«Σχολή για συζύγους» της Γουέντι Χόλντεν – “The School for Husbands” by Wendy Holden

Ο Μαρκ και η Σόφι είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που πρόσφατα απέκτησαν παιδί. Το κοινωνικό τους περιβάλλον πιστεύει ότι είναι ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι, αλλά αυτή δεν είναι η αλήθεια. Ο Μαρκ έχει χάσει πρόσφατα […]

Γράφει: Matia Gr
«Σχολή για συζύγους» της Γουέντι Χόλντεν – “The School for Husbands” by Wendy Holden
Tags

Σχολή για συζύγουςΟ Μαρκ και η Σόφι είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που πρόσφατα απέκτησαν παιδί. Το κοινωνικό τους περιβάλλον πιστεύει ότι είναι ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι, αλλά αυτή δεν είναι η αλήθεια.

Ο Μαρκ έχει χάσει πρόσφατα τη δουλειά του και παλεύει σε έναν ανερχόμενο εκδοτικό οίκο για την θέση του Διευθυντή Πωλήσεων. Η Σόφι δουλεύει ως συντάκτρια σε γυναικείο περιοδικό κι έχει προβλήματα με την στριμμένη προϊσταμένη της και μια συνάδελφό της που την ζηλεύει. Επιπλέον νιώθει ότι την πλακώνουν τα προβλήματα του σπιτιού, μιας που πέρα από το νοικοκυριό αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες του μωρού της, του μικρού Άρθουρ. Δυστυχώς σ’ αυτόν τον αγώνα είναι μόνη, επειδή ο Μαρκ αναλώνει όλες του τις δυνάμεις στη δουλειά, προσπαθώντας να εξασφαλίσει οικονομικά την οικογένειά του.

Οι “κακοί” της υπόθεσης είναι η Σίρλεϋ, πεθερά του Μαρκ, και ο Σάιμον Σαρπ, παλιός γνωστός της Σόφι και νονός του Άρθουρ. Η Σίρλεϋ αποφασίζει να γίνει full time κακιά πεθερά στην προετοιμασία της βάφτισης του Άρθουρ, πιστεύοντας ότι αν είχε άλλο σύζυγο η κόρη της, κατά προτίμηση πολύ πλούσιο, θα ανέβαινε το κοινωνικό στάτους της ίδιας. Πείθει λοιπόν την κόρη της να πάρει ο Σάιμον την θέση του Ρίτσαρντ ως νονός, όταν προέκυψε κάποιο πρόβλημα με τον δεύτερο, και διατηρεί κρυφές ελπίδες για την κόρη της και τον Σάιμον.

Ο Σάιμον είναι ένα παλιό φλερτ της Σόφι. Πιστεύει ότι το νόημα της ζωής είναι να αυξάνεται συνεχως ο τραπεζικός σου λογαριασμός και κάνει τα πάντα για να το καταφέρει δουλεύοντας σε ένα μεγάλο τραπεζικό οργανισμό. Το πρόβλημα του είναι ότι έχει διαδοθεί στην εταιρεία του η φήμη ότι τα αφεντικά, δυο ζάμπλουτοι καουμπόιδες με καταγωγή από τον αμερικανικό Νότο, έχουν μια ιδιαίτερη και αυστηρή θεώρηση για την αξία του θεσμού της οικογένειας, που την εφαρμόζουν απολύοντας τους εργένηδες υπαλλήλους. Αρπάζει λοιπόν την ευκαιρία να γίνει νονός, πιστεύοντας ότι είναι η καλύτερη κίνηση για την επαγγελματική του καριέρα. Η φωτογραφία του Άρθουρ θα στόλιζε το γραφείο του για να πείσει τους εργοδότες του, αλλά εκείνοι δεν αρκούνται και τον πιέζουν καθημερινά να γνωρίσουν τη μέλλουσα γυναίκα του.

Ο Μαρκ δουλεύει μέρα-νύχτα για να αυξήσει τις πωλήσεις του εκδοτικού οίκου, παραμελεί όμως όλο και περισσότερο την οικογένειά του. Όταν μάλιστα προσλαμβάνεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων η Πηνελόπη που είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και δυναμιτίζει κάθε του προσπάθεια με τις απερίσκεπτες ενέργείες της, αναγκάζεται να δουλεύει ακόμα περισσότερο. Γίνεται έτσι κάτι σαν φάντασμα στο σπίτι του και εξαντλεί την ελάχιστη υπομονή που είχε μείνει στη Σόφι, όταν ξεχνάει τα γενέθλιά της και επιστρέφει στο σπίτι λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η προσπάθεια του Μαρκ να σιγουρέψει τη δουλειά του από τη μία και οι μηχανορραφίες της Σϊρλεϋ και του Σάιμον από την άλλη, εξελίσσονται μέχρι τη μέση του βιβλίου. Η Σόφι έχει πάρει τον Άρθουρ και μένει με τη μαμά της και έχει πειστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου. Τότε επιτέλους ο Μαρκ, σε μια απέλπιδα κίνηση να σώσει το γάμο του, γράφεται στη Σχολή για συζύγους ανεπίδεκτους μαθήσεως που δίνει και τον τίτλο του βιβλίου!

Ο Μαρκ, όταν ξυπνάει από τον λήθαργο και αντιλαμβάνεται ότι η εξασφάλιση των προς το ζην δεν του εξασφαλίζει την οικογενειακή ευτυχία, αλλάζει ριζικά τη ζωή του και κάνει τα πάντα για να αλλάξει ο ίδιος ώστε να αλλάξουν και οι καταστάσεις. Οδηγός του είναι η ψυχολόγος που ίδρυσε τη Σχολή για συζύγους και η αγάπη του για τη Σοφί.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του βιβλίου «Σχολή για συζύγους, ανεπίδεκτους μαθήσεις» είναι ότι λογοτεχνικά είναι ιδιαίτερα φτωχό. Οι χαρακτήρες δεν έχουν δουλευτεί αρκετά, η πλοκή σε άλλα σημεία είναι δυνατή και σε άλλα χωλαίνει και περνάει το μισό βιβλίο περίπου για να ξεκινήσει. Από την άλλη έχει κάποια καλά ψήγματα βρετανικού χιούμορ και μερικές φορές θυμίζει τα αγγλικά θεατρικά έργα που γνωρίσαμε κυρίως από τον Βασίλη Τσιβιλίκα. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα όταν έμαθα ότι η Wendy Holden έχει γράψει το “Άντρες Έτοιμοι για Όλα (Full Monty)”, προφανώς η Σχολή για συζύγους δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό της βιβλίο.

Το μεγαλύτερο ατού του είναι ότι προσπαθεί να σου δώσει μια διαφορετική οπτική γωνία στα συζυγικά προβλήματα. Η συζυγική απιστία έχει το όνομα, αλλά μπορεί αυτή να απουσιάζει εντελώς – όπως στην περίπτωση του Μαρκ, κι άλλα συζυγικά προβλήματα να έχουν τη χάρη. Η παραμέληση της σχέσης, η έλλειψη συνεννόησης, η μη τήρηση υποσχέσεων, ο εγωισμός είναι σοβαρά προβλήματα γάμου που μπορούν να οδηγήσουν πολύ γρήγορα στην αποξένωση του ζευγαριού και τελικά στο διαζύγιο.

Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2008 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Α.Α.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟΣ
ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.

Ο Μαρκ αργεί να γυρίσει από το γραφείο και η Σόφι έχει να ασχοληθεί με το μωρό, το νοικοκυριό και τη δική της καριέρα. Άσε που έχει και την εντύπωση ότι ο Μαρκ κάτι σχεδιάζει πίσω απ” την πλατη της. Μέχρι τη στιγμή που ο Μαρκ δεν επιστρέφει ένα βράδυ, και το ποτήρι ξεχειλίζει.

ΑΥΤΗ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. ΑΥΤΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ.

Δεν ήταν άπιστος, απλώς ξεχασιάρης. Αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να σώσει το γάμο του, ο Μαρκ γράφεται στο Σχολείο Συζύγων. Άραγε, τα ενταντικά μαθήματα καλής συμπεριφοράς συζύγων θα καταφέρουν να φέρουν και πάλι τη Σόφι κοντά του; Ειδικά τώρα που την κυνηγάει ένας εκατομμυριούχος εργένης…

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα