«Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», Ελιζαμπέτ Κομπρ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», Ελιζαμπέτ Κομπρ

Ένα ακόμα υπέροχο προεφηβικό βιβλίο κυκλοφόρησε, τον Ιανουάριο του 2020, από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για το «Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», της Ελιζαμπέτ Κομπρ, με εικονογράφηση της Βερονίκ Ζοφρ, σε μετάφραση της Αριστέας Κομνηνέλλη!

«Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», Ελιζαμπέτ Κομπρ

Υπόθεση βιβλίου

Είναι συγγραφείς, μητέρες, επιστήμονες, φιλόσοφοι, πολιτικοί, αγρότες… Καθένας με τον τρόπο του, αυτοί οι άντρας και αυτές οι γυναίκες στρατεύτηκαν σε έναν αγώνα για να σώσουν την φύση και να διατηρήσουν την ελπίδα για έναν ειρηνικό κόσμο στο μέλλον.

Από τον Ντέιβιντ Θορό έως την Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι 40 αυτοί αγωνιστές, μαζί με τόσους άλλους, με την ακλόνητη αποφασιστικότητά τους περικυκλώνουν μπουλντόζες, φυτεύουν δέντρα, αψηφούν τους βιομηχάνους, διώκουν τους λαθροκυνηγούς, μερικές φορές με κίνδυνο της ζωής τους. Η διορατικότητά τους και το θάρρος τους μας λένε πως μπορεί να υπάρχει μέλλον που να σέβεται τα έμβια όντα. Και ότι ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους.

Χένρι Ντέιβιντ Θορό (Henry David Thoreau, 12 Ιουλίου 1817 – 6 Μαΐου 1862)

Ζει για δύο χρόνια σε μια ερημική καλύβα που έχει φτιάξει μόνος του, καλλιεργώντας και παρατηρώντας την φύση. Φτιάχνει ένα φυτολόγιο με περισσότερα από 900 είδη φυτών και αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία ενάντια στην υπερκατανάλωση και την καταστροφή της φύσης.
“Ονειρεύομαι έναν λαό που θα καίει τους φράχτες και θα αφήνει τα δάση να μεγαλώνουν.”

Τζον Μιούιρ (John Muir, 21 Απριλίου 1838 – 24 Δεκεμβρίου 1914)

Ταξιδιώτης, ποιητής, φυσιοδίφης, υπερασπίζεται την ιδέα της “διατήρησης” της φύσης αλλά όχι τους Ινδιάνους της Σιέρα Νεβάδα.

Έλεν Σουόλοου Ρίτσαρντς (Ellen Henrietta Swallow Richards, 3 Δεκεμβρίου 1842 – 30 Μαρτίου 1911)


Είναι η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ. Χημικός με ταλέντο και επιμονή, διδάσκει και κάνει έρευνες σχετικά με τους ρύπους στα σπίτια. Κανείς δεν ασχολούνταν τότε με αυτό.

Και δεν μένει σε αυτό αλλά μελετάει και την ποιότητα του νερού, των τροφίμων. Αγωνίστηκε για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στα σπίτια και στις πόλεις!

Τανάκα Σόζο (Tanaka Shozo, 15 Δεκεμβρίου 1841 – 4 Σεπτεμβρίου 1913)

Προερχόταν από αγροτική οικογένεια και εκλέχτηκε βουλευτής. Ένα ορυχείο χαλκού μολύνει την περιοχή του και πλήττονται άνθρωποι και φύση. Μάχεται με όλες του τις δυνάμεις και όλους τους τρόπους για τα δικαιώματα ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Σάρλα Μπεν (1901-1982)

Μετά το ταξίδι της στην Ινδία και την γνωριμία της με τον Γκάντι, αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Ινδίας και στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση για την μόρφωση των γυναικών και την προστασία των δασών των Ιμαλαϊων.

Ρενέ Ντιμόν (Rene Dumont, 1904-2001)

Έφερε την οικολογία στην πολιτική με σύνθημα “οικολογία ή θάνατος”. Κάνει την προεκλογική του εκστρατεία με ποδήλατο, φορά πάντα ένα κόκκινο πουλόβερ και μελετάει τις καλλιέργειες των αγροτών του κόσμου.

Ρέϊτσελ Κάρσον (Rachel Louise Carson, 27 Μαΐου 1907 – 14 Απριλίου 1964)

Με την δυνατή της πένα, η βιολόγος κάνει το ευρύ κοινό να ενδιαφερθεί για οικολογικά θέματα σε μια χρονική περίοδο που η εντατική γεωργία και η χημική βιομηχανία έφερναν την οικονομική ανάπτυξη.

Άρνε Νες (Arne Dekke Eide Næss, 27 Ιανουαρίου 1912 – 12 Ιανουαρίου 2009)

Αφιερώνεται στην οικολογία και καταφέρνει να αποτρέψει την κατασκευή ενός φράγματος στα φιόρδ. Δημιουργός της “βαθιάς οικολογίας” που επικρίνεται από πολλούς διανοητές μιας και οι οπαδοί της δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη φύση παρά στους ανθρώπους.

Τζέϊμς Λάβλοκ (James Ephraim Lovelock, 26 Ιουλίου 1919 – )

Επιστήμονας και εφευρέτης. Συμπεραίνει πρώτος την μη ύπαρξη ζωής στον Άρη και είναι υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας που δεν αφήνει ρύπους στην ατμόσφαιρα παρά τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα απόβλητα που συσσωρεύονται στο έδαφος.

Λουκ Χόφμαν (Hans Lukas “Luc” Hoffmann, 23 Ιανουαρίου 1923 – 21 Ιουλίου 2016)

Ορνιθολόγος που αφιέρωσε την ζωή του στην διάσωση σπάνιων ειδών αλλά και των βιοτόπων τους.
“Με την αποξήρανση των υγρών ζωνών, όπως έκαναν παλιά, γίνεται φτωχότερη όλη η γύρω φύση.”

Ραόνι (Raoni Metuktire, 1931 – )

Αρχηγός των Καγιάπο, κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την καταστροφή που συντελείται με την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου. Πιστεύει πως οι λαοί που έχουν δεσμό με τη φύση πρέπει να υπερασπιστούν τον κόσμο τους. Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον κατά δήλωσή του εμπνεύστηκε από τον αγώνα του Ραόνι -εν μέρει- την ταινία “Άβαταρ”.

Νταϊάν Φόσεϊ (Dian Fossey, 16 Ιανουαρίου 1932 – 26 Δεκεμβρίου 1985)

Πρωτευοντολόγος, δημιούργησε στη Ρουάντα κέντρο έρευνας για να παρατηρήσει τους γορίλλες. Μαχόταν ενάντια στους λαθροκυνηγούς και έγγραψε το βιβλίο της “Γορίλλες στην Ομίχλη”. Δύο χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε, μην προλαβαίνοντας να δει το βιβλίο της να γίνεται ταινία το 1988.

Κλοντ Λοριούς (Claude Lorius, 1932 – )

Παγετωνολόγος που αφιέρωσε την ζωή του στην λευκή ήπειρο, την Ανταρκτική. Αντιλαμβάνεται πως ο παγιδευμένος αέρας που βρίσκεται μέσα στον πάγο μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε την ιστορία του κλίματος της γης! Παρατηρεί την απίστευτη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τον 19ο αιώνα με την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Βασίλι Νεστερένκο (Vassili Nesterenko, 2 Δεκεμβρίου 1934 – 25 Αυγούστου 2008)

Μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, κρούει επιμόνως τον κώδωνα του κινδύνου για τις απίστευτα βλαβερές συνέπειες της ραδιενέργειας. Συμμετέχει μαζί με άλλους στη ρίψη υλικών στον πυρήνα του αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ. Κατορθώνει να μειώσει την ραδιενέργεια που είχε το σώμα των παιδιών με την βοήθεια προϊόντος που είχε σαν βασικό συστατικό του την πηκτίνη του μήλου!

Πιέρ Φουρνιέ (Pierre Fournier, 12 Μαΐου 1937 – 15 Φεβρουαρίου 1973)

Σκιτσογράφος και δημοσιογράφος…


Κακή διατροφή, υπερπληθυσμός, αιολική ενέργεια, βιολογικά… τα θέματα αυτά εμφανίζονται σπάνια εκείνη την εποχή στα ΜΜΕ. Με προκλητικά σχέδια και λόγια, βροντοφωνάζει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη να αλλάξουν όλα!

Φρανσίς Αλέ (Francis Halle, 15 Απριλίου 1938 – )

Στα 20 του χρόνια ξεκινάει την βοτανική και στα τροπικά δάση. Ευαισθητοποιεί ένα μεγάλο μέρος του κοινού για την επείγουσα ανάγκη προστασίας του φυσικού κόσμου και δείχνει σε όλους ότι τα δάση είναι απαραίτητα για τη ζωή πάνω στη Γη.

Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ (Gro Harlem Brundtland, 20 Απριλίου 1939 – )

Γιατρός και πρωθυπουργός με την αναφορά της με τίτλο “Το μέλλον όλων μας” δημιουργεί σταθμό στην ιστορία της προστασίας του περιβάλλοντος. Ως πρωθυπουργός της πατρίδας της τής Νορβηγίας, ορίζει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών υπουργών.

Ουανγκάρι Μαατάι (Wangari Muta Maathai, 1 Απριλίου 1940 – 26 Σεπτεμβρίου 2011)

Βιολόγος, πολιτικός και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης. Δημιούργησε το “Κίνημα της Πράσινης Ζώνης” με στόχο να φυτευτούν δέντρα αλλά και να δοθεί εργασία στις γυναίκες. Παλεύει για την δημοκρατία στη χώρα της και αρκετές φορές φυλακίζεται γι’ αυτό.

Ντάι Τσινγκ (1941 – )

Δημοσιογράφος και συγγραφέας, μαχήθηκε ενάντια στα μεγάλα κινέζικα έργα που θα κατέστρεφαν το περιβάλλον. Μετά την υποστήριξή της στους φοιτητές που διαδηλώνουν για την δημοκρατία στην πλατεία Τιέν Αν-μεν στο Πεκίνο φυλακίζεται και της απαγορεύουν να δημοσιεύει τα κείμενά της στην Κίνα.

Τζέιμς Χάνσεν (James Edward Hansen, 29 Μαρτίου 1941 – )

Κλιματολόγος, μάχεται για να ευαισθητοποιήσει τους ηγέτες όλων των κρατών ώστε να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Επιστημονική διατριβή του αφορά την Αφροδίτη, τον πλανήτη που έχει 460 βαθμούς Κελσίου μετά την εκεί επιδείνωση του “φαινομένου του θερμοκηπίου”.

Κεν Σάρο Ουίουα (Kenule “Ken” Beeson Saro-Wiwa, 10 Οκτωβρίου 1941 – 10 Νοεμβρίου 1995)

Βλέποντας τα εδάφη της χώρας του που καταστράφηκαν από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, ζητά αποζημιώσεις μιας και ο λαός του δεν μπορεί πια να ψαρέψει ή να καλλιεργήσει, ενώ και η υγεία του επιδεινώνεται καθώς ζει σε ένα περιβάλλον κατεστραμμένο από το πετρέλαιο και την όξινη βροχή.

Τσίκο Μέντες (Chico Mendes, 15 Δεκεμβρίου 1944 – 22 Δεκεμβρίου 1988)

Από πολύ μικρή ηλικία ακολουθεί το επάγγελμα των προγόνων του. Γίνεται σερινγκέιρο και αφαιμάζει τους κορμούς από τις εβέες, μαζεύοντας το λάτεξ. Υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και προστατεύει τα δάση του Αμαζονίου αλλά και του γηγενή πληθυσμού.

Ντανιέλ Πόλι (Daniel Pauly, 2 Μαΐου 1946 – )

Βιολόγος, είχε σαν στόχο του να αποδείξει επιστημονικά πως η υπεραλίευση και η βιομηχανική αλιεία είναι καταστροφική για τους ωκεανούς. Συγγράφοντας στο συλλογικό βιβλίο “Φάε τις μέδουσές σου”, διαδίδει το μήνυμά του: “Αν δεν κάνουμε κάτι για την υπεραλίευση τότε θα καταλήξουμε να τρώμε μέδουσες”.

Πέτρα Κέλι (Petra Karin Kelly, 29 Νοεμβρίου 1947 – 1 Οκτωβρίου 1992)


Μπαίνει στον αγώνα κατά των πυρηνικών με τον θάνατο της αδερφής της από καρκίνο στα δέκα της χρόνια. Θαυμάστρια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Γκάντι, θα δώσει διπλή μάχη για την οικολογία και για την ειρήνη. Το 1979 συνιδρύει το γερμανικό οικολογικό κόμμα “Die Grunen” (“Οι Πράσινοι”), ένα από τα πρώτα και ισχυρότερα στην Ευρώπη.

Πολ Γουάτσον (Paul Franklin Watson, 2 Δεκεμβρίου 1950 – )

Όταν ήταν παιδί απελευθέρωνε τα ζώα που είχαν πιαστεί σε παγίδες κυνηγών. Σήμερα είναι ορκισμένος εχθρός των λαθραλιέων. Το 1976 και το 1977, με τη βοήθεια της Γαλλίδας ηθοποιού Μπριζίτ Μπαρντό, ευαισθητοποίησε το κοινό για τη σφαγή των μωρών της φώκιας. Οι ακραίες πράξεις του κάνουν πολλούς να τον χαρακτηρίζουν οικοτρομοκράτη. Εμβολίζει παράνομα φαλαινοθηρικά, κατάσχει δίχτυα και μάχεται κατά της παράνομης αλιείας στην ανοιχτή θάλασσα.

Σταρχόουκ (Starhawk / Miriam Simos, 17 Ιουνίου 1951 – )

Αμερικανίδα συγγραφέας και εκπαιδεύτρια στην αεικαλλιέργεια. Πιστεύει πως η φύση είναι πολύτιμη και ιερή, ικανή να δώσει στους ανθρώπους εσωτερική δύναμη και ειρήνη. Μιλάει για μία ενέργεια που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό πλάσμα, που την ονομάζει “θεότητα” χωρίς σκοπό να δημιουργήσει θρησκεία.

Λόις Γκιμπς (Lois Marie Gibbs, 25 Ιουνίου 1951 – )

Όλη της η ζωή αλλάζει όταν μαθαίνει ότι το σχολείο του παιδιού της είναι χτισμένο πάνω σε τοξικά απόβλητα. Ξεκινάει έναν πολύ σκληρό αγώνα, ενωμένη με τους άλλους κατοίκους της περιοχής, και καταφέρνει να κλείσει το σχολείο και να μετεγκαταστήσει τις οικογένειες έτσι ώστε να καθαριστεί όλη η περιοχή.
“Διαδίδει την ιδέα ότι όταν ενωνόμαστε σε τοπικό επίπεδο, μπορούμε να πετύχουμε νίκες σε εθνικό επίπεδο, και ότι ο καθένας έχει έναν ρόλο να παίξει στον οικολογικό αγώνα.”

Βαντάνα Σίβα (Vandana Shiva, 5 Νοεμβρίου 1952 – )

Τη δεκαετία του 1980 διατρέχει όλη την Ινδία με τα πόδια και συλλέγει εγχώριους σπόρους. Με αυτούς δημιουργεί πάνω από 120 τράπεζες σπόρων και εκπαιδεύει τους αγρότες να καλλιεργούν βιολογικά. Τους προτρέπει να μη χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ακόμη και αν η χώρα τους έχει κάνει συμφωνίες με τις πολυεθνικές για να τους παράγουν.
“Ο παππούς της πέθανε σε απεργία πείνας για την εκπαίδευση των γυναικών. Σήμερα εκείνη υποστηρίζει πως για να έχουμε ειρήνη και να προστατεύσουμε τη φύση, πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών και να ακούσουμε τη φωνή τους.”

Σίλα Γουάτ Κλουτιέ (1953 – )

Εκπαιδευτικός πολιτικός και Ινουίτ Καναδή. Στον κόσμο των Ινουίτ έζησε μέχρι τα 10 της χρόνια. Στη συνέχεια πήγε σε ανάδοχη οικογένεια στον αγγλόφωνο Καναδά. Έτσι είδε πόσο υφίσταται ο λαός της τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο εκβιομηχανισμένος κόσμος. Εξ αιτίας αυτού, μπήκε στον κόσμο της οικολογίας και να αγωνίζεται για αυτήν.

Γουέιν Λότερ (Wayne Lotter, 4 Δεκεμβρίου 1965 – 16 Αυγούστου 2017)

Είναι γνωστός για τη δράση του ενάντια στους λαθροκυνηγούς στην Τανζανία. Κατάφερε να μειώσει τη λαθροθηρία κατά 60%. Το 1970 οι αφρικανικοί ελέφαντες ήταν περίπου ένα εκατομμύριο, ενώ το 2004 είχαν απομείνει 350 χιλιάδες μόνο. Στην Αφρική σκοτώνεται κατά μέσο όρο ένας ελέφαντας κάθε 15 λεπτά. Η δράση του δυσαρέστησε αυτούς που είχαν οικονομικά οφέλη από το κυνήγι και τη λαθροθηρία και έτσι δυστυχώς τον δολοφόνησαν στα 51 του χρόνια.
“Το 2009 δημιουργεί το ίδρυμα Pams. Θέλει να τους εμπλέξει όλους. Έτσι εκπαιδεύει θηροφύλακες, ευαισθητοποιεί τους χωρικούς και δημιουργεί αποτελεσματικά δίκτυα πληροφοριών στα χωριά.”

Μα Τζουν (Ma Jun, 22 Μαΐου 1968 – )

Σαν δημοσιογράφος τη δεκαετία του 1990, περιδιαβαίνοντας στην Κίνα, ανακάλυψε πόσο μεγάλη ήταν η ρύπανση των νερών και του αέρα και πόσο πολλές ήταν οι επιπτώσεις είχαν στον πληθυσμό της. Έτσι αποφάσισε να αφιερωθεί σε αυτήν την υπόθεση και προσπάθησε να φτιάξει και έναν χάρτη της μόλυνσης του νερού και του αέρα, όπως επίσης και να καταγράψει τις εταιρείες που ήταν υπαίτιες για αυτή τη μόλυνση.
Αυτό είχε σαν συνέπεια οι επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια, οι Κινέζοι να συνειδητοποιήσουν το πόσο μεγάλη έκταση είχε η βιομηχανική ρύπανση στη χώρα τους, καθώς επίσης και με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για τα smartphones, να μπορεί κανείς να γνωρίζει -σε πραγματικό χρόνο- τη μόλυνση του αέρα και των υδάτων.
Το 20% των κινεζικών ποταμών είναι τόσο μολυσμένοι που δεν πρέπει ούτε να αγγίξεις στο νερό τους και το 40% των κινεζικών ποταμών είναι υπερβολικά μολυσμένοι.

Ρομπ Χόπκινς (Rob Hopkins, 24 Ιουνίου 1968 – )

Το 2003 συνειδητοποίησε ότι το πετρέλαιο θα αρχίσει σιγά-σιγά να λιγοστεύει. Θέλει να προετοιμάσει τον κόσμο για αυτή τη μεγάλη αλλαγή που θα συμβεί. Ξεκίνα λοιπόν από την πόλη του, την Βρετανική Τότνες, να ευαισθητοποιείσει τον κόσμο, ώστε οι κάτοικοι να αρχίσουν να βάζουν ηλιακούς συλλέκτες, να κινούνται με τα ποδήλατα, να φτιάχνουν συλλογικούς κήπους, ακόμη και να έχουν τοπικό νόμισμα. Το μότο του είναι: “Πρέπει να δράσουμε συλλογικά και πρέπει να το κάνουμε τώρα.”

Βαλερί Καμπάν (1969 – )

Νομικός και συγγραφέας, που στόχος της είναι τα έμβια όντα να έχουν υπεράσπιση στο δικαστήριο όπως έχουν οι άνθρωποι. Από το 2010 αγωνίζεται για να αναγνωριστεί η οικοφονία σαν ένα πολύ σοβαρό έγκλημα. Ένα έγκλημα κατά της φύσης. Το 2015 συνιδρύει την ένωση “Υπόθεση Όλων Μας” και την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δικαστήριο των δικαιωμάτων της φύσης, που δικάζει συμβολικά επιχειρήσεις για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

Ναόμι Κλάιν (Naomi Klein, 8 Μαΐου 1970 – )

Στα τέλη του 1999 εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “No logo”, ένα βιβλίο ενάντια στις εμπορικές μάρκες. Εκατομμύρια αντιτύπων οδηγούν σε μακρά σειρά βιβλίων της. Καταγγέλλει δυναμικά πως οι επιχειρήσεις της σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας χρησιμοποιούν τη φύση όπως εκείνες θέλουν προκειμένου να δημιουργήσουν υλικά πλούτη.

Μπέρτα Κάσερες (Berta Isabel Caceres Flores, 4 Μαρτίου 1971 – 2 Μαρτίου 2016)

Το 2006, μηχανήματα κατακλύζουν την γη των Ινδιάνων Λένκα στην βορειοδυτική Ονδούρα, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα φράγμα. Οι Ινδιάνοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο των Ιθαγενών και η Μπέρτα Κασέρες δέχεται απειλές κατά της ζωής της. Διαδηλώσεις, αγωγές, εκκλήσεις στην διεθνή κοινότητα από ακτιβιστές, κατορθώνουν να διακόψουν τις εργασίες του φράγματος. Όμως η Μπέρτα Κάσερες δολοφονείται ακριβώς γι αυτόν τον λόγο…

Πάβλο Φαχάρδο (Pablo Fajardo, 1972 – )

Ως έφηβος δουλεύει σαν εργάτης στην Texaco, την γνωστή πετρελαϊκή πολυεθνική, παρακολουθώντας συγχρόνως απογευματινά μαθήματα ώστε να γίνει δικηγόρος. Όταν η επιχείρηση φεύγει από τον Ισημερινό, έχοντας ήδη καταστρέψει δραματικά ένα τμήμα του δάσους του Αμαζονίου, ο Φαχάρδο συγκεντρώνει τους κατοίκους και κάνει αγωγή κατά της εταιρείας. Το 2011 το δικαστήριο του Ισημερινού καταδικάζει την επιχείρηση σε πρόστιμο 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές νίκες στην ιστορία της οικολογίας.

Γεβγκένιγια Τσίρικοβα (1976 – )

Το 2007 ανακάλυψε πως ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος θα περνούσε μέσα από το δάσος Χίμκι, κοντά στη Μόσχα. Η Γαλλική κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο διαφημίζεται ως υπερασπιστής του περιβάλλοντος. Κάτοικοι, ακτιβιστές και οικολόγοι συγκεντρώνουν 50.000 υπογραφές κάτω από την αναφορά της Τσίρικοβα, κατασκηνώνουν στο δάσος και σταματούν τις μπουλντόζες προτείνοντας άλλη χάραξη του δρόμου. Οι ρωσικές κοινωνικές υπηρεσίες την απειλούν πως θα της πάρουν τα παιδιά της. Τελικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατασκευή του οδικού άξονα, αλλά θα μειώσουν τις επιπτώσεις.


Το δάσος του Χίμκι είναι μια προστατευμένη φυσική ζώνη, ένα αρχέγονο δάσος με αιωνόβιες βελανιδιές και σημύδες.

Χίντου Ουμάρου Ιμπραχίμ (1984 – )

Η Χίντου, κορίτσι της φυλής Φουλάνι Μπορορό, πήγε στο σχολείο, πράγμα σπάνιο για τα κορίτσια της φυλής της. Σήμερα πηγαίνει στις νομαδικές κοινότητες σε μια περιοχή του Τσαντ, που πλήττεται από την ξηρασία τα τελευταία σαράντα χρόνια, και παρακινεί τις γυναίκες να μεταδίδουν τις γνώσεις τους για την φύση, ενώ συγχρόνως μάχεται ώστε να έχουν όλοι οι πληθυσμοί πρόσβαση στην μάθηση και στην ιατρική περίθαλψη.

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)

Διακυβερνητική Επιτροπή Για Την Αλλαγή Του Κλίματος. Το 1987 ερευνητές αποδεικνύουν πως το κλίμα έχει αλλάξει προς το θερμότερο από την εμφάνιση της βιομηχανίας τον 19ο αιώνα. Αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”. Η IPCC δημοσιεύει αναφορές για την κλιματική αλλαγή και προτείνει στρατηγικές για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Τα κράτη μέλη της είναι 195, δηλαδή σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου.

Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, 3 Ιανουαρίου 2003 – )

Μαθήτρια Λυκείου που απαιτεί να μειώσει η χώρα της τις εκπομπές αερίων, που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Ευαισθητοποιεί και εμπνέει χιλιάδες νέους σε όλον τον κόσμο και τους στρατεύει στον αγώνα για το κλίμα.


Αγοράστε το «Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», της Ελιζαμπέτ Κομπρ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

“Να προστατεύσουμε τα έμβια όντα και το μέλλον του πλανήτη” και “Όλοι μαζί για τον πλανήτη”. Ποιος διαφωνεί με αυτές τις δύο προτάσεις; Κανείς; Χμ, οκ… η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γης μας συμφωνεί! Ναι, φυσικά εσείς κι εγώ μαζί τους.

Τι κάνουμε όμως γι’ αυτό; Ναι, ανακυκλώνουμε, δεν πετάμε σκουπίδια στο δάσος, αγοράζουμε λαμπτήρες και συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, δεν κυνηγάμε θηράματα από χόμπι… φτάνουν όμως όλα αυτά; Καταλαβαίνω τον προβληματισμό: “Μα τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος μόνος του;”… τον έχω πει κι εγώ πολλές φορές στον εαυτό μου!

Αλλά να που μπορεί! Και όχι απλά μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο, αλλά μπορεί να καταφέρει Μεγάλα και Λαμπρά κατορθώματα στον χώρο της Οικολογίας και του Σεβασμού στο Περιβάλλον! Για του λόγου το αληθές, μελετήστε το μοναδικό βιβλίο «Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», της Ελιζαμπέτ Κομπρ!

Μέσα στις σελίδες του και απολαμβάνοντας την πολύ όμορφη εικονογράφηση της Βερονίκ Ζοφρ, θα γνωρίσετε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 40 περιπτώσεις όπου η “μονάδα” υψώθηκε με τα έργα και της θυσίες της για το καλό του συνόλου! Όπου το “αδύνατο” έγινε “δυνατό” και το “τι να κάνω;” έγινε “κάνω”!

Παραδείγματα προς μίμηση και θαυμασμό, αλλά και προβληματισμό! Υπέροχοι άνθρωποι που προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο μας και το κατάφεραν, μάλιστα, σε κάποιο βαθμό! Γνωρίστε τους, μάθετε για το έργο τους, αναζητήστε και περαιτέρω πληροφορίες για αυτούς στο internet και γιατί όχι… μιμηθείτε τους… όπου και όπως μπορείτε!

Ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο που πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού και φυσικά να διαβάσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι!

Οπισθόφυλλο:

Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους τους ανθρώπους.

Ανακαλύψτε το πορτρέτο 40 οικολόγων ακτιβιστών που συνέβαλαν με τα γραπτά και τη δράση τους στη συνειδητοποίηση του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος.

Σε αυτό το βιβλίο θα μάθετε για όλα τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα: υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, ρύπανση των ωκεανών, κλιματική αλλαγή. Συγγραφείς, φιλόσοφοι, επιστήμονες, αγρότες μάχονται για να σώσουν τη φύση και να διατηρήσουν την ελπίδα για έναν βιώσιμο κόσμο. Ποιος αποτελεί πρότυπο για σένα; Πώς θα ακολουθήσεις το παράδειγμά του;


Αγοράστε το «Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», της Ελιζαμπέτ Κομπρ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη
Ecologie, 40 militants engages pour la planete

Συγγραφέας

Ελιζαμπέτ Κομπρ
Elizabeth Combres

Εικονογράφος

Βερονίκ Ζοφρ
Veronique Joffre

Μετάφραση

Αριστέα Κομνηνέλλη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2020

Αριθμός σελίδων

96

ISBN

978-618-02-1471-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.