«Ένας παρεξηγημένος φίλος», Έλενα Νταβλαμάνου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ένας παρεξηγημένος φίλος», Έλενα Νταβλαμάνου

Τον Μάιο του 2019 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μίνωας, το δεύτερο παιδικό βιβλίο της Έλενας Νταβλαμάνου. Έχει τον τίτλο «Ένας παρεξηγημένος φίλος» και την εικονογράφηση του υπογράφει η Κριστίν Μενάρ.

Γράφει: Matia Gr
«Ένας παρεξηγημένος φίλος», Έλενα Νταβλαμάνου

Υπόθεση βιβλίου

Αμάν πια! Μπούχτισα! Ας με πάρει επιτέλους αυτή η αστυνομία να ησυχάσουμε!
Αν δε φάω όλο το φαγητό μου, θα με πάρει ο αστυνόμος, αν δεν πιω το γάλα μου γρήγορα, θα με πάρει ο αστυνόμος, αν δε μαζέψω τα παιχνίδια μου, πάλι θα με πάρει ο αστυνόμος… γενικά όπως καταλάβατε, αν δεν είμαι καλό παιδί, τον αστυνόμο δεν τον γλιτώνω…

Και για να έχουμε καλό ρώτημα ποιος είναι αυτός ο αστυνόμος; είναι ένας ή είναι πολλοί; και… άλλη δουλειά δεν έχει; μόνο να είναι έτοιμος και σε επιφυλακή μήπως και ο μικρός μας φίλος κάνει κάποια ζημιά ή δεν κάνει κάτι σωστά;

Δεν του φτάνουν όλα τα άλλα, έχει και την αυτογνωσία να τον καταδιώκει… “Μα αυτός ο αστυνόμος δεν κοιμάται ποτέ; δεν ξεκουράζεται; μόνο εμένα και τις αταξίες μου έχει να ασχολείται; Χμ… δεν είναι και λίγα αυτά που κάνω, μήπως τελικά είναι τέσσερις-πέντε; Και άντε, από τον ένα μπορείς να του ξεφύγεις, αν όμως είναι πολλοί πως να ξεγλιστρήσω;

Και οι γονείς του; που τον γνώρισαν; πόσο καλά τον ήξεραν και κάθε στιγμή μπορούσαν να τον φωνάξουν; Μόνο εκείνος δεν τον γνώριζε; Δεν ήξερε καν το όνομά του! Τον φανταζόταν ψηλό και άγριο, να συλλαμβάνει φορώντας την στολή του όλα τα παιδάκια που έκαναν ζαβολιές. Και ήταν πάντα σε ετοιμότητα, έτσι; δεν τεμπέλιαζε, δεν ξεκουραζόταν, δεν χαλάρωνε ποτέ.

Άγχος και βάσανο το είχε το μικρό αγόρι και όταν εκμυστηρεύτηκε αυτόν, τον πιο μεγάλο φόβο του στον κολλητό του τον Κωστή, εκείνος γέλασε, γέλασε πολύ και δυνατά, κρατώντας την κοιλιά του από τα γέλια!

Ο Κωστής -όπως σας είπα- είναι ο καλύτερος, ο καλυτερότερός του φίλος και κατοικεί στο διαμέρισμα πάνω από το σπίτι του, στην ίδια πολυκατοικία! Όταν λοιπόν ανεβαίνει στον πάνω όροφο για να παίξει μαζί του, ο πατέρας του Κωστή τους μοιράζει ζαχαρωτά και λιχουδιές! Ο κύριος Βασίλης είναι καταπληκτικός! Χαμογελαστός και ευδιάθετος πάντα, παντού και με όλους! Ω! περνάνε τέλεια οι δύο φίλοι!

Όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, δεν λέει ο λαός μας; Ε, για του λόγου το αληθές… μια μέρα καθώς πηγαίνει ο μικρός μας φίλος με τη μαμά του να κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας, γίνονται μάρτυρες σε ένα άσκημο περιστατικό. Ένας τσαντάκιας έκλεψε την τσάντα μιας ηλικιωμένης κυρίας. Τι πιο φυσικό από το να φωνάξουν την αστυνομία; Αχ εκεί να δείτε πως χλώμιασε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Τα πόδια του άρχισαν να τρέμουν και οι σκέψεις του άνετα θα έπαιρναν κλήση παραβίασης του ορίου ταχύτητας!


Για τον κλέφτη θα έρθουν, μα αν με δουν, ποιος μου λέει εμένα ότι δε θα θυμηθούν κάτι παλιά χρωστούμενα που έχω μαζί τους, όταν δεν έφαγα τα φασολάκια που έφτιαξε η μαμά ή όταν είδα μέχρι αργά το Σάββατο τηλεόραση; Ποιος θα μπορούσε να με σώσει άραγε;

Τι θα γίνει τελικά; Ααα! Αυτό θα το μάθετε όταν με το καλό διαβάσετε το «Ένας παρεξηγημένος φίλος», της Έλενας Νταβλαμάνου!


Αγοράστε το «Ένας παρεξηγημένος φίλος», της Έλενας Νταβλαμάνου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ένας παρεξηγημένος φίλος» είναι ένα παιδικό βιβλίο που όπως αναφέρετε στην πρώτη σελίδα του…


Αφιερωμένο στην Ελληνική Αστυνομία. Στους ήρωες της καθημερινότητάς μας και σ’ εκείνους που “χάθηκαν” εν ώρα καθήκοντος

…η δημιουργός του, Έλενα Νταβλαμάνου, το έχει αφιερώσει στην Ελληνική Αστυνομία.

Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι -ίσως να μην είναι και τόσο… παραμύθι- που μας μιλά για τις φοβίες που εύκολα δημιουργούνται στα μικρά παιδιά, για τα στερεότυπα που κυριαρχούν δυστυχώς γύρω μας και κάνουν την ζωή μας άδικη, μίζερη και δύσκολη.

Μέσα από το «Ένας παρεξηγημένος φίλος», ο μικρός αναγνώστης θα βρει το έναυσμα να απαλλαγεί από το βάρος του φόβου αλλά και των στερεοτύπων και να δει τα γεγονότα με ορθάνοιχτη σκέψη και μάτια καθαρά.

Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διευθυντής Αστυνομίας Μαγνησίας, Βασίλειος Κων. Καραΐσκος…


Μια παιδική ιστορία που αποκαλύπτει φοβίες και στερεότυπα της καθημερινότητάς μας, ένας μικρός ήρωας που υπερβαίνει τις προκαταλήψεις του κόσμου των μεγάλων και μας αποκαλύπτει όσα συχνά οι μεγάλοι δυσκολεύονται να πουν. Η Αστυνομία υπάρχει για να προστατεύει και να υπηρετεί όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους.

Το «Ένας παρεξηγημένος φίλος» είναι ένα βιβλίο χρήσιμο και ψυχαγωγικό γραμμένο με χιούμορ και έχει εξαίρετη εικονογράφηση. Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Η καρδιά του μικρού αγοριού χτυπά δυνατά κάθε φορά που ακούει τη σειρήνα ενός περιπολικού. Μπορεί, όμως, ένα τυχαίο γεγονός να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον φόβο του; Τι ρόλο θα παίξει ο ευγενικός και ήρεμος γείτονας, ο κύριος Βασίλης, για να καταλάβει ότι τελικά, εκτός από τους ήρωες της τηλεόρασης, υπάρχουν και οι πραγματικοί, δικοί μας ήρωες; Μια ιστορία για τις φοβίες, τα στερεότυπα, την προσφορά.


Αγοράστε το «Ένας παρεξηγημένος φίλος», της Έλενας Νταβλαμάνου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ένας παρεξηγημένος φίλος

Συγγραφέας

Έλενα Νταβλαμάνου

Εικονογράφος

Κριστίν Μενάρ

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2019

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-02-1278-5

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.