Ματιά

«Η φωλιά», Σύνθια Ντ’ Άπριξ Σουήνι

Ένα πολύ καλό μυθιστόρημα για τους οικογενειακούς δεσμούς, την διαβρωτική δύναμη του χρήματος και την αξία της φιλίας.

«Η φωλιά», Σύνθια Ντ’ Άπριξ Σουήνι

Εκδόσεις Ωκεανός, 2017
Σελ. 574
Best Book 2016 και Best seller στους New York Times

Οι αδελφοί Πλαμπ: ο Λίο, η Μέλανι, ο Τζακ και η Μπέα. Υπάρχουν μεταξύ τους ποικίλες συμμαχίες και αψιμαχίες. Δεν είναι πολύ δεμένοι, αλλά είναι όλοι τους κάπως αλλόκοτοι…

Ο Λίο Πλαμπ ήταν σαράντα έξι χρονών και ήταν ένα άτομο που επέδειξε το κατάλληλο θράσος την κατάλληλη στιγμή και τον ευνόησε η τύχη, πολύ νέο. Η Speak Easy Media υπήρξε η επιχείρηση του Διαδικτύου που τον έκανε πλούσιο, όχι αρκετά πλούσιο βέβαια με τα πρότυπα της Νέας Υόρκης, τι είχε πετύχει ωστόσο στη συνέχεια; Τίποτε. Τα ξόδεψε όλα. Έγινε παράσιτο. Άρχισε να παίρνει ναρκωτικά. Χαράμισε την ζωή του με ανοησίες και ξενοπηδήματα, ώσπου να καταστρέψει και τον γάμο του. Μόλις είχε βγει από το κέντρο αποκατάστασης και άρχισε πάλι τα ναρκωτικά. Ο Λίο ήταν παντρεμένος με την Βικτώρια Γκρος, αλλά όταν ο Λίο έπαθε μια νύχτα ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, οδηγώντας υπό την επήρεια του ποτού και των ναρκωτικών και είχε μαζί του στο αυτοκίνητο, μια μεξικάνα γκαρσόνα, η οποία έχασε το ένα πόδι της, η Βικτώρια τον χώρισε. Ο Λίο είχε διαπράξει σοβαρή σωματική βλάβη στην κοπέλα. Η οικονομική κατάσταση δεν ήταν καλή και έπρεπε η οικογένειά να βοηθήσει τον Λίο, που βρέθηκε σε τέτοια δύσκολη κατάσταση. Όλα τα έξοδα για τον ακρωτηριασμό του ποδιού της Ματίλντα Ροντρίγκες, η αγορά του προσθετικού μέλους, να κλείσει το στόμα της κοπέλας, για να μην βγει το θέμα στην δημοσιότητα, ο διακανονισμός με την Ματίλντα, τα χρήματα για να δώσει το διαζύγιο η Βικτώρια, τα πλήρωσε από το καταπίστευμα, η μητέρα του η Φράνσι, με χρήματα που πήρε από την Φωλιά.

Η Φωλιά ήταν το καταπίστευμα, που τους άφησε κληρονομιά και στα τέσσερα παιδιά του, ο πατέρας τους Λίοναρντ. Ήταν ένα απλό βοήθημα για όλους και όχι κανονική κληρονομιά. Τα χρήματα θα τα παίρνανε και θα τα μοιραζότανε όλα τα αδέλφια μαζί, όταν η Μέλοντι η νεότερη κόρη του, θα γινόταν σαράντα ετών. «Τίποτα σπουδαίο» τους έλεγε ο πατέρας τους «μια ταπεινή φωλίτσα, συντηρητικά επενδυμένη, χρονικά κατανεμημένη, για να την απολαύσετε, όχι όμως να την εκμεταλλευτείτε». Το μόνο πρόσωπο που είχε πρόωρη πρόσβαση στο καταπίστευμα ήταν η σύζυγός του Φράνσι.

Τον διακανονισμό με την άμοιρη γκαρσόνα από το Μπρονξ, που έμεινε κουτσή από το ένα πόδι, τον έκανε ο δικηγόρος Τζοτζ Πλαμπ, δεύτερος ξάδελφος του πατέρα τους. Η οικογένεια της Ματίλντα δεν έκαναν μήνυση στον Λίο Πλαμπ, διότι ήταν όλοι τους παράνομοι στη Νέα Υόρκη, οπότε συμφώνησαν με τον Τζορτζ Πλαμπ,για να μην γίνει αντιληπτό το θέμα τους στις μεταναστευτικές αρχές. Έτσι δεν έμειναν πολλά χρήματα από το καταπίστευμα, όχι όσα υπολόγιζαν όλοι οι Πλαμπ να εισπράξουν, και γι’ αυτό τριγύριζαν τον Λίο σαν γύπες. Όλοι τους θέλουν να βρεθούν ως δια μαγείας αυτά που τους χρωστάει ο Λίο, με τις ατασθαλίες του. Που θα εύρισκε ένα τέτοιο ποσό από το πουθενά ο Λίο;

Ο Λίο προσπάθησε μετά το ατύχημα, το κέντρο αποκατάστασης και το διαζύγιο, να σταθεί πάλι στα πόδια του, να ξαναρχίσει από την αρχή, να βρει μια δουλειά που θα τον έκανε ευτυχισμένο. Επικοινώνησε σε αμέτρητες παλιές επαφές για να βρει δουλειά, όλες του οι προσπάθειες κατέληξαν σε ένα πελώριο τίποτα. Το μόνο που πέτυχε ήταν να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της στο Μπρούκλιν, η παλιά του φιλενάδα η Στέφανι Πάλμερ και να συζήσει για λίγο μαζί της. Η Στέφανι τον αγαπούσε τον Λίο. Η Στέφανι στα σαράντα ένα της χρόνια είναι έγκυος, μετά την σύντομη ερωτική σχέση, που είχε με τον Λίο, τον πλέον ανεύθυνο και ελάχιστα πατρικό τύπο απ’ όλους τους άνδρες που αγάπησε στη ζωή της.

Ο Λίο έπρεπε να σκεφτεί τι θα έκανε σε σχέση με τα χρήματα που όφειλε στη Φωλιά. Αν ήθελε να μείνει. Σκέφτηκε πολλές φορές να εξοφλήσει τα αδέλφια του με χρήματα που είχε στην τράπεζα, αλλά αν κάποια μέρα χρειαζόταν τα χρήματα που θα τα εύρισκε; Οπότε αποφάσισε να εξαφανιστεί…

Ο Λίο υποσχέθηκε να ξεχρεώσει τα αδέλφια του, αλλά απλώς χρειαζόταν κάποιο χρόνο. Τους είχε ζητήσει να τον εμπιστευτούν, και τον πίστεψαν, αλλά ο Λίο τώρα έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Οι τρεις αδελφοί Πλαμπ είναι χαμένοι και σαστισμένοι, προσπαθώντας να χωνέψουν την προδοσία του αδελφού τους, του Λίο.

Η Μέλοντι Πλαμπ έχει δύο δεκαεξάχρονες κόρες, τη Νόρα (που ήταν γκέι) και τη Λουίζα. Η Μέλοντι είναι η μάνα που θα θυσίαζε ένα σπίτι για τα δίδακτρα του κολεγίου των παιδιών της. Η Μέλοντι είχε κηρύξει πόλεμο με τον σύζυγό της τον Γουόλτερ σε διπλό μέτωπο: υποθήκη του σπιτιού και δίδακτρα κολεγίου για τα κορίτσια. Η Μέλοντι κόντευε να τρελαθεί με τη σκέψη ότι θα έχανε το σπίτι τους. Όμως δεν θα πουλούσε το σπίτι της, αν έπαιρνε το μερίδιό της από τη Φωλιά.

Ο Τζακ Πλαμπ και ο Γουόκερ Μπένετ είναι σύντροφοι και συζούνε, είναι ομοφιλόφυλοι. Ο Τζακ θα βρεθεί μπλεγμένος με μια παράνομη πώληση, στην μαύρη αγορά, ενός πίνακα του Ροντέν με τίτλο «Το φιλί». Ο Τζακ αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, αν πουλούσε το άγαλμα θα εξοφλούσε το δάνειο που είχε πάρει και θα γινόταν άλλος άνθρωπος. Δεν θα τον ένοιαζε καθόλου για την Φωλιά. Όμως τα πράγματα με το άγαλμα, δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει. Ο Τζακ θέλει το μερίδιό του από τη φωλιά, γιατί είναι χρεωμένος, οι δουλειές στο μαγαζί του δεν πάνε καλά. Αν δεν το πάρει θα πρέπει να πουλήσει το εξοχικό του σπίτι.

Η Μπέα Πλαμπ είναι συγγραφέας και γράφει ένα μυθιστόρημα με θέμα τη νύχτα του ατυχήματος του Λίο. Συνδέεται με τον Πολ Άντεργουντ. Παραιτείται από το μερίδιό της από τη Φωλιά, διότι δεν έχει οικονομικές υποχρεώσεις και για να διευκολύνει τα δυο αδέλφια της τη Μέλοντι και τον Τζακ, μετά την εξαφάνιση του Λίο.

Καλούνται όλα τα αδέλφια να παραβρεθούν στα γενέθλια της Μέλοντι, για να συμβιβαστούν και να βρούνε ένα διαφορετικό και πιο στέρεο είδος φωλιάς. Θα έκαναν μια προσπάθεια να διευκολύνουν κάποια μορφή συμφωνίας, για το καταχθόνιο χρηματικό ποσό, που επέμεναν να αποκαλούν Φωλιά. Το θέμα τους δεν θα έπρεπε να είναι πάλι το χρήμα της Φωλιάς. Θα έκαναν αναφορές ο ένας στη ζωή του άλλου. Το χρήμα μπορεί να διαβρώσει σχέσεις, αναμνήσεις και αποφάσεις. Αν ο Λίο συμφωνούσε στα γενέθλια οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα πληρωμής σε δόσεις έστω, ένα κόκκαλο να τους έριχνε ώστε να πάψουν να ροκανίζουν τον διαβρωμένο και εύθραυστο χόνδρο της Φωλιάς. Ίσως κατάφερναν να προχωρήσουν, να επιχειρήσουν μια σύσφιξη των σχέσεών τους που δεν θα είχε σχέση με την αναθεματισμένη κληρονομιά. Ο Λίο τελικά δεν προσήλθε στη συνάντηση…

Μια φωλιά σε ένα δένδρο και τρία πελώρια κοράκια, που έβγαζαν ένα εκκωφαντικό κρώξιμο, σαν να διαπληκτίζονται…

Ένα πολύ καλό μυθιστόρημα για τους οικογενειακούς δεσμούς, την διαβρωτική δύναμη του χρήματος και την αξία της φιλίας.

Η Σύνθια Ντ’ Άπριξ Σουήνι, ζει στο Λος Άντζελες με τον σύζυγο και τα παιδιά της. “Η φωλιά” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα λογοτεχνήματα των τελευταίων πενήντα ετών. Ήταν μια από τις πρώτες επιλογές του Amazon, και επί μακρόν bestseller σε ΗΠΑ και Καναδά.

Τραχανάς Κώστας

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μυθιστόρημα

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;