«Ρώμη - Μάρκιος», του Νίκου Μπατσιούλα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ρώμη – Μάρκιος», του Νίκου Μπατσιούλα

Είμαι ο Σέξτος Σικίνιος Μάρκιος ή Μάρκιος ή Άνγκους και αυτή είναι η ιστορία μου. Γεννήθηκα ελεύθερος, έγινα σκλάβος ενός αφέντη, μετά σκλάβος της Ρώμης και τώρα σκλάβος του εαυτού μου, των τύψεων και […]

Γράφει: Matia Gr
«Ρώμη – Μάρκιος», του Νίκου Μπατσιούλα

Ρώμη - Μάρκιος

Είμαι ο Σέξτος Σικίνιος Μάρκιος ή Μάρκιος ή Άνγκους και αυτή είναι η ιστορία μου. Γεννήθηκα ελεύθερος, έγινα σκλάβος ενός αφέντη, μετά σκλάβος της Ρώμης και τώρα σκλάβος του εαυτού μου, των τύψεων και των αναμνήσεών μου. Αγάπησα, πόνεσα, μόχθησα, ταξίδεψα, έκανα φίλους και εχθρούς, αλλά κυρίως σκότωσα…

θα γράψω όπως έζησα, όπως αισθάνομαι, όπως ξέρω, με τη ρωμαϊκή πειθαρχία της λεγεώνας και τη λιτή ζωή του στρατιώτη και όχι με τον ελληνικό, όμορφο τρόπο

Γαλάτης στην καταγωγή, ο Μάρκιος, από την φυλή των Βόιων, γεννήθηκε μέσα στα χιονισμένα βουνά των Άλπεων κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής -λόγω λιμού- μετανάστευσης των γονιών του, το 233π.Χ. Άνγκους ήταν το πρώτο του όνομα. Το όνομα που του έδωσε ο πατέρας του και που στην γλώσσα των Βόιων σημαίνει «ο άνθρωπος που κατέχει πρωτόγνωρη δύναμη». Στην ίδια πορεία που γεννήθηκε ο Άνγκους, λίγο μετά την γέννηση του, χάθηκε ο πατέρας του…


Το σούρουπο φτάσαμε στο πέρασμα. Εκεί μας επιτέθηκαν. Ήταν γύρω στους σαράντα, πάνοπλοι και αγριεμένοι. Ήταν πειρατές από την Ιλλυρία που είχαν βγει προς αναζήτηση σκλάβων στις γαλατικές ακτές.

Οι μισοί από εμάς μαζί με εμένα και τη μάνα μου, είχαμε ήδη περάσει απέναντι, ενώ ο πατέρας μου και ο θείος μου ήταν ακόμα στην απέναντι όχθη και βοηθούσαν τους υπόλοιπους. Αυτοί οι δυο ήταν και οι μόνοι που πρόλαβαν να τραβήξουν τα σπαθιά τους. Στον θείο μου έπεσαν τρεις και τον ξεκοίλιασαν αμέσως. Ο πατέρας μου ήταν πιο γρήγορος και απέφυγε την πρώτη επίθεση με μόνο τραύμα ένα κόψιμο στο αριστερό χέρι. Κατάφερε ένα χτύπημα στην κοιλιά ενός από τους αντιπάλους του ρίχνοντάς τον στο ποτάμι και προσπάθησε να το περάσει για να φτάσει σε εμάς. Αυτό ήταν και το λάθος του. Γύρισε την πλάτη του στους διώκτες του και έγινε αργός εξ’ αιτίας του νερού.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε η μάνα μου.

Οι πειρατές -αφού έκαμψαν την μικρή αντίσταση των δύο αντρών- αιχμαλώτισαν τους υπολοίπους και τους πούλησαν ως σκλάβους. Έτσι ο νεογέννητος Άνγκους έγινε σκλάβος, κυριολεκτικά από τα γεννοφάσκια του. Επισήμως, εκείνος και η μητέρα του, έχασαν την ελευθερία τους στο σκλαβοπάζαρο του Αριμίνιουμ (σημερινό Ρίμινι), όταν αγοράστηκαν από τον συγκλητικό Σέξτο Σικίνιο Πατέρκουλο. Εκείνος ήταν που άλλαξε -κατά το συνήθειο του- το όνομα του βρέφους και το έκανε Μάρκιος.

Αυτό, με λίγα λόγια, ήταν το ξεκίνημα της περιπετειώδους ζωής ενός ξεχωριστού -για πολλούς και διάφορους λόγους- άνδρα. Μιας ζωής που ξεδιπλώνει, με περισσή μαεστρία και γλαφυρότητα ο Νίκος Μπατσιούλας στο ιστορικό μυθιστόρημά του «Ρώμη – Μάρκιος» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπατσιούλας τον Μάιο του 2011.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ως δούλος και κατόπιν ως στρατιώτης ο Μάρκιος έζησε -και μαζί του κι εμείς μέσω του βιβλίου αυτού- πράγματα που άλλοι θα χρειάζονταν δέκα ζωές και πάλι δεν θα έφταναν. Από την Ρώμη βρέθηκε στην Αφρική αλλά και στην Ελλάδα! Μίσησε και αγάπησε, σκότωσε και έσωσε, μα πάνω απ’ όλα έζησε όπως μόνο οι αληθινοί στρατιώτες της εποχής του, διήγαγαν τον βίο τους!

Δεν ήταν λίγες οι φορές -κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του αριστουργήματος του Νίκου Μπατσιούλα– που ένιωσα τον αχό της μάχης στα αυτιά μου και την οσμή του αίματος στα ρουθούνια μου. Όπως κάθε καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα, έτσι και το «Ρώμη – Μάρκιος», σε καθηλώνει με τις ολοζώντανες εικόνες και νιώθεις έντονα και πειστικά να μεταφέρεσαι στον τόπο και τον χρόνο που πραγματεύεται.

Είχα από καιρό απορίες σχετικά με το πως περάσαμε από την εποχή που η αρχαία Ελλάδα ήταν στις δόξες της, στην εποχή που η Ρώμη έγινε παντοκράτειρα! Το «Ρώμη – Μάρκιος», του Νίκου Μπατσιούλα, αναφέρεται ακριβώς σε αυτήν την μεταβατική περίοδο! Μια περίοδο που ομολογουμένως δεν έχουν φωτίσει πολλά βιβλία, ιδίως ιστορικά μυθιστορήματα, που είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να οσμίζομαι το άρωμα μια εποχής.

Όσοι πιστοί της ιστορίας και της λογοτεχνίας προσέλθετε και… σπεύσατε! Μια νέα αξιόλογη ελληνική πένα γεννήθηκε και το πρώτο της δείγμα σας περιμένει να σας ταξιδέψει στην νότια Ευρώπη και Αφρική λίγο πριν λάμψει το άστρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας… καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

216π.Χ.
Ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας έχει εισβάλει στην Ιταλική χερσόνησο και πετυχαίνει στις Κάννες μια μνημειώδη νίκη ενάντια στον ρωμαϊκό στρατό. Η Ρώμη έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα και για να καταφέρει να συνεχίσει να μάχεται, καταφεύγει ακόμα και σε στρατολόγηση σκλάβων. Οι νέες λεγεώνες ξεκινούν την αντεπίθεσή τους που θα σημάνει την απαρχή μιας αυτοκρατορίας.
Ο Γαλάτης Μάρκιος, σκλάβος του συγκλητικού Σέξτου Σικίνιου, δέχεται τη στρατολόγησή του ως ένα ανέλπιστο δώρο. Το τίμημα της ελευθερίας, τα πάθη, ο έρωτας, το χρέος και η τιμή κάνουν την λεγεώνα το σπίτι του, τον οδηγούν σε μάχες δίπλα και ενάντια στους μεγαλύτερους στρατηγούς του καιρού του.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.