«Μόμπι Ντικ», Χέρμαν Μέλβιλ - «Moby Dick», Herman Melville .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μόμπι Ντικ», Χέρμαν Μέλβιλ – «Moby Dick», Herman Melville

Ο «Μόμπι Ντικ» στην εν λόγω έκδοση είναι ένα βιβλίο που θα ενθουσιάσει τους αναγνώστες του με την εικονογράφηση και θα κρατήσει με την πλοκή του το ενδιαφέρον τους μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Γράφει: Matia Gr
«Μόμπι Ντικ», Χέρμαν Μέλβιλ – «Moby Dick», Herman Melville

Μόμπι Ντικ

Ο νεαρός Ισμαήλ ήθελε ανέκαθεν να ταξιδέψει στη θάλασσα πάνω σε ένα φαλαινοθηρικό. Το όνειρό του είναι να δει από κοντά τις φάλαινες. Είναι αλήθεια όπως τις περιγράφουν; Παίρνει λοιπόν την απόφαση να μπαρκάρει· να ζήσει ταξιδεύοντας στον ωκεανό.

Στο δρόμο προς την αναζήτηση πλοίου, διανυκτερεύει σε ένα πανδοχείο, έχοντας λόγω πληρότητας έναν άγνωστό του για συγκάτοικο. Ο Κουίκινγκ είναι ένας γεροδεμένος μεγαλόσωμος άντρας που επιθυμεί να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο.

Φτάνοντας στο λιμάνι του Νάντακετ βλέπει ένα πλοίο που με την παράξενή του όψη του τραβά την προσοχή. Είναι το Πίκουοντ με καπετάνιο του τον καπετάν Έιχαμπ, που είχε χάσει το πόδι του σε ένα κυνήγι φάλαινας. Ο Ισμαήλ όχι μόνο καταφέρνει να προσληφθεί στο Πίκουοντ, αλλά να προσλάβουν και τον Κουίκινγκ για την απίστευτη δεξιοτεχνία και ευστοχία του στο πέταγμα του καμακιού.

Σε μια βόλτα τους στην προβλήτα του λιμανιού οι δύο φίλοι γνωρίζουν έναν απόμαχο ναυτικό που τους μιλάει για τις φήμες που ακολουθούν το Πίκουοντ. Οι δύο -τώρα πια- φίλοι δεν δίνουν σημασία στα λόγια του, ενθουσιασμένοι καθώς είναι με το επικείμενο ταξίδι τους.

Την επόμενη μέρα το πλοίο σαλπάρει και ο καπετάν Έιχαμπ λέει στο πλήρωμά του πως ένα ολόχρυσο νόμισμα θα πάρει όποιος δει πρώτος μια λευκή φάλαινα Μπελούγκα, τον Μόμπι Ντικ. Σκοπός του καπετάνιου ήταν να πάρει εκδίκηση για το χαμένο πόδι του, σκοτώνοντας τον Μόμπι Ντικ που του το έκοψε.


Από τότε ο Έιχαμπ ζει για να εκδικηθεί… Δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κυνηγάει τη φάλαινα σ’ όλες τις θάλασσες του κόσμου και γι’ αυτό λένε ότι το σκάφος του είναι καταραμένο!

Ακούγοντας ο Ισμαήλ αυτά τα λόγια θυμάται τον ναυτικό και τα λόγια που του είχε πει στην προβλήτα.

Η ζωή στο φαλαινοθηρικό κυλά γεμάτη αναμονή, δράση και πρωτόγνωρες εμπειρίες για τον Ισμαήλ. Άραγε ο καπετάν Έιχαμπ θα ξανασυναντήσει τον Μόμπι Ντικ; και αν ναι, θα καταφέρει να πάρει εκδίκηση;

Το κλασσικό μυθιιστόρημα «Μόμπι Ντικ – Moby Dick» του Χέρμαν Μέλβιλ διασκευασμένο για παιδιά, κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο του 2015 σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη, με σκληρό εξώφυλλο έκδοση από τις εκδόσεις Μίνωας.

Η εντυπωσιακή του εικονογράφηση είναι της Άμπιγκέιλ Ασένσο και η απόδοσή του στα ελληνικά οφείλεται στον Φίλιππο Μανδηλαρά. Ο «Μόμπι Ντικ» ανήκει στη νέα σειρά “Κλασικοί Θησαυροί” των εκδόσεων Μίνωας που με την έκδοση αριστουργημάτων της Ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διασκευασμένων ειδικά για παιδιά από 6 ετών, τα μυεί στον υπέροχο κόσμο της κλασσικής μυθιστοριογραφίας.

Ο «Μόμπι Ντικ» στην εν λόγω έκδοση είναι ένα βιβλίο που θα ενθουσιάσει τους αναγνώστες του με την εικονογράφηση και θα κρατήσει με την πλοκή του το ενδιαφέρον τους μέχρι την τελευταία του σελίδα. Αποτελεί δε, το ιδανικό πρώτο βήμα των παιδιών στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Μόμπι Ντικ πρωτοκυκλοφόρησε το 1851 και είναι το σημαντικότερο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, ο οποίος εμπνεύστηκε το κείμενό του από τις θαλασσινές περιπέτειες που είχε ζήσει πάνω σε φαλαινοθηρικά.
Ο Ισμαήλ έχει ένα όνειρο: να ταξιδέψει με ένα φαλαινοθηρικό. Έτσι βρίσκει ένα σκάφος, το Πίκουοντ, και αποφασίζει να μπαρκάρει δίχως να γνωρίζει ότι ο καπετάνιος του έχει έναν μόνο σκοπό: να βρει και να σκοτώσει τον Μόμπι Ντικ, μια τεράστια λευκή φάλαινα μπελούγκα. Θα καταφέρει άραγε να επιβιώσει ο Ισμαήλ απ’ αυτή την περιπέτεια στην ανοιχτή θάλασσα;

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.