«Πέντε εκατομμύρια για να μ’ αγαπάς», του Γιώργου Φυτιλή

«Πέντε εκατομμύρια για να μ’ αγαπάς», του Γιώργου Φυτιλή

«Πέντε εκατομμύρια για να μ’ αγαπάς», του Γιώργου ΦυτιλήΔύο άνθρωποι στην δύση της ζωής τους. Δύο συνταξιούχοι, ο Κλέωνας Σαρελάκος και ο Άγγελος Κοντολέων. Ο Κλέωνας πρώην γαλακτοβιομήχανος και ο Άγγελος πρώην αρχιλογιστής του πρώτου. Οι καθημερινές τους συναντήσεις –με μοναδική συντροφιά ένα ποτήρι ουίσκι για τον ένα και ένα ποτήρι κρασί για τον άλλο- είναι η μόνη τους πλέον ασχολία. Σε αυτές τις συναντήσεις προσπαθούσαν να δώσουν ενδιαφέρον με κάποια μικροστοιχήματα, μέχρι την στιγμή που «έπεσε» στο τραπέζι το θέμα του έρωτα. Ο βιομήχανος –άνθρωπος σκληρός και ρεαλιστής- θεωρεί ότι ο έρωτας δεν υπάρχει και το μοναδικό πράγμα που κινεί τα νήματα στην ζωή των ανθρώπων είναι το χρήμα. Από την άλλη, ο αρχιλογιστής –άνθρωπος ευαίσθητος και ονειροπόλος- πιστεύει ότι μόνο ο έρωτας έχει αξία στην ζωή μιας και μόνο αυτός κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους. Η αντιπαράθεση αυτή καταλήγει να γίνει ένα μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα αποδειχθεί ποιο από τα δύο έχει δύναμη: ο πλούτος ή ο φτερωτός θεός;
Οι όροι του στοιχήματος είναι απλοί. Θα βρούνε μια κοπέλα που είναι ερωτευμένη με ένα αγόρι αλλά εκτός από τον έρωτα τους δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Σε αυτήν την κοπέλα θα δοθούν 5 εκατομμύρια δραχμές –η ιστορία μας εξελίσσεται το 1994. Αν το κορίτσι αυτό μεγαλοπιαστεί και απατήσει έστω και μία φορά το αγόρι της τότε ο πλούτος και ο Κλέωνας θα έχουν νικήσει. Αν όχι νικητής θα είναι ο έρωτας και ο υπέρμαχός του ο Άγγελος.
Τα «θύματα» του στοιχήματος βρέθηκαν. Η Αντιγόνη και ο Ιάσωνας. Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι που αν και το θέλουν πολύ δεν μπορούν –λόγω οικονομικής στενότητας- να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Τα χρήματα φτάνουν στα χέρια της Αντιγόνης και τα δύο παιδιά αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν ένα από τα πιο τρελά τους όνειρα: μια κρουαζιέρα στην Νότιο Αμερική. Μια κρουαζιέρα στην οποία δεν θα είναι όμως μόνοι τους μιας και οι δύο συνταξιούχοι θα τους ακολουθήσουν –κρυφά εννοείται- για να δουν ποιος θα κερδίσει το στοίχημα. Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο θα τους πάει στην Αρούμπα του Μεξικού, στην Διώρυγα του Παναμά, και στην Χιλή όπου θα γευθούν την νύχτα του Ισημερινού υπό τους ήχους του Χατζιδάκι. Το ταξίδι όμως δεν θα σταματήσει με το τέλος της κρουαζιέρας αλλά θα συνεχιστεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με τελικό προορισμό την Ουσουάια στην Γη του Πυρός. Στο νοτιότερο άκρο της Λατινικής Αμερικής, θα γίνουν πράγματα που κανείς από τους ήρωες μας δεν περίμενε να συμβούν. Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής; Θα το μάθετε διαβάζοντας το καταπληκτικό αυτό βιβλίο του Γιώργου Φυτιλή –«Πέντε εκατομμύρια για να μ’ αγαπάς»- που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπατσιούλας.
Το «Πέντε εκατομμύρια για να μ’ αγαπάς» είναι το ενδέκατο βιβλίο του συγγραφέα. Είναι ένα βιβλίο που με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες του. Ο τρόπος γραφής –που ρέει-, η πλοκή –που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη- και οι εικόνες –από την Ελλάδα αλλά και την μακρινή Λατινική Αμερική- το κάνουν ένα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαιτέρως απολαυστικό βιβλίο. Δεν είναι, όμως, μόνο μια πολύ όμορφη και καλογραμμένη ιστορία. Είναι μια «βουτιά» στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις αξίες που χαρακτηρίζουν τις ζωές των σημερινών Ελλήνων. Ανάμεσα στις γραμμές ο συγγραφέας έχει κρύψει εντέχνως προβληματισμούς, απόψεις αλλά και στάσεις ζωής που συναντάμε καθημερινά γύρω μας, χωρίς να τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία παρόλο που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας.
Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο θα ικανοποιήσει όσους θέλουν να διαβάσουν μια δροσερή ιστορία –περνώντας με αυτήν ευχάριστα την ώρα τους- αλλά και όσους θέλουν να προβληματιστούν γύρω από σύγχρονα θέματα –βγαίνοντας μετά την ανάγνωση του λίγο περισσότερο «ψαγμένοι» και «κατασταλαγμένοι». Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάτε με την πρώτη ευκαιρία σε ένα βιβλιοπωλείο και να πάρετε το βιβλίο αυτό που μετά την ανάγνωση του θα μπορείτε να το συμπεριλάβετε άνετα στην λίστα με τα καλύτερα βιβλία που έχετε διαβάσει.
Θα σας αφήσω, με την ίδια φράση που κλείνει ο κ. Φυτιλής το βιβλίο του –ας με συγχωρέσει για την αντιγραφή, αλλά είναι από τις πιο σοφές κουβέντες που έχω διαβάσει ή ακούσει. Λέει λοιπόν:

«Τα λάθη που μας δίδαξαν ποτέ δεν λογίζονται λάθη.
Είναι τα δίδακτρα της μάθησης…»

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Πέντε εκατομμύρια για την αγάπη μιας γυναίκας.

Πέντε εκατομμύρια για να αγοράσει το πάθος της, τα νιάτα της, την ομορφιά της. και να επικρατήσει η ματαιοδοξία, η λογική και το χρήμα του.

Όμως ο έρωτας δεν υπακούει την λογική αλλά ταξιδεύει, ονειρεύεται και επιλέγει μια πολυτελή κρουαζιέρα στην άκρη του κόσμου για να αναμετρηθεί με το χρήμα. Η Αντιγόνη είναι έτοιμη να ζήσει την πιο ανατρεπτική στιγμή της ζωής της. Η αγάπη της έχει να αντιμετωπίσει διλήμματα, παγίδες και τους επίδοξους μνηστήρες που θα ξεπεράσουν στα όριά τους για να την κατακτήσουν. Εκεί λοιπόν, στην μακρινή Ουσουάια, την τελευταία πόλη της γης, θα αναζητήσει η Αντιγόνη τις απαντήσεις που ψάχνει.

Μια τρυφερή, ευαίσθητη αλλά και χιουμοριστική ιστορία για την αέναη μάχη του έρωτα με το χρήμα.

Ν.Π.

Σχετικά άρθρα