«Αφύπνιση», της Αργυρώς Λεντούδη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αφύπνιση», της Αργυρώς Λεντούδη

Γεννήθηκε στη Σάμο, όπου και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Η Ελεάννα ήταν το δεύτερο-μεσαίο παιδί της Ανδρομάχης και του Δημήτρη. Είχε προηγηθεί η Χρυσή και ακολούθησε ο Κωστής. Οι γονείς είχαν […]

Γράφει: Matia Gr
«Αφύπνιση», της Αργυρώς Λεντούδη

Αφύπνιση

Γεννήθηκε στη Σάμο, όπου και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Η Ελεάννα ήταν το δεύτερο-μεσαίο παιδί της Ανδρομάχης και του Δημήτρη. Είχε προηγηθεί η Χρυσή και ακολούθησε ο Κωστής. Οι γονείς είχαν ένα και μοναδικό όνειρο για τα βλαστάρια τους… να σπουδάσουν! Να μην μείνουν αγράμματα, να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν μακριά… σε μια ζωή όμορφη χωρίς πολλά αγκάθια. Και έτσι έγινε, τουλάχιστον ως προς τον πρώτο μέρος, εκείνο των σπουδών…

Το κάθε παιδί, με την σειρά του, άνοιγε τις φτερούγες του και πέταγε μέχρι την Θεσσαλονίκη, όπου βίωνε το πέρασμα από την εφηβική στην ενήλικη ζωή, ως σπουδαστής σε κάποια σχολή, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Την Ελεάννα την έλεγαν αλαφροΐσκιωτη από μικρή, γιατί έβλεπε πράγματα… κάτι που εξελίχθηκε και ωρίμασε στην συμπρωτεύουσα, χάρη σε δεκατρείς γηραιές κυρίες που διέκριναν το χάρισμα που της είχε δοθεί και φρόντισαν να το καλλιεργήσουν, με πρώτη και πάνω απ’ όλες τη Σμαράγδα, τη Δασκάλα της!


«Γιατί θέλατε το φλιτζάνι μου, κυρα-Σμαράγδα;»
«Για να το μελετήσω, κορίτσι μου. Τι άλλο;»
«Σοβαρολογείτε;» και αναπήδησε από την καρέκλα της.
«Σιγά καλέ! Τι πετιέσαι σαν ελατήριο; Τι ενθουσιάζεσαι; Εσύ ξέρεις πιο πολλά από εμάς, απλά δεν το έχεις δουλέψει. Ακόμα και από την αντίδραση σου φαίνεται πόσο χάχας είσαι ακόμα. Δεν έχεις καλλιεργήσει τίποτε από τα χαρίσματα που σε έχουν δοθεί! Καταρχάς πρέπει να είσαι ήρεμη και δεκτική, χωρίς όμως να ενθουσιάζεσαι. Γιατί μετά η πτώση θα σου φαίνεται ατελείωτη και απογοητευτική. Άμα κάτσεις και σκεφτείς, όλα είναι απλά. Και ο καφές απλός είναι, ένα κατακάθι είναι που το γυρνάς γύρω και ανακατεύονται οι σκέψεις σου, οι βουλές σου και οι επιθυμίες σου. Όλα αυτά καθορίζουνε το μέλλον, τι νομίζεις; Όλα θα γίνουνε χαρτί και καλαμάρι; Άι, καημένο! Αυτά αλλάζουν συνέχεια. Το φλιτζάνι απλά δείχνει πως είσαι μέσα σου, και τις άμεσες εξελίξεις». Και αφού της μελέτησε τον καφέ και της εξήγησε κάποια πράγματα, είχε έρθει η ώρα της ξεκούρασης, με τον Δεκέμβριο να κοντεύει να κλείσει θριαμβευτικά για την Ελεάννα, που ένιωθε επιβράβευση για το ένστικτο της που δεν είχε λαθέψει από την πρώτη μέρα που είχε αντικρίσει τη Σμαράγδα, αλλά και τις υπόλοιπες εκείνες γυναίκες.

Όσα θα μάθει και βιώσει κοντά και χάρη σε εκείνο το μυστικιστικό κύκλο των γυναικών θα την βοηθήσουν άραγε να εξασφαλίσει μια άνετη και ευτυχισμένη ζωή, όπως ονειρεύονται οι γονείς της; Αυτό καθώς και την πορεία και εξέλιξη της στην μαθητεία του υπερφυσικού, θα τα μάθετε όταν διαβάσετε το «Αφύπνιση», της Αργυρώς Λεντούδη, που σας περιμένει -χάρη στις εκδόσεις Ιβίσκος- από το 2012 στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

«Για να αλλάξεις το πεπρωμένο σου, Ελεάννα, πρέπει να γνωρίσεις και τις δύο πλευρές μαγείας: το φως, μα και το σκοτάδι, κορίτσι μου. Να δεις το μυστικό της αγάπης να ξετυλίγεται μπροστά σου σαν τριαντάφυλλο γιομάτο αγκάθια, μα και με άρωμα περίσσιο για να σε πλανέψει. Και έτσι να μάθεις να πονάς. Και όταν σπάσεις σε χίλια κομμάτια, και τα μαζέψεις ματώνοντας τα χέρια σου, τότε θα έχεις αποδεχθεί τον εαυτό σου. Θα έχεις αγκαλιάσει αυτό που πραγματικά είσαι: κόκκοι άμμου έτοιμοι να σκορπίσουν στον βορινό αέρα και να γίνουν ένα με τα τέσσερα στοιχεία τούτης της πλάσης».
Αυτά θα ήταν τα πρώτα λόγια της Σμαράγδας στο νεαρό κορίτσι που από τη Σάμο είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Όμως θα έκανε σπουδές αλλιώτικες, μιας και ήταν η τελευταία μαθήτρια του κύκλου των δεκατριών φυλάκων της πανάρχαιας γνώσης και θα έπρεπε να μυηθεί σε μυστικά μονοπάτια γεμάτα κίνδυνο, αφού η Φαίδρα, ορκισμένη αντίπαλος της Σμαράγδας, είχε διαφορετικά σχέδια για τη νεαρή Ελεάννα.
Μέσα σε όλα αυτά, δύο δυνατοί καρμικοί έρωτες και ανεξόφλητα χρέη προηγούμενων ζωών, θα χάραζαν την δική της πορεία προς την συνειδητοποίηση του πραγματικού της εαυτού και των απόκρυφων δυνάμεών της. Συμπαραστάτης και σύμμαχός της ο φύλακας κρύσταλλός της, το μέσο μεταφοράς της σε άλλες διαστάσεις, παράλληλες με τη δική μας. Γιατί μπορεί η ψυχή μας να κατοικεί εδώ, σε αυτό το σώμα, αλλά είναι ελεύθερη να ταξιδέψει και σε άλλα πεδία, ακόμα και μέσα στο χρόνο, σε μια προηγούμενη ζωή-κλειδί για την εξέλιξη της ύπαρξής μας…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.