«Σκοτώστε τον Ρόμελ», του Στίβεν Πρέσσφιλντ - Killing Rommel by Steven Pressfield .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Σκοτώστε τον Ρόμελ», του Στίβεν Πρέσσφιλντ – Killing Rommel by Steven Pressfield

Ο αναμφισβήτητα πετυχημένος και ταλαντούχος συγγραφέας Στίβεν Πρέσσφιλντ μας έχει συνηθίσει σε βιβλία που μας μεταφέρουν χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν παρουσιάζοντας μας -με μοναδικό τρόπο- σημαντικές σελίδες της Ιστορίας. Αυτή την φορά, έρχεται αρκετά […]

Γράφει: Matia Gr
«Σκοτώστε τον Ρόμελ», του Στίβεν Πρέσσφιλντ – Killing Rommel by Steven Pressfield

«Σκοτώστε τον Ρόμελ», του Στίβεν ΠρέσσφιλντΟ αναμφισβήτητα πετυχημένος και ταλαντούχος συγγραφέας Στίβεν Πρέσσφιλντ μας έχει συνηθίσει σε βιβλία που μας μεταφέρουν χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν παρουσιάζοντας μας -με μοναδικό τρόπο- σημαντικές σελίδες της Ιστορίας. Αυτή την φορά, έρχεται αρκετά πιο κοντά στην εποχή μας και μέσα από το «Σκοτώστε τον Ρόμελ», ζωντανεύει για εμάς γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Βόρειο Αφρική. Την μετάφραση του εξαιρετικού αυτού βιβλίου στα Ελληνικά υπογράφει η Βασιλική Κοκκίνου, ενώ την έκδοση του ανέλαβαν οι εκδόσεις Πατάκη με πρώτη ημερομηνία έκδοσης τον Νοέμβρη του 2008.

Αφηγητής και ήρωας του μυθιστορήματος ο Λόρενς Τσάπμαν, υπολοχαγός στο βαθμό και 22 ετών στην ηλικία. Ένας από τους ηρωικούς άντρες που έλαβαν μέρος σε μια επιχείρηση της Βρετανικής Ομάδας Ερήμου Μακράς Ακτίνας Δράσεως (Long Range Desert Group)…


Η Ομάδα Ερήμου Μακράς Ακτίνας Δράσεως ήταν από τις πρώτες μονάδες που έμελλε να χαρακτηριστούν "ειδικές δυνάμεις". Διατηρούσε βάσεις στο Κάιρο και σε διάφορες οάσεις της λιβυκής ερήμου. Αποστολή της ήταν η ανίχνευση και οι καταδρομικές ενέργειες στα μετόπισθεν του εχθρού, των Ιταλών δηλαδή και του Άφρικα Κορπς του Ρόμελ. Η ΟΕΜΑΔ ήταν μικρή και μυστική. Ο ίδιος ο Ρόμελ είχε δηλώσει πως η ζημιά που επέφεραν στην υπόθεση του Άξονα οι μετρημένοι αυτοί άντρες ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη μονάδα στην εκστρατεία της Βόρειας Αφρικής.

…στα τέλη του 1942, με σκοπό τον εντοπισμό και την θανάτωση του Γερμανού στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ -την Αλεπού της Ερήμου- αρχιστράτηγου των δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική. Την καρδιά του Άφρικα Κορπς, που είχε ως άμεσο στόχο το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. Το πολύτιμο αυτό υγρό που η πολεμική μηχανή του Χίτλερ είχε απόλυτη ανάγκη για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στα πεδία μαχών.

Αν και η επιχείρηση αυτή είναι ο κορμός του μυθιστορήματος, ο Στίβεν Πρέσσφιλντ -μέσω του Λόρενς- μας μεταφέρει τόσο το κλίμα που επικρατούσε στην Αγγλία λίγο πριν και κατά την είσοδο της στον πόλεμο αλλά και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Βόρειο Αφρική κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Με ιδιαίτερη έμφαση, φυσικά, στα γεγονότα και στις συνθήκες που έκαναν επιβεβλημένη μια τόσο ακραία προσπάθεια όπως αυτή που με τρεις λέξεις θα μπορούσε κανείς να την ονομάσει: «Σκοτώστε τον Ρόμελ».


14:30 26/6/42. Κάπου δυτικά της Ελ Ντάμπα. Καπνός, φωτιά μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Τα στούκας κάνουν βουτιές και βομβαρδίζουν όλη μέρα, τα Χέντσελ και τα ιταλικά Μάκι όλη νύχτα, με τη βοήθεια φωτοβολίδων. Πετούν πάνω από τον αυτοκινητόδρομο. Γιατί όχι; Έχουν το πάνω χέρι.

22:00 28/6/42. Πάλι βρέχει. Ενάμισι χιλιόμετρο σε δεκατρείς ώρες. Μπροστά: ναρκοπέδια και το αμυντικό "κουτί" του Ελ Αλαμέιν. Ο στρατός θα σταματήσει εδώ, λένε οι φήμες. Λένε ακόμη ότι ο Ρόμελ σταμάτησε κι αυτός, εκατόν είκοσι χιλιόμετρα πίσω. Έμεινε κι αυτός από βενζίνη.

Η απόφαση έχει ληφθεί. Οι ετοιμασίες γίνονται και οι επίλεκτοι άντρες ξεκινούν για μια απίστευτη και άκρως επικίνδυνη αποστολή – περιπέτεια στην έρημο. Θα τα καταφέρουν να ξετρυπώσουν την Αλεπού της Ερήμου; Άραγε, ο Ρόμελ θα αφήσει την τελευταία του πνοή από τις δικές τους σφαίρες ή όχι;

Η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα, μαζί με αρκετές ώρες αγωνίας και αναγνωστικής απόλαυσης σας περιμένουν στις σελίδες του βιβλίου «Σκοτώστε τον Ρόμελ», του Στίβεν Πρέσσφιλντ. Ενός ακόμα εκπληκτικού ιστορικού μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα. Η εξαιρετική αφηγηματική ικανότητα του οποίου -μαζί προφανώς με ενδελεχή έρευνα- καταφέρνει κάθε φορά να ζωντανεύει σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας με μοναδικό τρόπο.

Είναι απίστευτες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν και μάχονταν εκείνοι οι άνθρωποι! Ζώντας στην εποχή των δορυφορικών τηλεφώνων και των GPS, οι ασύρματοι και η ηλιακή πυξίδα φαντάζουν αρχαία ιστορία στα μάτια μας! Κι όμως αυτά ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας μόλις πριν επτά δεκαετίες. Αλλά το πιο συνταρακτικό δεν είναι αυτά που χρησιμοποιούσαν τότε, αλλά αυτά που βίωναν… και αυτά που οι συνθήκες έβγαζαν από τα βάθη του χαρακτήρα καθενός!

Εξαιρετικό σε κάθε γραμμή του, γεμάτο αγωνία σε κάθε παράγραφο και συναρπαστικό από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, θα σας καθηλώσει και θα σας "βρει" μια θέση στην Σεβρολέτ ενάμιση τόνου του ’42, με την ηλιακή πυξίδα, το Μπράουνινγκ και το δίδυμο Βίκερς Κ., κοντά στον Τσαπ και τους συντρόφους του, ντυμένο με ρούχα της ερήμου, να τους παρακολουθείτε καθώς διασχίζουν την καυτή θάλασσα της άμμου πηγαίνοντας να συναντήσουν το πεπρωμένο τους. Θα το τολμήσετε;

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Φθινόπωρο 1942. Οι λεγεώνες του Χίτλερ σαρώνουν την Ευρώπη. Η Γαλλία έχει παραδοθεί. Ο Τσόρτσιλ και οι Άγγλοι είναι απομονωμένοι. Στη Βόρεια Αφρική, ο Ρόμελ και τα Πάντσερ του έχουν τρέψει σε φυγή τη βρετανική Όγδοη Στρατιά και ετοιμάζονται να καταλάβουν την Αίγυπτο, το Σουέζ και τις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής. Κι ενώ η έκβαση του πολέμου είναι αμφίρροπη, οι Βρετανοί συλλαμβάνουν ένα απελπισμένο σχέδιο: στέλνουν μια μικρή, κινητή μονάδα με βαρύ οπλισμό πίσω από τις γερμανικές γραμμές, για να καταφέρει το χτύπημα που θα σταματούσε την προέλαση του Άφρικα Κορπς.
Ο συγγραφέας που ταύτισε το όνομα του με την εξιστόρηση των πολέμων της αρχαιότητας υπογράφει ένα βιβλίο με θέμα μια ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βασισμένη στα αληθινά κατορθώματα της Long Range Desert Group (Ομάδα Ερήμου Μακράς Ακτίνας Δράσεως). Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ αφηγείται με τρόπο μοναδικό τη διορατικότητα, την ευκινησία και την τόλμη αυτής της εκπληκτικής ιστορικής μονάδας κομάντο, περιγράφει λεπτομερώς τις τακτικές, τον οπλισμό και τις ειδικές ικανότητες που απαιτούνται για μάχη κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της ερήμου και, συνδυάζοντας την ιστορική ακρίβεια με τις συναρπαστικές σκηνές μάχης και με το ψυχογράφημα των ηρώων του, δημιουργεί μια ιστορία που καθηλώνει.
Το Σκοτώστε τον Ρόμελ κυκλοφόρησε στην Αμερική την άνοιξη του 2008 και τα κινηματογραφικά δικαιώματα εξασφάλισε η Walt Disney Pictures.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.