«Στο βάθος κήπος», Ανδρέας Κονάνος .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Στο βάθος κήπος», Ανδρέας Κονάνος

Τον Νοέμβριο του 2021 επανεκδόθηκε, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το ψυχωφελές βιβλίο «Στο βάθος κήπος», του Ανδρέα Κονάνου.

«Στο βάθος κήπος», Ανδρέας Κονάνος
«Στο βάθος κήπος», Ανδρέας Κονάνος«Στο βάθος κήπος», Ανδρέας Κονάνος

Κριτική και εντυπώσεις

Ακόμα ένα βιβλίο μου από τις υπέροχες Εκδόσεις Ψυχογιός, για να νιώσεις ωραίος, καλός, αγαπητός, «Θεού υιός», Χριστού αδελφός, να αγγίξεις το Φως, να νιώσεις χαλαρός και να δεις τα πράγματα αλλιώς!
«Προειδοποίηση: Για να διαβάσεις το βιβλίο αυτό, πρέπει να έχεις κι ένα κομοδίνο δίπλα σου! ∆ιότι σύντομα θα χαλαρώσεις τόσο, τα μάτια σου θα αρχίσουν να κλείνουν απαλά και θα θες να ακουμπήσεις κάπου το βιβλίο!»

Με αυτά τα τόσο ενθαρρυντικά και όμορφα λόγια, ξεκινά ο Ανδρέας Κονάνος το ψυχωφέλιμο πόνημά του «Στο βάθος κήπος». Ένας κήπος αρίστων συμβουλών και προτροπών για όλους εμάς που έχουμε χαθεί μέσα στο γκρίζο της εποχής μας. Ένας κήπος χωρισμένος σε οχτώ “κηπάρια” που καλούμαστε να μελετήσουμε και να πράξουμε αναλόγως… έτσι κι αλλιώς οι τελικές αποφάσεις για δράση ή μη, είναι δικές μας.

Για να τους ρίξουμε, όμως, μια γρήγορη ματιά, έτσι για να πάρουμε μια γεύση, από αυτές τις 353 λαμπρές σελίδες…

Τα ρούχα της γειτόνισσας καθάρισαν!

Από όλα εκείνα που επηρεάζουν την ζωή μας, ίσως το πιο σημαντικό είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους. Οι αντιλήψεις που εδραιώθηκαν στο νου από όταν ήμαστε παιδιά, είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις πράξεις και τα όσα αισθανόμαστε. Ένα βιβλίο δεν μπορεί να μας πει τι να κάνουμε, ποιες αποφάσεις να πάρουμε ή πως να διαχειριστούμε τα αισθήματά μας, αλλά μπορεί να μας δείξει τον δρόμο! Τον δρόμο που με τη βοήθεια του Θεού, του φωτός που πηγάζει από Εκείνον και της δικής μας βέβαια προσπάθειας, θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο χαρούμενη, πιο φωτεινή και πιο χαλαρή καθημερινότητα.

Ο άσωτος είναι φίλος μου

Άραγε, έχουμε αναλογιστεί πόσο δροσερό και γαλήνιο μήνυμα μας φέρνει η Παραβολή του ασώτου Υιού; Κι όμως, όλοι μας έχουμε έναν πατέρα όμοιο με αυτόν που είχε ο Άσωτος. Ένα πατέρα που μας συγχωρεί και είναι πάντα πρόθυμος να μας κλείσει στην αγκαλιά του. Ναι, ο πατέρας αυτός είναι ο Χριστός μας! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσουμε το έλεός Του και να θελήσουμε πραγματικά να είμαστε στον οίκο του, στην Εκκλησία Του! Και η επιλογή αυτή, φυσικά, θα πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή του καθενός. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τους άλλους είναι να προσευχόμαστε να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, όχι να τους αναγκάσουμε εμείς να διαβούν τον δρόμο που εμείς θεωρούμε σωστό. Μετανοούμε για τα λάθη μας, εμπιστευόμαστε τον Κύριο και προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους!

Ενοχές ατελείωτες

Μέσα μας, όλοι, είμαστε παιδιά. Παιδιά όμως που σηκώνουν ένα απίστευτο βάρος καθημερινά… το βάρος των ατελείωτων ενοχών. Τα λάθη των άλλων, τα λάθη τα δικά μας, είναι αυτά που βλέπουμε και μεγαλοποιούμε εμείς οι άνθρωποι. Ο Πατέρας μας όμως μας βλέπει διαφορετικά. Μας έχει δώσει την διέξοδο της μετάνοιας, της συγχώρεσης και της ηρεμίας. Ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, έχουν για όλους μας ατελείωτη αγάπη χωρίς όρους και όρια. Ας δεχθούμε αυτή την αγάπη, ας αφεθούμε στην αγκαλιά Του και ας φερθούμε σαν παιδιά Του!

Καθρεφτίζομαι στον νεογέννητο Χριστό

Ο Χριστός μας ήρθε στην Γη. Ενσαρκώθηκε και έζησε ανάμεσά μας. Για ποιο λόγο; Αναλογιστήκαμε ποτέ πόση αγάπη περιέχει και διδάσκει όλη Του η πορεία των 33 ετών που πέρασε κοντά μας; Μας δίδαξε να είμαστε αγνοί σαν τα παιδιά. Είμαστε; Συγχωρούμε όσο εύκολα συγχωρούν τα παιδιά; Αγαπάμε τους άλλους όπως αγαπούν τα παιδιά; Ζούμε γνήσια και αυθεντικά όπως τα παιδιά; Γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι; Γιατί δεν δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη τα δώρα που μας έφερε ο νεογέννητος Χριστός; Γιατί δεν “χρησιμοποιούμε” την καθοδήγησή Του, αλλά προσπαθούμε να σκεφτούμε και να χαράξουμε εμείς πορείες; Πόσο αφελείς είμαστε! Πόσο τυφλοί! Καταλαβαίνουμε άραγε ότι πολλά εξαρτώνται από την οπτική γωνία που τα παρατηρείς; Πόσα Χριστούγεννα θα πρέπει να περάσουν, άραγε, μέχρι να ανακαλύψουμε το πραγματικό τους νόημα;

Κάνε τον νου σου καινούργιο

Ξέρεις πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αλλάξεις πορεία; Τώρα, σήμερα! Ο Θεός είναι εδώ και περιμένει από εμάς να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, να αποδεχθούμε τα δώρα Του, να ζήσουμε ευτυχισμένοι, έτσι όπως ακριβώς θέλει κι Εκείνος. Ο Θεός μας έπλασε για να βιώνουμε καθημερινά την χαρά. Εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό; Γεμίζουμε το νου μας με φαντασίες, σκέψεις και πεποιθήσεις χωρίς υπόσταση, αντί να τον γεμίσουμε με την αλήθεια του Χριστού μας. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο που μόνο Εκείνος γνωρίζει. Έχουμε εμείς πιο διευρυμένη γνώση από τον Δημιουργό μας; Γνωρίζουμε, με το φτωχό μας το μυαλό, τι είναι καλύτερο για εμάς; Όλα λύνονται και όλα υπάρχουν για κάποιο λόγο. Εκτός από παιδιά Του, ας γίνουμε και μαθητές Του. Ας τον εμπιστευτούμε, όπως τα μικρά παιδιά εμπιστεύονται τον δάσκαλό τους. Εκείνος ξέρει σίγουρα καλύτερα από εμάς!

Άρχισε τη μέρα σου με μια βαθιά αναπνοή (Η προσευχή των Πατέρων της Όπτινα)

Ο Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα θωρών, όμως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια τακτική καθημερινή επαφή με Εκείνον. Πως; Μα, μέσω της προσευχής! Και ποια είναι καλύτερη ώρα από εκείνη του πρωινού ξυπνήματος; Την στιγμή που ξυπνάμε, που ξεκινάμε την ημέρα μας, πόσο όμορφο και ευεργετικό είναι να Τον Ευχαριστήσουμε που θα μπορέσουμε για άλλη μια μέρα να χαρούμε το δώρο του, την ζωή. Αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, μπορούμε όπου και να είμαστε να Τον επικαλεστούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί Του. Η προσευχή μας πρέπει να είναι απλή, με λόγια που αισθανόμαστε με την καρδιά μας, και που αφήνουμε να διαποτίσουν την ψυχή μας. Πρέπει να μιλάμε στον Θεό μας. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη. Αυτός άλλωστε δεν είναι ο Πατέρας μας;

Μην είσαι τόσο σίγουρος

Ο πόνος είναι τόσο πολύς γύρω από τον καθένα μας. Μοναδική πηγή ηρεμίας και χαράς είναι ο Χριστός μας. Ας αφεθούμε στα χέρια Του να μας οδηγεί σε κάθε μας βήμα. Ας μην είμαστε τόσο σίγουροι για την ορθότητα εκείνων που εμείς σκεπτόμαστε και σχεδιάζουμε. Απογοητεύσεις θα νιώσουμε, λάθη θα κάνουμε αλλά ό,τι και να συμβεί δεν πρέπει να χάνουμε την σταθερά μας, την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, στην Παναγία και στους Αγίους μας! Αυτοί είναι οι κομιστές της αλήθειας στον κόσμο. Αυτοί υφαίνουν σοφά σχέδια γύρω από την ύπαρξή μας· όχι το μυαλό και τα θέλω μας!

Σ’ αγαπώ όπως είσαι

Έχουμε σκεφτεί ποτέ, πως αγαπάμε εμείς και πως ο Θεός; Ευτυχώς που ο Θεός δεν είναι άνθρωπος! Η αγάπη του Χριστού μας είναι δεδομένη και ανεξάντλητη. Αγαπά και τον πιο αμαρτωλό από εμάς και τον θέλει κοντά Του. Από εμάς εξαρτάται αν θα δεχτούμε την αγάπη Του και αν θα ζήσουμε μια εν Θεώ ζωή! Όσο πιο μακριά Του είμαστε, τόσο μεγαλύτεροι και περισσότεροι είναι οι φόβοι μας. Αγαπώντας τον Χριστό, δεν μας τρομάζει τίποτα, ούτε στην ζωή ούτε στον θάνατο. Η αγάπη ανθίζει την ψυχή και την ζωή μας. Ας προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να αγαπάμε όπως ο Θεός εμάς και όχι όπως οι άνθρωποι τους άλλους ανθρώπους!

Αυτά είναι εν ολίγοις τα οκτώ όμορφα και λυτρωτικά μέρη του “κήπου” που ο Δημιουργός μας έχει φροντίσει να υπάρχει στη ζωή μας.

Ο Ανδρέας Κονάνος μας ξεναγεί σε αυτά με μια γλώσσα που κυλά σαν βάλσαμο στην ψυχή μας. Η ανάγνωση του βιβλίου μεταλλάσσεται σε μια Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, από όπου ο αναγνώστης βγαίνει αλλαγμένος, καθαρότερος, αισιόδοξος και χαρούμενος που έχει το μέγιστο αυτό δώρο του Κυρίου μας, την ζωή!

Ικανό να αλλάξει τη ζωή του καθενός από εμάς, θαρρώ ότι το «Στο βάθος κήπος», του Ανδρέα Κονάνου, δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, από καμία ανθρώπινη ύπαρξη! Ο ίδιος άλλωστε τα γράφει πολύ πολύ καλύτερα από εμένα…


Γεννήθηκες γι’ αυτό το μαγευτικό ταξίδι, το γεμάτο περιπέτειες, που όμως, τελικά, βγάζει στο Φως. Το βιβλίο αυτό θα σε στρέφει διαρκώς εκεί, στον Λαμπερό σου στόχο.
Θαυμάζω τη δίψα σου για αλλαγή.
Ζηλεύω την ειλικρίνεια και τον μεγάλο πόθο σου για χαρά.
Μου έχεις πει πολλές φορές πως θες κάτι ν’ αλλάξει στη ζωή σου.
Ετοιμάσου, λοιπόν!
Πάμε να ψηλαφίσουμε τον Κήπο της θείας αγάπης και μετά να αφεθούμε στα χέρια Του, σαν πηλός και σαν ζυμάρι.
Κάτι νέο έρχεται!
Εσύ, στη νέα σου έκδοση!
Στη σκέψη της αλλαγής σου, ήδη ενθουσιάζομαι!

Οπισθόφυλλο:

* Απελπίζομαι εύκολα! Αλλάζει;
* Πώς να δείξω στη/ον σύντροφό μου ότι την/ον αγαπώ, χωρίς να την/ον πιέζω;
* Δεν είσαι κακός. Φοβισμένος είσαι!
* Πώς να κοιμάμαι εύκολα τα βράδια;
* Οι τύψεις με πνίγουν. Μπορώ να ηρεμήσω;
* Η θεραπευτική δύναμη του βλέμματος.
* Τι να κάνω όταν το παιδί μου ξεφεύγει;
* Ποιο είναι το μυστικό για να υλοποιήσω τους στόχους μου;
* Έχω πολλά νεύρα. Υπάρχει θεραπεία;
* Μήπως κάποιοι «αλήτες» είναι καλύτεροι από μένα;
* Υπάρχει μια προσευχή θαυματουργή;
* Με απέρριψε το αγόρι μου, έχασα το μυαλό μου!
* Μεγάλωσα με συντηρητικούς γονείς. Τι κάνω από δω και πέρα;
* Πώς να οπλίζομαι, να μη με πιάνουν τα μάγια, το μάτι, η ζήλεια;
* Πώς κόβονται τα λάθη, τα πάθη, οι αμαρτίες;
* Το παιδί μου αντιγράφει στο σχολείο. Πώς το διορθώνω;
* Φοβάμαι να αγαπήσω. Και τώρα, πώς θα ζήσω;

Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα προσπαθεί να φωτίσει το βιβλίο αυτό, βοηθώντας σε να μπεις στον Κήπο της Καρδιάς σου. Εκεί που δεν υπάρχουν ερωτήσεις, μα μόνο ένθεες απαντήσεις.

Εκεί που οι απορίες και τα προβλήματα ατονούν, απομυθοποιούνται, απλοποιούνται καθώς λιώνουν μέσα στο Φως και στη Γαλήνη της θείας Παρουσίας.

Το αξίζεις!
Σου πρέπει!
Το μπορείς!
Άλλωστε, γι’ αυτό ζεις!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Στο βάθος κήπος

Συγγραφέας

Ανδρέας Κονάνος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2017 (εκδόσεις Άθως)
Νοέμβριος 2021 (εκδόσεις Ψυχογιός)

Αριθμός σελίδων

353

ISBN

978-618-01-4080-4

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.