«Μετά το χιόνι», Σόφι Κρόκετ - «After the snow», S. Crockett .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μετά το χιόνι», Σόφι Κρόκετ – «After the snow», S. Crockett

Το ότι θα ψυχαγωγηθείτε με το «Μετά το χιόνι» είναι βέβαιο. Το ότι θα το σκέφτεστε αρκετές ημέρες μετά το πέρας της ανάγνωσής του είναι σίγουρο. Το ότι θα το λατρέψετε είναι αναπόφευκτο!

Γράφει: Matia Gr
«Μετά το χιόνι», Σόφι Κρόκετ – «After the snow», S. Crockett

Μετά το χιόνι
Ο Γουίλο είναι ένα αγόρι που ζει σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο απ’ τον δικό μας. Σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου ο πλανήτης έχει μετατραπεί σε μια τεράστια κατάψυξη.

Ο Γουίλο ακούει συχνά μια φωνή. Μια φωνή που μιλάει μόνο σε εκείνον. Ακούει την φωνή ενός σκύλου που “κρύβεται” μέσα στο κεφάλι του, ενός σκύλου που τα κόκκαλά του φορά στο κεφάλι του εν είδει καπέλου.

Χάρη στη βοήθεια -στις οδηγίες- αυτής της φωνής, ο νεαρός μας φίλος έχει καταφέρει να επιβιώσει στον απάνθρωπα σκληρό κόσμο που ζει. Το παρόν όμως αποτελεί την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του. Θα καταφέρει να επιβιώσει, ακόμα και με τη συνδρομή του “τετράποδου” συντρόφου του; Ο δεκαπεντάχρονος Γιουίλο είναι σε απελπιστική κατάσταση…


Το σκυλί θα μου πει τι να κάνω. Το σκυλί θα με βοηθήσει.
Άδειο μου φαίνεται το σπίτι- ε, σκύλε;
ΕΣΥ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΗΣΥΧΟΣ ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΔΩ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΓΟΥΙΛΟ.
Ο σκύλος μιλάει όπως πάντα σωστά.
Λέω, η φωτιά στο σπίτι θα ‘χει σβήσει τώρα που κανείς δεν την ταΐζει. Γιατί φύγαν όλοι κι εγώ κάθομαι όλη μέρα στον λόφο και κοιτάζω. Ήρθαν και τους πήραν- είδα τα ίχνη στο χιόνι. Φύγαν όλοι.

Όλοι, ποιοι όλοι; Μα, η οικογένειά του! Ο μπαμπάς, η Μάγδα, τα παιδιά, …όλοι! Πλέον είναι ολομόναχος στον αφιλόξενο παγωμένο κόσμο. Το πέτρινο σπίτι στο βουνό που τους φιλοξενούσε εδώ και τρία χρόνια είναι άδειο. Μα που πήγαν όλοι;

Πρόβλημα τροφής δεν υπάρχει. Το να πιάνει μικρά ζώα με παγίδες, έχει γίνει η δεύτερη φύση του Γουίλο. Στο βουνό άλλωστε μεγάλωσε. Η πάλη για επιβίωση είναι για εκείνον καθημερινή πρακτική. Δεύτερη φύση του έχει γίνει και το πείσμα. Όχι. Δεν θα το βάλει κάτω, όσο σκούρα κι αν είναι τα πράγματα. Έχει τις γνώσεις του, έχει το μαχαίρι του και φυσικά έχει και τον συμβουλάτορά του, τον “Σκύλο”…

Η εξαφάνιση των δικών του όμως παραμένει μυστήριο. Από το σπίτι δεν λείπει τίποτα. Σα να εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Κάτι όμως του λέει ότι τα “μαγικά” τα έχει κάνει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση που δεν επιθυμεί να υπάρχουν ελεύθεροι, αυτόνομοι άνθρωποι. Η Κυβέρνηση που σε αντίβαρο μιας ταυτότητας -χαρτιά τα λένε- και μιας υποτυπώδους διατροφής και ασφάλειας, έχει μετατρέψει τους πολίτες της σε σκλάβους που απλά φυτοζωούν.

Είναι όμως ώρα για δράση…


Τελείωσα να φορτώνω το έλκηθρο. Πήρα τ’ αντίσκηνο, την πυροθήκη, το σύρμα για τις παγίδες μου, δυο γούνινα παλτά απ’ τον διάδρομο, ένα κιλίμι από προβιά, κάτι εργαλεία και μερικά καυσόξυλα. Τα φόρτωσα όλα και τα σκέπασα μ’ έναν μεγάλο δερμάτινο μουσαμά και τα ‘δεσα γερά, για όταν το χιόνι αρχίσει να πέφτει αγριεμένο και πυκνό. Φτιάχνω έναν μπόγο και βάζω μέσα όλες τις τροφές που μπορώ να κουβαλήσω απ’ την αποθήκη. Πάω πίσω στον διάδρομο.
Ο σκύλος λέει, φύγε γρήγορα.

…και πολύ καλά του λέει. Το σπίτι δεν είναι πια ασφαλές. Πρέπει να εξαφανιστεί. Πρέπει να πάει εκεί που έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει. Στις απάτητες από ανθρώπους γωνιές του δάσους!

Έτσι ξεκινά η περιπέτεια του Γουίλο, στο «Μετά το Χιόνι» της Σόφι Κρόκετ.

Πρώτος στόχος του δεκαπεντάχρονου αγοριού είναι να επιβιώσει.
Στόχος δεύτερος είναι να ανακαλύψει τι συνέβη στην οικογένειά του και ει δυνατόν να τους συναντήσει.
Τρίτος στόχος -εμβόλιμος υποχρεωτικά ανάμεσα στους δύο πρώτους- να βοηθήσει τη Μέρι να ζήσει και κατόπιν να της βρει κάποιον τρόπο/δρόμο επιβίωσης.

Ποιά είναι η Μέρι; Τι θα καταφέρει από τα παραπάνω να φέρει εις πέρας ο Γουίλο; Θα είναι αίσιο το τέλος αυτής της απίστευτης περιπέτειας; Οι απαντήσεις, σας περιμένουν στις γραμμές του «Μετά το χιόνι». Το θαυμάσιο αυτό εφηβικό μυθιστόρημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τον Ιανουάριο του 2013, σε μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου.

Το δημιούργημα αυτό της Βρετανής συγγραφέως είναι μια αγωνιώδης περιπέτεια, γεμάτη ανατροπές, αλλά και γεμάτη ερεθίσματα σκέψης για τον αναγνώστη της. Ανεξάρτητα αν βρίσκεστε στην δεύτερη ή στην έβδομη δεκαετία της ζωής σας, η Σόφι Κρόκετ θα οδηγήσει την σκέψη σας σε μονοπάτια άκρως ενδιαφέροντα!

Το ότι θα ψυχαγωγηθείτε με το «Μετά το χιόνι» είναι βέβαιο. Το ότι θα το σκέφτεστε αρκετές ημέρες μετά το πέρας της ανάγνωσής του είναι σίγουρο. Το ότι θα το λατρέψετε είναι αναπόφευκτο!

Βιβλία σαν το “Μετά το χιόνι” θαρρώ ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε βιβλιοθήκη. Γι αυτό με την πρώτη ευκαιρία, προσθέστε το και στη δική σας. Είναι κρίμα να μην έχει μια θέση στο σπιτικό σας! Μαγευτικό! Καλή ανάγνωση και… Ευχαριστούμε κυρία Κρόκετ!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ετοιμαστείτε για μια ιστορία που θα σας παγώσει μέχρι το κόκαλο και θα σας κόψει την ανάσα.

Ο δεκαπεντάχρονος Γουίλο ζει στο γυμνό και αφιλόξενο τοπίο μιας νέας εποχής παγετώνων, σε ένα μέλλον που φαντάζει εφιαλτικά κοντινό. Πάνω στις χιονισμένες βουνοπλαγιές στήνει παγίδες για να πιάνει λαγούς και να συντηρεί τους δικούς του, που έχουν επιλέξει να ζουν «αδέσποτοι» στο βουνό, παρά να υποκύψουν στην καταπίεση της κυβέρνησης. Όταν μια μέρα γυρίζει σπίτι του, ανακαλύπτει ότι ολόκληρη η οικογένειά του έχει εξαφανιστεί. Και ύστερα από μία νύχτα ολομόναχος στο άδειο σπίτι, καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω. Μόνος και αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους, ο Γουίλο φορτώνει το έλκηθρό του και ξεκινάει για ένα τρομακτικό ταξίδι μέσα στο χιόνι: ένα ταξίδι επιβίωσης, περιπέτειας, φιλίας και αυτογνωσίας – με μοναδικό οδηγό το πνεύμα του σκύλου που ζει μέσα στο μυαλό του.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα