«Η πυξίδα των ονείρων», του Αλέξανδρου Θ. Ακριτίδη

Τέλη Αυγούστου, Λιτόχωρο. Η Εύα και ο Μιχάλης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό χαρτοκιβωτίων που περιέχουν όλο τους το νοικοκυριό. Μαθημένα όμως τα βουνά από τα χιόνια. Σε αυτή την κατάσταση, έχει βρεθεί το […]

Γράφει: Matia Gr
«Η πυξίδα των ονείρων», του Αλέξανδρου Θ. Ακριτίδη

Η πυξίδα των ονείρων
Τέλη Αυγούστου, Λιτόχωρο.
Η Εύα και ο Μιχάλης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό χαρτοκιβωτίων που περιέχουν όλο τους το νοικοκυριό. Μαθημένα όμως τα βουνά από τα χιόνια. Σε αυτή την κατάσταση, έχει βρεθεί το νεαρό ζευγάρι αρκετές φορές. Αυτή είναι η ζωή τους…


Η ταλαίπωρη ζωή δυο δασκάλων, η οποία δεν είχε βρει ακόμα την ισορροπία της. Είχαμε ήδη κλείσει πέντε χρόνια συνυπηρετώντας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι μετακινήσεις αυτές δεν μας είχαν επιτρέψει ακόμα να κάνουμε θρησκευτικό γάμο, κι έτσι είχαμε προσωρινά αρκεστεί σε έναν απλό πολιτικό. Το είχαμε αποφασίσει όμως πως όταν θα παίρναμε μετάθεση στην Κρήτη θα κάναμε και τον θρησκευτικό. Απλώς έπρεπε, ως νέοι εκπαιδευτικοί, να συμπληρώσουμε κάποια μόρια ώστε να καταφέρουμε να τοποθετηθούμε στον τόπο επιθυμίας μας, πιθανώς οριστικά.

Πατήστε "Μου αρέσει" για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι!

Μέχρι τότε όμως, που θα ερχόταν η πολυπόθητη οριστική τοποθέτηση, ήταν υποχρεωμένοι να ασκούν το λειτούργημα τους σε όποια γωνιά της Ελλάδας τους έστελνε το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, φέτος κλήθηκαν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στη μαθητιώσα νεολαία του Λιτοχώρου… εκεί στα πόδια του ψηλότερου όρους της πατρίδας μας, του Ολύμπου.

Αν και οι ρίζες και των δύο βρίσκονται στη λεβεντογέννα Κρήτη, στους πρόποδες του βουνού των αρχαίων θεών δεν βρέθηκαν τελείως τυχαία. Ήταν μια από τις επιλογές που δήλωσαν πριν τις μεταθέσεις, μιας και εκεί υπηρετούσε -στα τεθωρακισμένα- ένας φίλος του Μιχάλη, ο Κώστας. Σκέφτηκαν, βασικά ο Μιχάλης, ότι θα είχαν στον νέο τόπο ένα άτομο δικό τους για συντροφιά και βοήθεια. Κάποιον να τους καλωσορίσει και γιατί όχι… να βάλει και ένα χεράκι στην τακτοποίηση της οικοσκευής του νέου σπιτιού. Το νέο σπίτι… ένα μικρό βολικό σπιτάκι στις άκρες της κωμόπολης, διπλά από ένα παλιό σχεδόν ερειπωμένο διώροφο αρχοντικό στο οποίο μένει η… Μαίρη!

Ποια είναι η Μαίρη; Ένα θα σας πω… παίζει καθοριστικό ρόλο στα όσα θα λάβουν χώρα τόσο στην κωμόπολη της Πιερίας όσο και στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αλλά και στα Χανιά της Κρήτης, όπου θα οδηγηθεί ο Μιχάλης αναζητώντας την αλήθεια σε θέματα που έχουν ανακινήσει φαντάσματα του παρελθόντος και του παρόντος! Και εδώ σταματάω να είμαι μαρτυριάρης… θα τα μάθετε όλα, σαν βρεθείτε με το «Η πυξίδα των ονείρων», του Αλέξανδρου Θ. Ακριτίδη, στα χέρια σας. Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ιβίσκος και είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψετε.

Ο ταλαντούχος συγγραφέας κατορθώνει να ψυχαγωγεί τον αναγνώστη του παίζοντας με την ψυχολογία των ηρώων του σε μια σκηνή όπου το πραγματικό μπλέκεται με το παραφυσικό, όπου η αλήθεια φαντάζει σαν ψέμα, όπου όλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα εκτός από ένα… την αποφασιστικότητα του Μιχάλη να ακολουθήσει τον προσωπικό του “μίτο της Αριάδνης” και να βγει από τον λαβύρινθο που τον οδήγησε η ζωή αλλά και κάποιοι από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του «Η πυξίδα των ονείρων», χαμογέλασα σκεπτόμενος ότι συνάντησα άλλον ένα σύγχρονο Έλληνα συγγραφέα που πραγματικά αξίζει κάποιος να διαβάσει τα γραφόμενα του. Μέχρι να φτάσω στην τελευταία σελίδα του μυθιστορήματος, είχα λατρέψει την πένα του Αλέξανδρου Θ. Ακριτίδη και ευχόμουν το βιβλίο να είχε τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό σελίδων… έτσι για το χορτάσω λίγο, βρε αδερφέ!

Αναμένοντας τις νέες διαδρομές που θα μας οδηγήσει ο συγγραφέας, οι οποίες ελπίζω να μην καθυστερήσουν να βρεθούν στα ράφια των βιβλιοπωλείων, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε -το συντομότερο δυνατόν- το «Η πυξίδα των ονείρων»! Είναι κάποιες φορές που στην ζωή μας έχουμε απόλυτη ανάγκη μια πυξίδα… έστω κι αν αυτή προέρχεται από τον κόσμο των ονείρων! Μόνο, προσοχή… η πυξίδα που θα μας φανερωθεί, μπορεί να μην δείξει τον σωστό για εμάς δρόμο… καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Αυτή είναι η ιστορία της Εύας και του Μιχάλη. Ενός νεαρού ζευγαριού δασκάλων όπου η μετάθεσή τους σε μια επαρχιακή πόλη θα σημάνει την έναρξη μιας μεγάλης περιπέτειας. Μια σειρά περίεργων ονείρων θα μετατρέψει τη ζωή του Μιχάλη σε αγωνιώδη αναμέτρηση με το χρόνο για την αναζήτηση της αλήθειας. Η διαλεύκανση δυο μυστηριωδών θανάτων θα γίνει το πρώτο του μέλημα, ενώ η άγνωστη γυναίκα του διπλανού παλιού αρχοντικού θα περιπλέξει ακόμα περισσότερα τα πράγματα. Στόματα που σιωπούν, πρόσωπα που γνωρίζουν καταστάσεις και πληγωμένες μνήμες μιας φοιτητικής ζωής που έληξε με το θάνατο της φίλης τους Αρετής. Η ανεξήγητη μετάβαση της υπόθεσης απ’ το πραγματικό στο μεταφυσικό θα ωθήσει το νεαρό δάσκαλο από την Κρήτη ν’ αναζητήσει την αλήθεια σε τόπους άγνωστους και μακρινούς. Η απροσδόκητη εμπλοκή της γυναίκας του και του καλύτερού του φίλου θα οδηγήσουν την υπόθεση στα άκρα και οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στην επιφάνεια θα καταπλήξουν τους πάντες. Η κλειστή κοινωνία με τα ταμπού της, οι πληγές του παρελθόντος και η βασανισμένη ζωή ενός μικρού κοριτσιού θα ενταχθούν στις προσχεδιασμένες επιδιώξεις του προσωποποιημένου Κακού. Η τελική αναμέτρηση μαζί του θα είναι δύσκολη και αδυσώπητη.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα