Ματιά

«Σιωπηλά εγκλήματα», Γιώργος Μπακούρης

Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιώργου Μπακούρη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περίπλους, φέρει τον τίτλο «Σιωπηλά εγκλήματα» και σας περιμένει σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

«Σιωπηλά εγκλήματα», Γιώργος Μπακούρης

Υπόθεση βιβλίου

Ο Κλέανθος Παπαγιανίδης είναι τμηματάρχης του Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. Στην προσωπική του ζωή δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά, αλλά στην επαγγελματική του είναι ένα ολόλαμπρο αστέρι. Ένας από τους καλύτερους ντετέκτιβ της Ελληνικής Αστυνομίας, που για άλλη μια φορά καλείται να λύσει ένα δυσεπίλυτο γρίφο· μια διπλή δολοφονία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Κερατσίνι, 2016…


Το όνομά του είναι Νικήτας Βογιατζής. Συνταξιούχος αγρότης. Εβδομήντα έξι ετών. Τόπος καταγωγής το Καστρί Κυνουρίας, Αρκαδίας. Είχε εγκατασταθεί εδώ τα τελευταία δύο χρόνια. Το τι έκανε και που ζούσε πριν καταλήξει στο Κερατσίνι, εικόνα δεν έχουμε. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις πέρναγε σ’ ένα καφενείο λίγο πιο κάτω. έπινε αρκετά, μονίμως μεθυσμένος. Δεν φαίνεται να είχε φίλους, τουλάχιστον κανείς απ’ όσους μένουνε στη γειτονιά δεν τον είχε δει να δέχεται επισκέψεις. Παιδιά δεν είχε. Κλειστός και απόμακρος.

Ο Βογιατζής είναι το πρώτο θύμα που έχασε την ζωή του με αποτρόπαιο τελετουργικό τρόπο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, την ίδια βραδιά, στους Αμπελοκήπους, διαπράχθηκε η δεύτερη δολοφονία…


Το θύμα ονομάζεται Γιώργος Δραγαλέτος. Εβδομήντα επτά ετών. Συνταξιούχος του δημοσίου. Τον βρήκε νεκρό η κόρη του, Ελένη Τασόγλου-Δραγαλέτου. Κάθε Κυριακή πρωί, ακριβώς στις έντεκα και μισή, έρχεται με το αυτοκίνητό της και τον παίρνει για να πάνε να φάνε, “το οικογενειακό έθιμο” όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Παραξενεύτηκε που δεν την περίμενε, ως συνήθως, στην είσοδο της πολυκατοικίας. Τον πήρε τηλέφωνο στο σπίτι, αλλά δεν απαντούσε. Ανέβηκε, μπήκε στο σπίτι και τον βρήκε…

Πέρα από τον όμοιο τρόπο με τον οποίο αυτοί οι δύο γηραιοί άντρες αποδήμησαν εις Κύριον, είχαν και άλλα κοινά… όπως η καταγωγή τους! Κάπου εκεί, στο γενέθλιο τόπο τους, πάνω από μισό αιώνα πριν, βρίσκει o Παπαγιανίδης την άκρη του νήματος που αποτελεί ένα σύγχρονο αστυνομικό γόρδιο δεσμό!

Θα καταφέρουν ο καθόλα ικανός αστυνομικός και η ομάδα του να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση ή θα χαθούν σε κάποια από τις πάμπολλες κρυφές πτυχές της; Επί των σελίδων του βιβλίου, φυσικά…


[grbk https://www.greekbooks.gr/siopila-egklimata.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Το νέο αυτό βιβλίο του Γιώργου Μπακούρη, είναι μια σύγχρονη, δροσερή και ευκολοδιάβαστη αστυνομική ιστορία. Με ένα λόγο που ρέει και με αρκετές ανατροπές στην πλοκή του θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι να φτάσετε στην τελευταία του σελίδα.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Κλέανθος Παπαγιανίδης, είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας με δηκτικό τρόπο συμπεριφοράς -ιδίως προς τους υφισταμένους του- αλλά με ένα αναλυτικό μυαλό που είναι παραδεκτό από όλους. Και όντως, ένα τόσο κοφτερό μυαλό, είναι απαραίτητο για να ενώσει τα περίπλοκα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης και να φτάσει σε ένα λογικά και αδιάσειστα στηριγμένο αποτέλεσμα απόδοσης ευθυνών και δικαιοσύνης.

Το ότι το αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα είναι χτισμένο γύρω από την περσόνα του Κλέανθου Παπαγιανίδη, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου δεν είναι αξιόλογα προς παρατήρηση άτομα. Το καθένα από αυτά -με τον δικό του τρόπο- δίνει διαφορετικές οπτικές γωνίες της ελληνικής πραγματικότητας του 1957 αλλά και του σύγχρονού μας 2016.

Εν κατακλείδι, πιστεύοντας ότι και θα το απολαύσετε αλλά και θα σας δώσει διάφορα εναύσματα για διανοητικούς περιπάτους, σας συστήνω να βρεθείτε με το «Σιωπηλά εγκλήματα», του Γιώργου Μπακούρη, υπό μάλης και να το απολαύσετε με την πρώτη ευκαιρία!

Οπισθόφυλλο:

Ο αστυνόμος Κλέανθος Παπαγιανίδης επιστρέφει. Δύο ηλικιωμένοι άντρες, βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι στην Αθήνα. Ως συνήθως, τα στοιχεία ελάχιστα και τα ερωτηματικά πολλά.
Οπλισμένος με ιώβεια υπομονή και κατέχοντας μοναδικό ταλέντο στην ανάπτυξη θεωριών, τις περισσότερες φορές ακατανόητων για τους συνεργάτες του, ο Κλέανθος Παπαγιανίδης ξετυλίγει το ματωμένο κουβάρι, που θα τον φέρει μέχρι το Καστρί Κυνουρίας, αντιμέτωπο με γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί πριν πολλά χρόνια και εξακολουθούν να επηρεάζουνε το σήμερα.


[grbk https://www.greekbooks.gr/siopila-egklimata.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σιωπηλά εγκλήματα

Συγγραφέας

Γιώργος Μπακούρης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Περίπλους

Ημερομηνία έκδοσης

2018

Αριθμός σελίδων

362

ISBN

978-960-438-210-1

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Κριτική του βιβλίου από τον Κώστα Τραχανά

8 Μαΐου 2016. Δύο εγκλήματα γίνονται μέσα σε λίγες ώρες στην Αθήνα. Ο Κλέανθος Παπαγιανίδης, τμηματάρχης της υπηρεσίας Εγκλημάτων Κατά Ζωής, αναλαμβάνει να τα εξιχνιάσει.

Το ένα έγκλημα έγινε στο Κερατσίνι και το άλλο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με διαφορά ολίγων ωρών. Τα θύματα έφερναν βαθιά τραύματα στο στήθος, πιθανόν από μαχαίρι, ήταν ολόγυμνα, καθισμένα σε καρέκλα με τα χέρια δεμένα πισώπλατα και το στόμα κλειστό με μονωτική ταινία. Το ένα ήταν ο Νικήτας Βογιατζής, συνταξιούχος αγρότης, εβδομήντα έξι χρονών, πάμφτωχος και ο τόπος καταγωγής το Καστρί Κυνουρίας, Αρκαδίας. Το δεύτερο θύμα ονομαζόταν Γιώργος Δραγαλέτος, εβδομήντα επτά ετών, συνταξιούχος του δημοσίου. Ομοίως και αυτός έφερε τραύματα στο στήθος, ήταν ολόγυμνος, καθισμένος σε καρέκλα, με τα χέρια δεμένα.

Ο ιατροδικαστής Κωνσταντίνος Γραψίας που εξέτασε τα δύο θύματα βρήκε κάτι χαρακτηριστικό και στους δύο. Βρίσκει υπολείμματα από σκλήθρα (ένα δέντρο που ευδοκιμεί σε παραποτάμια μέρη) στον πρωκτό τους και εντοπίστηκε στο αίμα τους αναισθησιογόνο ουσία, το Κ special, γνωστό και ως κεταμίνη, ναρκωτικό με ισχυρή παραισθησιογόνα δράση, που χρησιμοποιείται κυρίως από κτηνιάτρους και κτηνοτρόφους.

Ο δολοφόνος από μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, ήταν περίπου εβδομήντα με εβδομήντα πέντε ετών περίπου, μετρίου αναστήματος, φορούσε μπεζ καπέλο, μπεζ καπαρντίνα, καπέλο και φόραγε γάντια και με χαρακτηριστικό μία μύτη σαν μελιτζάνα.

Ο δολοφόνος πριν φέρει τα θανατηφόρα χτυπήματα και στα δύο θύματα, έστησε αυτό το σκηνικό. Μια σκηνή σαν μία θεατρική παράσταση. Φαινόταν για τον δράστη το σκηνικό ήταν σημαντικό, πιο σημαντικό ακόμα και από το έγκλημα καθ’ αυτό. Σα να ήθελε να περάσει κάποιο μήνυμα. Σε ποιους; Στα θύματα;

Πριν προχωρήσει ο δράστης με τη σκλήθρα θα πρέπει να τους ξύπνησε, τους μίλησε, τους αποκάλυψε την ταυτότητά του και τον λόγο για τον οποίο θα τους σκότωνε. Η διείσδυση στον πρωκτό τους ήτανε μέρος του όλου σκηνικού, μια ιεροτελεστία. Να τους τιμωρήσει για κάτι που είχανε κάνει τα θύματα στον ίδιο. Άρα τα θύματα και ο δράστης γνωρίζονταν.

Ο Κλέανθος Παπαγιανίδης καταλαβαίνει ότι πρέπει να ξετινάξουνε το παρελθόν του Βογιατζή και του Δραγαλέτου. Να μάθει τα πάντα γι’ αυτούς. Έπρεπε να υπήρχε μία σχέση μεταξύ τους, κάποιο κοινό στοιχείο που τους έδενε. Αυτά τα δύο εγκλήματα συνέβησαν για κάποιο λόγο. Και έπρεπε να τον βρούνε. Ψάχνοντας ο Κλέανθος ανακαλύπτει ότι και ο Δραγαλέτος καταγόταν από το Καστρί Κυνουρίας. Άρα το Καστρί ήταν ο συνδετικός κρίκος που ένωνε τα δύο θύματα. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσουνε τις έρευνες.

Εκείνο που ακόμα ανακάλυψαν ήταν ότι οι έρευνες έπρεπε να ξεκινήσουν από το 1957 ή και προγενέστερα. Διότι τότε τα δύο θύματα ήταν οι νταήδες του χωριού και είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί, τον Αντρέα Κατέλη, κοντά στο ποτάμι του Καστριού. Την ίδια μέρα βρέθηκε δολοφονημένη εκεί κοντά και ένα νεαρό κορίτσι, η Κατερίνα Παπάζογλου. Ο δολοφόνος της δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Κλεάνθης Παπαγιανίδης και οι βοηθοί του έπρεπε να εξιχνιάσουν δύο άγρια εγκλήματα που διαπράχτηκαν το 2016 με αφετηρία το 1957.

Θα μπορέσουν να βρούνε μάρτυρες μετά από τόσα χρόνια, 60 ολόκληρα χρόνια; Ποιος ήταν ο δράστης;
Θα βρούνε την ταυτότητα του δράστη, της ξεχασμένης δολοφονίας, της Κατερίνας Παπάζογλου, το 1957;
Θα εξιχνιαστούν τα μυστήρια και οι απαντήσεις θα έρθουν στο φως;
Θα έχουμε ένα δραματικό γκραν φινάλε;

Υπονοούμενα, κρυφά απωθημένα, ένοχα μυστικά και αραχνιασμένοι σκελετοί, που έχουν θαφτεί στην ντουλάπα, απειλούν να βγουν στο φως.

Μικρές, αλλεπάλληλες δόσεις σασπένς και καλοσχεδιασμένες ανατροπές, γρήγορος ρυθμός, που κάποιες στιγμές γίνεται σχεδόν καταιγιστικός με ταχύτητη εναλλαγή μικρών, σύντομων σκηνών δράσης, όλα αυτά συνθέτουν ένα αυθεντικό υποδειγματικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ένα πρωτότυπο, ασυνήθιστο, επιβλητικό, αστυνομικό μυθιστόρημα, με απρόβλεπτο τέλος. Διαβάζεται χωρίς ανάσα.

Ο Γιώργος Μπακούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στη Γενεύη. Είναι δικηγόρος και ζει από το 1998 μόνιμα στην Αθήνα. Τα «Σιωπηλά Εγκλήματα» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του, μετά το «Έγκλημα στην Πάρο» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014), όπου πρωταγωνιστεί και πάλι ο αστυνόμος Κλέανθος Παπαγιανίδης.

Τραχανάς Κώστας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα