«Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη», Αγκάθα Κρίστι

Οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα το εκτιμήσουν δεόντως.

Γράφει: Matia Gr
«Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη», Αγκάθα Κρίστι
Tags

The body in the library. Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη. Ένα από τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι με ηρωίδα τη μις Μαρπλ, που εκδόθηκε για πρώτη φορά, στο εξωτερικό, το 1942. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Λυχνάρι, σε μετάφραση του Λουκά Λοράνδου.

Υπόθεση βιβλίου

Ο συνταγματάρχης Μπάντρυ, η συμβία του καθώς και όλο το υπηρετικό προσωπικό του σπιτιού τους, του Γκόσσιγκτον Χωλ, δεν θα ξεχνούσαν ποτέ αυτό το φθινοπωρινό πρωινό…

Πατήστε "Μου αρέσει" για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι!


– Άρθουρ, Άρθουρ, ξύπνα!
Εκείνος, όμως, -ο συνταγματάρχης Μπάντρυ- απλώς γρύλισε… Κάτι μουρμούρισε και γύρισε στο άλλο πλευρό.
– Ξύπνα, Άρθουρ, επανέλαβε η γυναίκα του. Δεν άκουσες τι είπε η Μαίρη;
– Πολύ πιθανό, απάντησε μηχανικά ο συνταγματάρχης Μπάντρυ. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Ντόλλυ.
Αμέσως μετά ξανάπεσε σε βαθύ ύπνο. Εκείνη, όμως, δεν τον άφησε στην ησυχία του. Κουνώντας τον, για να ξυπνήσει επιτέλους, του είπε:
– Πρέπει να με ακούσεις. Πριν από λίγο, ήρθε η Μαίρη και είπε πως βρήκε ένα πτώμα μέσα στη βιβλιοθήκη…

…δεν είναι και μικρό πράγμα να βρίσκεις ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη σου!

Ο συνταγματάρχης έσπευσε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία, ενώ η σύζυγός του κάλεσε εσπευσμένα τη φίλη της, τη μις Μαρπλ. Ο καθένας άλλωστε φωνάζει, σε τέτοιες περιπτώσεις, εκείνον που πιστεύει ότι θα μπορέσει να τον βοηθήσει. Και το ζεύγος χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να λυθεί το μυστήριο όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Βλέπετε οι κουτσομπόλες της Βρετανικής επαρχίας μοιάζουν πολύ με αυτές που έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα. Κάνουν την τρίχα τριχιά, συμπληρώνουν να κενά με δικές τους μυθοπλασίες -όσο πιο πιπεράτες μπορούν να σκεφθούν- και μεταδίδουν τα νέα με αστραπιαίες ταχύτητες!

Ο καλόβολος αλλά αδύναμος χαρακτήρας του συνταγματάρχη δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα σκάνδαλο. Πόσω, δε, μάλλον, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πτώμα της νεαρής κοπέλας που βρέθηκε ανεξήγητα στο σπίτι του!

Ο επιθεωρητής Σλακ από τη μεριά της αστυνομίας και η μις Μαρπλ εξουσιοδοτημένη από τη Ντόλλυ Μπάντρυ, σηκώνουν τα μανίκια τους και ρίχνονται στο κατόπι της διαλεύκανσης του φόνου. Οι ήρωες και το σκηνικό δράσης τους μεταφέρονται πολύ γρήγορα στο ξενοδοχείο Ματζέστικ -σε μια γειτονική παραθαλάσσια λουτρόπολη- στο οποίο εργαζόταν το άτυχο κορίτσι.

Όταν όμως πραγματοποιείται και δεύτερος φόνος, η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο δυσεπίλυτη. Ποιος θα καταφέρει να ρίξει τελικά άπλετο φως; Ο εκπαιδευμένος ντετέκτιβ ή η τετραπέρατη γεροντοκόρη;


Αγοράστε το «Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη», της Αγκάθα Κρίστι, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Σε αυτό της το αστυνομικό μυθιστόρημα η Αγκάθα Κρίστι τοποθετεί τη δράση στην Αγγλική επαρχία. Ένα αρχοντικό όπου ανακαλύπτεται το πτώμα, ένα μικρό χωριό όπου ζουν κάποιοι εκ των ηρώων και ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η πλειοψηφία όσων συμβαίνουν στο «Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη».

Πλοκή ευφάνταστη -όπως συνήθως συμβαίνει στα έργα της πολυγραφότατης συγγραφέως-, ήρωες αρκούντως σκιαγραφημένοι και κάποιοι εξ αυτών ιδιαιτέρως ενδιαφέροντες και φυσικά… ένας γρίφος που λύνεται στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος.

Θεωρώ ότι το «Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη» είναι από τα καλά έργα της Αγκάθα Κρίστι, γι αυτό και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα το εκτιμήσουν δεόντως. Εξάλλου τα έργα της συγγραφέως θεωρούνται πλέον κλασσικά του χώρου αυτού με όσα συμπεριλαμβάνει αυτός ο όρος!

Διαβάστε το… μιας και -ω του θαύματος- είναι διαθέσιμο στα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία (ρίξε μια ματιά εδώ) κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει με όλα τα έργα της Αγκάθα Κρίστι, μιλώντας πάντα για την δική μας γειτονιά… την ελληνική γλώσσα. Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Η κυρία Μπάντρυ, όσο κι αν πίστευε στα όνειρα, ποτέ δε θα έφτανε να δώσει μια τόσο απίστευτη εξήγηση σε κείνο το όνειρο της αυγής, όπου, τάχα, οι αζαλέες της είχαν κερδίσει το πρώτο βραβείο στην Τοπική Ανθοκομική Έκθεση.
Εξήγηση που ίσως να έφτανε στην πρόβλεψη για μια αποτυχία στην πουτίγκα ή κάποια μικροζημιά, μα ποτέ ως το θάνατο! Γιατί, ξυπνώντας βίαια απ’ την είσοδο της καμαριέρας της, θα άκουγε την πιο απίστευτη είδηση. Μέσα στη βιβλιοθήκη του Γκόσσιγκτον Χωλ, υπήρχε το πτώμα μιας άγνωστης κοπέλας, με πλατινένια μαλλιά, πεσμένο πάνω σε μια αρκουδοπροβιά μπροστά στο τζάκι. Φορούσε ασημένια σανδάλια και τα νύχια των ποδιών της ήταν βαμμένα με ένα σκούρο κόκκινο χρώμα. Η αμφιβολία έδωσε τη θέση της στη βεβαιότητα, μόνο όταν ο συνταγματάρχης Μπάντρυ έβλεπε με τα ίδια του τα μάτια το πτώμα της άγνωστης και τηλεφωνούσε, χωρίς καθυστέρηση, στο αστυνομικό τμήμα. Όμως, όσο κι αν η κυρία Μπάντρυ πίστευε στα όνειρα, άλλο τόσο πίστευε και στις ξεχωριστές ικανότητες της φίλης της, μις Μαρπλ – και σ’ αυτό δεν έπεφτε έξω!


Αγοράστε το «Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη», της Αγκάθα Κρίστι, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη
The body in the library

Συγγραφέας

Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie

Μετάφραση

Λουκάς Λοράνδος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Λυχνάρι

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 1942 (στο εξωτερικό)
1996 (από τις εκδόσεις Καλοκάθη)
2009 (από τις εκδόσεις Λυχνάρι)

Αριθμός σελίδων

201

ISBN

978-960-517-060-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα