«Μια αγάπη για δύο», της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς Κοκορέλη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μια αγάπη για δύο», της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς Κοκορέλη

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί χωρίζουμε σε κατηγορίες τα έργα λογοτεχνών, μουσικών, ζωγράφων, κλπ. Κάθε έργο, είτε αυτό είναι ένα βιβλίο είτε ένας ζωγραφικός πίνακας, βρίσκεται εκεί για να μας δώσει ερεθίσματα που θα οδηγήσουν […]

Γράφει: Matia Gr
«Μια αγάπη για δύο», της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς Κοκορέλη

«Μια αγάπη για δύο», της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς ΚοκορέληΠοτέ δεν κατάλαβα γιατί χωρίζουμε σε κατηγορίες τα έργα λογοτεχνών, μουσικών, ζωγράφων, κλπ. Κάθε έργο, είτε αυτό είναι ένα βιβλίο είτε ένας ζωγραφικός πίνακας, βρίσκεται εκεί για να μας δώσει ερεθίσματα που θα οδηγήσουν πρώτα τις αισθήσεις και κατόπιν την σκέψη μας σε νέους δρόμους και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δεν εκμεταλλεύομαι το βήμα αυτό για να εκφράσω τους προβληματισμούς μου. Απλά πιστεύω ότι το βιβλίο για το οποίο ξεκίνησα να σας γράψω, όπως και κάθε βιβλίο, αδικείται από την κατάταξη του σε κάποια κατηγορία, στην προκειμένη περίπτωση: «Παιδική Λογοτεχνία».
Όπως καταλάβατε από τον τίτλο του κειμένου, μιλάμε για το βιβλίο που έγραψε η Ζωρζ Σαρή μαζί με την Αργυρώ Κοκορέλη και φέρει τον τίτλο «Μια αγάπη για δύο». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, και η πρώτη έκδοση του έγινε τον Δεκέμβριο του 1996. Μέσα σε ένα χρόνο, έως το Δεκέμβριο του 1997, ανατυπώθηκε άλλες τρεις φορές, ενώ μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν γίνει συνολικά οκτώ επανεκδόσεις. Οι αριθμοί φανερώνουν ότι το «Μια αγάπη για δύο» είχε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από τους αναγνώστες. Εγώ μπορώ να σας μεταφέρω μόνο την υποκειμενική μου άποψη καθώς και μια γεύση από την πλοκή του.
Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι ένα κορίτσι, η Άννα, και ένα αγόρι, ο Αλέξης, που ξεκινούν την ερωτική τους σχέση αμέσως μετά το τέλος των Πανελληνίων Εξετάσεων και την εισαγωγή της Άννας στα ΤΕΙ Οινολογίας. Ο Αλέξης, όταν ξεκινά αυτός ο έρωτας, είναι ήδη φοιτητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα με μικρά κομμάτια της να λαμβάνουν μέρος στην Λίμνη Ευβοίας και στην Αίγινα. Τον λόγο, στην αφήγηση, λαμβάνουν εναλλάξ οι δύο ήρωες παρουσιάζοντας μας τόσο το παρόν όσο και το παρελθόν τους. Αυτή η ευφυής τεχνική που χρησιμοποίησαν οι δύο συγγραφείς του βιβλίου μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ιστορία του ζευγαριού από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από την οπτική γωνία της Άννας, του Αλέξη και φυσικά την δική μας, του αναγνώστη. Το τι θα συμβεί στους δύο ήρωες του βιβλίου, θα το ανακαλύψετε, φυσικά, όταν το διαβάσετε.
Πριν σας πω τι εντύπωση μου έκανε το «Μια αγάπη για δύο», θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα στοιχείο, που αναφέρει η Ζωρζ Σαρή στον πρόλογο του βιβλίου. Όπως αναφέρει, λοιπόν, χώρισαν τους ρόλους του βιβλίου σαν να επρόκειτο για θεατρική παράσταση. Η Ζωρζ Σαρή έγραψε τον «ρόλο» της Άννας, ενώ η Αργυρώ Κοκορέλη έγραψε τον «ρόλο» του Αλέξη.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πώς «έδεσαν» οι δύο πένες και δημιούργησαν ένα καταπληκτικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που θα σας θυμίσει τους έρωτες των μαθητικών και φοιτητικών σας χρόνων. Που θα σας μεταφέρει στην εποχή που οι μοναδικές έγνοιες, στενοχώριες και χαρές είχαν να κάνουν αποκλειστικά με τον σύντροφο σας και την σχέση σας μαζί του. Οι 160 σελίδες, καθαρού κειμένου, θα περάσουν, δυστυχώς, πολύ γρήγορα αλλά θα σας αφήσουν με ένα χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη και μερικές αναμνήσεις από το παρελθόν φερμένες στην επιφάνεια από τα συρτάρια της μνήμης.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι αξίζει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο και να δώσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στην Ζωρζ Σαρή και στην Αργυρώ Κοκορέλη.
Να ξέρατε τι μου θυμίσατε…

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.