«Σκούνα Κοραλλία», Πασχάλης Τσαρούχας .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Σκούνα Κοραλλία», Πασχάλης Τσαρούχας

Μια πανέμορφη ιστορία που μάλιστα έγινε και θεατρικό έργο.

Γράφει: Matia Gr
«Σκούνα Κοραλλία», Πασχάλης Τσαρούχας

Μια ξεχωριστή σκούνα, η «Σκούνα Κοραλλία», του Πασχάλη Τσαρούχα σάλπαρε τον Μάιο του 2001 από το λιμάνι των εκδόσεων Πατάκη και από τότε οργώνει τα λογοτεχνικά αλλά και τα θεατρικά πέλαγα!

Υπόθεση βιβλίου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία σκούνα. Τι είναι η σκούνα; Χμ… η σκούνα καλοί μου φίλοι είναι ένα σχετικά μικρό ξύλινο καράβι με δύο κατάρτια. Ναι, ακριβώς. Είναι ένα ιστιοφόρο, που στην εποχή του ήταν αρκετά δημοφιλές στους κουρσάρους! Και η δική μας σκούνα κουρσάρικη είναι αλλά λιγουλάκι διαφορετική από τις αδερφές της!

Καταρχήν, η μαύρη σκούνα της ιστορίας μας έχει ένα κάπως περίεργο όνομα· την λένε Κοραλλία-Ανακύκλωση. Άλλη μια διαφορά είναι ότι έχει μόνο δύο άτομα για πλήρωμα· τον καπετάνιο Μονόχερο Μονόφθαλμο Μονοκοπανιά και τον μούτσο Πολυζώνη. Η μεγαλύτερη όμως διαφορά της από τις άλλες σκούνες βρίσκεται στη χρήση της. Όχι, με την Κοραλλία δεν μεταφέρουν εμπορεύματα, ούτε κουρσεύουν στα πελάγη άλλα πλοία, μα ούτε και κάνουν επιδρομές σε παραθαλάσσια χωριά. Ίσως το έχετε καταλάβει από το όνομα της… με την Κοραλλία ο καπετάνιος και ο μούτσος της κάνουν ανακύκλωση! Μάλιστα, ανακύκλωση. Μαζεύουν όλα αυτά τα σκουπίδια που μολύνουν τις θάλασσες και με αυτά φτιάχνουν χρήσιμα πράγματα δίνοντας έτσι στα υλικά αυτά μια δεύτερη ευκαιρία.

Μα κάτι ακούω. Θαρρώ πως η σκούνα μας είναι έτοιμη να ξανοιχτεί στο πέλαγος…


«Λύσε κάβο!»
«Ποιόν απ’ όλους;» ρώτησε παιχνιδιάρικα ο Πολυζώνης.
«Όλους!»
«Όλους!!;»
«Μα την αμούστακη τσιπούρα, αν δεν κάνεις κατά γράμμα ό,τι προστάζω, μόλις ανοιχτούμε στο πέλαγος θα σε ρίξω στα σκυλόψαρα να σε κόψουνε μπουκιές!»
Ο Μονοκοπανιάς έβγαζε καπνούς από τ’ αυτιά. Τέτοιον θυμό είχε.
«Δεν κάνεις πως δοκιμάζεις;» μουρμούρισε ο Πολυζώνης κάτω απ’ τα μουστάκια του.
«Τι είπες;» όρμησε να τον γραπώσει με το γάντζο του αριστερού του χεριού ο Μονοκοπανιάς.
«Εσύ διατάζεις, είπα!» βιάστηκε να διορθώσει την κατάσταση ο Πολυζώνης.

…καλά το υποψιάστηκα. Σκούντα βρόντα η Κοραλλία ξανοίγεται στο πέλαγος και ξεκινά το θεάρεστο έργο της. Από όπου περνά καθαρίζει τη θάλασσα και ανακυκλώνει τα σκουπίδια που μέχρι πρότινος τη μόλυναν.

Θα αναρωτηθείτε, ίσως, πόσα μπορούν να κάνουν δύο θαλασσόλυκοι σαν τους ήρωες μας; όσο αποφασισμένοι και να είναι. Μη νομίζετε… δεν θα είναι μόνοι για πολύ. Γρήγορα θα προστεθεί στην παρέα τους η Πλέουσα, μια πανέμορφη γοργόνα, και η Βεντούζα η σουπιά.

Και να ήταν μόνο αυτές οι δύο τρυφερές υπάρξεις; Όχι βέβαια! Το πλήρωμα της Κοραλλίας θα συναντήσει πολλούς νέους συντρόφους στο ταξίδι του. Ένα ταξίδι που θα τους πάει μέχρι και τη Ζάκυνθο. Τι θα κάνουν εκεί; Μα φυσικά θα βοηθήσουν τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα.

Μέχρι τότε όμως θα συμβούν πολλά! Πολλά και θαυμαστά! Αλλά εγώ δεν πρόκειται να σας τα αποκαλύψω. Θα τα διαβάσετε μόνοι σας στο «Σκούνα Κοραλλία», του Πασχάλη Τσαρούχα!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το υπέροχο προεφηβικό ανάγνωσμα του Πασχάλη Τσαρούχα, «Σκούνα Κοραλλία», είναι μια πανέμορφη ιστορία που μάλιστα έγινε και θεατρικό έργο. Το κείμενο, δε, του θεατρικού βρίσκεται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Πληροφοριακά να σας πω ότι στο σανίδι, η Σκούνα Κοραλλία, ανέβηκε το Νοέμβριο του 1995 από το «Θέατρο 28» με την σκηνοθεσία να υπογράφει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Πέρα από ένα απόλυτα ψυχαγωγικό ανάγνωσμα -το χιούμορ το διατρέχει από άκρη σε άκρη- έχει και ένα πολύ σημαντικό ωφέλιμο χαρακτήρα. Ναι -πιθανότατα το φαντάζεστε ήδη- μιλά στους μικρούς αναγνώστες για την αξία της ανακύκλωσης, για το πόσο σημαντική είναι η οικολογική συμπεριφορά, για την τρύπα του όζοντος, ακόμα και για τις Καρέτα-Καρέτα.

Δεν αναφέρεται όμως μόνο στα προηγούμενα. Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν σκέψεις γύρω από την φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό, ακόμα και για την αξία του τραγουδιού! Βρίθει το έργο του Πασχάλη Τσαρούχα από ποιηματάκια που στη θεατρική του εκδοχή γίνονται τραγούδια! Να, σαν αυτό με το οποίο εκφράζει τον έρωτά του για την Πλέουσα, ο Πολυζώνης…


Έχεις την άνοιξη αγκαλιά,
τον Αύγουστο φουστάνι,
και η καρδιά στα στήθια μου
ντάκα και ντούκου κάνει.

Μ’ αρέσει όταν με κοιτάς
και όταν σου μιλάω.
Μου κόβεται η όρεξη,
δε θέλω πια να φάω.

Όλα τα έχει η Σκούνα Κοραλλία! Αμέ!

Πιστεύοντας ότι είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για τους αναγνώστες από 8+ ετών -συμπεριλαμβάνεται στη σειρά Περιστέρια των εκδόσεων Πατάκη- σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Βρείτε το, αγοράστε το, χαρίστε το και γιατί όχι διαβάστε το κι εσείς! Στις 203 σελίδες του κρύβονται διαμάντια για όλους μας! Καλή ανάγνωση! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Ένα φανάρι ψηλά ν’ αστράφτει,
μια σκούνα μόνη και μ’ ένα ναύτη.
Τα πέλαγα όλα νύχτες γυρίζει,
δεν έχει κάβο, τόπο να ορίζει.
Αυτό είναι το τραγούδι της Κοραλλίας, της βυθισμένης σκούνας του τρομερού και φοβερού κουρσάρου Μονοκοτυλήδονου, Μοναχοφάη και Μονοκοπανιά. Αυτό είναι το τραγούδι-οδηγός για όσους έχουν καρδιά ελεύθερη, σαν ταξιδιάρικη σκούνα. Ο Μονόχερος, Μονόφθαλμος και Μονοκοπανιάς, ο Πολυζώνης, η γοργόνα Πλέουσα, η Βεντούζα η σουπιά, ο Δέλφινας, η Καβουκίτσα μια καρέτα καρέτα, είναι μερικοί απ’ αυτούς. Στη σκούνα Κοραλλία, όμως, υπάρχει χώρος και για μας. Όλους!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σκούνα Κοραλλία

Συγγραφέας

Πασχάλης Τσαρούχας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Πατάκη

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2001

Αριθμός σελίδων

203

ISBN

978-960-16-0042-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.