Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, Μάρτιν Σοντόμκα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, Μάρτιν Σοντόμκα

Τον Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Tales Quest, το νέο μέλος της παιδικής σειράς “Εκδόσεις Τεχνικών Παραμυθιών”, που έγραψε ο Μάρτιν Σοντόμκα και μετάφρασε στα ελληνικά η Άννα Τσακαλίδου, με τίτλο “Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο”.

Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, Μάρτιν Σοντόμκα
Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, Μάρτιν ΣοντόμκαΠως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, Μάρτιν Σοντόμκα

Υπόθεση βιβλίου

Ένα φθινοπωρινό απογευματάκι οι δύο αγαπημένοι φίλοι, ο Ζιλ το σπουργίτι και ο Άρνι ο ποντικός, αποθαυμάζουν τα αποδημητικά πουλιά να πετούν για πιο ζεστούς τόπους και συζητούν.


Πέρυσι πέτυχαν κάτι το απίστευτο. Κατάφεραν, με τις ίδιες τους τις δυνάμεις, να συναρμολογήσουν ένα αυτοκίνητο.

“Αν πετάξει μαζί μας και ο Κρίστιαν, ας φτιάξουμε κατευθείαν ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο”.
Ο Κρίστιαν ήταν το τρίτο μέλος της παρέας. Πίσω από την πόλη διατηρούσε έναν δικό του σκουπιδότοπο όπου είχε κατορθώσει να συλλέξει τα πάντα. Δηλαδή, σχεδόν τα πάντα.

Ο Άρνι έχει ένα όνειρο! Θέλει τόσο πολύ να κατασκευάσει ένα αεροπλάνο! Ο Ζιλ από την άλλη, έχει τους ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις του. Κοινός τους τόπος το ότι κανένας από τους δυο τους δεν γνωρίζει πολλά για τα αεροπλάνα, και όταν λέμε πολλά, χμ, για την ακρίβεια ξέρουν μόνο ότι τα αεροπλάνα πετάνε!

Όμως ο Άρνι, αν και θεωρείται ο πιο επιφυλακτικός από την παρέα του, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει το όνειρό του να σβήσει. Τώρα το αν θα προσπαθήσει να το κάνει πραγματικότητα ή όχι… χμ, σ’ αυτό δεν έχει καταλήξει ακόμα, μα το συζητά με τους φίλους του.

Έτσι, την επόμενη μέρα, τι πιο φυσικό, τσουπ και βρίσκεται στην μάντρα του φίλου τους του βατράχου, του Κρίστιαν, ώστε να συζητήσουν για τα υλικά που πιθανότατα θα χρειαστούν και αν η μάντρα του τα διαθέτει.

Ο Κρίστιαν, θέλει πολύ να βοηθήσει τον φιλαράκο του, μα θέτει και σαφείς όρους…


“Κοίτα, Άρνι, εννοείται πως θα σας βοηθήσω, μα βάλε καλά στο μυαλό σου πως, αν καταφέρετε να φτιάξετε το αεροπλάνο, εγώ, μέσα σ’ αυτό, και πρόσεξέ με καλά, δεν θα μπω ποτέ!”

Ο ποντικούλης ακούγοντας προσεκτικά τις επιφυλάξεις του Κρίστιαν και τις σαφέστατες δηλώσεις του, πηγαίνει να συναντήσει τον Ζιλ. Έναν Ζιλ σχεδόν αγνώριστο από τον δημιουργικό πυρετό που τον διακατέχει! Έναν Ζιλ που δεν έχασε λεπτό όση ώρα ήταν χώρια!

Τι να σας πρωτοπώ; Πως επισκέφθηκε το κοντινό αεροδρόμιο για να μελετήσει από κοντά τα αεροπλάνα; Πως περιηγήθηκε στο υπόστεγο των αεροπλάνων και πως κατάφερε να κάνει δικό του ένα εγχειρίδιο για πιλότους;! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξεκίνησε να ξεκοκαλίζει το βιβλίο και να μαθαίνει όλα τα τι και τα πως που είχε αναλυτικά γραμμένα μέσα του!

Μάλιστα, ο κύριος σπουργίτης! Έμαθε -και την εξήγησε κιόλας στον Άρνι- για την πλευστότητα που χάρη σε αυτήν πετούν τα αεροπλάνα! Για τα είδη των αεροπλάνων -έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν ποιο είδος θα είναι καλύτερα να κατασκευάσουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνάμεις τους, και το κυριότερο; Πως ο Φρέντυ και ο Χούφτας, δύο φίλοι τους που συχνά τους βοηθούν, έχουν στρωθεί για τα καλά στη δουλειά ώστε να κατασκευάσουν την άτρακτο!

Σειρά έχει να φτιάξουν όλα τα μέρη του φτερού, να τα συναρμολογήσουν, και το πολύ σημαντικό να ενώσουν σταθερά και γερά το φτερό στην άτρακτο. Τα γέλια και τα πειράγματα και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, μα ο Άρνι στέκει κάπως σκεφτικός. Δεν είναι σίγουρος πως θέλει να πετάξει όταν το αεροπλάνο ετοιμαστεί.

Μήπως να δοκίμαζαν πρώτα με κάτι μικρότερο; κάτι σαν ένα εκπαιδευτικό ανεμόπτερο; προτείνει ο Ζιλ και ο Άρνι νιώθει ήδη καλύτερα! Το ανεμόπτερο είναι πολύ πιο απλό και έτσι σύντομα είναι έτοιμο για πτητική εκπαίδευση και τις πρώτες ιπτάμενες βόλτες!

Βόλτες που θα τους γεμίσουν με γνώση και πείρα, ώστε να μην επαναλάβουν λάθη, μα και να εξελίξουν σωστές τεχνικές! Και φυσικά να επιστρέψουν όλοι οι φίλοι μαζί, χαρούμενοι, δυνατοί και αποφασισμένοι στην κατασκευή του αεροπλάνου!

Να! Μπορείτε να το δείτε! Έχει γίνει ήδη τόσο μεγάλο ώστε δεν χωρά πια στο εργαστήριό τους! Πρέπει να το μετακινήσουν σε μεγαλύτερο χώρο ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Το παλιό συνεργείο των τρακτέρ φαίνεται ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά! Αφήστε που βρίσκεται μέσα σε ένα ομαλό λιβάδι. Με λίγη δουλίτσα θα έχουν και εργαστήριο αλλά και αεροδρόμιο!

Τι λέτε; Θα καταφέρει ο Άρνι και ο Ζιλ να πετάξουν ακολουθώντας τα αποδημητικά πουλιά σε τόπους ζεστούς και μακρινούς;


Αγοράστε το “Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο”, του Μάρτιν Σοντόμκα, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο “Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο”, του Τσέχου εικαστικού καλλιτέχνη και συγγραφέα Μάρτιν Σοντόμκα (Martin Sodomka), είναι από εκείνα που σε εντυπωσιάζουν με το που τα αντικρίζεις. Όταν δε, τα πιάσεις στα χέρια σου και αρχίσεις να τα διαβάζεις; Απλά τα ερωτεύεσαι!

Είναι το δεύτερο μέλος της σειράς “Εκδόσεις Τεχνικών Παραμυθιών” και πρωτοκυκλοφόρησε στην Τσεχία το 2013, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε ως πρώτο μέλος της ίδια σειράς, από τις εκδόσεις Tales Quest το Νοέμβριο του 2021, σε μετάφραση από τα τσέχικα της Άννας Τσακαλίδου.

Ο δημιουργός του έχει φιλοτεχνήσει ένα πραγματικό κόσμημα! Η θεσπέσια εικονογράφησή του σε κάνει να ονειρεύεσαι εξερευνήσεις, κατασκευές, ανακαλύψεις, εφευρέσεις, ταξίδια, πτήσεις… χίλια δυο πράγματα και είναι αληθινά άξια βράβευσης και θαυμασμού! Κάθε σελίδα του βιβλίου αυτού είναι ένα έργο τέχνης! Αυτός είναι και ο λόγος που στέκεσαι σε κάθε μία από αυτές για πολύ ώρα εξερευνώντας κάθε λεπτομέρεια των μοναδικών γραφικών της στοιχείων. Αυτό άλλωστε γίνεται άμεσα αντιληπτό από το εξώφυλλό του ακόμα, που είναι ικανό να σε κάνει να το χαζεύεις με τις ώρες!

Και ερχόμαστε στο δεύτερο στοιχείο που είναι το κείμενο. Πέρα από την λογοτεχνική του αξία και ομορφιά είναι γεμάτο από πολλές πολλές πληροφορίες σχετικά με τα αεροπλάνα, φυσικά! Όλα τα είδη των αεροπλάνων, τα μέρη τους, τα όργανα τους, μαζί με πολλές πολλές χρήσιμες γνώσεις, δίνονται τόσο από το ευχάριστο κείμενο όσο και την εξαιρετική εικονογράφηση που το συμπληρώνει.

Και οι γνώσεις που ξεπηδούν από τις σελίδες αυτού του εξαίσιου βιβλίου δεν σταματούν εκεί. Ο αναγνώστης του θα μάθει για τα αλεξίπτωτα, την ραδιοεπικοινωνία, τη σήμανση των αεροπλάνων, τη μετεωρολογία, τον έλεγχο του αεροπλάνου, τα καύσιμα, την πορεία πτήσης, τη συγκριτική πλοήγηση, μέχρι και βασικές ακροβατικές μανούβρες!

Ναι, ο ενθουσιασμός μου δεν μπορεί να κρυφτεί! Γιατί; Επειδή εκτός από όλα τα προηγούμενα οι φανταστικοί ήρωες του παιδικού αυτού βιβλίου, δείχνουν στους μικρούς αναγνώστες του την αξία της φιλίας, της επιμονής, της έρευνας και των ονείρων που τόσο η πορεία προς αυτά όσο και η επίτευξή τους είναι από τα πράγματα που κάνουν τη ζωή ενός ανθρώπου υπέροχη!

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει και το γεγονός πως καθώς κυλά η ανάγνωση, μπρος τα έκθαμβα μάτια σου, κατασκευάζεται ένα αεροπλάνο! Τα εξαρτήματα, τα υλικά, οι οδηγίες πως αυτά να αξιοποιηθούν, οι εξηγήσεις για το ρόλο του καθενός, οι βελτιώσεις που μπορεί κανείς να επιφέρει, παρελαύνουν σε κάθε στάδιο της κατασκευής, μέχρι να ετοιμαστεί το αεροσκάφος του Άρνι και του Ζιλ.

Διαβάζοντας το “Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο”, του Μάρτιν Σοντόμκα, απολαμβάνεις με την ψυχή σου ένα μοναδικό ανάγνωσμα, ονειρεύεσαι και ταυτόχρονα μαθαίνεις με ένα χαρούμενο και άκρως διασκεδαστικό τρόπο. Ναι, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης μικρός ή μεγάλος ίσως δεν καταφέρει να φτιάξει μόνος του ένα αεροπλάνο, μα θα μάθει όλα, μα όλα αυτά που χρειάζεται ένα αεροπλάνο για να κατασκευαστεί και να πετάξει, μαζί με εξηγήσεις απόλυτα κατανοητές.

Είναι λαμπρό από την πρώτη έως και την τελευταία του σελίδα! Αφού δώσω τα συγχαρητήρια μου στις εκδόσεις Tales Quest, μαζί με την παράκληση να κυκλοφορήσουν σύντομα και τα υπόλοιπα μέλη της τσεχικής σειράς, σας προτείνω ανεπιφύλακτα και έντονα να το αγοράσετε και να το απολαύσετε μαζί με το παιδί σας!

Είναι από τα βιβλία που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, καθώς αφήνουν ένα φωτεινό και χαρούμενο χνάρι στην σκέψη και στην καρδιά τους. Εξαιρετικό!

Οπισθόφυλλο

«Μα γιατί να μη μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα αεροπλάνο;» πρότεινε ο ποντικός Άρνι στον φίλο του Ζιλ, το σπουργίτι, ένα φθινοπωρινό απόγευμα.

«Άρνι, δε σου φαίνεται παράξενο ένα πουλί να κατασκευάζει αεροπλάνο;»

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η σειρά «Εκδόσεις Τεχνικών Παραμυθιών». Μέσα από το βιβλίο αυτό οι μικρές και οι μικροί αναγνώστες μπορούν να μάθουν πως είναι δυνατόν να παραμείνει το αεροπλάνο στον αέρα, πως ελέγχεται, ποια όργανα χρειάζεται ο πιλότος στο πιλοτήριο, πως είναι φτιαγμένος ο κινητήρας και άλλα πολλά.

Όμως οι ήρωες της ιστορίας μας δεν παλεύουν μόνο με τις τεχνικές δυσκολίες αλλά και με τις αμφιβολίες τους, με τους φόβους τους, ενώ κάποια στιγμή κινδυνεύει ακόμη και η ίδια τους η ζωή.

Αν και οι τρόποι των ηρώων μας είναι καμιά φορά λίγο απότομοι, εντούτοις, την κρίσιμη ώρα, η δύναμη της φιλίας τους υπερνικά κάθε εμπόδιο! Γίνεται ξεκάθαρο πως ο ένας μπορεί να βασιστεί στον άλλον!

Για παιδιά από 6 ετών και άνω


Αγοράστε το “Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο”, του Μάρτιν Σοντόμκα, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Πως να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο
Jak si postavit letadlo

Σειρά βιβλίων

Εκδόσεις Τεχνικών Παραμυθιών

Συγγραφέας

Μάρτιν Σοντόμκα
Martin Sodomka

Εικονογράφος

Μάρτιν Σοντόμκα
Martin Sodomka

Μετάφραση

Άννα Τσακαλίδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Tales Quest

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

72

ISBN

978-618-81330-5-1

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.