«Στρουφουλιδωτά», Πηνελόπη Αβούρη

Last modified date

Στρουφουλιδωτά

«Στρουφουλιδωτά», Πηνελόπη Αβούρη

Το 2019 εκδόθηκαν, από τον οίκο Περίπλους, δύο εξαιρετικές μελέτες της Πηνελόπης Αβούρη υπό τον τίτλο «Στρουφουλιδωτά»!

Κριτική και εντυπώσεις

Δύο εξαιρετικές μελέτες που σχετίζονται με το Ζακυνθινό θέατρο αποτελούν τα περιεχόμενα στο βιβλίο «Στρουφουλιδωτά», της Πηνελόπης Αβούρη. Όπως χαρακτηριστικά η ίδια η συγγραφέας αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του έργου της:


Η πρώτη μελέτη «Έργα και ημέραι του Ζακύνθιου θιασάρχη νευροσπάστων Ανδρέα Πόγκη-Στραβού: Συμβολή στη μελέτη του Ελληνικού Κουκλοθεάτρου» επιχειρεί, μέσα από τα ελάχιστα σχετικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, να στοιχειοθετήσει την εισαγωγή του θεάτρου κούκλας στην Ελλάδα από την ιταλική χερσόνησο με ενδιάμεσο σταθμό την Ζάκυνθο, και να παρακολουθήσει την μποέμικη ζωή και τις εμφανίσεις στις θεατρικές «πιάτσες» της Αθήνας, της Ερμούπολης και της Πάτρας, του πρώτου θιασάρχη ανδρεικέλων Ανδρέα Πόγκη Στραβού.

καθώς και


Η δεύτερη μελέτη αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης της πολιτισμικής ατμόσφαιρας στη Ζάκυνθο του 17ου αιώνα, που γέννησε τον ορθόδοξο κύκλο θεατρόφιλων λογίων της αδελφότητας του Άγιου Αντώνιου του Ανδρίτση, στον οποίο συμμετείχαν ο Σαβόγιας Ρουσμέλης, ο Τζανέτος Αβούρης και ο Θεόδωρος Μοντσελέζε και οδήγησε στην συγγραφή πρωτότυπων θεατρικών έργων και την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων.

Εξειδικευμένο το θέμα, αλλά με προεκτάσεις που αγγίζουν κάθε Έλληνα, ανεξάρτητα από το επίπεδο της μόρφωσής του αλλά και του ίδιου του τόπου καταγωγής του.

Με γλώσσα που θυμίζει μυθιστορηματική αφήγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπολείπεται της επιστημονικής εγκυρότητας και τεκμηρίωσης, η κυρία Αβούρη μας ξεναγεί σε ένα χώρο και σε ένα χρόνο που δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε εύκολα μέσα από άλλα βιβλία.

Θαρρώ πως η μελέτη του εν λόγω πονήματος μόνο θετικά έχει να προσφέρει σε όποιον του αφιερώσει όσο χρόνο απαιτείται γι’ αυτήν. Μπορεί το θέμα να είναι πολύ συγκεκριμένο, αλλά όπως ήδη έγραψα παραπάνω, έχει απολήξεις στον γενικότερο χώρο του θεάτρου στην πατρίδα μας, πράγμα που το κάνει ενδιαφέρον για καθέναν από εμάς!

Καλή ανάγνωση!


Αγοράστε το «Στρουφουλιδωτά», της Πηνελόπης Αβούρη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Στρουφουλιδωτά

Συγγραφέας

Πηνελόπη Αβούρη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Περίπλους

Ημερομηνία έκδοσης

2019

Αριθμός σελίδων

183

ISBN

978-960-438-217-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα