Ματιά

«Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι», Μένιος Σακελλαρόπουλος

Ένα βιβλίο -μάθημα ζωής- για το πως μπορεί να ανατραπεί η ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι», Μένιος Σακελλαρόπουλος

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 442

Μια άτυχη στιγμή, ένα ατύχημα και ο Αλέξανδρος Παυλής χάνει την όραση του. Σχέσεις, σκέψεις, αισθήματα, συναισθήματα αλλάζουν από την πρώτη στιγμή και ανατρέπεται η καθημερινότητα, η ζωή του όλη. Θα πρέπει να μάθει να ζει στο σκοτάδι, θα διαπιστώσει πόσο δύσκολο είναι αυτό και πως δεν υπάρχει βοήθεια όχι μόνο από φίλους αλλά και από συγγενείς και από την πολιτεία.

Πόσα τρομερά συνέβησαν στον Αλέξανδρο Παυλή: ήταν στο σκοτάδι, ανήμπορος, τρελός δυστυχισμένος, στο βάθος ενός γκρεμού που δεν είχε γυρισμό. Ένιωθε κατεστραμμένος, πλημμυρισμένος από δυστυχία, γεμάτος φαρμάκι. Ήταν μια περιπλανώμενη μάσκα πόνου που ήταν θέμα χρόνου να διαλυθεί. Ο Αλέξανδρος αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός και παλεύει με τους δαίμονές του. Ξεσπάει στην Άννα, τη σύντροφό του, κατηγορώντας την για όλα. Κλείνεται στον εαυτό του και βρίσκει διέξοδο στο ποτό. Άνθρωποι που τον αγαπούν, κάνουν προσπάθειες να τον βοηθήσουν να σταθεί και πάλι στα πόδια του και να ξεκινήσει μια νέα αρχή.


[grbk http://www.greekbooks.gr/sakellaropulos-menios.person%5D

Όμως σύντομα θα συνειδητοποιήσει πώς η ορθότερη λύση είναι να απευθυνθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας.

Και τώρα βρισκόταν στον παράδεισο, με αγάπη που περισσεύει για όλους. Βρισκόμενος μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι, εκεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, θα συναντήσει και ανθρώπους που θα φωτίσουν το δρόμο και τη ζωή του όπως την Ελευθερία, τη Στέλλα, κυρίως τη Μαργαρίτα, που θα τον οδηγήσουν ξανά στο ”φως”.

Η Μαργαρίτα Βακάλη, εκ γενετής τυφλή, πάντα μέσα στο σκοτάδι, κι όμως κατάφερε να θριαμβεύσει στη ζωή, έγινε εκπαιδεύτρια στην Μπράιγ (κώδικας γραφής τυφλών), διδάσκει σε όλους τυφλούς και βλέποντες, διδάσκει αγγλικά. Μια γυναίκα που συμβόλιζε τη χαρά της ζωής, την πίστη, την αγνότητα, την αθωότητα. Είχε προσωπικότητα, δύναμη ψυχής, γλυκιά αύρα, ωραίο τρόπο να μιλάει και να συμπεριφέρεται.

Τον Αλέξανδρο Παυλή τον ήλκυε πολύ, του προκαλούσε ενθουσιασμό, τον μαγνήτιζε, του έδινε μαθήματα ζωής, ήταν το χρώμα του στο σκοτάδι… Η γνωριμία του με τη Μαργαρίτα και η ζεστασιά που θα εισπράξει, θα τον οδηγήσουν σε μονοπάτια πρωτόγνωρα… Και θ’ ανακαλύψει πως για πρώτη φορά «βλέπει» καθαρά…

Ένα βιβλίο -μάθημα ζωής- για το πως μπορεί να ανατραπεί η ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη, πόσο δεν εκτιμάμε ότι θεωρούμε δεδομένο, ένα μάθημα δύναμης, θέλησης και ένα ταξίδι σε πλήθος συναισθημάτων.

Το βιβλίο «δεκατρία κεριά στο σκοτάδι» του Μένιου Σακελλαρόπουλου είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των τυφλών, εντός και εκτός εισαγωγικών. Ένα μυθιστόρημα που εξαίρει το ψυχικό σθένος, την απύθμενη δύναμη και την αστείρευτη θέληση των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας μας, μα εκείνοι εξακολουθούν να χαμογελούν, να ονειρεύονται και ν’ ατενίζουν με αισιοδοξία το αύριο…

Τελικά συμπεράσματα του βιβλίου:
– Φεγγάρι του καθενός, φωτεινό ή σκοτεινό, είναι η ψυχή του…
– Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.
– Δίχως αλληλεγγύη, η ζωή είναι δυσκολότερη.
– Η δύναμη της θέλησης υπερνικά τα πάντα.
– Η γνώση είναι αγάπη και φως και όραση.
– Το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο…

Ο ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ δεν ασχολήθηκε με αποτρόπαια εγκλήματα, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, παρά μόνο πολύ αργότερα, στα μυθιστορήματά του. Τον είχε κερδίσει ήδη η δημοσιογραφία, την οποία ταλαιπωρεί επί τριάντα επτά συναπτά έτη. Ξεκίνησε μαθητής λυκείου ακόμα από το Φως, μύρισε το μελάνι στις εφημερίδες Βραδυνή, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Αθλητική, Sportime, Derby, στα περιοδικά Εικόνες, Nitro, Active, Επίκαιρα, βούτηξε στα ερτζιανά (ΕΡΑ, SportFM, SentraFM, SPORT 24) κι από το 1992 είναι στο MegaChannel. Έκανε τρεις φορές τον γύρο της Ευρώπης, φτάνοντας ως τη Νότια Αφρική, με εκατοντάδες ρεπορτάζ και χιλιάδες βίντεο, όλα με ένα δικό του χρώμα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ, από τον οποίο έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για τηλεοπτικά θέματα. Το μυθιστόρημα ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΚΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ είναι το δέκατο τρίτο βιβλίο του, και η δεύτερη συνεργασία του με τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Παραμένει έφηβος και εκρηκτικός, συνεχίζει να ονειρεύεται, να χαμογελάει, να σαρκάζει και να αυτοσαρκάζεται, και πιστεύει στην… άσπρη μέρα.

Κώστας Τραχανάς


[grbk http://www.greekbooks.gr/sakellaropulos-menios.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Στα σαράντα δύο του χρόνια ο Αλέξανδρος Παυλής, πολιτικός μηχανικός, βρίσκεται βυθισμένος στην απελπισία της αναδουλειάς και της ανασφάλειας. Αλλά τα μεγάλα του προβλήματα και η σοβαρή κρίση στη μακρόχρονη σχέση του με την Άννα είναι ένα τίποτα μπροστά στο παιχνίδι της μοίρας, αφού από ένα σφοδρό αυτοκινητικό ατύχημα χάνει το φως του. Το σοκ είναι τεράστιο και το σκοτάδι του τον τραβάει στην αυτοκαταστροφή. Κι εκεί που πιστεύει ότι όλα έχουν τελειώσει γι’ αυτόν, ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο, άγνωστο, δύσκολο αλλά και μαγικό. Η δασκάλα του στη γραφή Μπράιγ, η Μαργαρίτα, τυφλή εκ γενετής, τον βοηθάει να σταθεί στα πόδια του. Νιώθει να ξαναγεννιέται. Αλλά και στη νέα του ζωή τα εμπόδια είναι τεράστια. Πάλι η μοίρα σκηνοθετεί κάτι αδιανόητο. Κι εκεί πια θα μιλήσει η δύναμη της ψυχής.

Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στον κόσμο του σκοταδιού, εκεί όπου το φως παίρνει μια νέα διάσταση. Μια ιστορία για τον θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα