλουδιών
Σύνθεση καλοκαιρινών λουλουδιών
Σύνθεση φθινοπωρινών λουλουδιών
Σύνθεση χειμωνιάτικων λουλουδιών

ΣΥΝΘΕΣΗ ΞΕΡΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Πως να ξεράνετε λουλούδια
Σύνθεση λουλουδιών μέσα σε καλάθι
Και άλλες ιδέες για συνθέσεις
Δένδρα από ξερά λουλούδια
Διακόσμηση καλαθιού ποτ-πουρί
Πως φτιάχνουμε στεφάνια
Πως κάνουμε διακοσμήσεις

ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΕ ΔΩΜΑΤΙΟ

Μικροκλίματα στο σπίτι
Λίβινγκ ρουμ
Τραπεζαρίες
Κουζίνες
Κρεβατοκάμαρες
Μπάνια
Χολ και είσοδοι
Σκάλες και πλατύσκαλα
Ηλιόλουστα δωμάτια και σέρες

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΦΥΤΑ

Πως να χρησιμοποιείτε τον οδηγό
Όρθια φυτά
Τοξοειδή φυτά
Φυτά σε σχήμα ροζέτας
Θαμνώδη φυτά
Αναρριχώμενα φυτά
Κληματοειδή φυτά
Έρποντα φυτά
Βολβοί
Κάκτοι και σαρκόφυτα
οδηγός με βάση το χρώμα των ανθισμένων φυτών του σπιτιού
Οδηγός των κομμένων λουλουδιών
Ανοιξιάτικα λουλούδια και ανθοφορίες
Καλοκαιρινά λουλούδια
Φθινοπωρινά λουλούδια και μπέρις
Χειμωνιάτικα λουλούδια και μπέρις
Φυλλώματα
Οδηγός των ξερών λουλουδιών
Ξερά λουλούδια
Ξερά φυλλώματα, σιτηρά και αγρωστώδη
Κεφάλια ξερών σπόρων και καρποί

Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Τι χρειάζεται για να έχουμε γερά φυτά
Φως
Θερμοκρασία και υγρασία
Πότισμα
Λίπανση
Γλάστρες και μίγματα χώματος
Φύτεμα στην ίδια γλάστρα και αλλαγή γλάστρας
Καλλιέργεια φυτών σε τεχνητό φως
Υδροκαλλιέργεια
Κλάδεμα και διαμόρφωση σχήματος
Πολλαπλασιασμός
Προβλήματα, έντομα και ασθένειες

Γλωσσάριο

Ευρετήριο

Οπισθόφυλλο

Κήποι εσωτερικών χώρων

Κάθε τι που πρέπει να ξέρετε για να μεταμορφώσετε το σπίτι σας με φυτά και λουλούδια.

Το “Κήποι εσωτερικών χώρων” είναι ένας πλήρης πρακτικός οδηγός για τη δημιουργική χρησιμοποίηση των φυτών και των λουλουδιών μέσα στο σπίτι.

Θαυμάσια εικονογραφημένο με εκατοντάδες εκπληκτικές ιδέες εσωτερικής διακόσμησης. Είναι πηγή πληροφοριών για την επιλογή, έκθεση και φροντίδα των φυτών εσωτερικών χώρων, κάκτους, τεράρια, κρεμαστά καλάθια, ζαρντινιέρες παραθύρων, συνθέσεις κομμένων λουλουδιών. Ειδικές οδηγίες για την απο-ξήρανση και σύνθεση λουλουδιών, καρπών, και φυλλωμάτων.

Κεντικελένη / Dorling Kindersley


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Κήποι εσωτερικών χώρων

Υπότιτλος βιβλίου

Πρακτικός οδηγός για την καλλιέργεια και τη διακόσμηση των φυτών και των λουλουδιών μέσα στο σπίτι

Συγγραφέας

Τζον Μπρουκς
John Brookes

Καλλιτεχνική επιμέλεια

Jane Owen

Φωτογραφίες

Dave King, Tom Dobbie, κ.α.

Μετάφραση – Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης

Σωτήρης Μαρσέλος (Γεωπόνος)
Τάκης Μαρσέλος (Γεωπόνος, Ειδικός μελετητής τοπίου)

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κεντικελένη

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 1991

Αριθμός σελίδων

288

ISBN

978-960-7160-00-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.