«Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη», Μεγκ Κάμποτ - «Queen of Babble in the big city», Meg Cabot .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη», Μεγκ Κάμποτ – «Queen of Babble in the big city», Meg Cabot

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι το «Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη» όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της Μεγκ Κάμποτ, είναι ιδανικό για να σας συνοδεύσει στις διακοπές και στην παραλία!

Γράφει: Matia Gr
«Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη», Μεγκ Κάμποτ – «Queen of Babble in the big city», Meg Cabot

Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη
Η Λίζι, ο Λουκ, η Σάρι και το Τσαζ βρίσκονται πλέον στην Νέα Υόρκη για να κάνουν ο καθένας ξεχωριστά μια νέα αρχή στη ζωή του. Ο Τσαζ το διδακτορικό του, η Σάρι για να βρει δουλειά, ο Λουκ για να προετοιμαστεί για την σχολή Ιατρικής και η Λίζι για να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό που λατρεύει: την μεταποίηση vintage νυφικών και φορεμάτων. Ο Τσαζ και ο Λουκ έχουν ήδη σπίτι για να μείνουν, κάτι που δεν συμβαίνει για τα δύο κορίτσια. Ως εκ τούτου, που τις βρίσκεις που τις χάνεις, είναι με μια εφημερίδα στο χέρι αναζητώντας σπίτι και εργασία. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα. Τα ενοίκια βρίσκονται σε αστρονομικά ύψη και οι δουλειές είναι δυσεύρετες.

Τα αγόρια της παρέας, για να βοηθήσουν την κατάσταση και να έχουν τις αγαπημένες τους κάθε μέρα κοντά τους, τους προτείνουν να εγκατασταθούν στα δικά τους σπίτια. Η Σάρι με τον Τσαζ και η Λίζι με τον Λουκ, ο οποίος δεν μένει ακριβώς σε δικό του σπίτι, αλλά σε ένα χλιδάτο διαμέρισμα που ανήκει στην μητέρα του. Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της διαμονής έχει λυθεί. Απομένει το θέμα της εργασίας. Η Σάρι βρίσκει δουλειά σε μια οργάνωση που προστατεύει και βοηθά κακοποιημένες γυναίκες. Η δε Λίζι…


“Μαντμουαζέλ” λέει, ακουμπώντας με στον ώμο. “Δεν είναι ότι δεν πιστεύω στο ταλέντο σας. Απλά, είμαστε μια πολύ μικρή επιχείρηση. Κι έχω και γιους στο πανεπιστήμιο και τα έξοδα είναι πολλά. Δεν μπορώ να προσλάβω άλλο άτομο”.
Και τότε ακούω τέσσερις λέξεις να βγαίνουν μία μία απ’ το στόμα μου -όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σάλιο μου όταν κοιμάμαι-, τέσσερις λέξεις που δε θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα έλεγα ούτε σε χίλια χρόνια. Και με το που τις ξεστομίζω, μου ‘ρχεται να με σκοτώσω. Αλλά είναι πολύ αργά. Οι λέξεις αιωρούνται ήδη στον αέρα.
“Θα δουλέψω χωρίς αμοιβή”.
Χριστέ μου! Όχι! Τι είναι αυτά που λέω;
Μόνο που, απ’ ότι φαίνεται, αυτές οι τέσσερις λεξούλες κάνουν τη δουλειά τους. Ο κύριος Ανρί δείχνει ιδιαίτερα χαρούμενος. Κι η σύζυγός του χαμογελάει σαν να κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Και ναι, καλά καταλάβατε! Η Λίζι έκανε πάλι το θαύμα της! Από τη μία ναι μεν βρήκε εργασία στο αντικείμενο που θέλει -ο κύριος Ανρί και η σύζυγός του έχουν κατάστημα που αποκαθιστούν, μεταποιούν και επιδιορθώνουν νυφικά- από την άλλη όμως δεν θα παίρνει από αυτή τη δουλειά ούτε ένα σεντ. Πως θα ζήσει χωρίς μισθό; και πως θα καταφέρει να δίνει στον Λουκ ένα μέρος από τα κοινόχρηστα του διαμερίσματος εν είδει ενοικίου; Κι όταν λέμε κοινόχρηστα μην φαντάζεστε κάτι σαν αυτά που δίνετε εσείς κάθε μήνα… Τα κοινόχρηστα αυτού του χλιδάτου σπιτιού της Πέμπτης Λεωφόρου είναι όσα τρία τέσσερα νοίκια ενός τεράστιου διαμερίσματος στην Αθήνα.

Ευτυχώς, για καλή τύχη της Λίζι, υπάρχει ο Τσαζ. Όταν του εκμυστηρεύεται το οικονομικό της πρόβλημα, της δίνει τη λύση λέγοντας πως στην εταιρία του πατέρα του ψάχνουν για ρεσεψιονίστ. Μια δουλειά που δεν είναι στο αντικείμενό της, αλλά θα της δίνει τα απαραίτητα χρήματα για να ζει και να καλύπτει τις υποχρεώσεις της.

Και με όλα αυτά οι τέσσερις πρωταγωνιστές μας ξεκινούν τα πρώτα βήματα της νέας τους ζωής. Θα τους οδηγήσουν άραγε εκεί που ονειρεύονται; Θα συνεχίσουν τα δύο ζευγάρια να είναι ερωτευμένα και ευτυχισμένα; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σας τις δώσει η ταλαντούχα Μεγκ Κάμποτ στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Η βασίλισσα της Σαπουνόφουσκας» το οποίο φέρει τον τίτλο: «Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη στην σειρά Sayonara books τον Νοέμβριο του 2010 σε μετάφραση της Ισιδώρας Γενούζου.

Όσοι έχουν διαβάσει το πρώτο βιβλίο της σειράς θα γνωρίζουν ήδη ότι ο τρόπος που μεταφέρει στο χαρτί η Αμερικανίδα συγγραφέας την έμπνευσή της χαρακτηρίζεται από δροσιά, απλότητα και αβίαστη ροή. Και το «Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη» είναι ένα μυθιστόρημα που πρώτα και πάνω απ’ όλα θα σας διασκεδάσει. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου θα βρείτε μικρά κειμενάκια υπό τον γενικό τίτλο: Οδηγός αγοράς νυφικού από τη Λίζι Νίκολς. Αυτό για τις αναγνώστριες είναι ένα κερασάκι στην τούρτα, που θα τις βοηθήσει να μάθουν και πράγματα που πιθανότατα δεν ήξεραν σχετικά με την επιλογή του σωστού νυφικού. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι το «Μικρά μυστικά στη μεγάλη πόλη» όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της Μεγκ Κάμποτ, είναι ιδανικό για να σας συνοδεύσει στις διακοπές και στην παραλία!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η Λίζι Νίκολς επιστρέφει, στους δρόμους της Νέας Υόρκης αυτή τη φορά, ψάχνοντας μια δουλειά, ένα μέρος να μείνει και τη θέση που της αναλογεί σ’ αυτόν τον κόσμο (κι όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά).
Όταν ο καλοκαιρινός της έρωτας, ο Λουκ, της προτείνει να συμβιώσουν, η Λίζι δε δυσκολεύεται ιδιαίτερα να εγκαταλείψει την προοπτική του να συγκατοικήσει με την καλύτερή της φίλη Σάρι σε μια γκαρσονιέρα χωρίς ασανσέρ και παίρνει την απόφαση να μείνει με τον έρωτα της ζωής της σε ένα διαμέρισμα που διατηρεί η μητέρα του στην Πέμπτη Λεωφόρο, με θυρωρό και έναν γνήσιο Ρενουάρ στο υπνοδωμάτιο.
Αλλά η Λίζι δεν στέκεται το ίδιο τυχερή και με την αναζήτηση εργασίας. Ενώ η Σάρι βρίσκει την τέλεια δουλειά, η Λίζι δεινοπαθεί περνώντας από τη μία εξευτελιστική συνέντευξη στην άλλη. Παντού της λένε ότι έχει περισσότερα προσόντα από όσα χρειάζονται για μια δουλειά στον αγαπημένο της τομέα –την επιδιόρθωση φορεμάτων βίντατζ– και ελλιπή προσόντα για οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Την κατάσταση σώζει ο φίλος της Σάρι, ο Τσαζ, όταν προτείνει τη Λίζι για μια θέση στη γραμματεία της παντοδύναμης δικηγορικής εταιρείας του πατέρα του. Παράλληλα, η Λίζι καταφέρνει ολομόναχη να βρει δουλειά σ’ ένα κατάστημα νυφικών, όπου αρχίζει να εργάζεται χωρίς αμοιβή.
Η διαβόητη όμως φλυαρία της Λίζι αρχίζει να τη βάζει σε μπελάδες στη δουλειά αλλά και στο σπίτι, σχεδόν απ’ την πρώτη στιγμή. Αρχικά στη δικηγορική εταιρεία, όπου γίνεται υπέρ το δέον φιλική με την Τζιλ Χίγκινς, μία μέλλουσα νύφη της καλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης με μια πολύ ενοχλητική πεθερά, και έπειτα στην Πέμπτη Λεωφόρο, όπου κάνει το σφάλμα να αναφέρει τη λέξη «γάμος» στον ευαίσθητο σε θέματα δέσμευσης Λουκ.

Σύντομα η Λίζι βρίσκεται για άλλη μία φορά άνεργη και άστεγη. Θα μπορέσει να σώσει τον εαυτό της –και τη δύσμοιρη Τζιλ– και να βρει επιτέλους επαγγελματική σταθερότητα (για να μη μιλήσουμε για μια ικανοποιητική σχέση με σοβαρή προοπτική);

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.