«Λόγια γυμνά», της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

Τον Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησε το ταξίδι του το πρώτο συγγραφικό έργο της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά, που φέρει τον τίτλο «Λόγια γυμνά», με μια καλαίσθητη-ντελικάτη εμφάνιση από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Η συγγραφέας-ποιήτρια κάνει σε αυτό […]

Γράφει: Matia Gr
«Λόγια γυμνά», της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά
Tags

Λόγια γυμνάΤον Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησε το ταξίδι του το πρώτο συγγραφικό έργο της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά, που φέρει τον τίτλο «Λόγια γυμνά», με μια καλαίσθητη-ντελικάτη εμφάνιση από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Η συγγραφέας-ποιήτρια κάνει σε αυτό μια ξεχωριστή κατάθεση ψυχής και καρδιάς σε όλους εμάς που θα περάσουμε κάποιες ώρες παρέα με το βιβλίο της.

Ένα καράβι, το «Λόγια γυμνά», που μας ταξιδεύει στις θάλασσες της ζωής, της αγάπης, της φιλίας, των ανθρωπίνων σχέσεων, της ελληνικής πραγματικότητας αλλά πάνω και πριν απ’ όλα του έρωτα! Του σωματικού και του πνευματικού που -ως ένα εκ των κυρίαρχων συναισθημάτων- οδηγεί, χρωματίζει και δίνει νόημα στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, δημιούργησε σε αυτό το «πλοίο της αγάπης» τρία “καταστρώματα”. Τα δύο πρώτα φτιαγμένα από πεζό λόγο και το τρίτο καμωμένο από ποιήματα. Επιβιβαστείτε, όμως, γιατί ήδη η καπετάνισσα δίνει τις τελευταίες εντολές για τον απόπλου…

Ι. Εξομολογήσεις γυναικών στο προσκεφάλι της κάθε Κριστίν


Βρήκα κάποιον που με αγαπάει με όλη τη λατρεία της Γης. Αυτός ο άγγελός μου πιστεύει σ’ εμένα όπως κανείς δεν πίστεψε μέχρι σήμερα. Έφερε την ανάστασή μου. Με ξαναγέννησε. Μου χάρισε τη δύναμη και τη μαχητικότητα των 16 χρόνων μου. Έφερε το φως στη ζωή μου. Έγινα δυνατή, ανεξάρτητη, ελεύθερη, έμαθα να δουλεύω, να κοπιάζω χωρίς φόβο! Κανείς άλλος δεν πίστεψε σ’ εμένα τόσο πολύ! Αγάπησα τον εαυτό μου!

ΙΙ. Κραυγές μυαλού, διάλογος ψυχής


Πάντοτε πίστευα ότι η πρώτη αρετή του χριστιανού είναι η πίστη. Συζητώντας, όμως, με το γέροντα έμαθα ότι είναι η αγάπη. Πρώτα η αγάπη για το Χριστό. Μετά η αγάπη για τους ανθρώπους.
Η δύναμη του νου μια μόνον αιτία έχει.
Να οδηγήσει το μυαλό, την ψυχή, την καρδιά στην αγάπη.
Κι έτσι και νιώσει η καρδιά την αγάπη, ε, τότε ποιος τη συγκρατεί!

ΙΙΙ. Παραλήρημα καρδιάς


Η ανατολή του Ήλιου αρχίζει,
γλυκό φως όλη την πλάση φωτίζει.
Μια νέα μέρα αρχίζει και πάλι
φορτισμένη από το δικό της χάλι
και τα πολλά της κάλλη.

Ζώα και άνθρωποι ξυπνούν
κι αρχίζουν πάλι το έργο που αγαπούν,
αλλά και που συχνά μισούν.
Κίνηση, φασαρία, άγχος παντού!
Που θα πάει αυτή η κατάσταση, που;

Η κατάσταση δεν γνωρίζω που θα πάει, αλλά εσείς για να ταξιδέψετε με το «Λόγια γυμνά» θα πρέπει να πάτε στο κοντινότερο σας βιβλιοπωλείο, όπου σας περιμένει για να σας δείξει τον κόσμο γύρω σας, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας λογοτεχνικής ματιάς της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά. Και μετά, να σας κατευοδώσει για το επόμενο ταξίδι… όπως άλλωστε γράφει χαρακτηριστικά, η ίδια, στον επίλογο…


Το βιβλίο ολοκληρώθηκε. Τώρα υπάρχουμε μόνο εμείς, οι απλοί και καθαροί άνθρωποι. Ανθρώπινα, λοιπόν, δίχως συγγραφικές προθέσεις και άλλοθι, με σοβαρότητα και χιούμορ όπου απαιτείται, ως γυναίκα, σου εύχομαι καλή όρεξη εάν σκοπεύεις κάτι νέο να γευθείς, να απολαύσεις.

Θα συναντηθούμε κάπου εκεί στην κουπαστή, χαζεύοντας τους γεμάτους μαεστρία ελιγμούς του πλοίου καθώς απαλά αφήνει το λιμάνι για να ξανοιχτεί στις θάλασσες… του νου και της καρδιάς…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Λόγια γυμνά.
Μια απόδραση.
Ωμά, αισθησιακά.
Το κορμί χάνεται στο νου.
Η ψυχή κλυδωνίζεται στου πόθου τη δίνη.
Η σκέψη αιχμαλωτίζεται στην κάψα του σώματος.
Μέρη απόκρυφα ξεγυμνώνονται λυσσασμένα.
Μια γυναίκα. Παρθένα. Κολασμένη. Τιμωρός. Αθώα, διεστραμμένη.
Η ροδαλή ηλικία των 15, άγουρη στα 18, βάφεται κόκκινη στα 21, λάβα χύνεται στα 30.
Η αγωνία γίνεται βάσανο.
Ο ιδρώτας σβήνει κάθε ίχνος υπομονής.
Η σάρκα ξεσκίζεται.
Μια κραυγή.
Αχόρταγα συναισθήματα.
Αιώνιες αναμνήσεις.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα