«Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι», Ε.Λ. Τζέιμς – «Fifty Shades Darker», E.L. James .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι», Ε.Λ. Τζέιμς – «Fifty Shades Darker», E.L. James

Κακογραμμένες ερωτικές σκηνές, γλυκερές και πέρα από κάθε αληθοφάνεια περιπέτειες στην ζωή των ηρώων και μια γλώσσα που δεν σου κάνει καρδιά να την διαβάσεις.

Γράφει: Matia Gr
«Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι», Ε.Λ. Τζέιμς – «Fifty Shades Darker», E.L. James

Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι
Η Άνα έχει ξεκινήσει να εργάζεται στον εκδοτικό οίκο. Εδώ και τρεις μέρες δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει τον Κρίστιαν. Τρεις μέρες σε μια “νέα” ζωή χωρίς αυτόν. Ξάφνου, στη μέση της δουλειάς, την τέταρτη μέρα, λαμβάνει από εκείνον ένα e-mail. Την επομένη ημέρα πρέπει να πάει στην έκθεση του φίλου της Χοσέ στο Βανκούβερ. Μιας και άφησε το Audi, που της είχε αγοράσει ο Κρίστιαν στο γκαράζ του, προθυμοποιήθηκε εκείνος να την συνοδέψει στην έκθεση, εξασφαλίζοντάς της και μέσο μεταφοράς.

Είναι αυτός ο τρόπος που βρήκε για να την ξαναφέρει κοντά του; Το κάνει επειδή ενδιαφέρεται για εκείνη πραγματικά; Και τα δύο; Τίποτα από τα δύο;


Βασανιστικές αναμνήσεις περνούν σαν αστραπή από το μυαλό μου -η ανεμοπορία, οι δυο μας να κρατιόμαστε χέρι χέρι, να φιλιόμαστε, η μπανιέρα, η καλοσύνη του, το χιούμορ και το σκοτεινό, μελαγχολικό, σέξι βλέμμα του. Μου λείπει. Πέρασαν πέντε μέρες, πέντε μέρες οδύνης που μου φάνηκαν αιωνιότητα. Το βράδυ κλαίω ώσπου να με πάρει ο ύπνος και εύχομαι να μην τον είχα εγκαταλείψει, να μπορούσε να είναι διαφορετικός, να είμαστε μαζί. Πόσο θα κρατήσει αυτό το φρικτό, συντριπτικό συναίσθημα; Βρίσκομαι στο καθαρτήριο.

Μην μπορώντας να αντισταθεί, συναινεί στο να πάνε μαζί στην έκθεση φωτογραφίας του Χοσέ. Και μετά την έκθεση… η πενθήμερη ζωή Χωρίς τον κύριο “πενήντα αποχρώσεις” λαμβάνει τέλος. Ξαναρχίζει η ζωή Με τον Κρίστιαν… Αυτό γίνεται μετά από μια ηθελημένη μετακίνηση του Κρίστιαν προς μια σχέση “βανίλια” χωρίς extreme kinky sex. Τουλάχιστον στην αρχή. Θα το επανεξετάσουν το θέμα αργότερα. Προφανώς ο Κρίστιαν την θέλει στην ζωή του, όπως και η Άνα θέλει στην ζωή της τον Κρίστιαν.

Η κατάσταση φαίνεται να χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και από τους δύο. Όταν μάλιστα στο προσκήνιο εμφανίζεται μια πρώην υποτακτική του Κρίστιαν, γίνεται έκδηλο ότι το παρελθόν θα κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του στο όποιο μέλλον χτίζουν οι δυό τους.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, καθώς και η εξέλιξη της σχέσης τους, αποτελεί το περιεχόμενο των 731 σελίδων του “Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι” της Ε.Λ. Τζέιμς που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη τον Οκτώβριο του 2012 σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη.

Βαδίζοντας στα χνάρια του πρώτου βιβλίου, η Ε.Λ. Τζέιμς μας χάρισε άλλο ένα απαίσιο ανάγνωσμα. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα που είναι κλάσεις κατώτερο από τα Άρλεκιν, τα οποία είχαν κατηγορηθεί πολλάκις για το χαμηλό τους επίπεδο.

Κακογραμμένες ερωτικές σκηνές, γλυκερές και πέρα από κάθε αληθοφάνεια περιπέτειες στην ζωή των ηρώων και μια γλώσσα που δεν σου κάνει καρδιά να την διαβάσεις. Ένα πουλάκι δε, μου είπε, ότι το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο είναι οικτρό και ότι η Ελληνίδα μεταφράστρια προσπάθησε να μαζέψει τα αμάζευτα. Τι να πρωτομαζέψει όμως η γυναίκα!

Άραγε με ποιο τρόπο έγινε αυτό το βιβλίο, όπως και το προηγούμενο αλλά και το επόμενό του, best seller; Είναι δυνατόν η τριλογία του αίσχους (λογοτεχνικά μιλάω πάντα) να έχει σπάσει ρεκόρ πωλήσεων; Η άποψή μου παραμένει σταθερή. Μην το αγγίξετε παρά μόνο, ίσως, για να το ξεφυλλίσετε ώστε να δείτε πως έχω δίκιο. Δεν θα κουραστείτε να βρείτε την πρώτη ερωτική σκηνή, και θα σας γίνει φανερό πως η συγγραφέας απέχει παρασάγγας από τον αισθησιασμό. Θα ήθελε πολύ να είχε ζήσει την ζωή της ηρωίδας της -κυρίως το κομμάτι της χλιδής-, αλλά μάλλον δεν έχει δοκιμάσει ούτε τον πολυπόθητο για εκείνη πλούτο, ούτε το σεξ “βανίλια”. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, ίσως μετά τις εισπράξεις να μπορέσει να γευθεί λίγη από την λαμπερή και άνευ ουσίας ζωή των ηρώων της!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Αποκαρδιωμένη από τα σκοτεινά μυστικά του βασανισμένου νεαρού επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ, η Άνα έχει διακόψει τη σχέση τους κι έχει ξεκινήσει καινούρια καριέρα σε εκδοτικό οίκο.
Όμως ο πόθος για τον Γκρέυ κυριαρχεί ακόμα σε κάθε σκέψη της και, όταν εκείνος της προτείνει μια νέα συμφωνία, δεν μπορεί ν’ αντισταθεί. Γρήγορα αρχίζει να μαθαίνει για το οδυνηρό παρελθόν των προβληματικών, δυναμικών και απαιτητικών Πενήντα Αποχρώσεών της περισσότερα απ’ όσα νόμιζε ποτέ ότι ήταν δυνατόν να μάθει.
Ενώ όμως ο Κρίστιαν Γκρέυ παλεύει με τους εσωτερικούς του δαίμονες, η Άνα πρέπει να πάρει την απόφαση της ζωής της…

Για να διαβάσετε την κριτική για την ταινία 50 Πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι, κάντε κλικ εδώ!

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.