«Ροντέλα 4 εποχών», Στέλλα Πετρίδου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ροντέλα 4 εποχών», Στέλλα Πετρίδου

Τον Μάιο του 2021 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Άλφα Πι, η νέα ποιητική συλλογή της Στέλλας Πετρίδου υπό τον τίτλο «Ροντέλα 4 εποχών».

«Ροντέλα 4 εποχών», Στέλλα Πετρίδου
«Ροντέλα 4 εποχών», Στέλλα Πετρίδου«Ροντέλα 4 εποχών», Στέλλα Πετρίδου

Κριτική και εντυπώσεις

Η «Ροντέλα 4 εποχών», της Στέλλας Πετρίδου, είναι η ενδέκατη ποιητική συλλογή της που έχει λάβει “σάρκα και οστά”. Φυσικός αυτουργός του βιβλίου είναι οι εκδόσεις Άλφα Πι, που την εξέδωσαν τον Μάιο του 2021.

Όπως αμέσως καταλαβαίνουμε από τον τίτλο του βιβλίου, τα ποιήματα που το απαρτίζουν, είναι γραμμένα με την ρυθμομετρική φόρμα ροντέλο. Πρόκειται δηλαδή για ποιήματα αυστηρά δεκατριών στίχων, όπου ο πρώτος, ο έβδομος και ο δέκατος τρίτος στίχος είναι ταυτόσημοι.

Το επόμενο που καταλαβαίνουμε από τον τίτλο του βιβλίου είναι το ότι η θεματολογία των ποιημάτων θα έχει κάποια σχέση με τις τέσσερις εποχές του έτους. Πράγματι, η ποιήτρια μέσω των τριάντα αυτών έργων της, κάνει ένα λογοτεχνικό ταξίδι που περικλείει την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της ψυχής της!

Κάθε ένα από αυτά έχει να πει κάτι διαφορετικό στον αναγνώστη του και να οδηγήσει το νου και την καρδιά του σε μονοπάτια που η ποιήτρια έχει εξερευνήσει ενδελεχώς. Η δροσερή γραφή της σε συνδυασμό με τη φόρμα ροντέλο μετατρέπουν την επαφή με την ποιητική αυτή συλλογή σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Πριν σας μεταφέρω μερικούς στίχους που με μάγεψαν, θα ήθελα να αναφέρω δύο πράγματα σε σχέση με το «Ροντέλα 4 εποχών», της Στέλλας Πετρίδου. Το πρώτο είναι πως τα ποιήματα της συλλογής συνοδεύουν υπέροχα σκίτσα του Γεώργη Διλμπόη από τη συλλογή του “Η μελωδία της παραλλαγής”. Το δεύτερο είναι ότι το ποίημα με τίτλο “Επιθυμία” απέσπασε -δικαίως- Α’ Βραβείο στον 19ο Ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού “Κελαινώ” στην κατηγορία ροντέλο.

Από τα τριάντα αυτά διαμάντια της Στέλλας Πετρίδου λάτρεψα πολλούς στίχους. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση μου έκαναν οι ακόλουθοι…


Στα πέλαγα τ’ ονείρου σεργιανίζω,
στα ποθητά της Άνοιξης σαλόνια.
– – –
Από το ποίημα “Τα παιδικά μου χρόνια”


Κοίτα χάμω σου, θαρρώ πια, μεσημέριασε.
Το παράθυρο ανοίγω, Καλοκαίριασε!
– – –
Από το ποίημα “Καλοκαίριασε”


Οι πρώτες στάλες της βροχής με βρήκαν μόνη
κι ούτε που πρόλαβα να κλέψω το φιλί σου.
– – –
Από το ποίημα “Οι πρώτες στάλες”


Γυρτή μαραίνει η σκιά μιας πολυθρόνας.
Λευκοντυμένος πορεύεται ο χειμώνας.
– – –
Από το ποίημα “Χειμώνας”

Αναζητήστε το «Ροντέλα 4 εποχών» της Στέλλας Πετρίδου και απολαύστε το! Οι διαδρομές που θα σας χαρίσει είναι μαγευτικές!

Οπισθόφυλλο:

Μια μαργαρίτα μου γελάει διαβολικά.
Με περιπαίζει και σε δίλλημα με βάζει.
Την αγωνία μου στα πέταλά της στάζει
με μυστικά, με παροιμίες και γνωμικά.
Απλώνω βλέμμα και της γνέφω αισθαντικά
κι εκείνη γδύνεται αργά και με διχάζει.
Μια μαργαρίτα μου γελάει διαβολικά.
Με περιπαίζει και σε δίλλημα με βάζει.
Μέσα μου δαίμονες κι αγγέλοι αερικά
με προκαλούν κι η άγνοια μ’ αναταράζει.
Ποιος ξέρει τάχα το γραφτό του να διαβάζει;
Ποιος δεν ελπίζει σε σημάδια αιρετικά;
Μια μαργαρίτα μου γελάει διαβολικά.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ροντέλα 4 εποχών

Συγγραφέας

Στέλλα Πετρίδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Άλφα Πι

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2021

Αριθμός σελίδων

37

ISBN

978-960-632-089-7

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.