«Η ερωμένη και η σκιά της», Κυριάκος Μαργαρίτης

Το εν λόγω μυθιστόρημα απευθύνεται στους ενηλίκους φίλους της ανάγνωσης που αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Γράφει: Matia Gr
«Η ερωμένη και η σκιά της», Κυριάκος Μαργαρίτης
Tags

Ένα ακόμα δημιούργημα της ιδιαίτερης πένας του Κυριάκου Μαργαρίτη, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2011 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και υπό τον τίτλο «Η ερωμένη και η σκιά της».

Υπόθεση βιβλίου

3 Νοεμβρίου 2008, Αθήνα

Η είδηση σκάει σαν βόμβα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά -φυσικά- και στα Social Media. Τα ξημερώματα, σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, έχασε τη ζωή του ο σαραντάχρονος δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Μάρκελλος. Όλοι, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας, αρχίζουν να σχολιάζουν το θάνατο, αλλά κυρίως τη ζωή του εκλιπόντος. Οι αλήθειες μπλέκονται με τα ψέματα δημιουργώντας φήμες που ταξιδεύουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο μόνος ίσως άνθρωπος που γνωρίζει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και αισθάνεται βαθύτατη θλίψη για το τραγικό συμβάν είναι η σύντροφος και συνάδελφος του Πέτρου Μάρκελλου, η τριαντατετράχρονη Ευρυδίκη Καραντώνη. Δίπλα της, εκείνες τις πρώτες δύσκολες ώρες, βρίσκεται η -από τα μαθητικά τους χρόνια- καλύτερη φίλη της, η Ειρήνη.


Έπρεπε να μοιραστώ το πένθος. Να το οικειοποιηθώ και να επιτρέψω στην Ευρυδίκη να μεταθέσει σ’ εμένα ό,τι είχε συσσωρευτεί στην επιφάνεια του μυαλού, του ψυχισμού της – μόνο και μόνο για να δοθεί χώρος και χρόνος σε ό,τι κρυβόταν βαθύτερα να αναδυθεί και να εκτονωθεί. Κι έτσι να ελευθερώσει τη φίλη μου.
Υποθέτω ότι ήμουν υπερβολικά αισιόδοξη. Και αφελής.

Γιατί η Ειρήνη ήταν υπερβολικά αισιόδοξη και ταυτόχρονα αφελής; Επειδή, όπως αποδείχθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες, η παρουσία της, δεν κατάφερε ούτε κατ’ ελάχιστο να βοηθήσει στο να αναδυθούν και να εκτονωθούν τα έντονα συναισθήματα της Ευρυδίκης, πόσο δε μάλλον να την ελευθερώσει από το έρεβος στο οποίο βάδιζε ολοταχώς.

Μάλιστα, έρεβος σκοτεινών σκέψεων, πολύ απομακρυσμένων από κάθε λογική που οδήγησαν την τεθλιμμένη σύντροφο του νεκρού σε πράξεις που όχι μόνο δεν θα έπραττε αλλά ούτε καν θα σκεφτόταν ένας άνθρωπος με τον στοιχειώδη εν ενεργεία νου.

Μέντιουμ, κάμερες 24ωρης παρακολούθησης, προβολή σε 7/24 όλων των στιγμών της μέσα στο σπίτι μέσω του διαδικτύου είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσει η Ευρυδίκη την απόλυτη παράνοια των ημερών αυτών μέχρι που στο προσκήνιο θα εμφανιστεί ένας επικίνδυνος και ασυγκρίτως περισσότερο από εκείνη παράφρονας…


[grbk https://www.greekbooks.gr/i-eromeni-ke-i-skia-tis.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Η εξαιρετική πένα του ταλαντούχου Κυριάκου Μαργαρίτη, δημιουργεί πάντα ιδιαίτερα έργα που ξεχωρίζουν στο στερέωμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η πλειοψηφία αυτών των έργων έχει αποδέκτες τους αναγνώστες νεαρής κατά βάση ηλικίας. Όχι όμως και το «Η ερωμένη και η σκιά της». Το εν λόγω μυθιστόρημα απευθύνεται στους ενηλίκους φίλους της ανάγνωσης που αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης παίζει στις 330 σελίδες του βιβλίου αυτού με τα συναισθήματα και τις μύχιες σκέψεις των ηρώων του. Η πλοκή της ιστορίας είναι λιτή και θαρρείς πως βρίσκεται εκεί μόνο και μόνο για να πλαισιώσει όλα αυτά που αισθάνονται οι χαρακτήρες του έργου.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι το λογοτεχνικό αυτό παιδί του συγγραφέα θα χωρίσει τους Έλληνες βιβλιόφιλους σε δύο στρατόπεδα. Σε εκείνους που το λατρεύουν και σε εκείνους που το βρίσκουν κάπως…

Σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκετε εσείς, θα το διαπιστώσετε -φυσικά- μόνο όταν το διαβάσετε… 🙂

Οπισθόφυλλο:

Όταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Μάρκελλος πεθαίνει σε ατύχημα, μια κίτρινη μυθολογία φουντώνει σχετικά με την προσωπική του ζωή και δεν επιτρέπει στην ερωμένη του να αντιμετωπίσει την απώλεια.
Αποτυχημένη ηθοποιός, η Ευρυδίκη Καραντώνη ζούσε στη σκιά του και, μέσα στην απελπισία της, βρίσκει διέξοδο σε μια τραγελαφική σταυροφορία υπεράσπισης του νεκρού. Δημιουργεί μια ιστοσελίδα και διηγείται το χρονικό του δεσμού τους, αλλάζοντας τα γεγονότα με ωραιοποιημένες αφηγήσεις.
Σταδιακά, χάνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και πείθεται ότι το φάντασμα του Μάρκελλου βρίσκεται σπίτι της. Προβάλλει στο Ίντερνετ την καθημερινότητά της και ζητά από τους θεατές να αναζητήσουν μαζί της το φάντασμα. Το γελοίο κυνήγι μιας σκιάς θα εκτραπεί επικίνδυνα όταν κάποιος, που θεωρεί ότι η μετάδοση απευθύνεται σ’ αυτόν, αποφασίζει ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ευρυδίκης και να τη σώσει από τη μοναξιά και τη δυστυχία της.


[grbk https://www.greekbooks.gr/i-eromeni-ke-i-skia-tis.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η ερωμένη και η σκιά της

Συγγραφέας

Κυριάκος Μαργαρίτης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2011

Αριθμός σελίδων

330

ISBN

978-960-453-897-3

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα