«Σκυλοβρομερά ίχνη», Μπεγκόνια Όρο .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Σκυλοβρομερά ίχνη», Μπεγκόνια Όρο

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το Νοέμβριο του 2021, κυκλοφόρησε το πρώτο προεφηβικό βιβλίο της σειράς “Μυστήρια στην πολυκατοικία”. Έχει τίτλο «Σκυλοβρομερά ίχνη», το έχει γράψει η Μπεγκόνια Όρο και τα σκίτσα που το συνοδεύουν, τα έχει φιλοτεχνήσει ο Ρότζερ Ζαννί.

«Σκυλοβρομερά ίχνη», Μπεγκόνια Όρο

https://youtu.be/fHbZEguS2Ls

Υπόθεση βιβλίου

Ο Ούγκο και η Ολίβια, τα τελευταία δύο -τουλάχιστον- χρόνια, έχουν προσπαθήσει το λιγότερο 1042 φορές να αποσπάσουν το πολυπόθητο “ναι” από τους δικούς τους. Έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους, έχουν δώσει όλες τις διαβεβαιώσεις, έχουν υποσχεθεί τα πάντα, έχουν προσφερθεί να αποχωριστούν όλες τις αγαπημένες τους ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ποιό είναι το ζητούμενο; Το ποθούμενό τους είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου να γίνει δικός τους. Ναι, μάλιστα, θέλουν ένα σκυλάκι! Ένα κατάδικό τους σκυλάκι. Όλες τις δουλειές θα τις κάνουν τα δύο αδερφάκια. Θα το ταΐζουν, θα το ποτίζουν, θα το προσέχουν, θα το βγάζουν βόλτα, θα μαζεύουν τα κακάκια του, τα πάντα!

Μη φανταστείτε πως τελειώνει εκεί ο κατάλογος των υποχρεώσεών τους, όχι! Είναι αποφασισμένοι μέχρι και την τηλεόραση, το τάμπλετ και το πλέιστέισον να κόψουν τις καθημερινές για χάρη του. Θα τα άνοιγαν για λίγη ώρα και μόνο τα Σαββατοκύριακα αν είχαν σκυλάκι.

Ε, και οι γονείς τους δεν ήταν πια φτιαγμένοι από πέτρα! Τόσα χρόνια, μήνες, εβδομάδες, μέρες τους παρακαλούσαν τα δύο παιδιά τους. Τι να κάνουν κι αυτοί; λύγισαν! Αφήστε που τις διαπραγματεύσεις τις είχε αναλάβει ο Ούγκο, που είναι δεινός διαπραγματευτής από… κούνια!

Από εδώ τους είχαν, από εκεί τους είχαν, και τελικά τους κατάφεραν! Πήραν την πολυπόθητη έγκριση από την μαμά και τον μπαμπά, και το κυριότερο; Μια κατάμαυρη, πανέμορφη, μπιρμπιλομάτα σκυλίτσα μπήκε στη ζωή τους! Το όνομά της; Τροία! Θα μου πείτε: τι παράξενο όνομα για σκύλο είναι αυτό; και θα συμφωνήσω. Όμως για δείτε κι εσείς πως έγινε η ονοματοδοσία…


Εγώ πιστεύω ότι του μπαμπά του αρέσει να τονίζει ότι είναι καθηγητής και γι’ αυτό χρησιμοποιεί παράξενες λέξεις που μετά μας μένουν και γι’ αυτό ήθελε την Τροία να την ονομάσουμε Τροία και όχι Μπενζεμά όπως ήθελα εγώ, ή Σπίθα όπως ήθελε η Ολίβια ή Τσιμπούρι όπως ήθελε η μαμά.

Εντάξει, μετά από όλα αυτά, θα συμφωνήσετε ίσως μαζί μου, πως μια χαρά όνομα είναι το Τροία!

Η συμβίωση μαζί της είναι ονειρεμένη, εάν βέβαια εξαιρέσουμε τις απίστευτες αταξίες της, τις ατζαμοσύνες της και φυσικά τις άπειρες ανεπιτυχείς προσπάθειες να μάθει να κάνει τα κακάκια της στην βόλτα που την πήγαιναν τα παιδιά. Ναι, λίγο ζόρικα τα βρήκαν ο Ούγκο και η Ολίβια με το μάζεμα αυτών των σκυλοβρωμερών ιχνών, μα η Τροία έβαζε τα δυνατά της να κάνει κάπως πιο διασκεδαστική την δουλειά αυτή…


Είναι πραγματικά σαν στρογγυλά, μικροσκοπικά τσουρεκάκια και πάντα καταλήγουν σε μια μυτερή ουρίτσα που δείχνει προς τα πάνω.

Εντάξει, παρ’ όλα αυτά δεν είναι και η αγαπημένη τους δουλειά αυτή. Αφήστε που δεν είχαν φανταστεί ποτέ πως υπήρχε χειρότερο…


Και όμως, υπάρχει κάτι χειρότερο, πολύ χειρότερο, απείρως χειρότερο. Είναι… να μην χρειάζεται να μαζέψεις τα κακά του σκύλου σου, γιατί ο σκύλος σου, η πολυαγαπημένη σου σκυλίτσα, που είναι πιο όμορφη κι απ’ την Ελένη της Τροίας, είναι… ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ.

Ναι σας λέω! Εξαφανίστηκε μέσα σε μια στιγμή! Εκεί που ήταν έτοιμοι να την βγάλουν για βόλτα, της είχαν βάλει το λουρί και είχαν βγει στον διάδρομο της πολυκατοικίας στην οδό Μηλιάς 24, η μαμά με την Ολίβια επέστρεψαν στο διαμέρισμα για να πάρουν μαζί τους τα σακουλάκια για τα “τσουρεκάκια” της Τροίας.

Ο Ούγκο έμεινε να την κρατάει από το λουρί έχοντας καλέσει ήδη το ασανσέρ. Η Τροία μάλιστα είχε ήδη μπει μέσα στην καμπίνα ανυπόμονα, όταν εκείνη έφτασε στον όροφό τους και άνοιξε η πόρτα. Ο Ούγκο κρατούσε το λουρί της σφιχτά και μετά λίγο πιο χαλαρά, και μετά λίγο… ξεχάστηκε. Αυτό ήταν! Όταν γύρισε να κοιτάξει, η πόρτα του ασανσέρ είχε κλείσει και εκείνο άρχισε να κινείται ήδη, έχοντας την Τροία ολομόναχη για επιβάτη!

Τι να σας περιγράψω για το τι έγινε μετά! Όλη η οικογένεια ανεβοκατέβαινε από σκάλες και ασανσέρ κάνοντας έλεγχο. Έψαξαν στο γκαράζ, έψαξαν στο πεζοδρόμιο, έψαξαν και στις σκάλες κι ας μην μπορούσε να ανέβει ή να κατέβει σκαλιά ακόμη το κουταβάκι. Άδικος κόπος! Η Τροία δεν ήταν πουθενά! Σειρά είχαν τα άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Όλοι οι ένοικοι ρωτήθηκαν επιμελώς για το εάν είδαν, άκουσαν, ή σκεφτόντουσαν κάτι για το που θα μπορούσε να βρίσκεται το χαριτωμένο σκυλάκι τους.

Τι λέτε; Θα βρεθεί η Τροία; Θα γυρίσει η ψυχή των μελών της οικογένειας στην θέση της, από την Κούλουρη που έχει μεταναστεύσει με συνοπτικές διαδικασίες; Το προεφηβικό βιβλίο «Σκυλοβρομερά ίχνη», της Μπεγκόνια Όρο, έχει όλες αυτές τις απαντήσεις!


Αγοράστε το «Σκυλοβρομερά ίχνη», της Μπεγκόνια Όρο, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Πω πω! Λέτε να χρειάζεται να βοηθήσετε κι εσείς στην αναζήτηση της Τροίας; Μην πανικοβάλλεστε! Ευτυχώς, στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, που θα σας βοηθήσει πολύ να προσανατολιστείτε αλλά και να κατατοπιστείτε για το ποιος είναι ποιος και κυρίως που.

Που βρίσκεται το διαμέρισμά τους σε σχέση με την κατοικία της Τροίας, αλλά και τον τόπο της απαγωγής της. Κάπου εδώ θα πρέπει να σας προειδοποιήσω ώστε να έχετε υπόψη σας πως οι πιο ιδιόρρυθμοι γείτονες του κόσμου, είναι εκείνοι των ηρώων μας, οι κάτοικοι της πολυκατοικίας στην οδό Μηλιάς 24!

Για καλή μας τύχη, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις διαπραγματεύσεις. Αυτές τις είχε αναλάβει ο Ούγκο, που είναι δεινός διαπραγματευτής από… κούνια!

Και μην νομίζετε πως ο Ούγκο θα τσιγκουνευτεί να σας μεταδώσει μια σπίθα του ταλέντου του. Όχι δα! Δεν είναι τέτοιο παιδί. Αντιθέτως, κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου αυτού θα έχετε την χαρά να μάθετε κι εσείς διάφορα κόλπα και στρατηγικές ώστε να διαπραγματεύεστε αποτελεσματικά! Όχι μόνο σε απαγωγές και “ντεντεκτιβικές έρευνες” αλλά στην καθημερινότητά σας!

Επίσης γεγονός είναι ότι σε κάθε κεφάλαιο του –μου άρεσε πολύ που κάθε ένα ξεκινά με την λέξη που τελειώνει το προηγούμενο- θα νιώσετε αγωνία, πολλή αγωνία, για την κατάληξη των περιπετειών των ηρώων. Ένα βιβλίο που δεν το χορταίνεις -ευτυχώς πρόκειται για σειρά βιβλίων- γεμάτο με αλυσιδωτές ανατροπές, στιγμές -ίσως και ώρες- γέλιου και έξαψη μέχρι το απρόσμενο τέλος της ιστορίας.

Τα προηγούμενα -και λίγα είπα- αποτελούν συλλογικό έργο. Είναι το ευφάνταστο κείμενο της συγγραφέως, αλλά είναι και η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά της μεταφράστριας. Είναι η μοναδική εικονογράφηση που το πλαισιώνει αλλά και η ποιότητα της έκδοσης του «Σκυλοβρομερά ίχνη», της Μπεγκόνια Όρο!

Το προεφηβικό βιβλίο «Σκυλοβρομερά ίχνη», της Μπεγκόνια Όρο, θα ψυχαγωγήσει του μικρούς αναγνώστες και ταυτόχρονα θα τους μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα!

Θα μάθουν για την σωστή φροντίδα ενός σκύλου και το τι συνεπάγεται αυτή σε σχέση με την ανάληψη ευθυνών. Θα πάρουν μια γεύση από το τι εστί φιλία, γειτονία, ρατσισμός και ξενοφοβία, εκκεντρικότητα, διαφορετικότητα, μοναδικότητα, αλλά και συγγενικοί δεσμοί και σχέσεις. Θα γνωρίσουν διάφορες ανθρώπινες αντιδράσεις σε ποικίλες καθημερινές αλλά και ιδιόρρυθμες καταστάσεις.

Πολύτιμο και απαραίτητο απόκτημα το βιβλίο αυτό για κάθε νεανική βιβλιοθήκη. Αναζητήστε το και χαρίστε το σε κάθε νεαρό βιβλιόφιλο που γνωρίζετε. Θα το λατρέψει και θα ωφεληθεί από αυτό τα μέγιστα!

Εξαιρετικό και μοναδικό!

Θα τα ξαναπούμε, όταν με το καλό διαβάσω το δεύτερο μέλος της σειράς “Μυστήρια στην πολυκατοικία” και σας γράψω τις εντυπώσεις μου!

Οπισθόφυλλο:

Ο ΟΥΓΚΟ και η ΟΛΙΒΙΑ ζητάνε εδώ και χρόνια από τους γονείς τους ένα σκυλάκι. Μετά από πολλά παρακάλια, κλάματα και υποσχέσεις, τα καταφέρνουν! Η χαρά τους όμως δεν θα κρατήσει πολύ. Η Τροία με τα πανέξυπνα ματάκια που έχει ξετρελάνει όλη την οικογένεια, εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Όλα δείχνουν ότι την έχει απαγάγει κάποιος ένοικος της πολυκατοικίας… Ποιος όμως;

Χάχανα εξασφαλισμένα… στην οδό Μηλιάς 24

Προσοχή κίνδυνος εθισμού!

Γνωρίστε τους πιο ιδιόρρυθμους γείτονες του κόσμου!


Αγοράστε το «Σκυλοβρομερά ίχνη», της Μπεγκόνια Όρο, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σκυλοβρομερά ίχνη
Pistas opestosas

Σειρά βιβλίων

Μυστήρια στην πολυκατοικία
Misterios a domicilio

Αριθμός μέλους σειράς

1

Συγγραφέας

Μπεγκόνια Όρο
Begona Oro

Εικονογράφος

Ρότζερ Ζαννί
Roger Zanni

Μετάφραση

Αυγή Σαράφη

Μεταγλώττιση σχεδίων

Απόστολος Ιωάννου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

8 Νοεμβρίοιυ 2021

Αριθμός σελίδων

205

ISBN

978-960-03-6906-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.