«Μάταιοι θησαυροί», Εύα Ομηρόλη

Ένα βιβλίο για το θάνατο και την μοίρα, τις αγωνίες της ζωής και την ματαιότητα των υλικών αγαθών.

Γράφει: Matia Gr
«Μάταιοι θησαυροί», Εύα Ομηρόλη

Μάταιοι θησαυροί
Εκδόσεις Λιβάνη, 2017
Σελ. 397

Η Ελεονόρα Στιούαρτ-Μπέργκερ ψάχνει να βρει ποιος προκάλεσε το αυτοκινητικό δυστύχημα και σκότωσε τον άντρα της, τον επιχειρηματία Ρόμπερτ Στιούαρτ. Η Ελεονόρα προσλαμβάνει τον Ραλφ Ρότζερς διάσημο ντεντέκτιβ. Αυτός ανακαλύπτει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ίδρυμα που διοικεί τον κόσμο και ο Ρόμπερτ είχε κάποιο ανοιχτό λογαριασμό με αυτούς, που έπρεπε με πάση θυσία να κλείσει. Κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει όταν χρωστούσε στο ίδρυμα. Έτσι έχασε τη ζωή του ο Ρόμπερτ και τώρα αυτοί οι ίδιοι είχαν απαγάγει τον γιό της Ελεονόρα, τον Ρόμπερτ και το Ίδρυμα-η Σχολή ζητάει λύτρα εκατό εκατομμύρια δολάρια και το «πόδι του αετού» (ένα μαύρο βιβλίο). Τα χρήματα που ζητούσαν για λύτρα τους ανήκουν και θα τα έπαιρναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στην προσπάθεια να βρούνε τον γιο της Ελεονόρας, συμμετείχαν ο δεύτερος άντρας της Ελεονόρας, ο επιχειρηματίας Στίβεν Μπέργκερ και ο γραμματέας του Ρότζερς, ο Τζον Κλιπ.


[grbk http://www.greekbooks.gr/omiroli-efa.person%5D
Επίκαιρα

Στο Χωριουδάκι του Βουνού ζούσε μια όμορφη και περίεργη γυναίκα η Εσθήρ και η δεκατετράχρονη κόρη της η Σελήνη. Η Εσθήρ δεν είχε επώνυμο, ήταν μια γυναίκα με παιδί που δεν υπήρξε ποτέ παντρεμένη. Η Εσθήρ είχε ερωτικό φίλο τον Χριστόφορο, αλλά ένιωθε απολύτως ελεύθερη, δεν πιεζόταν από κανένα και από τίποτα, ακολουθούσε πάντα το ένστικτό της, τη γυναικεία φύση της. Ήταν ένα μοναχικό θηρίο. Το ίδιο και η κόρη της η Σελήνη που ήταν ελεύθερη, όμορφη και έξυπνη και είχε και μια μικρή φοράδα με την οποία έτρεχε στα καταπράσινα λιβάδια του χωριού. Η μικρή Σελήνη από περιέργεια θέλει να μπει σε μια πολυτελή έπαυλη, που βρίσκεται έξω από το Χωριουδάκι του Βουνού και που γύρω γύρω έχει ένα τεράστιο τείχος. Κατορθώνει να μπει μέσα για να την εξερευνήσει και τότε ανακαλύπτει ότι εκεί μέσα έχουν αιχμάλωτο ένα παιδί. Με μεγάλη προσπάθεια το απελευθερώνει χωρίς οι απαγωγείς να καταλάβουν τίποτα και τελικά φέρνει το παιδί στο χωριό και μαζί με την μητέρα της και τον παπά-Ηλία το κρύβουνε καλά, για να μην το βρει κανείς. Το παιδί αυτό ήταν ο γιός της Ελεονόρα, που είχε απαγάγει η Σχολή. Έτσι η Σελήνη μπλέκεται με την απαγωγή του Ρόμπερτ. Ώσπου κάποια μέρα…

Ένα βιβλίο για το θάνατο και την μοίρα, τις αγωνίες της ζωής και την ματαιότητα των υλικών αγαθών, την αγάπη και τον έρωτα, την απόλυτη ελευθερία και την ευτυχία, την βία και τον θάνατο, τα αισθήματα και τον πόνο, το ένστικτο και τη γυναικεία φύση, το πάθος και τον εγωισμό, το κλειδωμένο μυστικό και το παλιό κλειδί, την αλήθεια και το τίμημα, την εκδίκηση και τα λύτρα, το στοιχειωμένο σπίτι και την Οργάνωση.

Διαβάστε το.

Η Εύα Ομηρόλη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άλλα έργα της είναι: «Όταν τα παραμύθια λένε αλήθεια», «Οι οδοιπόροι της καρδιάς», «Διοτίμα», «Μοιράιδα», «Σεισάχθεια», «Οι κομπάρσοι της ηδονής», «Οι παραχαράκτες της ευτυχίας», «Οι αναλφάβητοι του έρωτα» κ.α.

Κώστας Τραχανάς


[grbk http://www.greekbooks.gr/omiroli-efa.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Όταν ένας μεγιστάνας του επιχειρηματικού κόσμου χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, η νεαρή χήρα του, που δεν έχει πειστεί από το επίσημο πόρισμα των αρχών, προσλαμβάνει έναν διάσημο ντετέκτιβ για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Κι έτσι ξεκινά μια δαιδαλώδης αναζήτηση, που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο και τους φέρνει αντιμέτωπους με αδίστακτους απαγωγείς και μυστηριώδεις οργανώσεις. Τους οδηγεί επίσης στο «πόδι του αετού», ένα κρυφό μήνυμα με πολλές διφορούμενες ερμηνείες. Όμως η αλήθεια μπορεί να κρύβεται στα πιο απίθανα μέρη, ακόμα και στο ταπεινό Χωριουδάκι του Βουνού…

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα