«Ο μάγος του Λούνα Παρκ», Γελένα Λένγκολντ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ο μάγος του Λούνα Παρκ», Γελένα Λένγκολντ

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 13 απολαυστικές ιστορίες, σε μια γλυκά μελαγχολική γραφή, που παρουσιάζουν ανθρώπους σε μεταιχμιακές στιγμές.

Γράφει: Κώστας Τραχανάς
«Ο μάγος του Λούνα Παρκ», Γελένα Λένγκολντ

Εκδόσεις Βακχικόν, 2020
Σελ. 163
Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2011

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 13 απολαυστικές ιστορίες, σε μια γλυκά μελαγχολική γραφή, που παρουσιάζουν ανθρώπους σε μεταιχμιακές στιγμές.

Ιστορίες για την αγάπη που έχει βρει ανταπόκριση αλλά και γι’ αυτήν που είναι ανεκπλήρωτη, ιστορίες για πράγματα που είναι ορατά στην καθημερινή ζωή, και ιστορίες για αξίες που σπάνια γίνονται αντιληπτές. Η αφήγηση αλλάζει διάφορες μορφές, καθώς μεταπηδάει από τον ωμό ρεαλισμό στη φαντασία, το θρίλερ, το μυστήριο του εγκλήματος και τον ερωτισμό.

Η Γελένα Λένγκολντ, περιγράφοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων της, συχνά δημιουργεί διαλόγους με χαρακτήρες από την παγκόσμια λογοτεχνία ή με αναγνωρίσιμα σύμβολα του μοντέρνου πολιτισμού. Στις ιστορίες της, οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα προαισθήματα είναι εμποτισμένα με μια ηρεμία που αποδέχεται το πεπρωμένο, ακόμα και αν καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να αλλάξει. Επιπλέον, ο ερωτισμός ως φυσικό συστατικό της ανθρώπινης ζωής, ως εσωτερική τάση που αποτελείται από δύο αχώριστα μέρη –το σώμα και το μυαλό– δίνει πνοή σε πολλές ιστορίες της συλλογής.

Στον Μάγο του Λούνα Παρκ, η Λένγκολντ παρατηρεί με οξυδέρκεια τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής και τις ανεπαίσθητες συναισθηματικές μεταβολές.

Ένα βιβλίο το οποίο κρατά υψηλά το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Διαβάστε το.

H Γελένα Λένγκολντ (Jelena Lengold, Σερβία, 1959) έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία: οχτώ ποιητικές συλλογές, έξι συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα. Η δουλειά της περιλαμβάνεται σε ανθολογίες ποίησης και πεζογραφίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει λάβει διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και συντάκτης του πολιτιστικού ρεπορτάζ για το Ράδιο Βελιγράδι. Εργάστηκε επίσης ως συντονίστρια στον τομέα της Διαχείρισης Συγκρούσεων στην Ακαδημία Ανθρωπιστικών Σπουδών Nansenskolen στη Νορβηγία. Ζει στο Βελιγράδι και από το 2011 έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.
Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τύπου της Σερβίας.

Τραχανάς Κώστας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.