«Νέμεσις», Τζο Νέσμπο - «Sorgenfri», Jo Nesbo .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Νέμεσις», Τζο Νέσμπο – «Sorgenfri», Jo Nesbo

Οι ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας είναι πολλές και καίρια κατανεμημένες. Η γραφή του είναι ιδιαιτέρως ανάλαφρη με αποτέλεσμα η ανάγνωση να κυλά αβίαστα και το τέλος του μυθιστορήματος να φτάνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πιθανόν να επιθυμούσατε.

Γράφει: Matia Gr
«Νέμεσις», Τζο Νέσμπο – «Sorgenfri», Jo Nesbo

Νέμεσις
Μεσημέρι Παρασκευής και η λεωφόρος Μπούγκσταντ είναι γεμάτη από πλήθος ανθρώπων που βιάζονται να περάσουν από την κατάσταση της εργάσιμης ημέρας σε αυτή του χαλαρού Σαββατοκύριακου. Το ρολόι δείχνει εικοσιένα λεπτά μετά τις τρεις, όταν ένας άντρας -φορώντας μια ολόσωμη μαύρη φόρμα- μπαίνει μέσα σε μια τράπεζα με σκοπό να κάνει μια σημαντική ανάληψη, χωρίς όμως να διαθέτει καταθετικό λογαριασμό. Κοινώς… διαπράττει ένοπλη ληστεία.


Ο άντρας με τη μαύρη φόρμα ξεκρέμασε από τον ώμο του ένα μαύρο πάνινο σακ βουαγιάζ και το πέταξε πάνω από το ταμείο. Έπειτα έφτασε με έξι βήματα ως το πορτάκι, έδωσε ένα σάλτο συσπειρώνοντας το σώμα του πάνω στον πάγκο, πέρασε τα πόδια του από την άλλη πλευρά και στάθηκε όρθιος πίσω από τη Στίνε, που παρέμεινε ασάλευτη στη θέση της και εντελώς ανέκφραστη. Ωραία, σκέφτηκε ο Χάρι. Ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν προκαλεί την αντίδρασή του κοιτάζοντάς τον. Ο ληστής έστρεψε την κάννη του όπλου του προς τον λαιμό της Στίνε, έσκυψε μπροστά και της ψιθύρισε κάτι στ’ αυτί. Εκείνη δεν είχε πανικοβληθεί ακόμη, αλλά ο Χάρι έβλεπε πώς ανεβοκατέβαινε το στήθος της. Το λεπτό κορμί φούσκωνε σαν να αγωνιζόταν να αναπνεύσει κάτω από τη λευκή μπλούζα, που τώρα έμοιαζε πάρα πολύ στενή. Δεκαπέντε δευτερόλεπτα.

Σε ένα μόλις λεπτό από αυτή τη στιγμή ο ληστής θα έφευγε με δύο εκατομμύρια κορώνες στην τσάντα του έχοντας δολοφονήσει -για άγνωστο λόγο- την υπάλληλο της τράπεζας. Που συνέβει αυτό το περιστατικό; Όσα διαβάσατε είναι απλά μερικές σκηνές από το βίντεο που έβλεπε, απόγευμα Κυριακής, ο Χάρι Χόλε. Δυστυχώς όμως δεν είναι κάποια Χολιγουντιανή ταινία αλλά το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας της τράπεζας που έγινε η ληστεία και η δολοφονία δύο μόλις μέρες νωρίτερα. Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε ανήκει στην αστυνομική δύναμη του Όσλο και είναι ένας από τους ανθρώπους που φέρνουν τη δουλειά στο σπίτι… εξ’ ου και η παρακολούθηση του βίντεο κυριακάτικα. Αυτή όμως η ληστεία μετά φόνου ήταν πραγματικά ένας άλυτος γρίφος. Ο δράστης φαίνεται ότι έχει προσέξει και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Άραγε, η νέα συνάδελφος του Χάρι, το παιδί-θαύμα και κατά κόσμον Μπέτε Λεν, θα μπορέσει να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στη σύλληψη του δολοφόνου;

Και να ήταν μόνο αυτή η δολοφονία που απασχολεί τον ικανότατο επιθεωρητή Χόλε; Ξαφνικά, από το πουθενά, εμφανίστηκε η Άννα. Μια παλιά του σχέση που είχε περάσει στο παρελθόν ανεπιστρεπτί και που είχε πολύ καιρό να συναντήσει. Η Άννα, που του ζήτησε να ξαναβρεθούν και που τις λίγες ώρες που πέρασαν μαζί τον φλέρταρε εξόφθαλμα. Το πρόβλημα όμως του Χάρι δεν ήταν το φλερτ. Αυτό το αντιπαρήλθε ευγενικά. Το πρόβλημά του είναι ένα κενό δώδεκα ωρών μετά τη συνάντησή του με την Άννα. Δεν θυμάται καθόλου τι έκανε αυτό το χρονικό διάστημα. Ξύπνησε στο διαμέρισμά του διαθέτοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο σημάδι στο μάτι και χωρίς τα φυσιολογικά συμπτώματα του hangover από μεθύσι που του είναι τόσο γνώριμα. Επίσης, το κινητό του ήταν άφαντο και επιπλέον…


“Η σφαίρα προφανώς διαπέρασε το κρανίο καταστρέφοντας τον εγκέφαλο και αναστέλλοντας αυτόματα όλες τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία του χώρου παρέμεινε αμετάβλητη, η θερμοκρασία του σώματος δείχνει ότι η γυναίκα είναι νεκρή τουλάχιστον δεκαέξι ώρες. Κανένα ίχνος βίας. Ούτε σημάδια από ενέσεις ούτε άλλη εξωτερική ένδειξη χρήσης φαρμάκων. Ωστόσο…” Ο γιατρός έκανε μια μικρή παύση για έμφαση. “Οι ουλές στους καρπούς υποδεικνύουν ότι έχει ξαναγίνει απόπειρα. Μια καθαρά υποθετική αλλά βάσιμη διάγνωση είναι ότι εδώ έχουμε μια περίπτωση μανιοκατάθλιψης, ή απλής κατάθλιψης, με τάσεις αυτοκτονίας. Θα στοιχημάτιζα άνετα ότι υπάρχει ψυχολογικό ιστορικό”.

Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Η Άννα! Μπλέκουν τα πράγματα για τον φίλο μας τον Χάρι ε; και να σκεφτείτε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Που να δείτε πως θα εξελιχθεί και ακόμη περισσότερο που θα καταλήξει η ιστορία που ο ταλαντούχος Νορβηγός συγγραφέας Τζο Νέσμπο έχει ξετυλίξει στις 586 σελίδες του εξαιρετικού μυθιστορήματός του “Νέμεσις“. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο αστυνομικό μυθιστόρημα που στο εξωτερικό κυκλοφόρησε το 2002 ενώ στην χώρα μας τον Μάιο του 2011 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη.

Η Independent χαρακτηρίζει τον Τζο Νέσμπο ως το νέο Στιγκ Λάρσον. Κατά την προσωπική μου άποψη οι δύο αυτοί ταλαντούχοι συγγραφείς έχουν ομοιότητες στον τρόπο γραφής τους και στο άρωμα που διαπνέει τα έργα τους, πιθανότατα λόγω της κοινής Σκανδιναβικής τους καταγωγής. Θεωρώ όμως ότι η πλοκή του Τζο Νέσμπο είναι πιο ευφάνταστη, πιο καλοδουλεμένη και κυρίως πιο πολύπλοκη σε σχέση με αυτή των βιβλίων του Λάρσον. Οι ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας είναι πολλές και καίρια κατανεμημένες. Η γραφή του είναι ιδιαιτέρως ανάλαφρη με αποτέλεσμα η ανάγνωση να κυλά αβίαστα και το τέλος του μυθιστορήματος να φτάνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πιθανόν να επιθυμούσατε. Όσο για τον κεντρικό χαρακτήρα του; τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε; Είμαι βέβαιος ότι θα λάβει μια θέση ανάμεσα στους πιο αγαπημένους σας λογοτεχνικούς ήρωες. Ευτυχώς για όλους εμάς οι περιπέτειες του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου συνεχίζονται και σε άλλα βιβλία του Τζο Νέσμπο! Καλή ανάγνωση.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.