«Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ», Τζόναθαν Κόου - «The terrible privacy of Maxwell Sim», Jonathan Coe .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ», Τζόναθαν Κόου – «The terrible privacy of Maxwell Sim», Jonathan Coe

Ενδιαφέρον από την πρώτη γραμμή του, μαγευτικό κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και συγκλονιστικό στο τέλος του, είναι ένα βιβλίο που ο κάθε επίδοξος συγγραφέας θα ήθελε να είχε γράψει και ο κάθε αναγνώστης θα λατρέψει!

Γράφει: Matia Gr
«Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ», Τζόναθαν Κόου – «The terrible privacy of Maxwell Sim», Jonathan Coe

Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ
Ο Μάξουελ Σιμ, ένας Βρετανός 48ρης που τυπικά είναι πωλητής στο επάγγελμα. Γιατί τυπικά; Επειδή, εδώ και έξι μήνες, από τότε δηλαδή που η γυναίκα του Κάρολαϊν μαζί με την κόρη τους την Λούσι έφυγαν από το σπίτι, δεν έχει πάει ούτε μια ημέρα στη δουλειά. Αντίθετα, έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη και η μόνη του “επαφή” με τον κόσμο είναι μέσω facebook.

Εμείς -στην πρώτη σελίδα του «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ», που έχει γράψει ο Τζόναθαν Κόου– τον συναντάμε σε ένα εστιατόριο στο Σίδνεϊ να αναπολεί εν τάχει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του· από τότε δηλαδή που γνώρισε την πρώην γυναίκα του.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Όχι, ο Μάξουελ δεν είναι κάτοικος της Αυστραλίας. Έχει κάνει αυτό το μακρύ ταξίδι των 18.000 χιλιομέτρων για να συναντήσει τον πατέρα του σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν κάποιο -έστω και στοιχειώδες- δίαυλο επικοινωνίας. Θα μου πείτε μέσα στην κατάθλιψη σκέφτηκε την προβληματική σχέση που έχει με τον μοναδικό εν ζωή γονέα του; Δεν το σκέφτηκε αυτός… το ταξίδι αυτό είναι μια ιδέα -και πράξη- της Κάρολαϊν… ίσως να ήταν και το τελευταίο πράγμα που έκανε πριν πάρει την οριστική απόφαση να χωρίσει από τον σύζυγό της.

Είναι τραγικό -όχι και το μόνο στην ιστορία του ήρωά μας- που η πρώτη του προσπάθεια για επαφή ξανά με τον πραγματικό κόσμο είναι αυτή με τον πατέρα του, η οποία στέφθηκε από μια λαμπρή αποτυχία! Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν, ό,τι κι αν έχει συμβεί κατά τη διάρκεια ενός μακρού χρονικού διαστήματος.

Ώρα να επιστρέψει λοιπόν στην έδρα του, στο Watford (25 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από το Λονδίνο). Όσο για την συνέχεια της προσπάθειας επανασύνδεσης με αληθινούς ανθρώπους (χωρίς like, poke, κλπ…); Ένα θα σας πω… ο διπλανός του στην πτήση της επιστροφής, καθώς ο Μάξουελ προσπάθησε να ανοίξει μαζί του συζήτηση, απεβίωσε! Φαίνεται πως ούτε θεοί ούτε δαίμονες, θέλουν να υπάρξει κάποια σύνδεση μεταξύ του κυρίου Σιμ και του υπολοίπου πληθυσμού της Γης!

Ο επιμένων όμως, μερικές φορές, νικά! Για του λόγου το αληθές, στην ίδια πτήση ή πιο σωστά στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο φάσεις του ταξιδιού -ήτοι δύο ώρες στάση στη Σιγκαπούρη για αλλαγή αεροπλάνου- γνώρισε ένα μυστήριο πλάσμα, την Πόπι, που εξασκεί ένα πολύ περίεργο επάγγελμα. Δεν θα σας φανερώσω την ενασχόληση της νεαρής κοπέλας… θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε όταν διαβάσετε το μυθιστόρημα αυτό του Τζόναθαν Κόου. Θα σας πω μόνο, ότι από εκείνη έμαθε την ιστορία του Donald Charles Alfred Crowhurst, ενός ερασιτέχνη ιστιοπλόου που έχασε την ζωή του -οικειοθελώς- στον αγώνα Sunday Times Golden Globe Race το 1967 σε ηλικία μόλις 37 ετών.

Το αεροπλάνο κύλησε στους αιθέρες και ο Μάξουελ επέστρεψε στα πάτρια. Μπροστά του υπάρχει ένα σοβαρό δίλημμα. Η αναρρωτική άδεια που έχει πάρει από την εργασία του τελειώνει και εκείνος πρέπει να αποφασίσει… θα επιστρέψει -αν τον θέλουν και οι εργοδότες του- ή θα αποχωρήσει οριστικά; Κι αν αποχωρήσει, τα προς το ζειν πως θα τα εξασφαλίσει από εδώ και πέρα; Σαν από μηχανής θεός, εμφανίζεται τότε ένας φίλος του -όχι από το facebook- μαζί με μια δελεαστική επαγγελματική πρόταση. Για λίγες ημέρες θα ταξιδέψει με ένα Toyota Prius στο βορειότερο σημείο της χώρας, στα πλαίσια μια διαφημιστικής καμπάνιας!

Η απόφαση λαμβάνεται σχεδόν αυτόματα. Παραιτείται από την προηγούμενη εργασία του και… το ταξίδι αρχίζει! Η συνέχεια επί των σελίδων του «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ», του Τζόναθαν Κόου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις -τον Οκτώβριο του 2010- σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.

Αφηγητής στο μυθιστόρημα είναι ο κεντρικός του ήρωας, ο Μάξουελ Σιμ. Αν και το κείμενο είναι γεμάτο από παρεκβάσεις, αυτό δεν ενοχλεί καθόλου μιας και μέσω αυτών γνωρίζουμε τόσο την ιστορία όσο και τον χαρακτήρα του Μάξουελ. Ο 48χρονος Βρετανός είναι μια τραγική φιγούρα ανθρώπου που έχει αφεθεί παντελώς στο τυχαίο χωρίς να αντιλαμβάνεται το αυτοκαταστροφικό του πράγματος!

Το επαγγελματικό ταξίδι στο βορρά, θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνο το ταξίδι που είχε κάνει ο Donald Crowhurst με τους ανάλογους βέβαια παραλληλισμούς. Ο ταλαντούχος Τζόναθαν Κόου έχει χτίσει ένα ευφυέστατο μυθιστόρημα γύρω από ένα γκροτέσκο χαρακτήρα ανθρώπου. Ένα χαρακτήρα που κομμάτια του -μικρά ή μεγάλα- έχουμε όλοι μέσα μας. Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που το «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ» συγκλονίζει τα τρίσβαθα της ύπαρξης σου.

Ενδιαφέρον από την πρώτη γραμμή του, μαγευτικό κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και συγκλονιστικό στο τέλος του, είναι ένα βιβλίο που ο κάθε επίδοξος συγγραφέας θα ήθελε να είχε γράψει και ο κάθε αναγνώστης θα λατρέψει! Με ρέουσα γλώσσα, μπόλικο βρεταννικό χιούμορ και μοναδικά εναύσματα για προβληματισμό, θαρρώ ότι θα αποκτήσει μια εξέχουσα θέση στην βιβλιοθήκη και στην καρδιά σας.

Μην καθυστερείτε διόλου την απόκτηση και την ανάγνωσή του. Πραγματικό έργο τέχνης!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Μάξουελ Σιμ έχει πολλά προβλήματα. Είναι σαράντα οκτώ, η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει, η σχέση του με τον πατέρα του παραμένει δυσλειτουργική, έχει παρατήσει τη δουλειά του λόγω κατάθλιψης, και οι εβδομήντα- τόσοι φίλοι του είναι όλοι στο Facebook. Ελπίζοντας σε μια καινούργια αρχή, αποδέχεται μια επαγγελματική πρόταση που θα τον οδηγήσει σε ένα μεγάλο ταξίδι, οδικώς, από το Λονδίνο έως το βορειότατο άκρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί, στον δρόμο, με συντροφιά την ιστορία του βασανισμένου θαλασσοπόρου Ντόναλντ Κρόουχερστ και του δικού του μοιραίου ταξιδιού, ο Μάξουελ θα συναντηθεί με το παρεθλόν και το παρόν του, θα αναμετρηθεί μαζί τους και θα ανακαλύψει την αλήθεια για τον εαυτό του και την οικογένεια του.

“Ο Ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ” είναι ένα “μυθιστόρημα δρόμου” αλλά και μια πραγματεία για τη ζωή και την επιβίωση στον 21ο αιώνα, την οικογένεια, τη δουλειά, την κρίση- παγκόσμια και προσωπική. Ο Τζόναθαν Κόου φιλοτεχνεί μια ρεαλιστική εικόνα της Αγγλίας σήμερα, με κάθε τραγική και ξεκαρδιστική της λεπτομέρεια.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.