Μαθαίνω να τακτοποιώ, Λίντι Μπαρουσό .: Βιβλία .: Ματιά
 

Μαθαίνω να τακτοποιώ, Λίντι Μπαρουσό

Το Σεπτέμβριο του 2018 ένα ακόμα μέλος προστέθηκε στη σειρά “Τα βιβλία μου Montessori” των εκδόσεων Κεντικελένη. Πρόκειται για το “Μαθαίνω να τακτοποιώ”, της Λίντι Μπαρουσό, με εικονογράφηση της Ισαμπέλ Μονερώ Ντουμέιν και σε μετάφραση της Ζωής Σαράφα.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Μαθαίνω να τακτοποιώ, Λίντι Μπαρουσό
Μαθαίνω να τακτοποιώ, Λίντι ΜπαρουσόΜαθαίνω να τακτοποιώ, Λίντι Μπαρουσό

Υπόθεση βιβλίου

Υπάρχει πιο χαρούμενη μέρα για ένα παιδί από αυτή των γενεθλίων του;


Σήμερα ο Νικόλας γιορτάζει τα γενέθλιά του, με όλη την οικογένειά του. Ο καιρός είναι περίεργος: βροχή με λαμπερό ήλιο ταυτόχρονα…
Τα παιδιά παίζουν όλο το απόγευμα: μεταμφιέζονται, κάνουν αστεία το ένα στο άλλο, φτιάχνουν τεράστιες κατασκευές και χάρτινες σαΐτες.

Φαντάζεστε την χαρά του Νικόλα ε; Είναι ενθουσιασμένος, είναι κουρασμένος, είναι ευτυχισμένος, νιώθει και πως έγινε λίιιιγο μεγαλύτερος σήμερα που έσβησε τα κεράκια της τούρτας του.

Οι καλεσμένοι έχουν πια φύγει και το δωμάτιο του Νικόλα είναι γεμάτο με τα δώρα που του χάρισαν! Βιβλία, ένας δεινόσαυρος, ένα μικρό κουτί με θήκες, ως και ένα συναρμολογούμενο ρομπότ του χάρισαν! Πω πω ωραία δώρα! Μα και πόση ακαταστασία υπάρχει γύρω του!

Όπου και να κοιτάξει κανείς βρίσκονται αραδιασμένα παιχνίδια που ξεχύθηκαν από τα καλάθια τους και κυρίευσαν όλο το δωμάτιο του Νικόλα! Και όταν λέμε όλο, εννοούμε ΌΛΟ! Το κρεβάτι, το γραφείο, οι καρέκλες και πάνω τους και κάτω τους είχαν παιχνίδια ή κομμάτια από παιχνίδια.

Ο μικρός εορτάζοντας καταλαβαίνει πως πρέπει να μαζευτεί αυτό το χάος, να μπει το κάθε παιχνίδι στην θέση του, και να τακτοποιήσει και τα καινούργια παιχνίδια που έφτασαν. Η δε μικρότερή του αδελφή, η Χλόη, βλέποντας όλον αυτό το χαμό, με την συνοδεία της γάτας προσφέρεται να τον βοηθήσει…


Η Χλόη βοηθάει με τον δικό της τρόπο. Πιάνει το πρώτο καλάθι που βρίσκει και… μπαμ! Όλα τα παιχνίδια πέφτουν στο πάτωμα! Πιάνει ένα δεύτερο και… μπουμ!

Ωχ! όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις της Χλόης, η κατάσταση του δωματίου χειροτέρεψε.

Για τα δύσκολα όμως πάντα έχει μια συμβουλή η μαμά να δώσει. Και αυτή είναι η καλύτερη! Προτείνει λοιπόν να συγκεντρώσουν όλα τα παιχνίδια μαζί σε ένα μέρος και μετά να τα χωρίσουν σε ομάδες. “Πω πω, φανταστική ιδέα” είπε ο Νικόλας και ξεκίνησε μισοπαίζοντας μισομαζεύοντας, με πιστή βοηθό την Χλόη, να τραγουδούν και να μαζεύουν τα παιχνίδια στα καλάθια τους.

Πολύ σύντομα τα παιχνίδια χωρίστηκαν στις παρέες τους! Τα λούτρινα, τα αυτοκινητάκια, τα τουβλάκια, οι μπάλες, όλα τους είχαν το δικό τους καλάθι που τα φιλοξενούσε και καθόλου δεν μπλέκονταν το ένα στα άλλα. Όμως υπάρχουν και τα καινούργια παιχνίδια που μόλις πριν λίγες ώρες έφτασαν στα χέρια του Νικόλα.

Άραγε θα χωρέσουν όλα; Θα βρεθεί θέση και γι’ αυτά; Μήπως ο μπαμπάς ή και η γιαγιά έχουν να προτείνουν τρόπους στον μικρό Νικόλα, ώστε να είναι το δωμάτιό του πάντα τακτοποιημένο, μα και να παίζει με όλα του τα παιχνίδια που τόσο αγαπά;


Αγοράστε το “Μαθαίνω να τακτοποιώ”, της Λίντι Μπαρουσό, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες των απανταχού της γης γονέων, είναι πως θα μπορέσουν να μάθουν στο παιδί τους να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα. Πως θα το βοηθήσουν να αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες που θα το κάνουν ικανό να ανταπεξέρχεται στα απλά, στα καθημερινά αλλά και τόσο σημαντικά για την επιβίωση του ζητήματα.

Βασισμένο στη διάσημη παιδαγωγική Μοντεσσόρι, το παιδικό βιβλίο “Μαθαίνω να τακτοποιώ”, της Λίντι Μπαρουσό, μαθαίνει με ευχάριστο αλλά και αποτελεσματικό τρόπο στα λουλουδάκια μας να τακτοποιούν εύκολα και με σύστημα τον χώρο τους, βοηθώντας εμάς τους γονείς να διαπαιδαγωγήσουμε παιδιά -που ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα- θα μπορούν να καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες τους.

Όχι, δεν θα το διαβάσουν τα παιδιά μας και αυτόματα θα μετατραπούν σε ρομπότ συγυρίσματος! Θα τα πάρουμε αγκαλιά, θα το μελετήσουμε μαζί τους, θα διασκεδάσουμε, θα γελάσουμε, θα συζητήσουμε, θα τραγουδήσουμε και τα ωραία τραγουδάκια που έχει μέσα το βιβλίο, και στο τέλος θα ανακαλύψουμε τους δικούς μας τρόπους που θα φέρουν αποτέλεσμα, μιας και όλα εξαρτώνται τόσο από τον χαρακτήρα όλων μας όσο και από τις ιδιαίτερες συνθήκες του σπιτιού-νοικοκυριού μας.

Ένα υπέροχος οδηγός προς ναυτιλλομένους μικρούς και μεγάλους είναι το βιβλίο αυτό της Λίντι Μπαρουσό, με μια εξαιρετική εικονογράφηση που συμβάλει τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στις ιδέες που μπορεί κάποιος να πάρει σχετικά με την τακτοποίηση του προσωπικού του χώρου· είτε είναι μικρό παιδί, είτε ως ενήλικας να δώσουμε προτάσεις και ιδέες στα παιδιά μας.

Εν κατακλείδι, το “Μαθαίνω να τακτοποιώ”, είναι ένα βιβλίο καλοδουλεμένο, με πολύ προσοχή και επιμέλεια έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορέσει να βοηθήσει κάθε οικογένεια να βρει το δρόμο προς όχι μόνο ένα συγυρισμένο σπίτι, μα το σημαντικότερο, ένα υπεύθυνο και αυτόνομο παιδί, χωρίς κόπο αλλά με χαρούμενο και διασκεδαστικό τρόπο!

Αποκτήστε το, μελετήστε το και χαρίστε το!

Οπισθόφυλλο

Στην παιδαγωγική μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι η τακτοποίηση θεωρείται μια δραστηριότητα που εκπαιδεύει κατάλληλα το παιδί και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του.

Τακτοποιώ σημαίνει διαλέγω, ταξινομώ (κατά χρώμα, μέγεθος, σχήμα, ή ανάλογα με τη χρησιμότητα των αντικειμένων ή, απλά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού) η τακτοποίηση, λοιπόν, αφορά τη δόμηση της σκέψης του μικρού παιδιού.

Υπάρχει τίποτα καλύτερο για να μεγαλώσει ένα παιδί;

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια ιστορία οικεία σε όλους μας και στόχος του είναι το παιδί να γίνει αυτόνομο και ασφαλές στο περιβάλλον που αναπτύσσεται.

Οι γονείς προσεγγίζοντας με αγάπη τα παιδιά τους θα τα προσκαλέσουν να μάθουν από τις εμπειρίες τους και, έτσι, να μεγαλώσουν!


Αγοράστε το “Μαθαίνω να τακτοποιώ”, της Λίντι Μπαρουσό, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μαθαίνω να τακτοποιώ όπως ο Νικόλας και η Χλόη

Υπότιτλος βιβλίου

Η παιδαγωγική της Montessori στην καθημερινότητα!

Σειρά βιβλίων

Τα βιβλία μου Montessori

Συγγραφέας

Λίντι Μπαρουσό
Lydie Barusseau

Συγγραφέας

Ισαμπέλ Μονερώ Ντουμέιν
Isabelle Monnerot Dumaine

Μετάφραση

Ζωή Σαράφα

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κεντικελένη

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2018

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-960-7160-58-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.