«Ο βασιλιάς των τρελών», Τάνια Κίνκελ - «Der Konig der Narren», Tanja Kinkel .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο βασιλιάς των τρελών», Τάνια Κίνκελ – «Der Konig der Narren», Tanja Kinkel

Στη χώρα της Ονειροφαντασίας, η πεδιάδα της Κένφρα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Κι αυτό γιατί εκεί ζουν και δημιουργούν οι Υφάντρες του Σίριντομ. Οι γυναίκες από των οποίων τα χέρια φτιάχνονται τα ομορφότερα χαλιά, καλύμματα […]

Γράφει: Matia Gr
«Ο βασιλιάς των τρελών», Τάνια Κίνκελ – «Der Konig der Narren», Tanja Kinkel

Ο βασιλιάς των τρελών
Στη χώρα της Ονειροφαντασίας, η πεδιάδα της Κένφρα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Κι αυτό γιατί εκεί ζουν και δημιουργούν οι Υφάντρες του Σίριντομ. Οι γυναίκες από των οποίων τα χέρια φτιάχνονται τα ομορφότερα χαλιά, καλύμματα και ρούχα στον κόσμο. Η συντεχνία είναι κλειστή. Πολύ δύσκολα γίνεται κάποια κοπέλα δεκτή στις τάξεις της, ιδιαίτερα αν δεν είναι κόρη κάποιας υφάντρας.

Μια από αυτές τις εκπληκτικές τεχνίτρες είναι και η μητέρα της Ρες. Αυτό που εύκολα καταλαβαίνουμε ότι επιθυμεί και εύχεται, είναι η κόρη της να ακολουθήσει τα δικά της βήματα. Και αυτό όχι από ματαιοδοξία αλλά από αγάπη, μιας και ξέρει πόσο σέβονται και εκτιμούν τις υφάντρες σε ολόκληρη την Ονειροφαντασία.

Τώρα θα μου πείτε: ποιά είναι η Ρες; Σωστά. Αυτό θα έπρεπε να σας το πω από την αρχή. Είναι η κεντρική ηρωίδα στο μυθιστόρημα της Τάνια Κίνκελ «Ο βασιλιάς των τρελών». Η Ρες, που λέτε, δεν έχει τα ίδια όνειρα με τη μητέρα της. Αντίθετα από την συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών της Κένφρα, εκείνη δεν θέλει να γίνει υφάντρια. Δεν θα μπορούσε να περάσει τη ζωή της καρφωμένη μπροστά σε έναν αργαλειό. Εκείνη θέλει να ταξιδέψει, να γνωρίσει τον κόσμο και τα όμορφα πράγματα που είναι σίγουρη ότι βρίσκονται στις διάφορες γωνιές του! Να, σαν τον φίλο της, τον Κούνλα που μόλις ενηλικιωθεί θα ταξιδέψει με τα καραβάνια που μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς το Σίριντομ.


Όλος ο κόσμος ήταν ανοιχτός για τον Κούνλα και το χειρότερο ήταν ότι δεν μπορούσε καν να τον ζηλέψει χωρίς ταυτόχρονα να ντρέπεται γι αυτό. Ο Κούνλα ήταν ο μοναδικός της φίλος. Τα κορίτσια που γνώριζε δεν καταλάβαιναν γιατί δεν ήταν ευτυχισμένη και ευγνώμων που θα γινόταν μια από τις υφάντριες και τα άλλα αγόρια δε θα δέχονταν ποτέ να παίξουν με ένα κορίτσι. Χωρίς τον Κούνλα και τη σταθερή του φιλία θα ήταν ολομόναχη στο Σίριντομ, κυρίως τα τελευταία χρόνια, που είχαν αρχίσει και οι δύο να ψηλώνουν όλο και πιο γρήγορα. Η Ρες ντρεπόταν που μερικές φορές την κυρίευε η ζήλια, όταν σκεφτόταν ότι όλα αυτά που για εκείνη ήταν απαγορευμένα θα ήταν κάποια μέρα τόσο αυτονόητα για τον Κούνλα.

Μη θέλοντας να γίνει υφάντρια η Ρες, αναβάλει κάθε μέρα το μοναδικό καθήκον που έχουν όλες οι συνομήλικές της. Να υφάνει ένα χαλί με το οποίο θα κριθεί αν διαθέτει τα προσόντα για να ενταχθεί στην κάστα των υφαντριών. Και όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει την ύφανσή του, αλλά δεν έχει επιλέξει καν το θέμα το οποίο θα απεικονίζεται πάνω στο χαλί. Με λίγα λόγια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα! Αυτός είναι και ο λόγος που η μητέρα της αποφάσισε να την πάει στο Αράχνιον. Ένα μεγαλόπρεπο κτίριο όπου φυλάσσονται τα παλαιότερα και ομορφότερα χαλιά της συντεχνίας. Εκεί είναι και ο τόπος που ζει και εργάζεται η Σεβάσμια Παλλάδα, μια τυφλή υφάντρια που είναι επιφορτισμένη με το καθήκον της φροντίδας και συντήρησης των παλαιότερων χαλιών. Των πολύτιμων αυτών θησαυρών που φυλάσσονται στην σκοτεινότερη πτέρυγα του κτιρίου.

Η Παλλάδα θα βοηθούσε την Ρες στο να επιλέξει θέμα για το «χαλί της δοκιμασίας». Καθώς μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύχθηκε μεταξύ τους, πάνω σε μία άσχετη φαινομενικά συζήτηση, η Παλλάδα μίλησε στην νεαρή ηρωίδα μας για το ανολοκλήρωτο χαλί του Χαμένου Αυτοκράτορα. Ένα πολύ παλιό χαλί που έχει μείνει ημιτελές επειδή η υφάντρια που το κατασκεύαζε πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της. Αυτό είναι και το μοναδικό χαλί που δεν έχει αντιγραφεί ποτέ. Ένα και μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο! Η Ρες δεν είχε ξανακούσει γι’ αυτό και τα λόγια της Παλλάδας κέντρισαν την περιέργειά της.


«Κανείς δε μου μίλησε ποτέ για τον Χαμένο Αυτοκράτορα», είπε με σιγανή φωνή. «Νόμιζα ότι μας κυβερνούσε πάντα η Παιδική Αυτοκράτειρα. Υπήρχε κάποιος άλλος πριν από εκείνη στον Ελεφάντινο Πύργο;»
«Όχι», απάντησε η Παλλάδα και ακούμπησε το λευκό, σφιχτό της χέρι πάνω στα ανήσυχα δάχτυλα της Ρες, τα οποία προσπαθούσαν να ξεμπλέξουν ξανά το μετάξι. Γεμάτη ενοχές η Ρες σταμάτησε, αλλά δεν είπε τίποτα. Αντ’ αυτού άρχισε να λύνει έναν έναν τους κόμπους. «Η Παιδική Αυτοκράτειρα εμφανίζεται επίσης πάνω σ’ αυτό το χαλί. Ο Χαμένος Αυτοκράτορας είχε έρθει να τη βρει από ένα άλλο βασίλειο, σε μια εποχή που η Ονειροφαντασία βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο. Εκείνος έσωσε τη χώρα και μετά εξαφανίστηκε».

Η Παλλάδα της περιγράφει τι απεικόνιζε αλλά κυρίως τι δεν απεικόνιζε το τελειωμένο τμήμα αυτού του χαλιού. Είναι όμως δυνατόν; Εκεί γίνεται λόγος για την ίδια ακριβώς απειλή που αντιμετωπίζει η Ονειροφαντασία σήμερα. Την απειλή που έχει συγκλονίσει τους πάντες αλλά που κανένας δεν γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα. Κανένας εκτός ίσως από την Ρες η οποία ναι μεν δεν γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, αλλά γνωρίζει ποιος πιθανότατα θα μπορούσε να βγάλει τον μαγευτικό αυτόν κόσμο από την δύσκολη αυτή θέση. Το όνειρο της ηρωίδας μας γίνεται πραγματικότητα. Δεν θα περάσει την ζωή της μπροστά σε έναν αργαλειό, αλλά θα ταξιδέψει σε μακρινούς τόπους και θα ζήσει πολλές και επικίνδυνες περιπέτειες! Ο κύβος ερρίφθη και η ιστορία μας, με την Ρες στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μόλις ξεκίνησε! Θα έρθετε;

Η ταλαντούχα Τάνια Κίνκελ δημιούργησε το «Ο βασιλιάς των τρελών» μετά από μια πρόταση που της έγινε να δημιουργήσει μια νέα περιπέτεια που θα εξελίσσεται στη χώρα της Ονειροφαντασίας του Μίχαελ Έντε. Ευτυχώς για τους ανά τον κόσμο βιβλιόφιλους η Γερμανίδα συγγραφέας αποδέχτηκε την πρόκληση και έτσι υπάρχει ακόμα ένα υπέροχο μυθιστόρημα που μπορούν να απολαύσουν οι λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας. Υπεύθυνες για την κυκλοφορία του υπέροχου αυτού βιβλίου στην Ελλάδα είναι οι εκδόσεις Ψυχογιός, που το κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2006. Η δε εξαιρετική μετάφρασή του υπογράφεται από την Μαρτίνα Κόφφα και τον Νίκο Παπαδάκη.

Ο Μίχαελ Έντε στο βιβλίο του «Ιστορία χωρίς τέλος» δημιούργησε έναν υπέροχο τόπο, την Ονειροφαντασία, όπου εκεί είναι δυνατά όλα όσα χαρακτηρίζουμε ως παραμύθια. Πολλά όμως γνωρίσματα του δικού μας πραγματικού κόσμου έχουν περάσει και εκεί. Ένα από αυτά είναι και η αέναη διαμάχη του καλού με το κακό και η διαρκής αγωνία επικράτησης της ύπαρξης έναντι της ανυπαρξίας. Η Τάνια Κίνκελ δεν χρησιμοποίησε απλά αυτόν τον μαγευτικό κόσμο ως σκηνή για τους ήρωές της, αλλά τον εξέλιξε, τον πλάτυνε, τον έκανε ακόμα πιο όμορφο και πιο επιθυμητό για τους ανά τον κόσμο αναγνώστες της. Το «Ο βασιλιάς των τρελών» πιστεύω ακράδαντα ότι θα το απολαύσετε και θα το λατρέψετε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και προτιμήσεων στα λογοτεχνικά είδη. Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να διαφύγει από τη συλλογή σας και θαρρώ ότι πρέπει να το αναζητήσετε όσο πιο σύντομα μπορείτε γιατί το ταξίδι σε αυτό, και με αυτό, θα σας μείνει αξέχαστο! Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Στη Χώρα της Ονειροφαντασίας όλα είναι πιθανά…
Στη Χώρα της Ονειροφαντασίας ακόμη και τα παιδιά γνωρίζουν τις Υφάντριες του Σίριντομ. Τα χαλιά τους δεν είναι απλώς πανέμορφα, αλλά διηγούνται κι εκείνες τις πανάρχαιες ιστορίες, που αλλιώς δεν θα μπορούσε κανείς ποτέ να θυμηθεί. Είναι μεγάλη τιμή να ανήκεις στην αδελφότητα των Υφαντριών· πολύ σπάνια αντιστέκεται κάποια γυναίκα σε αυτό το πεπρωμένο.
Η Ρες, όμως, είναι μια επαναστάτρια, και αρνείται να υποταχθεί στις παραδόσεις. Πάνω σ’ ένα πανάρχαιο χαλί που διηγείται μια ιστορία ξεχασμένη από καιρό, ανακαλύπτει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο φόβος και ο όλεθρος αρχίζουν να απλώνονται παντού· άλλη μια φορά στο παρελθόν το Τίποτα είχε παρεισφρήσει στη χώρα. Τότε όμως υπήρξε ένας γενναίος ήρωας, ένας βασιλιάς, ο οποίος κατάφερε να σώσει τη Χώρα της Ονειροφαντασίας. Η Ρες είναι αποφασισμένη να μάθει πώς έγιναν όλα, κι έτσι αναγκάζεται να ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους…
Μια περιπέτεια γεμάτη μυστικά και όνειρα εμπνευσμένη από το αγαπημένο βιβλίο εκατομμυρίων αναγνωστών, το ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ του Μίχαελ Έντε.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα