Ματιά

«Το μυστήριο του Σίταφορντ», Αγκάθα Κρίστι

Συνεχίζοντας το τεράστιο έργο της επανέκδοσης των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι, οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2020 το «Το μυστήριο του Σίταφορντ» σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.

«Το μυστήριο του Σίταφορντ», Αγκάθα Κρίστι

Υπόθεση βιβλίου

Ο ταγματάρχης Μπέρναμπι φόρεσε τις γαλότσες του, κούμπωσε τον γιακά του πανωφοριού του γύρω από τον λαιμό του, πήρε από ένα ράφι παραδίπλα μια λάμπα θυέλλης, άνοιξε προσεκτικά την εξώπορτα του μικρού μπανγκαλόου και κοίταξε έξω.
Η σκηνή που αντίκρισε ήταν χαρακτηριστική της αγγλικής υπαίθρου όπως απεικονίζεται σε χριστουγεννιάτικες κάρτες και παλιομοδίτικα μελοδράματα. Υπήρχε χιόνι παντού, σωροί ολόκληροι, κι όχι απλώς μια στρώση τέσσερα με πέντε εκατοστά. Χιόνιζε σ’ όλη την Αγγλία τις τελευταίες τέσσερις μέρες, κι εδώ, στις παρυφές του Ντάρτμουρ, το χιόνι είχε βάθος αρκετών μέτρων.

Άσχημη μέρα βρήκε ο ταγματάρχης για να βγει έξω, ε; Μην ανησυχείτε, δεν θα πάει μακριά! Από την αγροικία του μέχρι το Σίταφορντ Χάουζ είναι μόλις δύο βήματα κι εκείνος είναι ένας σκληραγωγημένος και γερός -παρά την ηλικία του- άντρας!

Στο Sittaford House, που ανήκει στον φίλο του τον πλοίαρχο Τρεβέλιαν, διαμένουν προσωρινά η κυρία Γουίλετ μαζί με την κόρη της την Βάιολετ. Ορμώμενες εκ Νοτίου Αφρικής, επέλεξαν αυτή την κρύα γωνιά της Βρετανίας για να νοικιάσουν ένα σπίτι και να ζήσουν για λίγο έστω στον ρομαντικό -κατά τα λεγόμενά τους- παγωμένο και γεμάτο χιόνι Ευρωπαϊκό Βορρά!

Ο ταγματάρχης Μπέρναμπι και μερικοί ακόμα κοντινοί γείτονες θα κρατήσουν συντροφιά στις δύο κυρίες αυτό το ψυχρό βράδυ. Η βεγγέρα βαίνει σύμφωνα με τα αναμενόμενα, μέχρι που μια ιδέα “πέφτει στο τραπέζι”. Πως θα φαινόταν στη συντροφιά να “παίξουν” τραπεζάκι (κάποιου τύπου ouija);

Τι είναι το τραπεζάκι; Α, είναι η νέα μόδα στα σαλόνια των Βρετανών! Ένα τραπεζάκι, σβησμένα φώτα και μερικοί άνθρωποι καθισμένοι γύρω από το έπιπλο. Πνεύματα έρχονται και φεύγουν, με τους ζωντανούς να ρωτούν διάφορα τους πεθαμένους! Αστείο; Σοβαρό; Φαιδρό; Με επιστημονική βάση; Κανείς δεν γνωρίζει!

Γεγονός πάντως είναι ότι και η συντροφιά μας αποφασίζει να “παίξει” τραπεζάκι. Η ατμόσφαιρα φορτίζεται και μετά από ένα δύο πνεύματα που επικοινωνούν με τους συνδαιτυμόνες μας, εμφανίζεται ένα πνεύμα που φέρνει ένα τρομερό μήνυμα…

Ο πλοίαρχος Τρεβέλιαν είναι νεκρός και μάλιστα από ΦΟΝΟ!!!

Είναι δυνατόν; Και πως θα μάθουν την αλήθεια; Ο πλοίαρχος μένει έξι μίλια μακρυά από το Sittaford House, έχει νυχτώσει και το χιόνι έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους και κάθε επικοινωνία! Ναι, όλα αυτά είναι αποτρεπτικά από κάθε ενέργεια αλλά ο ταγματάρχης Μπέρναμπι αποφασίζει να τολμήσει. Θα πάει έτσι κι αλλιώς με τα πόδια να διαπιστώσει αν ο φίλος του είναι σώος και αβλαβής!

Πράγματι, ο γενναίος άντρας, πράττει το ακατόρθωτο αλλά δυστυχώς ο πλοίαρχος Τρεβέλιαν είναι όντως νεκρός, και μάλιστα -όπως είχε πει το πνεύμα- δολοφονημένος!

Ποιος διέπραξε το στυγερό αυτό έγκλημα; Ποιός είναι ο πραγματικός λόγος της άφιξης της κυρίας Γουίλετ και της Βάιολετ στο Σίταφορντ; Σχετίζονται αυτά τα δύο γεγονότα; Σε ποιόν θα στραφούν οι έρευνες της αστυνομίας και είναι όντως αυτός ο δολοφόνος του πλοιάρχου;

Επί των σελίδων του βιβλίου παρακαλώ…


Αγοράστε το «Το μυστήριο του Σίταφορντ», της Αγκάθα Κρίστι, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το αστυνομικό μυθιστότημα «Το μυστήριο του Σίταφορντ», της Αγκάθα Κρίστι, δημοσιεύτηκε αρχικά στις ΗΠΑ το 1931, σε έξι συνέχειες, στο περιοδικό Good Housekeeping, με τον τίτλο The Murder at Hazelmoor. Κατόπιν κυκλοφόρησε ως βιβλίο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα στο οποίο η Αγκάθα Κρίστι χρησιμοποίησε το στοιχείο του υπερφυσικού -τραπεζάκι- και όπως άλλα έργα της έχει μεταφερθεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στη τηλεόραση.

Μπορεί στο έργο να μην υπάρχει Ηρακλής Πουαρό ή Μις Μάρπλ, αλλά υπάρχει η τετραπέρατη δεσποινίς Έμιλι Τριφιούσις. Μια πανέξυπνη κοπέλα που είναι ερωτευμένη με τον φέροντα ως δράστη της δολοφονίας του πλοιάρχου Τρεβέλιαν. Πιστεύοντας ακράδαντα στην αθωότητα του αρραβωνιαστικού της, η Έμιλι θα κινήσει γη και ουρανό για να αποδείξει ότι ο Τζέιμς δεν σκότωσε τον πλοίαρχο! Θα την συμπαθήσετε αμέσως!

Όπως σε κάθε έργο της Αγκάθα Κρίστι, έτσι και σε αυτό, η λύση στο μυστήριο θα δοθεί στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου! Είναι όμως γεγονός πως στο συγκεκριμένο ΔΕΝ ήταν ΔΥΝΑΤΟΝ να είναι αυτός ή αυτή ο/η δολοφόνος του πλοιάρχου Τρεβέλιαν! ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Αχ Αγκάθα Κρίστι τι μας κάνεις; Δε μας έφτανε η αγωνία και οι συνεχείς ανατροπές… μας έδωσες και ένα τέτοιο τέλος! Εξαιρετικό! Διαβάστε το με την πρώτη ευκαιρία! Θα με θυμηθείτε!

Οπισθόφυλλο:

Ποτέ μην αποκαλύπτεις πληροφορίες χωρίς λόγο. Αυτός είναι ο κανόνας μου.

Σε ένα απομονωμένο σπίτι, στο Ντάρτμουρ, έξι φιγούρες συγκεντρώνονται γύρω από ένα στρογγυλό τραπεζάκι, με μόνο φως τη λάμψη από το τζάκι. Δε θα παίξουν κάποιο παιχνίδι για να διασκεδάσουν αυτή την κρύα νύχτα του χειμώνα· θα καλέσουν τα πνεύματα. Η ένταση ανεβαίνει… τα πνεύματα αρχίζουν να απαντούν στις ερωτήσεις τους… και στέλνουν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα: «Ο πλοίαρχος Τρεβέλιαν… νεκρός… Φ-Ο-Ν-Ο-Σ».
Είναι αλήθεια, ή μακάβριο αστείο; Ο μόνος τρόπος να σιγουρευτούν είναι να πάνε να βρουν τον πλοίαρχο Τρεβέλιαν. Όμως το σπίτι του είναι έξι μίλια μακριά, κι όλοι οι δρόμοι έχουν κλείσει από το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα εδώ και μέρες. Ο ταγματάρχης Μπέρναμπι, παρά τις διαμαρτυρίες των υπολοίπων, αποφασίζει να πάει ως εκεί με τα πόδια…


Αγοράστε το «Το μυστήριο του Σίταφορντ», της Αγκάθα Κρίστι, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το μυστήριο του Σίταφορντ
The Sittaford mystery

Συγγραφέας

Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie

Μετάφραση

Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2020

Αριθμός σελίδων

267

ISBN

978-618-01-3439-1

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μυθιστόρημα

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;