«Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο», Μαρία Δασκαλάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο», Μαρία Δασκαλάκη

Τον Ιανουάριο του 2014 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μίνωας, ένα ακόμα προεφηβικό μυθιστόρημα της Μαρίας Δασκαλάκη. Περιλαμβάνεται στη σειρά “Μυστική αποστολή” και έχει τίτλο «Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο».

«Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο», Μαρία Δασκαλάκη

Υπόθεση βιβλίου

Για ελάτε! Θα απολαύσουμε ένα ταξιδάκι, όχι πολύ πολύ μακρινό. Να, μέχρι το νότο της χώρας μας θα ταξιδέψουμε· στην λεβεντογέννα Κρήτη θα πάμε και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

Εκεί, κάπου κοντά στην Πύλη του Παντοκράτορα, την επονομαζόμενη και Χανιόπορτα, υπάρχει μια φτωχική συνοικία όπου όλοι σχεδόν οι κάτοικοί της είναι αυτό που λέμε “μεροδούλι μεροφάι”. Γιατί σχεδόν; Γιατί ανάμεσα τους ζει -σε μια παλιά μονοκατοικία- και η Ναταλία Νικηφόρου. Η κυρία Ναταλία είναι μια πολύ ευγενική και καλόκαρδη γηραιά κυρία που της ανήκουν τα ακίνητα μιας ολόκληρης γειτονιάς, της γειτονιάς της!

Τις δουλειές του σπιτιού της πλούσιας ηλικιωμένης έχει αναλάβει η μητέρα του μικρού Στέφανου.


Ο Στέφανος άνοιξε τη σιδερένια πόρτα του μαντρότοιχου της αυλής και διέσχισε τον χορταριασμένο κήπο περπατώντας πάνω σε ότι φαινόταν από το κάποτε περιποιημένο μονοπάτι που οδηγούσε στο σπίτι. Ανέβηκε τα σκαλάκια και χτύπησε απαλά το μπρούτζινο χεράκι που κρεμόταν στην πόρτα του. Οι οδηγίες της Ελένης ήταν σαφείς. Ποτέ δεν έπρεπε να χτυπά το κουδούνι της πόρτας γιατί, αν κοιμόταν η κυρία Ναταλία, σίγουρα θα την ξυπνούσε. Έπρεπε, λοιπόν, να χτυπά απαλά το όμορφο ρόπτρο που βρισκόταν κρεμασμένο στο κέντρο της ξύλινης εξώπορτας.

Ο δεκάχρονος Στέφανος επισκέπτεται συχνά το διώροφο αρχοντικό της γηραιάς κυρίας Ναταλίας Νικηφόρου. Η Ελένη, η μητέρα του, δουλεύει από τότε που ο Στέφανος ήταν μωρό, σαν καθαρίστρια εκεί. Από τότε δηλαδή που ο πατέρας του, εξ’ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος έμεινε ανάπηρος.

Ο Στέφανος και η παρέα του είναι έξι παιδιά λίγο πριν την εφηβεία που κάνουν παρέα τις ελεύθερες ώρες τους, παίζουν συνήθως ποδόσφαιρο στους δρόμους της γειτονιάς και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο! Η όμορφη συντροφιά τους είναι -εκτός από πολύ δεμένη- και πολυπολιτισμική, όπως ακριβώς είναι και η σύνθεση των οικογενειών της φτωχικής συνοικίας!

Κάποια στιγμή, η κυρία Ναταλία αφήνει τα εγκόσμια και τότε πυροδοτούνται διάφορες εξελίξεις στην μικρή αυτή κοινωνία της περιοχής. Όταν μάλιστα μια αρχαιολόγος εμφανίζεται στο προσκήνιο, οι νέες εξελίξεις αρχίζουν να κινούνται τόσο στο χώρο του μυστηρίου, υπό το πρίσμα μάλιστα κάποιου μυστικού που έχει τις ρίζες του στην Γερμανική Κατοχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου!

Ο κύριος Στέφανος μάλιστα -ναι, σωστά καταλάβατε, ο παππούς του μικρού ήρωά μας- θα είναι ο καταλύτης αυτών που θα αναδυθούν από τον βυθό της λήθης και θα αγγίξουν τις ζωές μικρών και μεγάλων!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Αρκετά όμως σας φανέρωσα… είναι πλέον η ώρα να ανακαλύψετε μόνοι σας τι βρίσκεται μέσα στις 140 σελίδες του νέου προεφηβικού μυθιστορήματος της ταλαντούχας και αγαπημένης Μαρίας Δασκαλάκη!

Το «Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο» είναι μέλος της σειράς “Μυστική αποστολή” και διαδραματίζεται στην πόλη του Ηρακλείου, στην πανέμορφη Κρήτη! Όπως και τα προηγούμενα μυθιστορήματα αυτής της σειράς, έτσι και αυτό, μας ταξιδεύει σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες -από άποψη ιστορίας- της χώρας μας.

Στα προηγούμενα βιβλία, η γνωριμία μας με τον κάθε τόπο, γίνεται μέσα από την εξέλιξη μιας μυθιστορίας, με έντονο άρωμα μυστηρίου, όπου πρωταγωνιστούν παιδιά στο κατώφλι της εφηβείας. Στο «Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο» όμως, η μυθιστορία που έγραψε η Μαρία Δασκαλάκη, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αυτό της δίνει ένα ιδιαίτερο βάρος, ιδιαίτερα μάλιστα μιας και στον πυρήνα της βρίσκεται ένα τραγικό γεγονός!

Όπως και για κάθε ένα από τα βιβλία αυτής της εξαίσιας σειράς, έτσι και για το «Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο», πιστεύω ότι θα πρέπει να το αποκτήσετε και να το διαβάσετε! Τώρα αν είστε και λιγάκι μεγαλύτερος από το νεαρό μέλος της οικογένειας για το οποίο προορίζεται… δεν πειράζει!

Ίσα ίσα, που θα σας κάνει να προγραμματίσετε κάποια από τα επόμενα ταξίδια σας, στην υπέροχη αυτή πόλη· γιατί τα ταξίδια ξεκινούν πρώτα από το μυαλό και ενίοτε από κάποιο καλό βιβλίο. Κάποιο καλό βιβλίο σαν το «Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο», της Μαρίας Δασκαλάκη!

Διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο:

Ο Στέφανος και η παρέα του περπατούν στα επιβλητικά τείχη που αγκαλιάζουν το Μεγάλο Κάστρο, στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, ψάχνοντας για ξεχασμένες στοές πίσω από σκουριασμένες πόρτες. Τι ρόλο θα παίξει στις περιπέτειές τους η ηλικιωμένη Ναταλία Νικηφόρου, που τους κοιτά πίσω από τις κουρτίνες του παλιού αρχοντικού της;

Τι σχέση έχουν τα παιδιά με τον μικρότερο αδερφό και τον πατέρα της, που εξαφανίστηκαν το 1943; Τι θα αποκαλύψει ο παππούς του Στέφανου που θα τα ανατρέψει όλα;

Τα παιδιά θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο;

Θέμα: Ταξίδια στην Ελλάδα – Ηράκλειο


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Περιπέτεια στο Μεγάλο Κάστρο

Συγγραφέας

Μαρία Δασκαλάκη

Σειρά βιβλίων

Μυστική αποστολή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2014

Αριθμός σελίδων

140

ISBN

978-618-02-0221-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα