Ματιά

«Μετά από σένα», Τζότζο Μόις

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που θα σας κάνει να κλάψετε και να γελάσετε. Δεν αφήνεις την προσοχή σου να εκτραπεί ούτε στιγμή για να μη χάσεις την παραμικρή λεπτομέρεια. Ένα μυθιστόρημα από εκείνα τα πολύ σπάνια αναγνώσματα από τα οποία κανείς δεν βγαίνει αλώβητος, μια σαγηνευτική αποκάλυψη.

«Μετά από σένα», Τζότζο Μόις

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017
Σελ. 436

Η Λουίζα Κλαρκ έχασε τον άνδρα που αγαπούσε, τον Γουίλ Τρέινορ. Ο Γουίλ Τρέινορ αυτοκτόνησε. Η Λουίζα προσπάθησε να τον αποτρέψει, αλλά δεν μπόρεσε. Η Λουίζα θέλει να προχωρήσει στη ζωή κουβαλώντας μαζί της αυτόν που έχασε. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να αποτελεί αβάσταχτο φορτίο, βάρος που θα την κρατάει εγκλωβισμένη σε ένα σημείο. Γιατί θα πρέπει να φτάσει σε σημείο να χαίρεται, γιατί ο Γουίλ που κουβέντιασε, που πένθησε, που θρήνησε, ήταν κάποτε εδώ, βάδιζε ανάμεσά τους και αφού έφυγε εδώ και έξι μήνες είναι τυχερή που τον είχε. Θέλει να νιώσει ζωντανή αλλά πρέπει να απελευθερωθεί από την θλίψη της. Θέλει να ξεπεράσει τον θάνατο του άνδρα της. Αποτυγχάνει όμως να προχωρήσει.

Η Λουίζα περιμένει να νιώσει φυσιολογικά ξανά μετά τον θάνατο του Γουίλ. Θέλει να ξαναρχίσει τη ζωή της. Κάνει όμως τα πάντα με μισή καρδιά. Κρατάει μια ηλίθια δουλειά, σερβιτόρα στο μπαρ του αεροδρομίου. Έχει ιδιότροπο αφεντικό. Μένει σε ένα διαμέρισμα στο οποίο δεν θα το νιώσει ποτέ σαν το σπίτι της. Καταστρέφει τη σχέση της με κάθε άτομο που μπορεί να την προσεγγίσει. Οι γονείς της την θεωρούν αποτυχημένη. Κόντεψε να σκοτωθεί, αλλά δεν μπορεί να πει ότι αυτή η εμπειρία της χάρισε σοφία, ούτε ευγνωμοσύνη για τη ζωή. Πηγαίνει σε μια ομάδα διαχείρισης πένθους μαζί με άτομα εξίσου τελματωμένα. Η Λουίζα είχε ένα ατύχημα, είχε πέσει από τον πέμπτο όροφο του κτιρίου που ζούσε, μια τέντα της έσωσε τη ζωή, αλλά έσπασε τον γοφό και αρκετά πλευρά και δύο δάχτυλα. Έκανε σμπαράλια τη ζωή που είχε. Την έκανε χίλια κομμάτια. Ο άνθρωπος που θα την σώσει είναι ο νοσοκόμος του ασθενοφόρου Σαμ Φίλντινγκ.

Η δεκαεξάχρονη Λίλι ήταν βιολογική συγγενής του Γουίλ Τρέινορ. Ο Γουίλ είχε μια κόρη. Δεν γνώριζε την ύπαρξή της. Η μητέρα, η Τάνια Χάουτον – Μύλερ, ήταν μια παλιά του φιλενάδα, από το πανεπιστήμιο, που αποφάσισε να μην του το πει. Η κόρη του Γουίλ εντόπισε την Λουίζα και ήθελε να την γνωρίσει.

Η Λίλι ήταν χάος, αταξία, ένα νέο κορίτσι που έπαιρνε και δεν έδινε τίποτα σαν αντάλλαγμα. Η Λίλι χτυπάει απρόσκλητα την πόρτα της Λουίζα την εκλιπαρεί να μείνει μαζί της στο σπίτι, γιατί δεν έχει που να πάει, την εκλιπαρεί να της δώσει κάποια χρήματα, θα κλέψει κάτι από το σπίτι της ή θα δανειστεί πράγματά της ή θα φέρει στο σπίτι μια παρέα φίλων της. Δεν ήταν υποχρεωμένη η Λουίζα να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της, ούτε να ανέχεται την αναστάτωση που άφηνε στο διάβα της. Η Λουίζα υπόσχεται διαρκώς να ζήσει μια ζωή, κι έπειτα θυσιάζεται για κάθε παρατημένο που βρίσκει μπροστά της. Το παιδί του άνδρα που αγάπησε, η Λίλι, εμφανίζεται στο κατώφλι της και φαίνεται πως σχεδόν κανένας άλλος δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη του. Την Λίλι την απέβαλαν από δύο σχολεία γιατί έκανε κοπάνα, την προειδοποίησαν γιατί βρήκαν στην κατοχή της σκληρά ναρκωτικά. Μεθάει και προβάλλει αντίσταση. Έκλεβε από καταστήματα…

Ο νοσοκόμος Σαμ Φίλντινγκ θα αγαπήσει την Λουίζα. Ο φίλος της ο Σαμ Φίλντινγκ, όμως δέχτηκε δύο πυροβολισμούς στην κοιλιά του…

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που θα σας κάνει να κλάψετε και να γελάσετε. Δεν αφήνεις την προσοχή σου να εκτραπεί ούτε στιγμή για να μη χάσεις την παραμικρή λεπτομέρεια. Ένα μυθιστόρημα από εκείνα τα πολύ σπάνια αναγνώσματα από τα οποία κανείς δεν βγαίνει αλώβητος, μια σαγηνευτική αποκάλυψη.

Διαβάστε το.

Η ΤΖΟΤΖΟ ΜΟΪΣ γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Αφού έκανε διάφορες δουλειές, όπως δακτυλογράφος στο σύστημα Μπράιγ, σπούδασε στο Royal Holloway and Bedford New College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 1992, παρακολούθησε σεμινάριο δημοσιογραφίας στο City University με υποτροφία της εφημερίδας The Independent, για την οποία εργάστηκε δέκα χρόνια ως βοηθός συντάκτη και ως ανταποκρίτρια σε θέματα πολιτισμού. Από το 2002, όταν εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημά της, ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΠΙΣΩ, ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ και ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ, ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ έχει πουλήσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κυκλοφορεί σε 39 χώρες και πρόσφατα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Η Τζότζο Mόις ζει σε ένα αγρόκτημα στο Έσεξ με τον άντρα της και τα τρία παιδιά τους.

Τραχανάς Κώστας

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μυθιστόρημα

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;