«Ο Βασίλης και ο Άι Βασίλης», της Ελένης Λιντζαροπούλου

Ο μικρός Βασίλης είναι ένα παιδί, που όπως όλοι οι συνομήλικοι του έχει πολλές, πάρα πολλές, απορίες σχετικές με όσα συμβαίνουν γύρω του. Θέλοντας έτσι να λύσει, τουλάχιστον κάποιες από αυτές, διατυπώνει άπειρα ερωτήματα […]

Γράφει: Matia Gr
«Ο Βασίλης και ο Άι Βασίλης», της Ελένης Λιντζαροπούλου

Ο Βασίλης και ο Άι Βασίλης
Ο μικρός Βασίλης είναι ένα παιδί, που όπως όλοι οι συνομήλικοι του έχει πολλές, πάρα πολλές, απορίες σχετικές με όσα συμβαίνουν γύρω του. Θέλοντας έτσι να λύσει, τουλάχιστον κάποιες από αυτές, διατυπώνει άπειρα ερωτήματα που απευθύνει σε όποιον μεγάλο βρεθεί στο διάβα του. Γιατί αυτό; Πως εκείνο; Κι αν δεν ήταν έτσι; Λίγα σας γράφω, πολλά να καταλαβαίνετε!

Κάποια μέρα, λοιπόν, έθεσε στην νονά του το δυσκολότερο ίσως ερώτημα που μπορεί να απευθύνει ένας μικρός σε κάποιον ενήλικα…


– Αφού τα δώρα τα αγοράζει η μαμά και ο μπαμπάς και δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, γιατί μας λέτε σε όλα τα παιδιά ψέματα;
Το κλάμα του ήταν ασταμάτητο και πικραμένο.
– Βασιλάκη μου, ποιος σου είπε κάτι τέτοιο; Ποιος σου είπε ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;
– Δε θέλω να σου μιλάω πια. Είσαι κι εσύ σαν όλους τους μεγάλους. Λέτε ψέματα και μετά αναγκάζομαι όλο να ρωτάω.
Η αναπνοή του Βασίλη ακουγόταν λαχανιασμένη. Τα λόγια του με πόνεσαν. Τα αναφιλητά του έφταναν σαν πικρό μουρμούρισμα στην καρδιά μου. Έπρεπε να του απαντήσω. Έπρεπε να απαντήσω και να πω την αλήθεια.

Ποια άραγε είναι αυτή η αλήθεια; Αν πείτε ότι δεν υπάρχει, θα πείτε ψέματα. Αν πείτε απλά ότι υπάρχει, πάλι δεν θα έχετε φανερώσει όλη την αλήθεια. Βλέπετε το θέμα «Άγιος Βασίλης» δεν είναι τόσο απλό. Είναι κάτι σαν τον γόρδιο δεσμό που στα αρχαία χρόνια κλήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος να λύσει. Στην περίπτωση μας βέβαια ένα σπαθί δεν θα μπορούσε, δυστυχώς, να μας βοηθήσει… θα ήταν τόσο εύκολο!

Το ρόλο του ξίφους, όμως, μπορεί να παίξει μια άλλη θεώρηση των δεδομένων. Μια διαφορετική οπτική γωνία. Μια άλλη ματιά! Η ματιά της Ελένης Λιντζαροπούλου, που επιτέλους απαντά -με απλό και κατανοητό τρόπο- στο ερώτημα που έχει βγει από όλα σχεδόν τα παιδικά χείλη μέχρι σήμερα. Όχι ότι στον μέλλον δεν θα συνεχίσει να διατυπώνεται, αλλά τώρα οι γονείς -που έρχονται στην πολύ δύσκολη θέση να το απαντήσουν- έχουν ένα κρυμμένο άσσο στο μανίκι τους. Και το όνομα αυτού; «Ο Βασίλης και ο Άι Βασίλης» της Ελένης Λιντζαροπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρρησία στολισμένο με μια όμορφη εικονογράφηση που υπογράφει η Μαρία Πεπονά.

Εσείς τι θα κάνετε όταν το βλαστάρι σας ξεστομίσει το επίμαχο ερώτημα; Θα κολλήσετε με την πλάτη στο τοίχο, ή θα το πάρετε αγκαλιά και θα διαβάσετε μαζί το «Ο Βασίλης και ο Άι Βασίλης» της Ελένης Λιντζαροπούλου; Το δεύτερο ε; Ε, ναι! Κι εγώ αυτό θα έκανα στην θέση σας.

Και μην νομίζεται ότι στο άρτιο αυτό παιδικό ανάγνωσμα υπάρχουν μόνο όσα αναφέραμε ήδη. Στις σελίδες του -κάπου εκεί προς το τέλος- θα βρείτε δύο πολύ χρήσιμα πράγματα για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς. Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και μια πεντανόστιμη συνταγή για να φτιάξετε και να υποδεχθείτε το νέο έτος με τη Βασιλόπιτα της κυρά Λένης! Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και δίψα για μάθηση σε μικρούς και μεγάλους! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένα βιβλίο που έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει Άγιος Βασίλης, μπορεί να θεωρηθεί παιδικό και πράγματι να είναι. Όμως το ερώτημα δεν είναι μόνο παιδικό. Ξεκινά από τη μικρή μας ηλικία και βασανίζει τα παιδιά και τα εγγόνια μας κάνοντας πολλά παιδικά μάτια να κλάψουν αλλά και πολλούς ενήλικες να αισθανθούν αμήχανοι και στριμωγμένοι μπροστά σ’ αυτό το ερώτημα.
Μέσα από τον τρυφερό και έγκυρο λόγο του βιβλίου, μαζί με το μικρό Βασίλη, μαθαίνουμε και οι μεγάλοι την ιστορία του Άι Βασίλη αλλά και του Santa Claus. Μαθαίνουμε πώς γεννήθηκε η σχέση των δύο με τα παιδιά και ανακαλύπτουμε την αληθινή απάντηση στο ερώτημα: “Υπάρχει Άγιος Βασίλης;”

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα