«Όταν όλα έχουν ειπωθεί», Ανν Γκρίφιν .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Όταν όλα έχουν ειπωθεί», Ανν Γκρίφιν

Τον Απρίλιο του 2019, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μίνωας, το πρώτο μυθιστόρημα της Ann Griffin. Ο ελληνικός τίτλος του βιβλίου είναι ο «Όταν όλα έχουν ειπωθεί», ενώ τη μετάφρασή του στη γλώσσα μας, υπογράφει η Αργυρώ Μαντόγλου.

«Όταν όλα έχουν ειπωθεί», Ανν Γκρίφιν

Υπόθεση βιβλίου

Σε ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας, ζει εδώ και ογδόντα τέσσερα χρόνια ο Μόρις Χάνιγκαν. Γόνος φτωχής οικογένειας, πάλεψε σκληρά -ασχολούμενος με την γεωργία και την κτηνοτροφία- και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο πλούσιους κατοίκους της κομητείας Μιθ.

Εμείς τον συναντάμε την τελευταία ημέρα της ζωής του, καθισμένο στο μπαρ ενός ξενοδοχείου, να κάνει έναν απολογισμό των χρόνων που πέρασαν. Μέσα στο πλαίσιο πέντε προπόσεων, ξαναθυμάται γεγονότα της ογδονταετούς πορείας του, που τα μοιράζεται με εμάς· όντας εκτός από κεντρικός ήρωας και αφηγητής.

Πέντε ποτά για πέντε ανθρώπους… ένα μπουκάλι μαύρη μπύρα για τον Τόνι, τον αδερφό του, ένα ποτήρι Bushmills για την Μόλι, την κόρη του, άλλη μια μαύρη μπύρα για την Νορίν, την κουνιάδα του, μερικές γουλιές Jefferson’s Presidential Select για τον Κέβιν, τον γιό του και τέλος, ένα ποτήρι Midleton για την υπέροχη Σάντι, την λατρεμένη του γυναίκα.

Υπήρξε όμως και ένα έκτο ποτό· το ποτό του αποχωρισμού! Μερικές ακόμα γουλιές Jefferson’s που μαζί με κάποια παράνομα αποκτηθέντα χάπια, θα τον οδηγήσουν τελικά στο επέκεινα…


Το χέρι μου βρίσκει το ποτήρι, το σηκώνω και ξεκινάω να τα καταπίνω. Μετά, πίνω ξανά. Καταπίνω και πίνω, καταπίνω και πίνω. Σερβίρω το υγρό και καταπίνω. Κι έπειτα ξαπλώνω, με το ποτήρι μου άδειο επιτέλους.
Τα μάτια μου κλείνουν για τελευταία φορά και της φωνάζω:
«Σάντι, είσαι εκεί; Είσαι έτοιμη; Εγώ είμαι, ο Μόρις. Μπορώ να γυρίσω σπίτι;».


Αγοράστε το μυθιστόρημα «Όταν όλα έχουν ειπωθεί», της Ανν Γκρίφιν, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Τι υπέροχο ντεμπούτο, στη σκηνή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, είναι αυτό το βιβλίο για την Ιρλανδή Ann Griffin! Μια έντονα ατμοσφαιρική ιστορία γεμάτη βαθιά νοήματα και πολύτιμα αποστάγματα ζωής.

Ο κεντρικός ήρωας και αφηγητής της, είναι ένας δύστροπος άνθρωπος που αγάπησε πολύ το χρήμα και μίσησε εξίσου πολύ την οικογένεια των πρώτων εργοδοτών του· όχι αδίκως, τουλάχιστον όσον αφορά δύο συγκεκριμένα άτομα. Αυτά τα δύο έντονα συναισθήματα, επηρέασαν σε καθοριστικό βαθμό τόσο την δική του ζωή όσο και αυτή των μελών της οικογένειάς του.

Με τη σοφία των εμπειριών και την αποστασιοποίηση που χαρίζει ο πανδαμάτωρ χρόνος, ξαναθυμάται τα παλιά, κρίνει, φιλοσοφεί και εν τέλει επικρίνει τον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έκανε.

Τι μαγευτικό ανάγνωσμα! Μια καλοδουλεμένη ιστορία, πολλοί άριστα σκιαγραφημένοι και τοποθετημένοι χαρακτήρες, εικόνες από περασμένες εποχές και ένα αεράκι αισιοδοξίας για όλους εμάς που έχουμε χρόνο να σκεφτούμε και να αλλάξουμε την πορεία την ζωής μας… εν αντιθέσει με τον Μόρις Χάνιγκαν που ήδη “ταξιδεύει” για να συναντήσει όλους τους αγαπημένους του, εκτός από τον γιό του που βρίσκεται ακόμα εν ζωή!

Υπέροχο, εθιστικό, αγωνιώδες, άρτιο και ευκολοδιάβαστο! Αναζητήστε το στην πρώτη σας εξόρμηση σε βιβλιοπωλείο, ή δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία εδώ, για να έρθει εκείνο να σας συναντήσει στο σπίτι σας. Θα σας ψυχαγωγήσει, θα σας συγκινήσει, θα σας διδάξει και θα σας κλέψει ένα κομμάτι από την καρδιά σας, έτσι όπως κάνουν τα υπέροχα -με Υ κεφαλαίο- μυθιστορήματα!

Ευχαριστώ ΠΟΛΥ κυρία Γκρίφιν! Θα περιμένω με αγωνία το επόμενο!! Μην το αργήσετε παρακαλώ πολύ!!!

Οπισθόφυλλο:

Αν διάλεγες πέντε ξεχωριστά πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή σου, ποια θα ήταν αυτά; Αν σήκωνες το ποτήρι σου για να κάνεις μια πρόποση στο καθένα από αυτά, τι θα τους έλεγες; Και τι θα είχες μάθει για τον εαυτό σου όταν όλα θα είχαν ειπωθεί;

Στο μπαρ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας κάθεται ο ογδοντατετράχρονος Μόρις Χάνιγκαν, έτοιμος να διηγηθεί την ιστορία του. Μόνος, ως συνήθως, σε μια βραδιά θα κάνει πέντε προπόσεις σε πέντε ανθρώπους που σήμαιναν πολλά για αυτόν και καθόρισαν την πορεία της ζωής του. Μέσα από τις ιστορίες που διηγείται –συναισθήματα που ποτέ δεν εκδηλώθηκαν, μια μυστική, καλά κρυμμένη τραγωδία, μια βαθιά αγάπη που ποτέ δεν εκφράστηκε– η ζωή ενός άντρα ξεδιπλώνεται με ένταση, ειλικρίνεια και γενναιότητα.

Συγκινητικό και συμπονετικό, το ντεμπούτο της πολλά υποσχόμενης νέας συγγραφέως της Ιρλανδίας είναι εντυπωσιακό. Η φωνή του Μόρις Χάνιγκαν θα συνεχίσει να αντηχεί ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η ανάγνωση του βιβλίου, αφότου όλα θα έχουν ειπωθεί.

Το «Όταν όλα έχουν ειπωθεί» συλλαμβάνει τον κόσμο μέσα σε μια στιγμή. Ο Μόρις Χάνιγκαν είναι μια υπέροχη επινόηση και οι γλυκόπικροι στοχασμοί του παραμένουν στη σκέψη του αναγνώστη. Η Ανν Γκρίφιν δημιούργησε ένα σπάνιο κόσμημα.
Τζον Μπάνβιλ – βραβευμένος με Booker συγγραφέας


Αγοράστε το μυθιστόρημα «Όταν όλα έχουν ειπωθεί», της Ανν Γκρίφιν, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Όταν όλα έχουν ειπωθεί
When all is said

Συγγραφέας

Ανν Γκρίφιν
Ann Griffin

Μετάφραση

Αργυρώ Μαντόγλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2019

Αριθμός σελίδων

351

ISBN

978-618-02-1293-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα