«Λουλούδια κι αγκάθια», Βιρτζίνια Άντριους - «If there be thorns», V. C. Andrews .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Λουλούδια κι αγκάθια», Βιρτζίνια Άντριους – «If there be thorns», V. C. Andrews

Την συνέχεια και την κατάληξη της ιστορίας που ξεκίνησε με το “Λουλούδια στη σοφίτα” και συνεχίστηκε με το “Λουλούδια στον άνεμο” θα μπορέσετε να την διαβάσετε σε αυτό το τρίτο βιβλίο της Βιρτζίνια Άντριους.

Γράφει: Matia Gr
«Λουλούδια κι αγκάθια», Βιρτζίνια Άντριους – «If there be thorns», V. C. Andrews

Λουλούδια κι αγκάθια
Η Κάθυ και ο Κρις είναι πλέον παντρεμένοι. Μαζί με τους δύο γιους της Κάθυ, τον Τζόρυ και τον Μπαρτ, ζουν σε ένα απομονωμένο σπίτι στο Φέρφαξ, τριάντα χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Η Κάθυ παραδίδει μαθήματα μπαλέτου ενώ ο Κρις είναι γιατρός. Γείτονες δεν έχουν, κάτι που για τους μεγάλους είναι ευλογία, ενώ για τους μικρούς είναι κατάρα, μιας και δεν υπάρχουν άλλα παιδιά για να συνοδέψουν τα παιχνίδια τους. Μόνο ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό υπάρχει κοντά στο σπίτι τους, στο οποίο τα δύο αγόρια συχνά πυκνά παίζουν εξερευνώντας τους αραχνιασμένους χώρους του.

Μια μέρα όμως εμφανίστηκαν εργάτες και άρχισαν να επισκευάζουν το μεγάλο σπίτι. Όπως έμαθαν, μια γηραιά κυρία το είχε αγοράσει -μαζί με το κτήμα στο οποίο ήταν κτισμένο- και σκόπευε να εγκατασταθεί σε αυτό αμέσως μόλις γινόταν ξανά κατοικήσιμο. Όντως η κυρία του διπλανού αρχοντικού μετακόμισε στο καινούργιο της σπίτι και ο πρώτος που την συνάντησε εκ του σύνεγγυς ήταν ο Μπαρτ.


Ήταν πολύ περίεργο να βλέπω τα γαλάζια της μάτια να χαμογελάνε, ενώ τα χείλια της ήταν σκεπασμένα με κείνο το καταραμένο μαύρο βέλο. Η αυστηρή στρατιωτική μου στάση εξαφανίστηκε. Γιατί φορούσε αυτό το βέλο που με τρόμαζε; «Κυρία», είπα αδύναμα, νιώθοντας ξανά μικρός και φοβισμένος «χτες με φωνάξατε πάνω από τον τοίχο. Είπατε πως θέλετε να ‘ρχομαι εδώ, όποτε νιώθω μοναξιά. Το ‘σκασα από το σπίτι και…»
«Το ‘σκασες;» με ρώτησε με έναν παράξενο τόνο. «Είσαι αναγκασμένος να φεύγεις κρυφά από τους γονείς σου; Σε τιμωρούν συχνά;»

Η νέα γειτόνισσά τους δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικογένεια των αγοριών. Ένα ενδιαφέρον που κινείται πέρα από τα όρια της φυσιολογικής περιέργειας που έχουν συνήθως οι γείτονες.

Για πολλές ημέρες επαφές μαζί της είχε μόνο ο Μπαρτ. Αυτός υπήρξε η Κερκόπορτα του σπιτιού της Κάθυ και του Κρις. Για ποιο λόγο όμως η γηραιά κυρία αναζήτησε το αδύνατο σημείο του τείχους της οικογένειας των νέων γειτόνων της; Ποιο ρόλο θα παίξει στην εξέλιξη της ιστορίας μας ο άσκημος γέρος μπάτλερ της πλούσιας κυρίας, ο Τζων Έημος, και το κόκκινο ημερολόγιο που έδωσε στον Μπαρτ; Γεγονός είναι ότι οι δύο αυτοί νεοαφιχθέντες στο Φέρφαξ θα αποτελέσουν πηγή πληροφοριών για τα δύο αγόρια όσο αφορά τα μυστικά που τους κρύβουν η Κάθυ και ο Κρις. Θα ρίξουν όμως απλά φως σε αυτά τα μυστικά ή θα τοποθετήσουν με τα λόγια και τις πράξεις τους μια βόμβα που θα τα γκρεμίσει όλα;

Την συνέχεια και την κατάληξη της ιστορίας που ξεκίνησε με το “Λουλούδια στη σοφίτα” και συνεχίστηκε με το “Λουλούδια στον άνεμο” θα μπορέσετε να την διαβάσετε σε αυτό το τρίτο βιβλίο της Βιρτζίνια Άντριους που φέρει τον τίτλο “Λουλούδια κι αγκάθια“. Κυκλοφόρησε το 1984 από τις εκδόσεις BELL σε μετάφραση της Άντας Γκίκα.

Σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας της, η ταλαντούχα συγγραφέας δεν προχωρά απλά το μύθο μερικά βήματα παραπέρα. Με ένα λογοτεχνικό κρεσέντο μας δείχνει την κατάληξη της τραγικής ιστορίας των δύο βασικών της ηρώων, της Κάθυ και του Κριστ. Δύο ανθρώπων που πέρασαν πολλά εξ αιτίας των κηδεμόνων τους, αλλά και εξ αιτίας των επιλογών που έκαναν οι ίδιοι, έχοντας διαμορφώσει ένα χαρακτήρα που γαλουχήθηκε κάτω από μη φυσιολογικές συνθήκες.

Τώρα έχει φτάσει πια η ώρα του ταμείου. Η ώρα που θα κριθούν από τα δύο πιο αγαπημένα πρόσωπά τους: τα δύο παιδιά της Κάθυ, τον Τζόρυ και τον Μπαρτ. Θα μπορέσουν οι δύο αυτές νεαρές ψυχές να τους δώσουν άφεση αμαρτιών και εξιλέωση, ή θα τους καταδικάσουν για πάντα σε μια κόλαση που έχει ξεκινήσει από τότε που οι ίδιοι ήταν μικρά παιδιά; Διαβάστε το!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τώρα η Κάθυ και ο Κρις ζουν πια σαν παντρεμένοι, μακριά από το σκηνικό του φρικιαστικού παρελθόντος. Η ζωή τους είναι ήσυχη κι ευτυχισμένη και η αγάπη που βασιλεύει ανάμεσα στους γονείς από τη μια και στους γονείς και τα παιδιά από την άλλη τείνει να εξαφανίσει ολότελα τα φαντάσματα της περασμένης ζωής τους.
Ξαφνικά όμως το παρελθόν ξαναζωντανεύει. Η απαίσια “κληρονομιά” που τους άφησε η μητέρα τους έρχεται για άλλη μια φορά να φαρμακώσει τη ζωή τους. Η οργή και το μίσος ξαναγύρισε για να δηλητηριάσει τη ζωή μιας ακόμα γενιάς.
Μόνο αν καταφέρουν να συγχωρήσουν τη μητέρα τους και να εγκαταλείψουν την επιθυμία τους για εκδίκηση θα ξαναγυρίσει η γαλήνη στην οικογένεια.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.