«Οι σιωπές της ενοχής», Νικόλ-Άννα Μανιάτη

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για την παιδική κακοποίηση, για την ευθανασία και τον φόνο.

Γράφει: Matia Gr
«Οι σιωπές της ενοχής», Νικόλ-Άννα Μανιάτη

Οι σιωπές της ενοχής
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 436

Η αδελφική, φιλική αγάπη που ένιωσε η Άννα Παπαδάκη για τον Αχιλλέα, ή η ερωτική έλξη για τον Μάρκο, η πατρική για τον γιατρό, όλα ήταν για να την προετοιμάσουν να καταλάβει ότι η αγάπη για τα μικρά, απροστάτευτα παιδιά ήταν πιο πολύτιμη και πιο σημαντική. Τη γέμιζε, έδινε νόημα στη ζωή της, την έκανε ναι νιώθει απαραίτητη. Και πλημμύριζε ζεστασιά την ψυχή της.

Επίκαιρα

Μια σπάνια ηρεμία την είχε κατακλείσει από τη στιγμή που αντιμετώπισε καταπρόσωπο τους δαίμονές της και τους νίκησε. Δεν έψαχνε πια τον έρωτα ή την αγάπη, είχε ευκαιρίες στη ζωή της όταν ήταν πολύ πιο νέα, ευκαιρίες που τις κλότσησε για λαθεμένες ιδέες. Είχε κάνει φριχτά λάθη, μα τότε δεν ήξερε. Μυαλό και η ψυχή ξεκαθάρισαν μόλις βρήκε το σθένος να πετάξει κατάμουτρα και δημόσια τις αλήθειες που την είχαν σημαδέψει παιδάκι, και που κόλλησαν σαν βδέλλα στον ψυχισμό της. Τώρα ήταν πια πενήντα χρόνων, δεν περίμενε τίποτα, δεν αγχωνόταν να γνωρίσει κάτι που δεν εκτίμησε ποτέ, και που όταν το γνώρισε τη γέλασε. Ό,τι ήταν να ερχόταν τώρα πια το μυαλό και η καρδιά ήταν ανοιχτά να το δεχτούν.

Ο Μήτσος που βίαζε την μικρή αδελφή του, Άντρη, που τη σκότωσε με τη χυδαιότητα και την κτηνωδία του. Άθελά της, η Άννα Παπαδάκη, μόνο με τα λόγια της, εκτός από την κάθαρση της δικής της ψυχής, προκάλεσε τον τρίτο θάνατο στη ζωή της.

Ο πρώτος φόνος διαπράχτηκε από αγάπη και σεβασμό. Ο δεύτερος… για να ξανακερδίσει το δικαίωμα να λέγεται άνθρωπος. Όσο για τον τρίτο, δεν είχε καμιά ουσιαστική συμβολή. Απλώς πέταξε κατάμουτρα και δημόσια την αλήθεια στον άνθρωπο που είχε γίνει η αιτία να χάσει την παιδική αθωότητά της και να γεμίσει η καρδιά της ενοχές, που τότε δεν καταλάβαινε και που επηρέασαν όλη τη μετέπειτα ζωή της. Ό, τι ακολούθησε τα λόγια της ήταν Θεία Δίκη…

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για την παιδική κακοποίηση, για την ευθανασία και τον φόνο.

Η Νικόλ-Άννα Μανιάτη γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και είναι κάτοχος B.A., P.G.C.E. και M.A.. Ολοκλήρωσε επίσης σπουδές νοσηλευτικής τριετούς φοίτησης στο King Edward Memorial Hospital. Άλλα έργα της είναι: «Κομμένα λουλούδια», «Αόρατος δεσμός», «Ο ύπνος των χιλίων ημερών», «Και η ελπίδα γύρισε ξανά», «Έκπτωτος άγγελος» κ.α..

Κώστας Τραχανάς

[grbk http://www.greekbooks.gr/maniati-nikol-anna.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένα εφιαλτικό δίλημμα ορθώνεται απειλητικά στη ζωή της γιατρού Άννας Παπαδάκη. Ένα δίλημμα που την ωθεί να καταπατήσει τον ιερό όρκο του Ιπποκράτη, που με τόσες θυσίες και κόπους είχε δώσει. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η φρικτή εμπειρία στα πέντε της, όταν την είχαν εγκαταλείψει με μια θεία στο ορεινό χωριό της Πάφου, η στέρηση της αγάπης και της αποδοχής που την είχαν σημαδέψει θα βαρύνουν άραγε την όποια επιλογή της; Ή μήπως μόνο η αγάπη και ο σεβασμός θα την κατευθύνουν;

Σκληρή απόφαση! Ευθανασία ή φόνος; Στα μάτια της δεν υπάρχει δικαιολογία. Πώς και γιατί βρισκεται αντιμέτωπη με τέτοιες επιλογές στη ζωή της; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την μία ή την άλλη απόφαση; Και χρόνια μετά, το δίλημμα επιστρέφει και την αναγκάζει να αναμετρηθεί ξανά με τον όρκο της. Το ερώτημα αυτή τη φορά είναι: τιμωρός ή το δικαίωμα να λέγεται Άνθρωπος; Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που καθηλώνει και συνάμα γεννά ερωτήματα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα