«Ο Πρασινοσκούφης», της Πιπίνας Τσιμικάλη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ο Πρασινοσκούφης», της Πιπίνας Τσιμικάλη

Ο Πρασινοσκούφης είναι ένα από τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία. Οι περιπέτειες του μικρού καλικάτζαρου έχουν το άρωμα των παιδικών μας -αλλά και αυτών των παιδιών μας- Χριστουγέννων.

Γράφει: Matia Gr
«Ο Πρασινοσκούφης», της Πιπίνας Τσιμικάλη

Μια φορά κι ένα καιρό, κοντά σε ένα όμορφο χωριό, κυλούσε ένα ποτάμι. Τα γάργαρα νερά του ποταμού κινούσαν τις μυλόπετρες του μύλου που είχε ο μπάρμπα Κώστας, ο μυλωνάς. Δίπλα ακριβώς στο μύλο, ήταν το σπίτι της οικογένειας του. Εκεί ζούσαν ο μπάρμπα Κώστας, η γυναίκα του η θεία Κώσταινα, και τα τρία τους παιδιά, ο Ζαφείρης, η Βούλα και ο Λιάκος.

Σε αυτό το σπίτι έμενε και κάποιος άλλος, μόνο όμως για δώδεκα ημέρες το χρόνο. Ποιος ήταν αυτός; Μα ο Πρασινοσκούφης, ένας μικρούλης και ζημιάρης καλικάτζαρος, που όπως όλοι οι καλικάτζαροι την ημέρα των Χριστουγέννων ανέβαινε στην επιφάνεια της Γης και έμενε σε αυτή έως την παραμονή των Θεοφανείων. Το σπίτι του μυλωνά ήταν το αγαπημένο του μέρος γιατί οι τηγανίτες της θεία Κώσταινας ήταν οι νοστιμότερες του χωριού.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Αυτές οι τηγανίτες ήταν και η αιτία που δεν άκουσε ο Πρασινοσκούφης τον γέρο καλικάντζαρο όταν τους κάλεσε να μπούνε ξανά μέσα στην γη, και έτσι όταν πήγε στο γέρικο έλατο, βρήκε την πύλη για τον κόσμο του κλειστή. Για κακή του τύχη, αλλά και για κακή τύχη της οικογένειας του μυλωνά, η πύλη θα έμενε κλειστή μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. Έτσι ο σκανταλιάρης φίλος μας αναγκάστηκε να περάσει μια χρονιά μαζί με τους ανθρώπους στην επιφάνεια της γης μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του.

Το μόνο μέρος που ήξερε ήταν το σπίτι του μυλωνά και σε αυτό αποφάσισε να περάσει τους εντεκάμισι αυτούς μήνες. Μην νομίζετε όμως ότι τους πέρασε σαν ήσυχος και ευχάριστος μουσαφίρης. Χωρίς να γνωρίζουν την παρουσία του Πρασινοσκούφη στο σπίτι τους, ο μυλωνάς και η οικογένεια του έβλεπαν φαγητά να εξαφανίζονται, βιβλία να σκίζονται, ποτά να μετατρέπονται σε νερό και πολλά άλλα που δημιουργούν ξεκαρδιστικές καταστάσεις τις οποίες θα απολαύσετε όταν διαβάσετε το βιβλίο της Πιπίνας Τσιμικάλη, «Ο Πρασινοσκούφης».


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ο Πρασινοσκούφης είναι ένα από τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία. Οι περιπέτειες του μικρού καλικάτζαρου έχουν το άρωμα των παιδικών μας -αλλά και αυτών των παιδιών μας- Χριστουγέννων. Την γλυκιά ιστορία της συγγραφέως συνοδεύουν όμορφά σχέδια αλλά και αρκετά ποιηματάκια πλεγμένα άριστα με την αφήγηση. Πέρα από ένα πολύ καλό Χριστουγεννιάτικο –και όχι μόνο- ανάγνωσμα, ο Πρασινοσκούφης είναι ένας τρόπος να έρθουν τα παιδιά σε «επαφή» με την ζωή στο χωριό αλλά και να διδαχθούν διάφορες αξίες όπως αυτή της αλήθειας, της αγάπης, της συγχώρεσης και την μετάνοιας.

Καθίστε στην αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας, μαζί με τα παιδιά σας –ή και μόνοι- και αφήστε τον Πρασινοσκούφη να σας παρασύρει στις περιπέτειες του στο σπίτι και τον μύλο του μπάρμπα Κώστα. Αν όμως ξεχαστεί πάλι, θυμίστε του ότι την παραμονή των Φώτων πρέπει να τρέξει στο γέρικο έλατο, αλλιώς μπορεί να ξεμείνει επάνω στη Γη και αυτή την φορά να επιλέξει το δικό σας σπίτι για να ξεχειμωνιάσει…

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.